Hoppa! Opstandige winkeliers weigeren shoppers zonder afspraak eruit te sturen: ‘Ik stuur spontane klanten niet weg!’

Het coronabeleid van Rutte en De Jonge werkt niet, zoveel is wel duidelijk voor wat betreft de winkeliers. Zij mogen formeel alleen klanten binnenlaten die vooraf online een afspraak hebben gemaakt. Maar dat werkt niet, en daarom laten ze deze mensen dikwijls gewoon binnen: “Wat moet ik anders doen? Ze wegsturen?”

De uitgelekte versoepelingen geven sommige ondernemers weer wat perspectief, maar voor winkeliers blijven het onzekere tijden. Ook zij hopen dat het kabinet de regels aanpast rondom winkelen, want de huidige maatregelen “werken niet,” aldus klagende winkeliers.

Veel winkeliers gruwelen van de huidige regels omtrent het winkelen; kleine ondernemers mogen hun zaakjes weer openen, mits zij zich houden aan het concept ‘winkelen op afspraak.’ En laat nu net die maatregel enorm verstikkend zijn. Die maatregel zou zelfs klanten ontmoedigen om te winkelen. Vooral voor kleine winkeliers blijven het zware tijden: Amsterdamse eigenaars winkeliers laten weten aan AT5 dat zij smachten naar versoepelingen, want de huidige regelgeving werkt enorm verstikkend.

De hoofdstedelijke binnenstad is hard getroffen door de coronacrisis. 20 procent van de winkels in de binnenstad heeft de deuren definitief moeten sluiten. De huidige maatregelen, die een tijdje geleden werden gepresenteerd als ‘versoepelingen,’ zetten geen zoden aan de dijk. Winkeliers geven aan vaak genoeg een oogje dicht te knijpen bij klanten die geen afspraak hebben gemaakt. Ze hebben het geld om te overleven hard nodig:

“Alleen als de winkel verder leeg is. En verder blijf ik gewoon de regels in acht nemen: mondkapje op en afstand houden. Maar wat moet ik anders doen? Ze wegsturen?”

Helaas voor ondernemend Nederland staat het coronakabinet niet bekend om het betere maatwerk. Zeker niet met de zonnekoningen Hugo de Jonge en Mark Rutte aan het roer. Het zou dus heel goed kunnen dat de winkeliers vanavond wéér buiten de boot vallen. En dat is ergens toch wel een beetje schandalig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Gebande_3

  Klanten met en zonder afspraak worden in veel winkels toegelaten.
  Toch zie ik overal vrijwel lege winkels.
  Wie zullen we daar nu eens de schuld van geven, buiten de wegblijvende consumenten zelf natuurlijk

 2. Monty

  ”De hoofdstedelijke binnenstad is hard getroffen door de coronacrisis. 20 procent van de winkels in de binnenstad heeft de deuren definitief moeten sluiten.”

  Ik kan mij niet voorstellen dat er hier veel mensen rouwig om zijn dat dit in Amsterdam gebeurt.
  En als mens nu massaal op FvD hadden gestemd hadden we nu al op een terrasje kunnen genieten van een heerlijke kopje koffie a 5 euro.

  1. Gebande_3

   Bron: teletekst
   Het aantal winkels is in coronajaar
   2020 met bijna 900 afgenomen.Eind 2020
   waren er nog 85.500 over,meldt het CBS.
   Het aantal fysieke winkels neemt al
   jaren af.De krimp van vorig jaar is
   iets kleiner dan het gemiddelde van de
   voorbije jaren.

   In tien jaar tijd zijn er 14 procent
   minder fysieke winkels,waar het aantal
   webwinkels verviervoudigde.

   De Waddeneilanden hebben naar het
   aantal inwoners relatief de meeste
   winkels,mede omdat daar veel mensen
   naartoe gaan voor vakantie.Van de grote
   steden hebben Maastricht,Amsterdam en
   Den Bosch de meeste winkels.

   DDS en feiten. het blijft een moeilijke combinatie.

 3. STOP FVD

  Hoppa? Je blinkt weer uit met mooie journalistieke taal. En je maakt van een regeltje uit het bericht van de NOS een heel artikel. Knap hoor. En alsof het nieuws is, natuurlijk doen winkeliers dat, en het wordt ook oogluikend toegestaan. Jij maakt het er weer van zodat je nog eens keer lekker kan zeiken op de niet FVD politieke partijen. Het is wel weer van DDS niveau, knap toch, elke keer op hetzelfde niveau acteren, zelfs als de lat heeeeeel laag ligt.

  1. Forlan

   “Elke keer op hetzeldse niveau acteren, ook als de lat laag ligt.”

   En stopje blinkt hier uit in veelzijdigheid…

  2. coenzoon

   maak je niet te druk stopje , de handhaving contróleert in burger en deze gestapo medewerkers geven met liefde zo een ondernemer een start boete van 4000 euro. Je bent vast trots ouwe nsb’er

 4. Gebande_3

  Winkeliers missen hun klanten maar missen de klanten die winkels?
  Stof tot nadenken?

 5. Paardenmiddel

  De domste mensen staan aan het roer. Deze twee laten zich manipuleren door de who.
  Gewoon klanten binnenlaten; weg met de schoolmeester en iemand van personeelszaken van unilever.

 6. rafi

  Het ego van Rutte en De Jonge is te groot om te doen wat redelijk is en te luisteren naar de maatschappij, waaraan ze hun mandaat ontlenen. Dat is de kleingeestigheid van mensen met te veel eergevoelens.

 7. ikweetwatikwil

  Natuurlijk sturen winkeliers hun klanten niet weg. De klanten letten zelf ook wel op .

  Wat ik mij afvraag is, worden reageerders als bv gebande 3 en nog een paar, betaald ? Moeten die proberen de overheid van alles vrij te pleiten? Erg volgzame gasten. Als de overheid zegt, spring in de sloot, dan doen ze dat zonder te vragen .

  1. Gebande_3

   @ikwilwetenwatdieanderweet.
   Ik ontvang inderdaad van de overheid enkele honderden eurootjes per maand.

   1. Buiswater

    En u bent daar nog trots op ook neem ik aan.

    1. Gebande_3

     Trots?
     Nee, het is gewoon geld waar ik recht op heb.
     En natuurlijk een welkome aanvulling van mijn inkomsten.

  2. Buiswater

   Het enige wat ze zouden kunnen vragen is HOEVER?

   1. Buiswater

    HOE VER? natuurlijk.

 8. Rieks

  Die afspraken is nu al een ratjetoe. Zal geen namen noemen maar bij de ene winkel vraagt men je om een afspraak en bij de ander kun je er zo in. Of vorige week moest het met afspraak en vandaag kon ik zo naar binnen (boekhandel).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.