Vaccinatiechaos: ‘We missen 30% van de data’, RIVM wijst naar de tientallen registratiesystemen, GGD en huisartsen

Tot grote verontwaardiging van vele Nederlanders werd gisteren duidelijk dat het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM de vaccinatiedata niet op orde hebben, omdat concrete cijfers ontbraken. Het blijkt nu dat zo’n 30 procent van de data kwijt is. Volgens het RIVM komt dit door de vele nieuwe registratiesystemen, en dat de GGD’s en huisartsen hieraan moeten wennen.

Nederland mist tot wel dertig procent van de gegevens over vaccinaties, wie wanneer is gevaccineerd en met wel vaccin. Dat meldt De Telegraaf.

Het centrale systeem dat alle relevante vaccinatiedata bijhoudt is op orde, zegt Geert Westerhuis van het RIVM, die het systeem heeft ontwikkeld. “Maar het is allemaal nieuw. Er zijn 28 andere systemen aan gekoppeld, en dat is allemaal gebouwd over de afgelopen periode.”

Het gaat hier om zeker tien verschillende HuisartsInformatieSystemen (HIS), die moeten worden gekoppeld aan CoronIT van de GGD. Daarnaast is er volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) “hier en daar ook een hobbel in die techniek.” Maar dat verklaart slechts een deel van het probleem.

Volgens het RIVM (dat zelf de uitnodigingen voor vaccinaties verstuurt voor de GGD), ontbreken de gegevens soms ook doordat huisartsen pas later alles invullen. Mede hierdoor worden brieven soms dubbel verstuurd.

Bij de ziekenhuizen wordt volgens Mariël Croon van het LNAZ ‘consequent alles gemeld.’ Zij zegt dat dit komt doordat zij gebruik maken van de BRBA-app, die binnenkort van naam wordt veranderd en de “Ziekenhuizen Kunnen Vaccinatie Invoeren,” oftewel ZKVI-app, zal gaan heten.

Dat meer dan vier maanden na het begin van de vaccinatiecampagne alles nog niet op rolletjes loopt, kan rekenen op veel onbegrip bij Nederland. Eén twitteraar noemt het “een zooitje”:

“We zijn nu bijna vijf maanden aan het prikken. Het jaar daarvoor wisten we dat vaccineren de enige weg uit de pandemie is. En nog steeds is het hele vaccinatiebeleid een zooitje.”

En een ander vraagt zich af:

Dat dit niet in orde is! In een land als Nederland! Hoe moeilijk kan het zijn! Iemand prikt en iemand registreert.

Wordt het geen tijd om alles; GGD, OMT en inclusief de minister te vervangen? Wij zijn het ondertussen spuugzat. Vanaf dag één is het een schaamtevolle vertoning“, zegt deze twitteraar.

Nederland moet er rekening mee houden dat vele vaccinatiegegevens definitief als verloren moeten worden beschouwd. Dat heeft consequenties voor de voorspellingen over het verloop van de pandemie, waarschuwt ziekenhuizenbaas Ernst Kuipers. Het is hierom ‘gissen naar verloop van de epidemie,’ laat de medicus weten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. usb3.0

  Hahaha we weten allemaal wel waarom natuurlijk, de regels worden versoepelt dus dekken zij zich in.
  Daarnaast is het zo dat dit soort instanties dus met jou gegevens aan de haal gaan en je privacy dus niet veilig is, nog een reden om iets niet te doen…

 2. rutte leugenaar

  de chaos rondom een vaccinatie paspoort is nu al een feit !

  😂🤣😂🤣😂🤣

  wordt dus een puinhoop om de juiste mensen te voorzien van die gele ster !

 3. rutte leugenaar

  Waar blijven nu de standaard tróllen om het verhaal te ontkrachten of belachelijk te maken ?

 4. StemPzeweg

  Prutsers 😂

 5. Max Aue

  Het coronadashboard van het RIVM geeft aan dat er op dit moment 5.293.851 vaccinaties zijn geprikt.

  Het artikel maakt niet duidelijk of er meer of minder dan dat aantal zijn geprikt. Enorm relevant lijkt het me ook niet, de kaart is niet het gebied.

  1. Jack Flash

   En het gebied is niet de kaart sukkel.
   😂

   1. Max Aue

    Dat ook, Jack.

  2. usb3.0

   maxje heeft het nieuws niet gevolgd, overigens ontkent maxje stellig dat het vaccin geen risico’s met de dood tot gevolg met zich meebrengt

   1. september

    Ach ja Maxje,ik volg het nieuws wel maar de risicio,s zijn er wel.Maar wel heel klein.

    1. usb3.0

     Dat is corona ook, de kans dat je doodgaat is immers maar 0,15% en daar zitten dan ook nog de onderliggende aandoeningen bij, dus feitelijk is het nog veel lager…
     Beleid wordt dus gemaakt op basis van een ifr van 0,15% dat is te verwaarlozen, dus vaccineren met een experimenteel vaccin is natuurlijk belachelijk..

     1. CZ

      Anders dan de producenten en de onderzoekers heeft Max Van Velenamen wel data waaruit blijkt wat de gevolgen en de bijwerkingen van het experiment op lange termijn zullen zijn.

      Maxje is niet alleen dom en achterlijk, hij is ook nog imbeciel. 🙂

    2. rutte leugenaar

     mag een ieder dat voor zichzelf bepalen domme jongen !

   2. Max Aue

    Ja, de kans dat je door het vaccin wat oploopt is kleiner dan dat je in Nederland door een wolf wordt aangevallen.

 6. september

  Iedereen die al gevaccineerd ,die ik ken krijgt een registratiekaart.Dus het registratiesysteem deugt. niet.En R.L. houdt eens op met die idiote vergelijking met die gele ster! Vaccinatie is niet verplicht ,wel verstandig!

  1. usb3.0

   vaccinazi is dé gele ster, niet gevaccineerd met een experimenteel mRNA vaccin betekent beperkingen voor mensen die uit vrije wil zich niet laten gebruiken voor een experiment (wat overigens tegen grondwettelijk rechten van mensen ingaat)…
   En de vraag of het verstandig is! jij hebt geen idee waar jij je mee in laat spuiten domoor

   1. rutte leugenaar

    ach , het sukkeltje volgt braaf. Iedereen die niet volgt is een dissident in de ogen van de beperkte.

    Je bent volledig krankzinnig als je vrijwillig deel uit maakt van dit medisch experiment

  2. rutte leugenaar

   iedereen die jij kent , dan zijn we snel klaar !

   1. september

    Ik heb wel een grote familie en die al gevaccineerd waren,hebben geen bijwerkingen gekregen. Maar die zijn ook met BioNTech/Pfizer gevaccineerd en niet met AstraZenica.

    1. CZ

     “( . . . ) hebben geen bijwerkingen gekregen…”

     Weet je nu al dat ze dat ook niet krijgen? Er bestaat namelijk geen onderzoek die dat kan uitsluiten. Er bestaat sowieso geen onderzoek want het is een experiment. Lekker dom, lekker mekkeren. 🙂

    2. rutte leugenaar

     me , myself and I , best een ruime familie

  3. rutte leugenaar

   quote Dus het registratiesysteem deugt. niet. END

   geheel correct , overigens waarom wil je registreren als registratie geen enkel doel dient ouwe fascist ?

 7. Adriaen van Bergen

  Conclusie: Dan kloppen alle cijfers niet.
  En worden we voor de gek gehouden.

  1. september

   Ik was ook al tot die conclusie gekomen.En ik zeg nogmaals vaccineren is niet verplicht. Iedereen moet het zelf weten.En wie anders over mij beweert klets maar wat

 8. Morgan4321

  Nou, dan weet het RIVM niet alles (en kunnen ze dat dus ook niet weer lekken) en kloppen hun modellen nog minder dan ze nu al doen. Is dat zo erg?

 9. CZ

  Geen last van en dat ga ik ook niet krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.