Kabinet schuift de godsdienstvrijheid deels opzij, gaat vanaf nu ook kerken sluiten als deze coronabrandhaarden zijn

De Nederlandse overheid kan binnenkort kerken en moskeeën tijdelijk sluiten, als is gebleken dat zij coronabrandhaarden zijn. Dat staat in een nieuw advies dat de Raad van State uitbracht aan het demissionaire kabinet. De uitspraak geldt als gevoelig, want deze is een breuk met de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. Het kabinet neemt de aanbevelingen over.

Binnenkort kunnen kerken, moskeeën of andere gebedshuizen gesloten worden als blijkt dat deze de bron zijn van coronabesmettingen. De Raad van State adviseert dit aan het kabinet, en deze gaat mee. Met dit besluit, dat qua timing na de aankondiging van verdere versoepelingen op z’n minst opmerkelijk te noemen is, gaat zorgminister Hugo de Jonge dus mee in het advies van de Raad van State om coronabrandhaarden in gebedshuizen snel te kunnen blussen. Ook als daarmee de vrijheid van godsdienst moet worden ingeperkt.

Het kabinet-Rutte III wil zelfs in de wet vastleggen dat kerkgebouwen tien dagen moeten sluiten als zich daar een verspreiding van het coronavirus voordoet, die overigens ook voor bedrijven, winkels en horecagelegenheden.

De Raad van State kwam tot de conclusie om religieuze instellingen niet langer onaantastbaar te laten, nadat het adviesorgaan zich had gebogen over een wetsvoorstel dat burgemeesters de macht geeft in te grijpen wanneer het qua besmettingen helemaal uit de hand zou lopen in sommige vaak goedgevulde gebedshuizen. Een uitzondering voor levensbeschouwelijke gebouwen, zoals de Raad ze noemt, is niet goed te verdedigen, vindt men.

“Het belijden van godsdienst of levensovertuiging in deze gebouwen is grondwettelijk beschermd. Dit sluit echter niet uit dat daarop met het oog op de bescherming van de volksgezondheid beperkingen kunnen worden gesteld in een specifieke wet,” schrijft het adviesorgaan: “Het advies is dan ook om de uitzondering voor levensbeschouwelijke gebouwen te schrappen.”

Onbekend is of het kabinet al zinspeelt op het gebruiken van de bevoegdheden om enkele grote gereformeerde kerken in plaatsen als Urk of Krimpen aan den IJssel te sluiten die in de voorbije maanden aangaven bepaalde of alle coronaregels te laten varen. Maar met de nieuwe, door de Raad van State goedgekeurde, regels wordt dit in ieder geval wél mogelijk.

Inmiddels is er ook een (voorspelbare) reactie van de SGP bij monde van fractievoorzitter Kees van der Staaij: “De SGP is het hier fundamenteel mee oneens. Onnodig en grensoverschrijdend dat kerken gesloten kunnen worden. Doet afbreuk aan positie kerk als constitutioneel beschermde plek.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Mark Auel

  Het zal eens tijd worden!

 2. Appelstroop

  Ga ik boze wedergeborenen achter mij aan krijgen als ik het hier eigenlijk wel mee eens ben (tijdelijk)? Een hoop van die zwartkousen maken gewoon misbruik van de wetgeving en zijn een gevaar voor de samenleving. Ik denk dat God er wel begrip voor heeft, virussen zijn tenslotte ook Zijn schepping.

  1. september

   Die vind je hier niet op dit forum. Ik ben het ook mee eens

   1. september

    Ik ben het er ook mee eens.

 3. Stanly2000

  Kerken/ moskeeën dicht, terrassen open!

 4. rafi

  Op zich irrationeel, deze maatregel in tijd van versoepelingen. Maar hier wordt gewoon een agenda uitgerold. Het gaat om gedragsverandering t.b.v. Great Reset. Reactie volk op inperking godsdienstvrijheid is laatste wat nog even getest moest worden, na absurde avondklok, 1,5 meter, en allerlei andere maatregelen sinds begin Corona-‘crisis’. Dus het einde is nu echt in zicht.

 5. plakband

  Als het kalf verdronken is dempt men de put.
  Maar ja, beter laat dan nooit.

 6. usb3.0

  “als is gebleken dat zij coronabrandhaarden zijn”

  Dat is het niet en nooit geweest, sterker nog, 99,9% van de kerken heeft zich netjes aan de regels gehouden, het blijkt dus maar weer dat omwille van 1% deze fascistische regering zelfs de vrijheid van Godsdienst wil inperken

  1. ikweetwatikwil

   usb3.0 Helemaal mee eens. Mijn persoonlijke mening is, dat er in de moskeeën nog wel het één en het ander te halen is op het gebied van corona. Maar dat durven ze niet aan, dus dan ook de kerken.

 7. coenzoon

  symboolpolitiek , mosterd na de maaltijd

 8. Max Aue

  “Ook als daarmee de vrijheid van godsdienst moet worden ingeperkt.”

  Dit is onnozele onzin. De vrijheid van godsdienst heeft betrekking op het grondrecht te belijden wat je gelooft en daar in vrijheid over te kunnen spreken en te getuigen.
  Hier gaat het over het aanbrengen van tijdelijke organisatorische beperkingen in verband met de volksgezondheid. Als de Brandweer gelovigen belet een brandende kerk binnen te gaan zal toch ook geen zinnig mens daar een beperking van de vrijheid van godsdienst in zien?

  1. coenzoon

   max anus denkt dat gelovigen in een brandende kerk een dienst gaan organiseren. Het staat er echt . De strónt vlérk wordt met het uur extremer en gekker

  2. usb3.0

   maxje heeft geen idee waar om draait, er zijn geen besmettingen in kerken en ook nooit geweest, kerken houden zich voor 99,9% netjes aan de (fascistische) regels, duss wat maxje zegt slaat he-le-maal nergens op maar laat precies zien met voor achterlijke bestuurders wij te maken hebben die het beleid bepalen..

 9. Paardenmiddel

  Grondwet wordt met voeten getreden. Ze ontzien niets of niemand, onder het mom van “besmettingen”.

  1. coenzoon

   en door de zorg niet op te schalen vergroten de regenten hun dwang tot repressie en blijft men angst zaaien onder de bevolking

   het fascisme viert hoogtij

 10. leukeditter

  kerken open , moskeeen dicht for ever

 11. roodkapjelusttaart

  Mensen trap er niet in, straks bezit u niks meer en bent u gelukkig!, al dat leedvermaak kost u straks alles.

  1. coenzoon

   correct , heft u de voorwaarden van systeem bank A B N al ontvangen ? vanaf juli uw geld opnemen kost geld, uw geld sparen kost geld ! contant geld wordt snel vervangen door digitaal geld.

   De totalitaire staat komt in zicht onder build back better ! ontwaak

 12. september

  Je mag woensdag weer met max. 30 naar de kerk

  1. coenzoon

   wordt weer een rechtzaak en huilie huilie !

 13. Winfrida

  Het lijkt erop, opgevoed als rooms-katholieke, de kerken voorgoed af te breken voor de toekomst. Zie ook opgeklopte kindermisbruik. Daar neemt links eens goed de gelegenheid voor. Maar mensen moeten zelf bepalen wat ze met hun leven en geloof doen. Dat bepaalt links niet!

  1. Max Aue

   Wel brutaal om het grootschalige kindermisbruik in de Katholieke Kerk ‘opgeklopt’ te noemen.

   1. Winfrida

    @Max Aue

    Jij weet ook het fijne er niet van. In mijn omgeving ken ik werkelijk helemaal niemand die misbruikt is door een geestelijke e.d. Bewijs het maar eens.

    1. Branzino

     @Winfrida
     Prachtige statistiek bedrijf je hier. Je kunt het vaak horen: “Hoe zo, criminaliteit sinds de eeuwwisseling gedaald? Mijn buurvrouw is vorige week nog overvallen.” Vandaag op de radio gehoord bij Jort Kelder.
     Een variant uit de kerkelijke wereld vertel je hier zelf: “Ik ken niemand die door een geestelijke misbruikt is en dus is het overtrokken.” Je moet het maar durven roepen. Wereldwijd zijn er duizenden bewijzen in de vorm van verhalen over belevenissen van slachtoffers door die slachtoffers zelf verteld.

     Ik ken overigens wel iemand, een vijftiger, die het zelf is overkomen en daar nog steeds de naweeën van ervaart. Dat maakt al die verhalen natuurlijk niet meteen waar, maar is wel een tegenwicht tegen jouw bewering.

     1. usb3.0

      Wij kennen hier maxje, ook iemand die se* met kindertjes prima vindt..

     2. Branzino

      @usb3.0
      Ik bedoelde een slachtoffer, iemand die na z’n vijftigste nog steeds psychisch gekraakt is. Dat jij probeert misplaatste opmerkingen daarover te maken, zegt meer over jou dan over een persoon die je helemaal niet kent. En je schroomt blijkbaar ook niet om anderen met zulke puberale opmerkingen te kwetsen. Ik heb de neiging om jou op het beschavingsniveau van die misbruikers te plaatsen. En dat geldt ook voor een handvol andere deelnemers hier.

     3. usb3.0

      Wat? maakt branzebinootje nu onderscheidt? wat vind branzebinootje erger? iemand die misbruikt of iemand is misbruikt?

     4. Branzino

      @usb3.0
      Ik doelde op slachtoffers en niet op denkbeeldige figuren die een denkbeeldige misdaad wel of niet hebben gepleegd en die bij wijze van misplaatste grap of pesterij te pas en te onpas hier worden opgevoerd. Het heeft veel weg van pesterij op school, maar dan met een volwassen onderwerp. Walgelijk dus!
      En om toch een antwoord te geven op je ook al misplaatste vraag: zonder misbruiker bestaat geen misbruikte en een misbruikte bestaat niet zonder misbruiker. Ik maak dus geen onderscheid (en niet onderscheidt). Ik vind een misbruikte heel erg en ik wil ook een misbruiker niet zomaar z’n gang laten gaan. En mensen die hierover grappig proberen te zijn, zie ik op hetzelfde beschavingsniveau.

     5. CZ

      Aldus Max Branzino Van Velenamen.

     6. usb3.0

      “die bij wijze van misplaatste grap of pesterij”

      Dit soort “pesterijtjes” moet je eens tegen een slachtoffer doen.. you feel me… okkoo..

      Overigens “se* met kinderen aandoenlijk vinden” is niet echt een pesterijtje, hetzelfde geldt voor het rechtvaardigen van ped*partijtjes, dit zijn de types die branzebinootje verdedigt, over beschavingsniveau gesproken.

    2. Max Aue

     Het omvangrijke seksuele misbruik in de Katholieke Kerk is vastgesteld door de Commissie Deetman en door de kerk erkend.

     Deze feiten ontkennen is stupide.

     1. CZ

      Zodra het over kinderen gaat is Max Ernst wakker en actief! Moeders waakt over uw kinderen.

     2. Harry Haller

      Max Aue heeft hierin gelijk. De katholieke kerk heeft dit misbruik op grote schaal tevens zelf toegegeven.

      Uit mijn eigen omgeving ken ik een man die van zeer jongs af aan (3 jaar) misbruikt is door een ‘heeroom’ (priester) wat jaren duurden en later naadloos overging in misbruik tijdens zijn seminarietijd. Hij is nu 69 en nog steeds sterk getraumatiseerd.

     3. usb3.0

      maxje meent echt te lezen dat er ontkent wordt

     4. Max Aue

      ontkend

     5. coenzoon

      nee domme strónt vlé®k

      ontkent word.

   2. coenzoon

    ach strónt vlé®k toch , je selectieve verontwaardiging is wederom te groot tról

   3. usb3.0

    maxje plaatst hier zijn selectieve verontwaardiging als het gaat om kindermisbruik, iedereen weet wel waarom natuurlijk, sterker nog, maxje vindt se* met kindertjes aandoenlijk..

    1. CZ

     @USB: Zodra het over kinderen gaat is Max Ernst wakker en actief! Moeders waakt over uw kinderen.

 14. dezelfde

  Dat gaat zo goed als zeker pas in na de ramadan.

 15. Drollevanger

  Ik denk niet dat God iets met het wel of niet sluiten van gebedsdiensten te maken heeft.
  Ik denk dat het meer te maken heeft met de dominees, priesters en imams die zichzelf zeer belangrijk vinden.
  Als een hoop mensen hun hoed afnemen voor jouw en je clerus, en dat daarna stopt omdat je ze bijna niet meer ziet in je gebedshuis, valt dat voor je eigenwaarde als voorganger niet mee.

 16. Drollevanger

  Ik woon, zeer tevreden midden tussen de zwarte kousen, zonder zelf tot die club te behoren, en ik ken niemand in mijn omgeving die door die zwarte kousen is misbruikt.
  Ik denk dat dat meer met linksdraaiende zwartmakerij te maken heeft.

 17. andergeluid

  Een ding snap ik niet wij zijn met zijn alle een Trust in gerommeld dat is fraude we zijn dus eigenlijk een placenta Kijk naar Kapitale letters boetes belasting enz
  Hoe kan een dode placenta nu corona krijgen???
  Als iemand het antwoord weet en het goed uitgezocht hebt hoor ik dat graag
  Lang leve corrupt Nederland

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.