Informateur Tjeenk Willink laat weten: alléén BIJ1, SP en PVV sluiten regeren met Rutte uit

Een opmerkelijke conclusie in het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Want, schrijft de oude politieke insider, er zijn maar drie partijen die regeren met Mark Rutte echt, hard, ongenadig uitsluiten. Het gaat dan om BIJ1, de SP, en de PVV. Alle andere partijen houden de deur naar Rutte IV dus open – soms op een kier, maar desalniettemin, de deur zit niet dicht, laat staan op slot.

PVV, SP en BIJ1 zijn helder: zij kunnen wél regeren met de VVD, maar niet met Rutte als premier. Als de VVD dus in een kabinet gaat zitten waar deze partijen deel van uitmaken, dan moet de partij een ander naar voren schuiven als minister-president.

De Partij voor de Dieren, BoerBurgerBeweging (BBB) en DENK hebben de deur niet op slot gezet, maar bij hen staat die eigenlijk wel dicht. Min of meer. Want, zeggen zij, ze sluiten regeren met Rutte niet keihard uit, maar zoiets zou voor hen wel enorm “ongeloofwaardig” zijn. Met andere woorden, dat gaan ze eigenlijk gewoon niet doen.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/04/caroline-van-der-plas-bbb-corrigeert-herman-tjeenk-willink-niet-geloofwaardig-betekent-voor-bbb-dus-nee/

Voor alle andere partijen geldt dat ze mogelijk wél in een coalitie met Rutte willen. Dit kan zijn omdat ze echt willen regeren met hem, of omdat ze uit principe niemand willen uitsluiten – hoewel dit niet betekent dat ze regeren met Rutte waarschijnlijk vinden. In het geval van Forum voor Democratie geldt dat de partij een zakenkabinet wil. Het is nogal wiedes dat Rutte geen premier is van zo’n zakenkabinet.

Maar de rest? Tja, dat geldt eigenlijk gewoon voor dat Rutte de boel bezworen heeft. Hij heeft er ongeveer een maandje over gedaan, maar het is nu kat in het bakkie. De enige vraag is nu nog wélke partijen precies in Rutte IV stappen? In principe zou het met JA21 kunnen, maar de kans is groot dat D66 met name liever regeert met linkse partijen als GroenLinks en de PvdA. Dat laatste is dan ook, zeker gezien de aangenomen motie van die twee partijen, op dit moment het meest waarschijnlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Cootje

  Zo de storm is weer gaan liggen , maar zoals voorspeld komen en blijven de Corona prikkelingen Rutte zijn littekens blootstellen aan het pure daglicht en dan zie je de gewonde en haast terminale premier. Corona gaat hem op de vloer krijgen 2706 ziekenhuis COVID-19 gerelateerde gevallen die nog weken aanhouden , en in eind juni aan zijn 4de tocht door Europa begint gaat hem op zijn knieën krijgen zoveel gewonden door zijn zwabber beleid zoveel economische gewonden die vol geraakt zijn in hun kruis wordt de ondergang van ruim 10 verloren jaren

 2. Duckday

  Dan moeten we het goed onthouden welke verraders wel met de troep willen regeren en zorgen daar niet op te stemmen.We worden gewoon naar de slachtbank gebracht die dit alleen doen voor eigen ik HOOGMOED WAANZIN en BELUST op MACHT. Die partijen staan te kwijlen om aan te treden zorg dat ze uw stem niet meer krijgen zij helpen dit land volledig de afgrond in te duwen.

 3. Kleurloze Politiek

  Zo zie maar een hele poppenkast en kabaal puur voor de show..
  Zelf FvD en de partij van Eerdemans en DENK die pas geleden nog de hele tweede kamer wilde afbreken. Houden hun deur op een Grote kier.

  De SP die had natuurlijk gehoopt op een nieuwe verkiezingen maar helaas..

  1. Cootje

   Er komen geen verkiezingen , maar ook geen nieuw bestuur , ratten zijn als het moet kannibalen en dat gaan ze zien politiek is tot het bot verrot

 4. Cootje

  Ook weer zo positief nieuws voor Rutte met zijn formatie in Gelderse verpleeghuis 12 van de 29 ingeënte personen gewoon COVID . Welk verplicht paspoort hoelang terrassen met 50 mensen , Hoelang nog minimale bezetting winkels , het Corona touwtje zit om Rutte zijn nek en wordt steeds harder aangetrokken ,

  1. Beukman

   Je roept al een jaar dat er een touwtje om Ruttes nek zit, Cootje. Zo kan ik ook in mijn kristallen bol kijken. In mijn bol zie ik dat je binnenkort weer een opmerking gaat maken over transgenders en/of Gay Pride.

   1. Cootje

    Hij zit vol met littekens een operatie gaat zelfs niet meer helpen , maar gewonde dieren maken rare sprongen , zijn vriend maakte in kiev zijn laatste bekende sprong niets meer daarna van gehoord , Zalm die oude veteraan daar gaan we nog zat van horen , de ene gaat de andere komt

 5. Beukman

  Knap werk van Tjeenk Willink: met veel wijsheid en geduld en door goed te luisteren partijen weer bij elkaar brengen. Dat werd aanvankelijk gezien als een onmogelijke opgave, maar deze man is zo gelouterd en zo ervaren en zo wars van eergevoel, dat hij ook dit voor elkaar heeft gekregen.
  Het lijkt nu net of er niets is gebeurd is, maar er is juist heel veel gebeurd. En Rutte maakt zijn faam als Houdini wederom waar.

  Het reinigingsritueel van de afgelopen weken zal ongetwijfeld een goeie invloed hebben op de eigenlijke formatie.

 6. Max Aue

  BIJ1, SP en PVV maakten toch geen schijn van kans tot regeringsdeelname.

  1. Beukman

   Nee, maar het is wel zo praktisch dat ze zichzelf bij voorbaat hebben uitgesloten. Dan hoeven we ook niets meer te horen over cordon sanitair blablabla.

   1. STOP FVD

    FVD denkt dan nog wel een kans te maken, of heeft Baudet gewoon bedankt voor een gesprek met Tjeenk Willink omdat dat toch geen zin zou hebben…..

    1. Morgan4321

     Baudet denkt even verder en ziet premier Kaag waarschijnlijk nog minder zitten dan premier Rutte.

    2. Beukman

     Thierry heeft zich vastgebeten in een zakenkabinet, wat er niet komt, en wat hij ook wel weet.
     Dat is een iets elegantere manier om zichzelf buitenspel te zetten dan Wilders heeft gedaan, maar daar is ook alles mee gezegd.

     1. Max Aue

      Weet iemand wat er met Thierry aan de hand is? Behalve een onsmakelijke Madagascar-tweet heeft niemand meer iets van hem vernomen en laat hij in de Kamer het woord doen door de crimineel Haga en de neo-nazi’s Freek en Pepijn.

     2. usb3.0

      Toch wel bijzonder hoe gepassioneerd maxje steeds vraagt hoe het met Baudet gaat

  2. usb3.0

   maxje bedoelt dat partijen ondemocratisch buitengesloten worden..

 7. Monty

  ”Het gaat dan om BIJ1, de SP, ”

  Wilders weet nu wel wie zijn vrienden zijn en hem zullen steunen met zijn proces om maffiabaas Rutte veroordeeld te krijgen.

 8. StemPzeweg

  Zeg van Wilders wat je wilt maar hij is wel duidelijker en principiëler dan Baudet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.