Rita Verdonk haalt uit naar achterkamertjespolitiek VVD: ‘Ik hou niet van deze spelletjes’

Rita Verdonk kwam in 2007 in een soortgelijke situatie terecht als Pieter Omtzigt vandaag de dag. De hoge bobo’s van de VVD konden het maar moeilijk verwerken dat het dwarse VVD-lid meer stemmen kreeg dan VVD-leider Mark Rutte. Haar werd toen een baan als burgemeester van Rotterdam aangeboden, waar ze niks van moest weten. Verdonk houdt namelijk niet van dit soort politieke spelletjes. 

Het nieuws dat Verdonk ook een ‘functie elders’ kreeg aangeboden in 2007 sloeg in als een bom. Afgelopen vrijdag kwam ze met haar verhaal op de radio en vandaag doet ze haar verhaal bij het AD: “Eigenlijk was dat een ‘functie elders’ hé? Daar kwam het op neer”

Wat Omtzigt nu overkomt is niet nieuw in Nederland. Lastige en kritische partijleden probeert men zo snel mogelijk weg te promoveren. Zo ook Rita Verdonk, die als nummer twee van de VVD meer stemmen behaalde dan partijleider Mark Rutte. VVD-bobo en toenmalig vicepremier Gerrit Zalm probeerde haar in dit geval weg te promoveren:

“Ik was toen erg verrast. Ik moest mijn zetel afstaan en de functie van burgemeester aannemen in Rotterdam.” Ze weigerde. ,,Ik hou helemaal niet van achterkamertjespolitiek.”

Maar de VVD maakte, net als nu, een miscalculatie: Verdonk heeft helemaal niks op met de Haagse spelletjes, ze moest helemaal niks weten van dit voorstel. Ze snapte de situatie waarin de VVD zich bevond, maar haar weg promoveren was alles behalve de oplossing:

“Ik heb Gerrit gezegd dat ik niet van dit soort spelletjes hou en dat ik niet wil. En ik snapte heus dat het lastig was dat ik meer stemmen binnenhaalde dan Mark Rutte, maar ik dacht aan samenwerken: als Mark en ik de handen in een kunnen slaan, dan moeten we daar zeker uit kunnen komen. Maar in plaats daarvan gebeurde dit.”

Het is dapper dat Verdonk opnieuw haar verhaal durft te delen. Want op deze manier krijgen we een inkijkje achter de schermen. De Haagse politiek is een slangenkuil en kritische leden probeert men weg te bonjouren. Maar zowel bij Verdonk als Omtzigt ging/gaat dat moeilijker dan men hoopte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Mar

  Rita Verdonk is een machtsgij(ei)le vrouw. Zij en zij alleen moet de touwtjes in handen hebben, genietend van elk moment dat ze haar macht kan gebruiken. Niemand en dan ook niemand vertelt haar wat ze moet doen en hoe ze moet doen.

  Tijdens haar ministerschap waren er talloze gevallen waaruit dat bleek.

  Het zit haar dus nog steeds dwars dat ze uit de VVD is gezet en met haar eigen partij geen potten kon breken.

  1. Bokse

   Geef eens een paar voorbeelden

   1. J. Punt

    Eentje is voldoende. Tijd gaat nu in!

  2. Max Aue

   De geschiedenis gaf Rita Verdonk ongelijk.

   1. Bokse

    Geef eens voorbeelden

 2. ikweetwatikwil

  Ben ik ook erg benieuwd naar , vertel Mar.

  1. LifeBuddy

   Ikwil, Mar ,hij weet het niet. Hij heeft dezelfde ziekte als VVD-schurk/Oplichter pinokkio. Pathologische herinnering leugenaar!!!

 3. Aborifa

  Als Rutte al bijna doodgeschopt op de grond nog een nutteloos trapje na geven. Rancuneuze vrouw.

  1. ikweetwatikwil

   t’Ja Aborifa, de waarheid is hard.

  2. rafi

   Om in jouw beeldspraak te blijven: Bijna dood is nog niet helemaal dood. Bij dat soort geestelijk gestoorden zoals Rutte moet je echt zeker weten dat hij helemaal dood is. Uit zichzelf rot hij nooit op. Dat hoort bij zijn ziekte. Het is net zoals in de geneeskunde: ook al laat je nog maar 1 enkel celletje over van een tumor, dan nog zal die anders je dood worden. God allemachtig! Wat haat ik liberalen.

  3. Max Aue

   Klopt, Rita is een minderwaardig mens.

   1. Mark Auel

    En jij de overtreffende trap, namelijk genetisch afval!

   2. rafi

    Je maakt nu zelf een spellingsfout: je bedoelt denk ik niet ‘Rita’ maar ‘Rutte’.

 4. Fax uit Darmstad

  Ha, Ritaatje.
  Niet links, niet rechts maar recht vooruit.
  Rutte is, volgens Rita, maar een halfzacht, halflinks doetje.
  Maar waar is waar ze had als nummer 2 meer stemmen dan Rutte.

 5. Mar

  Ayaan Hirsi Ali
  Taida Pasić
  Salomon Kalou
  Congo-affaire
  Uitzetting van Iraanse homoseksuelen
  Syrië-affaire
  Rita Verdonk (VVD, 2003-2006) 1100 keer gebruikt gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid.

  1. Max Aue

   Klopt, de politieke loopbaan van Verdonk was een aaneenschakeling van incidenten en fouten maar, eerlijk is eerlijk, ze liet op persoonlijke titel veel meer asielzoekers binnen dan haar voorgangers en opvolgers.

   1. coenzoon

    de leugens van de lachende rutte zijn natuurlijk hoogte puntjes voor een adept als jij

 6. Emphyrio

  Komplotten zijn van alle tijden

 7. Rieks

  Als het over Rita Verdonk gaat dan denk ik altijd, hoe zou het zijn gelopen in de politiek en de VVD als ze de stemming destijds van Mark Rutte had gewonnen. Niemand weet dat natuurlijk maar een intrigerende vraag is het wel.

  1. Beukman

   Zeker een intrigerende vraag. Ik vermoed dat ze al snel kopje onder was gegaan, zie ook haar spotje van de TON:

   youtube.com/watch?v=nXQAYlCoYDE

 8. Drollevanger

  Ik heb tijdens d opvoeding van mijn kroost hen altijd voorgehouden dat ze nooit een gevecht mochten beginnen, maar daarnaast dat ze bij een onoverkomelijk gevecht zich zolang fel moesten verdedigen tot hun tegenstander op de grond lag, en ze zeker wisten dat hij bleef liggen.
  Dit is niet gebeurd bij Rutte. Hij werd weliswaar verslagen, maar niet door zijn tegenstanders tegen de grond gewerkt. Hij was de verliezer maar nog niet knock-out, en kon achter de rug van zijn tegenstanders weer opkrabbelen.
  We zitten nu nog jaren met Rutte.
  Alleen een Rita Verdonk kan ons nu mogelijk nog redden.

  1. Max Aue

   Ja, op het nationale opinieforum van Nederland, Op1, maakten Henk Kamp en Ton Elias gisteravond overtuigend duidelijk dat het zowel onjuist als ongewenst is afscheid te nemen van Rutte, de beste premier die ons land ooit heeft gehad.

   De partijen die nu om politieke redenen, met het oogmerk de onderhandelingspositie in de formatie te versterken, proberen van Rutte af te komen verschoten hun kruit te vroeg en krijgen daarvan de rekening gepresenteerd.

   1. rafi

    Je zou een goede hulp van Goebbels zijn geweest.

    1. Max Aue

     Doe normaal. Rafi. Je bent waarschijnlijk behoorlijk dom maar je kunt toch wel even nadenken?

 9. Bolkestein

  Reactie Zalm anno 2021:
  Gerrit Zalm wil niet ingaan op de kwestie van toen. ,,Staat me niets meer van bij”, appt hij terug.

  Staat me niets meer van bij..? Het zich niet meer kunnen herinneren?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.