Peiling De Hond: Machtsdronken Rutte zorgt voor enorm verlies VVD

Er heeft een ware aardbeving plaats gevonden binnen het Nederlands politieke landschap; Maurice de Hond ziet een enorme electorale verschuiving in zijn nieuwe peiling. Het debat op 1 april, wat een formatiecrisis leek te veroorzaken, heeft de politieke verhoudingen flink doen veranderen. Dit ten nadele van één partij: de VVD.

De VVD heeft een flinke klap moeten incasseren door het formatiegeroddel in het Haagse circuit. De kwestie ‘Pieter Omtzigt; functie elders’ heeft de verhoudingen op scherp gezet. Nu blijkt dat uitgerekend demissionair premier Rutte degene was die over Omtzigts toekomst sprak, heeft dat meteen zijn effect op de peilingen voor de VVD:

Door de kwestie Pieter Omtzigt verliest de VVD flink wat zetels en voelt men de hete adem van D66 in de nek hijgen. Ook de kleinere partijen lijken flink te profiteren van het gestuntel van de VVD-voorman. Doordat de formatiegesprekken nu openbaar zijn gemaakt liggen verhoudingen in Den Haag compleet anders.

Veel partijen profiteren hiervan, behalve het CDA. Wat overigens niet heel verrassend is: het CDA had bij het debat op 1 april veel harder de VVD moeten aanvallen. Op het belangrijkste moment steunde ze niet de motie van wantrouwen en alleen de motie van afkeuring. Als het CDA echt begaan was met Omtzigt hadden ze meegestemd met de oppositiepartijen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. EU_K0K

  D66 met Kanjer Kaag bijna de grootste partij.
  Doen niet mee aan de waan van de dag.
  Gebruiken Pasen om rustig na te denken.
  Wilders, de luidruchtige oppositie leider wordt niet beloond/gewaardeerd.

  Prettige Paasdagen

 2. Monty

  Laat de verkiezingen maar komen.

  1. hans-e-pans

   Het is natuurlijk fijn allemaal, maar als er eventueel nieuwe verkiezingen zullen komen dan zal blijken dat de meeste kiesgerechtigden gewoontedieren zijn en dan weer op de oude afgetrokken koppen zullen stemmen omdat ze een slechter geheugen dan een goudvis hebben en dat is alleen maar gunstig voor de goudvis.

   Ja maar D66 dan? Die hebben de vorige verkiezingen waarschijnlijk gestolen of gekregen, want als je goed op de kijkt waarop Sigrid K. op de tafel staat te dansen kun je zien dat die foto is gemaakt bij daglicht, dus waarschijnlijk al woensdagsmiddags of al eerder omdat deuitslag al was voorgekookt.

 3. Branzino

  PVV en FvD hebben er samen wel fantastisch van geprofiteerd. Knap hoor!

 4. Winfrida

  Ik denk wel eens, als Geert Wilders of Theirry Baudet dit was overkomen, dan hadden wij hen nooit meer terug gezien. Maar Mark Rutte kan alles aan.

 5. Aborifa

  Het zijn maar peilingen.

  1. Peter Pan

   Peilingen van Herr Maurice altijd met n korreltje zout nemen. Die hebben nog nooit geklopt.

 6. Edjan

  Het echte nieuws is natuurlijk de consequente groei van D66. Er zijn blijkbaar erg veel hoge, eurofiele, islamofiele, windmolofiele ambtenaren in Nederland.
  Kaag als boegbeeld bleek een goede keus want vrouw dus alle feministisch angehaugte vrouwen stemmen ook D66.
  Met Kaag: nóg meer “vluchtelingen”, windmolens en EU. Maar wel een pilletje “voltooid leven”, ruil-organen als staatseigendom en makkelijke abortus.

  1. Winfrida

   @Edjan

   Sigrid Kaag is ook veel te elitair. Zij staat niet met, maar boven de gewone mens. Zij verblijft in de hoogste kringen en wil Nederland veranderen naar haar wensen.

   1. Max Aue

    Winfrida geeft een mooie omschrijving van een uitzonderlijke staatsvrouw.

   2. Edjan

    Helemaal mee eens, Winfrida. Deze zelfbenoemde elite staat ver boven de gewone mens hetgeen te merken is aan neerbuigend en belerend gedrag.

    1. Max Aue

     De elite staat per definitie boven het gewone volk. Dat is nooit anders geweest en zal ook nooit anders zijn.

   3. Vanduinen

    Wanneer u zich daar door laat imponeren ligt het dus aan uzelf. Dat verwijt mag u uzelf maken.

    1. Max Aue

     Sterker, het feit dat ze zich laten imponeren en lijden onder de veronderstelde neerbuigendheid bevestigt waarom men klootjesvolk is dat door een elite moet worden geleid.

    2. Winfrida

     @Vanduinen

     Smaken verschillen. Ik heb liever iemand tussen het gewone volk en weet wat er in Nederland speelt. Niet in het verre, onoverzichtelijke Brussel.

  2. J. Punt

   Spannend voor de ‘HOOG’ opgeleiden die boven hun stand leven. Meedoen met je snelle tesla voor de deur en juichen om het ‘nieuwe Leiderschap’, ook weer z’on term die onkunde moet camoufleren en verzachtten!

   1. Max Aue

    Het is duidelijk dat de heer J. Punt laagopgeleid is en zich geen mooie auto kan veroorloven. Dat zette bij hem kennelijk kwaad bloed.

 7. Peter Pan

  En ja hoor. D66, de partij die dit zeer vernuftige plan heeft opgezet door het bewust laten lekken van het wel bekende a4tje plukt er de vruchten van.
  Ook hier zal links, tegen de wens van 70% van de Nederlandse bevolking, de macht in handen nemen. Links is afgestraft maar komen alsnog aan de macht. Dit is hoe links werkt. Nooit hun verlies kunnen aanvaarden en dan doormiddel van slinkse manipulatie alsnog de bevolking een dikke middelvinger geven.
  Het fascisme zal hoogtij vieren met de komst van Premier Kaag. Fascisme in een deugdelijk jasje.
  Markje mag van mij blijven zitten. Graag zelfs. Liever iemand die, net als alle andere politici, liegt tot op het bot dan landverraders die voor eigen belang ons land in de uitverkoop gooien.
  En dát, is waar links al decennia naar streeft.

  1. Max Aue

   “En ja hoor. D66, de partij die dit zeer vernuftige plan heeft opgezet door het bewust laten lekken van het wel bekende a4tje”

   Dit is een leugen. Het lekken gebeurde door een fout, niet bewust.

   1. Peter Pan

    Dat geloof je toch zeker zelf niet hè?
    Nooit een politicus zo quasi nonchalant met wel heeel precies het desbetreffende papiertje te koop zien lopen. En nog eens van D66 ook. Nee hoor, dit soort slinkse acties kun je wel aan d66 toevertrouwen en hun linkse partners in crime toevertrouwen.
    Wil je een kneiter links dogmatisch kabinet dan moet je vooral hopen dat Kaag premier wordt.

    1. Max Aue

     Peter Pan heeft weinig verstand van politiek en kan dus ook niet bedenken dat er voor D66 geen enkel motief was om deze informatie te laten lekken.

     1. Peter Pan

      Zegt een vooringenomen D66 aanhanger die niet verder kan kijken dan zijn neus lang is.
      Als Kaag Premier wordt, wat zou het belang met deze actie geweest zijn denk je?
      Goed nadenken voor je weer met een dom antwoord komt

     2. Edjan

      Max, zeker had D66 een motief: de ondergang van Rutte. Kaag wil zijn plaats innemen dus moet hij weg of (nog beter) zwaar beschadigd worden. Dus smeert D66 hem aan dat hij “volksheld” Omtzigt weg wil promoveren.
      En dat is uitstekend gelukt.
      Belletje naar fotograaf die zijn toestel alvast goed instelt, juiste papiertje boven, Ollongren stapt voort want positief getest (nooit meer iets van gehoord).

     3. Max Aue

      “Als Kaag Premier wordt, wat zou het belang met deze actie geweest zijn denk je?”

      Als Kaag premier wordt als gevolg van deze zeer ernstige fout van Ollongren is dat een zeer plezierig maar onbedoeld effect.

      Kaag wordt overigens geen premier.

  2. EU_K0K

   Ook hier zal links, tegen de wens van 70% van de Nederlandse bevolking

   Verklaar u nader, welke 70% heeft volgens u of DDS normen niet links gestemd?

   1. Peter Pan

    Ik zal het makkelijk voor u maken.
    Tel alle behaalde linkse zetels bij elkaar op en u zult vinden. Succes

  3. Beukman

   En ja hoor. D66, de partij die dit zeer vernuftige plan heeft opgezet door het bewust laten lekken van het wel bekende a4tje plukt er de vruchten van.

   D66 is er 1 zeteltje op vooruit gegaan. Toe maar!
   Probeer nu nog even te bewijzen dat het lekken van die zinnetjes een complot was, inclusief het corona-false positive van Kaag, want anders is dit gewoon de zoveelste hatseflats onzintheorie.

   1. Peter Pan

    Het gaat toch niet alleen om die extra zetel, simpleton Beukman.
    Het gaat om het eindresultaat. Vooruitstrevend inzicht heet dat.
    Zoek het op.

    Het feit dat simpleton Beukman dit gelijk weer afdoet als een onwaar complotverhaal zegt genoeg over het kortzichtige denkvermogen van simpleton Beukman.

    Weet je wat echt een complot theorie is? Het vermeende racisme in Nederland. Een leugen waar die enge Kaag graag aan meedoet.

    Weet je wat ècht

 8. Max Aue

  De onverantwoordelijke nationale hetze tegen Rutte leidde in deze peiling slechts tot een daling van 6 zetels en de VVD blijft de grootste partij.

  Uiteraard is het mooi dat D66 verder doorstijgt.

 9. Aborifa

  De door de koude, berekenende Kaag aangevoerde haatcampagne heeft blijkbaar succes. Tot hoe lang?

  1. Max Aue

   Aborifa zwetst: uit niets blijkt dat Kaag een ‘haatcampagne’ voerde.

   1. EU_K0K

    Kaag is: vrouw, zelfstandig, hoog opgeleid, internationaal gewaardeerd en boegbeeld D66 en in crisis de rust zelve.
    Sluit niet echt aan bij de hier aanwezige verongelijkte meute.

    1. Max Aue

     Hoogopgeleide, intelligente en welbespraakte vrouwen roepen vaak woede op bij laagopgeleide domme mannen.

     1. Peter Pan

      Ze trekken blijkbaar ook onnozele infantielen aan.

     2. Edjan

      Peter Pan, juist, ze trekken meelopers aan die denken dat ze bij de elite horen als ze maar hard genoeg mee kwaken. Nuttige idioten.

     3. Peter Pan

      Edjan,
      Zij zijn een gevaar voor een Nederland zoals wij die kennen en ze hebben het oprecht niet eens door.
      Zoals je zelf al aangeeft, useful fools

     4. EU_K0K

      Naar alle waarschijnlijkheid rekenen zowel Peter Pan als Edjan zich tot de weldenkende, echte Nederlanders.

     5. Max Aue

      Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kunnen en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun eigen kunnen te onderschatten. Minder competente mensen slaan zodoende hun eigen capaciteiten hoger aan dan zij die veel competenter zijn.

     6. Peter Pan

      EU-Kok
      Ik moet concluderen dat Edjan als ikzelf ten opzichte van u en Max breeder zicht hebben op hoe het er in de Haagse slangenkuil aan toe gaat. Jullie beiden bekijken het enkel door de welbekende elitaire d66 bril. Ander perspectief is jullie vreemd.

    2. J. Punt

     Maar totaal ongeschikt als doortastende crisis leader. Hoog opgeleid betekent totaal niet dat je geschikt bent om kleur te geven aan juiste beslissingen op het goede moment. Ik heb tientallen hoogopgeleiden op hun smoel zien gaan hiermee. Uit de comfortzone gerukt zijn de meesten hulpeloos.

     1. Max Aue

      Uit niets blikt dat dit het geval is. Mogelijk kan de heer J. Punt zijn stelling nader onderbouwen.

     2. EvertB

      Misschien kan J. Punt Wikipedia eens raadplegen over de bewezen verdiensten van Sigrid. Ik lees min of meer een Kaagzang.

 10. Beukman

  Zes verlies, dat valt dus wel mee. Vervang Rutte door Schippers en ze winnen er weer een paar terug.

  Opvallend verder dat D66 amper profiteert, en Geert met zijn slagerswerk de partij alleen maar schade heeft berokkend.

 11. J. Punt

  Geen Probleem. ‘Beloof’ gewoon bij de volgende persco dat je weer naar de costa’s, en festivallen mét lach ballonnetjes kan het publiek er niet meer omheen. Húp, later trek je de dr0ll weer terug met een slap smoesje, Antilliaanse Variant omdat NL niet snel genoeg naar hun idee met veel geld klaarstaat om de corruptie folklore vol te houden. Klaar!! Prettige pasen

 12. Monty

  Ben benieuwd welke partijen aan zullen sturen op nieuwe verkiezingen?

  Misschien dat Omzigt zich kan afsplitsen net als Wilders heeft gedaan.

  Misschien schop hij het dan wel tot minister president.

  Zowel links als rechts blij met deze volksheld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.