Wopke Hoekstra komt deels terug op openbaar maken toeslagen-notulen: “Maak openbaar wat relevant is”

Omdat zijn partij, vanwege de notulen van de toeslagenaffaire én de kwestie Pieter Omtzigt, in zwaar weer verkeert, moet CDA-leider Wopke Hoekstra alle zeilen bijzetten. Zo gaf de partij gisteravond opeens te kennen dat ze er een voorstander van waren om de toeslagen-notulen openbaar te maken. Vandaag komen ze daar alweer gedeeltelijk op terug. Hoekstra wil namelijk alleen dat “de notulen die relevant zijn” worden gepubliceerd.

Het leek er even op dat het CDA openheid van zaken wilde geven over wat er allemaal is besproken rondom de toeslagenaffaire en over CDA-kopstuk Pieter Omtzigt. Schoorvoetend schaarde Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) zich achter een meerderheid van de Tweede Kamer om de beruchte stukken te publiceren.

De welwillendheid van het CDA lijkt echter van korte duur, want vlak nadat Rutte bekendmaakte om de toeslagen-notulen aanstaande maandag te openbaren, komt Hoekstra weliswaar met een statement waarin hij aangeeft “het vertrouwen tussen de overheid en de burger” te willen “versterken”.

Daarna vervolgt Hoekstra zijn betoog (hier helemaal terug te lezen op de website van het CDA):

“Alles afwegend vind ik dat in dit geval de voor het Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) dossier relevante notulen, inclusief de zogenaamde p-notulen (persoonlijke notulen), openbaar gemaakt moeten worden. Ik heb in januari al aangegeven voorstander te zijn van openbaarmaking, en dat vandaag herhaald. Daarmee wordt duidelijk wat er is besproken, en in welke context wie wat heeft gezegd.”

Hoekstra is dus -naar eigen zeggen- een voorstander van openbaarmaking van de notulen en heeft dat “naar eigen zeggen vandaag herhaald”. Het moet volgens Hoekstra duidelijk worden “wat er is besproken en in welke context wie wat heeft gezegd”.

In de kop boven het artikel wordt duidelijk dat de focus wat het CDA betreft wel alleen moet liggen op de notulen die volgens Hóekstra “relevant zijn” voor de Toeslagenaffaire.

Wopke Hoekstra en zijn CDA willen de toeslagen-notulen die relevant zijn voor de toeslagenaffaire openbaren. Maar wat is relevant en wie bepaalt dat?

Critici zullen daarop antwoorden dat wat wel en niet relevant is bepaald moet worden door de Kamerleden, en dat er dus niet een voorselectie gemaakt moet worden door het kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Mark Auel

  Wopke voelt nattigheid…..

 2. Max Aue

  Hoekstra heeft gelijk: als de Ministerraad niet meer vertrouwelijk kan overleggen raakt Nederland politiek verlamd.

  1. Mark Auel

   Nee hoor, de ministerraad kan gewoon vertrouwelijk overleggen, mits zij maar geen ongedierte gedrag vertonen zoals dit kabinet herhaaldelijk doet.

   1. Max Aue

    Hoe denkt Auel het ‘ongediertegedrag’ te kunnen contrôleren zonder openbaarheid?

    1. coenzoon

     door de kamer vertrouwelijk te informeren sukkeltje !

     Wat ben je een ontzettende domme jongen !

     1. Max Aue

      Het vertrouwelijk informeren van de Kamer gebeurt nu in de Commissie Stiekem en zelfs daar blijkt de vertrouwelijkheid niet te handhaven.

     2. coenzoon

      bedoelt de strónt vlé®k nu te zeggen dat zijn competente fatsoenlijke bestuurders bewust lekken ?

      Zou erg zorgelijk zijn voor de democratie die bananen republiek bestuurders strónt vlé®k . Geeft nog steeds geen reden om de kamer niet te informeren domme jongen

    2. Mark Auel

     Lees je eigen domme vraag nog eens na sukkel!

  2. usb3.0

   maxje heeft blijkbaar geen idee wat er is gebeurt

   1. Max Aue

    gebeurd

    1. coenzoon

     gebeurt of gebeurd je hebt werkelijk geen idee wat er is gebeurd domme jongen

    2. usb3.0

     maxje heeft blijkbaar geen idee wat er is gebeurd

     #taalautist

     1. Cycle25

      Hij is een witte koloniale, h**ps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-focus-op-foutloos-taalgebruik-is-elitair-en-homogeen-en-maakt-onze-taal-ontoegankelijk~bc561bf4f/

  3. Harry Haller

   Alleen de maffia heeft een omerta. Integere politici hoeven niets te verbergen. Vertrouwelijk betekent beslist niet heimelijk, achterbaks of leugenachtig.

   Het is de hoogste tijd voor een nieuwe politiek waarbij het kabinet beseft dat zij in dienst van het volk is.

   1. Max Aue

    De vertrouwelijkheid van de gesprekken in de Ministerraad is, zeker in een coalitieland, een noodzakelijke voorwaarde om de eenheid van het Regeringsbeleid te handhaven. Als alle besprekingen openbaar worden is noodzakelijke compromisvorming niet meer mogelijk omdat vanaf de publieke tribune alles in termen van winnen en verliezen wordt beoordeeld. Dat leidt in de praktijk tot een totale bestuurlijke verlamming.

    Dit is een gevaarlijke ontwikkeling en dat wijst Hoekstra terecht op.

    1. coenzoon

     nee strónt vlé®k , op een vertrouwelijke ministerraad vergadering volgt een vertrouwelijk kamer debat. Zo werkt dat nu eenmaal in een democratie domme tról. Je onttrekken aan deze volgorde doet men enkel bij achterkamertjes overleggen in een bananen republiek

     Vertrouwelijke vergaderingen ook in de tweede kamer zijn NIET openbaar sukkeltje. Die zijn besloten ! Er zijn normaal gesproken ook geen openbare notulen tenzij je dit niet respecteert. Dan worden vertrouwelijke notulen plotseling openbaar omdat je het vertrouwen heb geschonden.

     1. STOP FVD

      Rustig Michael!

     2. coenzoon

      u bent verward

     3. Max Aue

      “op een vertrouwelijke ministerraad vergadering volgt een vertrouwelijk kamer debat”

      Ik begrijp dat coenzoon niet alleen de gesprekken in de Ministerraad maar ook die in Tweede Kamer vertrouwelijk wil houden.

      Hoe kom je van de regen in de stortbui.

     4. coenzoon

      nee strónt vlé®k , wat zijn de geldende regels in onze democratie , jouw gewauwel over lekken geeft in ieder geval de integriteit aan van enkele van jouw competente fatsoenlijke bestuurders !

    2. usb3.0

     maxje is van het achteraf een koe in z’n kond kijken…

     1. Max Aue

      kont

     2. coenzoon

      maar op inhoud zijn we het dan eens , je hebt weer onzin gewauweld . Geweldig , strónt vlé®k , welk alias komt zo met een verlossing ?

  4. coenzoon

   nee strónt vlé®k weer fout. De ministerraad mag vertrouwelijk vergaderen als men daarna de kamer vertrouwelijk inlicht. De kamer heeft namelijk RECHT op alle benodigde informatie om de regering te contróleren op hun functioneren decadente strónt vlé®k.

   Al de zoveelste keer vandaag dat je oren gewassen worden domme jongen !

   Wat begrijp je nu eigenlijk wel ?

   1. Monty

    ”Wat begrijp je nu eigenlijk wel ?”

    Dat jij dapper vanachter je laptop strijd.

    Alle dagen stoere praat wanneer gaat er eens wat gebeuren. Mijmeren over een burgeroorlog.
    Maar zelf geen actie durven nemen.

    Dat begrijpen we onderhand wel.

 3. plakband

  Wopke Hoekstra: “Maak openbaar wat relevant is”

  Jaja, en meneer Hoekstra bepaalt wat relevant is.
  Eerlijker kan hij niet worden.

  1. coenzoon

   ik heb daar geen herinnering aan wordt met het uur ongeloofwaardiger !

  2. Mariposa78

   Het schijnen zo’n 30 pagina’s te zijn..
   Ik ben benieuwd hoeveel pagina’s zwart gemaakt zijn.

 4. Pimpernel

  En wie bepaalt wat relevant is

 5. rexm

  Schoonschip maken, met nieuwe verkiezingen.

  Rutte naar het tribunaal en Mutti Merkel stond gisteren ook weer voor een commissie in een fraude zaak.

  Burgers, we trekken dagelijks volle zalen, en ondersteunen dat maffia zooitje ook nog, de VVD/CDA senatoren zijn allemaal onder het bureau gekropen, met andere woorden, laat AUB de deksel op de pot zitten.

 6. Edjan

  De kamer niet informeren of de kamer foutief informeren, dat heette vroeger: een politieke doodzonde en werd gevolgd door het wegsturen van de regering.
  Inmiddels is het niet informeren of foutief informeren van de kamer eerder een dagelijkse zonde geworden en mag de regering in feite blijven zitten. En ook in een wat andere samenstelling terug komen.

  Al die dingen uit de Ruttocratie zijn reuze handig: Nederland blijft gewoon geregeerd (voor wie is dat eigenlijk zo handig?) en de Ruttocratie kreeg veel voor elkaar zonder dat elke paar maanden een politieke crisis was. Dat is waar. Maar wat willen we nu? Een handig systeem maar een systeem waar je niet al te diep in moet graven want dan kom je stinkende troep tegen? Of willen we een systeem dat wat doorzichtiger en meer integer is en wat dan wat eerder op de klippen kan lopen? Dus langere formaties en vaker verkiezingen.

  Rutte kan blijkbaar haast niet op de klippen lopen binnen de door hem ingestelde Ruttocratie. Is dat eigenlijk een voordeel? Of geeft het Rutte een gevoel van almacht waarin hij alles kan doen wat hem goeddunkt. Is dat laatste eigenlijk nog wel een democratie?

  1. coenzoon

   geheel correct ! ooit had een demissionair kabinet een apart status , tgenwoordig doen z gwoon of hun neus bloedt en komt de ene na d ander maatregel of wetgeving uit de hoge hoed.

   rutte hoort niet graag dat i ontslagen is maar het is wel een feit !

 7. alla-af sn-akbar

  Flopke Flutstra

 8. Duckday

  Ze moeten gewoon verdwijnen en niet meer in de politiek. Leugennaars bedrog hoogmoed waanzin en belust op macht Eigen belang eerst en de rest kan stikken.
  NIEUWE VERKIEZINGEN ander geen enkel vertrouwen in deze zakken vullers .

  Het huidige kabinet heeft angst om wegtegaan want dan komt de bagger naar buiten ze hebben dit mooie land de afgrond ingeduwd om hun eigen belang.
  Wat heeft dit kabinet nu iets gedaan voor de gewone man vrouw

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.