[Peiling] CDA in vrije val na interne strijd tussen Pieter Omtzigt en Wopke Hoekstra: -3 zetels

Het CDA verkeert in diepe misère. Dat is de enige mogelijke conclusie die je kunt trekken uit de nieuwe peiling van EenVandaag: de christendemocraten verliezen namelijk drie virtuele zetels ten opzichte van de verkiezingen van vorige maand. D66 doet het daarentegen beter dan verwacht, want de ‘democraten’ stijgen twee zetels. Dit ondanks de controverse rond nu voormalig Tweede Kamerlid Sidney Smeets.

Bij het CDA hebben ze weleens betere tijden gekend. Bij de verkiezingen van 2006 behaalde de partij, toen geleid door Jan Peter Balkenende, 41 zetels. En ja, het CDA leek toen ongenaakbaar. Onverslaanbaar. Niemand kwam zelfs maar in de buurt van de christendemocraten. Ook de tweede partij van het land, de PvdA, niet. Die kregen maar 33 zetels (wat voor hen tegenwoordig natuurlijk ook als een droom klinkt).

Helaas voor het CDA is die tijd niet meer. Bij de verkiezingen van afgelopen maart moest de partij genoegen nemen met 15 zetels. En het lijkt erop dat de leegloop van de partij nog niet ten einde is. Want als we de laatste peiling van EenVandaag moeten geloven, zou het CDA nog maar 12 van de huidige 15 zetels vasthouden als er vandaag verkiezingen waren.

Deze score heeft ongetwijfeld te maken met de voortdurende interne strijd tégen het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt. Die zit nu al een paar maanden overwerkt thuis, maar de “fluistercampagne” tegen hem gaat nog steeds door. Gezien zijn populariteit is het niet verbazingwekkend dat de achterban van het CDA daar niet positief op reageert, en de partij de rug toekeert.

Op sociale media zie je dan ook steeds meer geluiden van mensen die willen dat Omtzigt het stokje overneemt van Hoekstra. Natuurlijk denken Hoekstra en zijn bondgenoten daar heel anders over. Zij willen de macht in handen houden én eigenlijk ook regeren met Rutte; iets waar Omtzigt zich tegen lijkt te verzetten als we de uitlatingen van zijn vrouw volgen.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal inclusief levendige chat… en volg mij op Twitter.

Deze houding van Hoekstra, waarbij hij Rutte zoveel mogelijk tegemoet komt, veroorzaakt mogelijk dus een interne scheuring én het kost het CDA ook nog eens een 20% van de zetels in de peilingen, met geen einde van de vrije val in zicht. Het is duidelijk dat de partij iets moet veranderen, en snel. Anders kan Wopke Hoekstra binnenkort het licht uitdoen bij wat wellicht – ooit – de meest succesvolle partij van Nederland aller tijden was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Gebande_3

  Is de kreet “functie elders” het probleem?
  Is Rutte of Omtzigt het probleem?
  In wie moet het vertrouwen hersteld worden: Rutte, Hoekstra of Omtzigt?

 2. Max Aue

  Wel een mooie peiling. D66, VVD, Volt en PvdD stijgen in de kiezersgunst en FvD verliest een zetel.

  Rutte is weer helemaal terug Kaag doet het goed.

  Mooi.

  1. Max Aue

   Moet zijn:Rutte is weer helemaal terug en Kaag doet het goed.

  2. Harry Haller

   Je vergeet de PVV te noemen, lafbek. De stabiele aanhang groeit weer met een zetel.

   1. Max Aue

    Mijn goede vriend heeft gelijk, mogelijk wisselde de PVV een zetel met het FvD. Het rechtspopulisme is electoraal inderdaad redelijk stabiel te noemen maar gelukkig politiek ook volledig irrelevant.

    Het maakt veel lawaai maar schopt politiek geen deuk in een pak boter. Dat is verheugend.

    1. Harry Haller

     Het lukt Max Aue maar niet om uit zijn rigide cocon te kruipen: het riedeltje over de zogenaamde irrelevantie van PVV en FvD is saai en voorspelbaar. Maar vooral onnozel en onwaar – de (publicitaire en politieke) invloed van beide oppositiepartijen is zeer aanzienlijk en veel sterker dan echt irrelevante partijtjes als PvdD, SP en CU.

     1. Max Aue

      “de (publicitaire en politieke) invloed van beide oppositiepartijen is zeer aanzienlijk”

      Publicitair maken ze veel lawaai en zullen ze ook wel opinies weten te beïnvloeden. Politiek-bestuurlijk doen ze echter voor spek en bonen mee en daar draait het om.

      Een voorbeeld is de hysterische retoriek in de richting van Rutte in de afgelopen weken. Geert ging vol op het orgel en probeerde met een motie van wantrouwen Rutte weg te krijgen. Het netto-resultaat is winst in de peilingen voor Rutte.

      Tel uit je politieke winst.

    2. coenzoon

     25 zetels die broodnodig zijnvoor een coalitie, je moet het ijzer smeden als het heet is zou bukhol zeggen

   2. Gebande_3

    De “vergeetachtige” Duitser zwijgt maar wat graag over JA21.
    Die halen straks zijn geliefde fvd in.

   3. Beukman

    De PVV lijkt wel wat op de Rolling Stones. Die band heeft ook een vaste aanhang, ondanks dat ze al vijftig jaar dezelfde nummers spelen. Dat mag ook want de betrokkenen vinden het leuk. Maar ontwikkeling zit er niet in.

    1. Max Aue

     Leuke vergelijking.

     Zo’n 20 % van de bevolking is ontevreden, lager opgeleid en zit sociaal-economisch aan de onderkant en voelt zich aangetrokken tot rechts-populistische partijen. Daarin zijn ze niet erg trouw. Als er een nieuwe populistische partij opduikt die meer lawaai maakt dan de PVV gaan die stemmen daar naar toe. Voor Wilders is het mazzel dat Baudet politiek zo incompetent is. Als die de kwaliteiten van een Fortuyn had gehad was de PVV diep weggezakt.

     The Rolling Stones zingen al heel lang hetzelfde liedje en zolang er geen betere bands datzelfde liedje zingen blijven ze voor een beperkte groep popliefhebbers populair. Zo werkt het ook voor Wilders.

     1. Beukman

      Veel Stones-fans komen niet eens voor de grijsgedraaide liedjes maar voor de Stones zelf. Nóg een overeenkomst.

   4. Monty

    ”De stabiele aanhang groeit weer met een zetel.”

    De stabiele aanhang? Wilders is de afgelopen verkiezingen keihard verraden door 200.000 ‘stabiele’ aanhangers.

 3. Max Aue

  Omtzigt is, samen met zijn vrouw, vanuit Enschede bezig zijn eigen partij flinke schade toe te brengen.

  Knap hoor.

 4. janrama

  Omtzigt wordt op DDS teveel geprezen, maar wanneer hij zijn mening geeft over asielzoekers, EU enz. dan is de liefde snel over.

  Verder zie ik tot mijn genoegende wappie partij FvD met ne@nazi, huisjesmelkers weer een zetel inleveren.

 5. rafi

  Tja, heb altijd al gemeend, dat het CDA er wijs aan zou doen een soort van Nederlandse CDU te worden, en zich aan te sluiten bij de conservatieve fractie in het E.P.. Maar nee, men wilde zo nodig een beetje linksig zijn (waar middenpartij willen zijn uiteindelijk op neer komt). Kijk naar de hysterische reacties op de PVV in Rutte I. Denk aan die ‘dissidenten’ tegen kruisraketten. Ze moeten maar splitsen, met Omtzigt als leider van het rechtse deel. De rest zoekt het maar uit.

 6. Meriadoc Brandebok

  Mooi dat de VVD zo hoog staat, maar te betreuren dat Volt aan het opkomen is.

  In Duitsland is de Duitse GroenLinks Merkels partij in de peilingen gepasseerd. De Groenen dreigen de grootste partij te worden. Een nog grotere ramp van jewelste.

  En triest dat het CDA zo laag in de peilingen staat. Uiteraard is dit mede de schuld van Omtzigt en de hijgerige media die hem al maanden als slachtoffer neerzetten.

  1. september

   De duitse Groenen zijn niet zo links als Groen Links,anders zouden ze nooit zo hoog in de peilingen staan.En de verkiezingen zijn daar pas eind september.

  2. Max Aue

   “maar te betreuren dat Volt aan het opkomen is.”

   Ik neem aan dat je dit vindt omdat je tegen een versterking van de EU bent?

    1. Max Aue

     De versterking gaat volgens het patroon van de processie van Echternach: twee stappen achteruit en drie voorwaarts. Zo kwamen de Verenigde Nederlanden en de Bondsrepubliek ook tot stand. De drijfkracht van dat proces is het inzicht dat grote problemen niet meer op het niveau van nationale staten kunnen worden opgelost met als gevolg dat elke crisis per definitie leidt tot een verdere integratie van de EU. Het maakt niet zoveel uit of je er voor of tegen bent, het point of no return is allang gepasseerd en dit proces loopt dus onverstoorbaar door.

     1. coenzoon

      Wat een gewauwel strónt vlé®k , Duitsland maakt net als Nederland een negatief sentiment door betreffende de parlementaire EU.

      Je gewauwel mist derhalve raakvlak met het heden domme jongen.

     2. Max Aue

      “Duitsland maakt net als Nederland een negatief sentiment door betreffende de parlementaire EU.”

      Niet alleen in Duitsland, in heel veel landen is er sprake van negatieve sentimenten. En toch gaat het proces van eenwording gestaag verder. Denk eens rustig na over de vraag hoe dat komt.

     3. Meriadoc Brandebok

      De Bondsrepubliek is alleen tot stand gekomen nadat Bismarck het Keizerrijk in drie oorlogen had afgedwongen. Het gewapend conflict heeft ten grondslag gelegen aan het ontstaan van het huidige Duitsland. En Nederland is in zekere zin een product geweest van de Franse bezetter, die het kibbelende lappendeken aan gewestjes wilde verknopen tot een groter geheel. In beide gevallen ging het om dwang.

      In veel gevallen kunnen problemen inderdaad niet op nationaal niveau worden opgelost. Echter, de nationale staten hebben wel uiteenlopende belangen en hebben daardoor ook uiteenlopende problemen. Belangrijker is dat de nationale staten cultuurverschillen bezitten, die men niet kan overwinnen bij het versterken van de EU.

      Probeert men de EU – ondanks de cultuurverschillen – te versterken, dan wordt het veeleer een juridisch en kunstmatig project, zonder dat het op veel draagvlak kan leunen bij de bevolking van de nationale staten. Tot nu toe is “Europa” er dan ook niet in geslaagd en Europese identiteit te ontwikkelen (en zal dat ook nooit kunnen).

      De status quo (en liefst verder afgeslankt) moet dus worden gehandhaafd.

     4. coenzoon

      nee domme jongen , jij hoopt dat het doorgaat. Echter de EU is al 10 keer failliet en heeft geen enkele overlevings kans. Je spatisch vast houden aan je droom dat het door moet gaan zal de schuldenlast echter astronomisch doen stijgen waardoor de eenheid uit elkaar valt. Als er niets meer te halen valt haken de landen vanzelf af domme jongen

     5. Max Aue

      Meriadoc meent dat de vorming van de Bondsrepubliek en de vorming van de Verenigde Nederlanden tot stand kwam door resp, interne of externe dwong. Als dit al waar zou zijn (ik denk die analyse op z’n zachtst gezegd erg kort door de bocht is) blijft onverklaard waarom deze integratieprocessen doorgingen nadat deze factoren niet meer hun werking uitoefenden.

     6. coenzoon

      wat wauwel je nu weer voor onzin strónt vlé®k !

     7. Meriadoc Brandebok

      @Max

      De cultuurverschillen waren niet groot, waardoor men in deze staten een gezamelijke nationale identiteit kon ontwikkelen. In Europa zijn de cultuurverschillen echter onoverbrugbaar.

     8. Max Aue

      “In Europa zijn de cultuurverschillen echter onoverbrugbaar.”

      Niet alle cultuurverschillen behoeven te worden opgeheven om binnen een federale staat tot een gezamenlijk beleid te kunnen komen. De cultuurverschillen tussen Friesland en Limburg zijn ook groot maar dat heeft de eenheidsstaat Nederland nooit in de weg gestaan.

     9. Max Aue

      dwong = dwang

     10. Meriadoc Brandebok

      @Max

      Limburg en Friesland liggen cultureel redelijk dicht bij elkaar. Dit ligt heel anders bij Nederland en Italië, Duitsland en Frankrijk of Nederland en Polen. De collectieve munteenheid de euro is al het bewijs van het mislukken van een federaal aspect over grenzen heen.

     11. Max Aue

      “Limburg en Friesland liggen cultureel redelijk dicht bij elkaar. Dit ligt heel anders bij Nederland en Italië, Duitsland en Frankrijk of Nederland en Polen.”

      Dat is heel betrekkelijk. Als een Fries en een Limburger in hun eigen dialect gaan praten verstaan ze elkaar niet, zoals we Italianen, tenzij we de taal gebben bestudeerd, in de regel ook niet verstaan.
      Cultuurverschillen zijn relatief en die verzachten zich in de globalisering ook in rap tempo. Mijn kinderen studeren in het Engels en spreken Engels met elkaar en over twee generaties zal het Engels de voertaal zijn in Nederland. De verschillen in mentaliteit, als het bijvoorbeeld over rechtsstaat en begrotingsdiscipline gaat, zullen met Europese regelgeving de komende jaren gaandeweg worden gereguleerd. De klederdrachten, het menu en de volksmuziek mogen daarnaast prima kleurverschillen blijven vertonen.

      Cultuur is slechts een stelsel van opvattingen die voortdurend verandert. De Nederlander bestaat niet, zei Maxima, en daar had ze groot gelijk in. De Duitser overigens ook niet.

 7. Piet Klein

  Rutte bewijst wederom in de corona-aanpak dat hij een slecht bestuurder is. Niet alleen het begin van de corona-aanpak was slecht, maar hij houdt deze slechte aanpak vol. Rutte is gespecialiseerd in niet voor de inhoud gaan maar laat ze oren hangen naar de (media) acceptatie. Na een waanzinnige aantal persconferenties wordt er nog steeds gerabarberd. Zijn standaard kwaliteit om consensus te regelenlukt deze keer niet. En vaak verdampt een goed besluit in het streven naar consensus. Maar nu lukt ook de consensus niet meer. Alle betrokkenen OMT leden etc. komen met andere standpunten in de media. Het beroemde polderen van Rutte is kolderen. Hij voelt zich gedwongen versoepelingen toe te passen bij stijgende testen, en stijgende druk in de ziekenhuizen. En was dit maar het enige dossier waar Rutte koldert, huizenmarkt, pensioenen, criminaliteit, geld weggeven aan Italianen etc. Het is bizar dat Rutte nog steeds de overtuiging heeft te mogen blijven zeker na toeslagaffaire waarin veel Nederlanders gedupeerd werden, het dossier onder de mat geveegd moest worden, maar dat lukte niet dankzij Omtzigt. En vervolgens liegen, vergeten etc. Zowel het kolderen van Rutte als de integriteit van de politiek die hij ernstig corrumpeerde, voor Rutte kan er geen plaats meer zijn in de politiek. Hij denkt daar zelf kennelijk anders over. En het is bizar dat Kaag en Hoekstra Rutte er niet op afrekenen, maar ook het moment niet pakken en denken ik kan veel beter leiding geven aan NL. Het is ook bizar dat het CDA er niet in slaagt met Omtzigt een team te bouwen dat het CDA groot maakt. Omtzigt heeft kwaliteiten die er toe doen en je zou met deze kwaliteiten een sterk team moeten kunnen bouwen. Het is onbegrijpelijk dat NL politiek in zo triviaal dossier als de falende Rutte niet haar koers weet te vinden.

 8. Eppo123

  Waarom stemmen zo veel mensen toch op D66?

  1. coenzoon

   het kontje van de heks

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.