Peiling De Hond heeft VVD, CDA, en D66 op -7: “Het geduld van de kiezers begint te tanen.”

Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zouden CDA, VVD, en D66 gezamenlijk zeven zetels verliezen ten opzichte van de verkiezingen van 17 maart als er vandaag verkiezingen gehouden werden. Dit komt, schrijft de peiler in een uitleg, doordat “het geduld van de kiezer begint te tanen” na de vele schandalen van de afgelopen tijd, en dan met name over de Toeslagenaffaire en wat is bekend komen te staan als OmtzigtGate.

Bij de verkiezingen haalde de VVD 34 zetels. D66 kreeg er 24. En het CDA moest genoegen nemen met 15 zetels, wat voor die partij een verlies was van 4 zetels. De VVD en D66 daarentegen hadden een (kleine, in het geval van de VVD) winst.

De Haagse wijsheid ging en gaat ervan uit dat deze partijen de kern vormen van een nieuw te vormen kabinet. Maar als de formatie stuk loopt, wat niet langer uit te sluiten is, is het best mogelijk dat deze kern verder verwijderd is dan ooit van de benodigde 75 zetels en zij niet de hulp nodig zullen hebben van één partij om een meerderheid in handen te krijgen, maar van twee of zelfs drie partijen.

Want, zegt De Hond, als er vandaag verkiezingen waren zou het CDA uitkomen op 12 zetels. D66 zou twee verliezen en uitkomen op 22 zetels. En de VVD zou uitkomen op 32 zetels, wat ook een verlies van twee zetels is. Deze ‘coalitiekern’ zou dan dus uitkomen op 64 zetels, bij lange na niet voldoende voor een stevige regeringscoalitie.

Het verlies van die drie oude partijen gaat vooral naar de nieuwe partijen die de laatste jaren zijn opgericht. De enige wat oudere partij die profiteert is de PVV: van 17 naar 18 zetels. Forum voor Democratie zou met 9 zetels in de Kamer terug komen als er nu verkiezingen waren volgens De Hond. De Partij voor de Dieren en de BoerBurgerBeweging stijgen ook een zetel, naar respectievelijk 7 en 2 zetels.

Daaronder slaan de nóg nieuwere partijen toe. FVD-afsplitsing JA21 staat nu virtueel op 6 zetels, wat ten opzichte van de verkiezingen een winst is van +3. Ook de “paneuropese partij” Volt stijgt: van 3 naar 5 virtuele zetels. BIJ1 blijft op 1 zetel staan, maar 50Plus verliest een zetel en zou bij nieuwe verkiezingen helemaal uit de Tweede Kamer verdwijnen. De ChristenUnie en de SGP staan stabiel op resp. 5 en 3 zetels.

Word gratis en voor niets lid van mijn speciale Telegram-kanaal en volg mij op Twitter.

Door de “affaires” van de afgelopen tijd neemt de steun voor de drie kernpartijen dus af. Daarentegen zijn het met name de nieuwe partijen die dichter bij de kiezer staan die daarvan profiteren. Conservatief-rechts (PVV, FVD, JA21 en SGP) staat daardoor nu op 36 zetels. Traditioneel socialistisch links (PvdA, SP, GroenLinks) staan met 25 zetels een stuk lager.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Harry Haller

  Conclusie: het contingent echte sukkels dat als zombies blijft stemmen op de malafide partijen blijft nagenoeg gelijk.

  1. Max Aue

   De verschuivingen zijn inderdaad beperkt, goede vriend.

   1. Harry Haller

    Ah, Olie B.Bommel is ook wakker geworden. Nu nog een eenvoudige doch voedzame maaltijd en hij kan zijn denkraam weer wijd open zetten voor de dagelijkse tsunami links braaksel.

    1. Harry Haller

     Correctie: Heer Bommel behoort niet tot de fossiele delfstoffen – het moet dus zijn Ollie B. Bommel.

     1. Max Aue

      Fi donc, ‘de aarde wordt steeds platter. Een schijf, bewoond door rapalje en botteriken. Het is affreus.

    2. Max Aue

     Parbleu, mijn beste, welk een krasse taal in de morgenstond!

     Wat mijn denkraam betreft: steeds pleeg ik het hoofd boven de woelige wateren der vervlakking te houden, als een stil voorbeeld voor iedereen. En nu is het officieel vastgesteld door de hoogste instantie, zodat ik eindelijk mijn idealen kan gaan uitdragen. Hier ligt een mooie taak; zeg nu zelf.

     1. Harry Haller

      OK, omdat het zondagochtend is: 🙂

    3. hetfietsmenneke

     Oei Harrie, Max denkt dat je zijn vriend bent. Oppassen dus…

    4. usb3.0

     “de kunst van het niet doorsnijden”

  2. hetfietsmenneke

   Nou ja, het hier natuurlijk wel om een peiling van Maurice de Hond. In hoeverre je de uitslag daarom serieus moet nemen is zeer de vraag.

 2. Aborifa

  De malafide partijen i.c. links gaan verder achteruit. Jammer dat het verlies van het klimatofobe D’66 beperkt blijft.
  Voorts: op een virtuele zetel kan je niet zitten.

 3. Branzino

  VVD met 32 zetels, D66 met 22 zetels en CDA met 12 zetels maakt samen 66 zetels en geen 64. Een detail, maar in de politiek is dat ene zeteltje ook belangrijk.

  1. Branzino

   Het opmerkelijke is, dat de partij die in de persoon van kamerlid Omtzigt het voortouw nam in de toeslagenaffaire, het hardst gestraft wordt.

   1. Harry Haller

    Dat komt niet door Omtzigt, maar door het labbekakkige optreden van Hoekstra die lid is van de Rutte-congsi en daar niet duidelijk afstand van wil nemen.

    1. Branzino

     Dat bedoel ik: opmerkelijk dus. Zijn we het ook een keer eens.

 4. Cootje

  Wilders blijft uitstekend de luis in de pels , en bij de echte journalisten zitten nog meer primeurs verborgen om de zogenaamde rechtsstaat en democratie te demoniseren , heerlijk die onbestuurbaarheid , en als toetje om het tij te beslechten de 4 de Corona golf eind juni begin juli , tegen die tijd is het draagvlak nul met zoveel economische gewonden , die een koekie van eigen deeg gaan krijgen ze hebben namelijk met volle verstand gestemd op deze pottenbrekers , dus laat het maar onrustig blijven bij die bende op het Binnenhof , wordt een mooi jaar 2021 voor de echte journalisten

  1. Max Aue

   Cootje verheugt zich over de komende grote kladderadatsch. De meeste mensen hopen dat het beter gaat maar Cootje hoopt op rampen en andere ellende.

 5. STOP FVD

  Blijven volhouden en geloven in die De Hond. Geheel Nederland neemt dit wappie niet serieus. Alleen de rechtse honden, want dat is logisch, zijn populatie dat deelneemt aan zijn onderzoekjes is overwegend ver rechts. Niet echt representatief te noemen, vandaar ook dat hij er altijd naast zit en naast zal zitten, maar blijf er in geloven. Je moet wat in deze nare tijd voor wappies.

 6. Max Aue

  Ik denk dat de kiezer de komende tijd het gezeik en gezeur over lekkende notulen en het gepraat over de querulant Omtzigt behoorlijk zat gaat worden en gaat verlangen naar professionele bestuurders die weer toekomen aan het besturen van dit land.
  Aan het eind van dit lange lied is Rutte weer premier en kunnen we ons weer gaan richten op de echte problemen.

  1. Niet L niet R

   Denk dat je een grote vergissing maakt, Rutte is voorbij!

   1. STOP FVD

    Hij is er nog steeds, VVD is de grootste partij, de wens is de vader van de gedachte.

    1. Buzz68

     Hij is er nog wel, maar dan wel zonder vriendjes die met hem samen willen spelen. Gelukkig heeft ie altijd nog zijn zadelloze fiets.

  2. AS210854

   Als je de professionele liegers en bedriegers bedoeld is die tijd is voorbij , het merendeel van de bevolking zal dit niet meer pikken. Als dat opgelost is , is er ook weer tijd voor het eerlijk besturen van Nederland.

  3. Cootje

   Rutte wordt nooit meer premier , kan met vriend Zalm mee naar de nood uitgang , en vragen aan vriend Loek Hermans hoe je je zakken kan vullen met commissariaten , dochters zijn al vooruit geschoven in de VVD om de invloeden van vader te bestendigen , Rutte is aangeschoten wild en er zijn nog een paar journalisten die op de juiste tijden een presentje voor hem hebben , wel leuk dat leed vermaak om een met de bijnaam Pinokkio zo af te branden , hij moet het alleen verwerken want hij heeft thuis geen vrienden met zo leugenachtig karakter en met zulke geheugen verlies begint daar niemand aan

   1. STOP FVD

    Ook de wens is de vader van de gedachte, het is onbewezen liegen, maar FVD maakt het bewezen, net zo bewezen als de gestolen verkiezingen in de VS. Ze willen heel graag dat het zo was, maar er is eerlijk verloren. Zo ziet een slechte verliezer er uit. Net als de FVD, 8 zeteltjes, maar volgens de Hond zouden ze de grootste worden. Dus in plaats van accepteren, alles niet als waarheid aannemen, overal tegen aan schoppen als het je niet bevalt. Nu weer, Rutte heeft kennelijk een klein “leugentje” verteld, en bij de kleine pruts partijtjes moet dat uitgemeten worden alsof het de grootste leugen ever is. Not gonna happen! BUILD BACK BETTER, AGENDA2030 en wat nog meer. WAPPIES!

    1. coenzoon

     we hebben 1 aatrsleugenaar domme jongen , een motie van wantrouwen overleefde hij echter een motie van afkeuring was zijn deel.

     rarara wie is de pathologische leugenaar gehoorgestoorde

     Dat je nog steeds denkt dat build back better en leugentje is geeft aan dat je een amobe bent. Een hersenloze

     1. STOP FVD

      Wappie met je complotjes! Droeftoeter, je verhaal blijven verhalen maakt het niet tot waarheid!

     2. STOP FVD

      verhalen = herhalen (bijna goed in 1 keer)

     3. Max Aue

      Wat is een amobe?

     4. coenzoon

      kijk even in de spiegel

    2. coenzoon

     hier knul

     h**ps://www.weforum.org/

     dit zegt de pathologisch leugenaar ovr build back better
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=swqkkAEjZDc

     dit mekkert de voorzitter van de VN domme jongen
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=-A6kpLYhzKA

     jij mag er alles van vinden droeftoeter onwetende hondekop

  4. StemPzeweg

   Ik denk dat Duitsland nog sneller een nieuwe regering krijgt dan Nederland

 7. Niet L niet R

  De kiezers vertrouwen Pinokkio Rutte niet meer!
  Dat wil niet zeggen dat de VVD niet een grote partij blijft!
  Rutte kan niet blijven, er komt nog meer naar boven!

  1. Edjan

   Klopt Niet I/R. Ze staan onder druk. En de neerbuigende houding waarmee ze reageren (alsof ze almachtig zijn) maakt het er niet (meer) beter op. Integendeel.

  2. Aborifa

   Politici zijn nooit betrouwbaar. Kamerleden tegenwoordig zijn pas afgestudeerd en zijn uit op een mooi baantje. De laatste betrouwbare politicus was Drees Sr.

   1. Edjan

    Ja, Drees sr. En er waren er wel meer. In elk geval werden ze zichtbaar zenuwachtig als ze op een leugentje waren betrapt. In die dagen waren er nog geen regeerakkoorden en kon een boze Tweede Kamer de hele zwik naar huis sturen.

 8. Mar

  Noem eens een alternatief voor Mark Rutte. Iemand waar een deel van de bevolking wel mee zou kunnen leven.

  Ik kan er niet 1, 2, 3 iemand bedenken.

  1. halo1

   Rutte blijft wel.. maar wordt steeds verder gemarginaliseerd.. de geesten worden rijp gemaakt voor links.. a la Biden, Grünen in Duitsland. Het wordt Rutte + D66 + CDA + 2 of 3 linkse partijen die min of meer de Biden-GRÜne-agenda gaan uitvoeren….

  2. usb3.0

   Dat komt omdat partijen compleet worden gedemoniseerd, de d666 heeft niets goeds voor met onze democratie en toch krijg dit zieke clubje al-le aandacht op de linkse omroep waardoor mensen denken hè dit is wel goed, en partijen die het beste met Nederland voor hebben worden pontificaal in een bepaalde hoek gedrukt..

 9. StemPzeweg

  Rutte is een despoot waar Nederland echt beu van is. Hij moet oprotten

  Ohja en voor diegenen die nogsteeds zeggen dat Rutte de verkiezingen gewonnen heeft bedenk dat er veel meer mensen in dit land zijn die NIET op hem gestemd hebben dan wel

 10. Heinz

  Misschien kan Maurice eens peilen waar Baudet uithangt? Het zal toch geen “griepje” zijn dat Boy Wonder” ervan weerhoudt om op het toneel te staan. Niets voor hem!

 11. Monty

  ”De enige wat oudere partij die profiteert is de PVV: van 17 naar 18 zetels.”

  Maar dit zijn peilingen.
  Voor de verkiezingen peilde de Hond 24 zetels voor Wilders, wat werden het er?
  17
  Nu peilde hij 18 wat blijft daar van over?

  1. Max Aue

   Als er één partij is die totaal is uitgevoerd is het wel de PVV. De ontevreden kiezer gaat overal naar toe me zelden nog naar de PVV.

   1. Mark Auel

    Heb je goedkope Aldi wijn gezopen Wìm zo vroeg op de zondag?

   2. usb3.0

    “De ontevreden kiezer”

    Nee hoor, dit liegt maxje, het gaat hier om gezond weldenkende mensen die het recht hebben om te kiezen

   3. yellow thread street

    Het wordt tijd dat jij gesensibiliseerd wordt en verdreven naar elders.

   4. usb3.0

    “De ontevreden kiezer gaat overal naar toe me zelden nog naar de PVV.”

    Dé taalautist maakt hier natuurlijk een catastrofale fout, dit is immers geen typefout

   5. Max Aue

    uitgevoerd = uitgeboerd

 12. september

  Het blijven maar peilingen van Maurice de Hond en we weten al dat het een slechte voor speller is. We wachten maar op de openbaring van de notulen morgenavond.

 13. HD

  Wat een triest zielig volk zijn de Nederlanders, eerst op het linkse gajes stemmen, omdat ze het zo goed doen, en nieuw Palestijns leiderschap tonen.
  En dan een paar weken laten weer zeiken.
  Laten we hopen dat de belastingen en andere kosten erg flink zullen stijgen, misschien dat nadenken dan over vier jaar iets beter zal gaan.

  1. Monty

   ”Laten we hopen dat de belastingen en andere kosten erg flink zullen stijgen”

   Laten we hopen van niet.

 14. Ab Infinitum

  Heel opmerkelijk, de VVD blijft de grootste omdat het FvD dat mogelijk maakt. De onzin die het Forum over het griepje verkondigt doet de kiezer besluiten vol op de VVD te gaan, los van Rutte.

  1. usb3.0

   Jullie kwiebussen praten en beschuldigen de FvD steeds dat er over een “griepje” wordt gesproken, FvD heeft het over een virus die gelijk staat aan een stevige griep…

   1. Monty

    Vreemd dat, dat dan niet wordt opgepikt.
    Of leest heel Nederland DDS en wordt deze leugen over FvD gelooft?

   2. Aborifa

    Thierry is doctor, geen dokter. Hij weet niets van griep.

   3. Mar

    En tijdens de tour in Breda op 13 februari noemde Baudet corona een griepje.

   4. Brenda Welsh

    Een stevige griep met verstrekkende gevolgen en wereldwijd zeer besmettelijk.

    1. Max Aue

     Klopt, en zonder de zware maatregelen hadden we alleen al in Nederland 140.000 doden te betreuren gehad,
     .

     1. usb3.0

      Helemaal niet maxje, dat lieg je, dit kun je namelijk nooit hard maken..

   5. STOP FVD

    Maakt het veel uit, als je onzin roept als hier ;

    h**ps://www.tubantia.nl/enschede/thierry-baudet-vermoedt-groter-plan-achter-coronacrisis-of-we-worden-geregeerd-door-totale-imbecielen~aacaea9e/

    Hij vermoedt een complotje, tja, dan griep of griepje doet er niet echt toe.

    1. usb3.0

     De definitie van wappie is stopje

  2. coenzoon

   welk griepje bedoel je ? mensen die spreken over een griepje kan je niet serieus nemen !

   1. Monty

    En mensen die spreken over een genocide hier in Nederland?

    Kunnen we die wel serieus nemen?

 15. Hamer Sikkel

  Er klopt natuurlijk nix van de peiling van Maurice de Hond. ⁉️

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.