Bizar! Bijleveld (CDA) witheet na suggestie dat leger “illegaal” burgers bespioneerde: ‘Was met beste bedoelingen!’

Het leger bespioneerde op totaal onrechtmatige wijze de eigen bevolking. Met name “rechtse” en coronakritische mensen werden in de gaten gehouden door de krijgsmacht. FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren diende dan ook een motie in om dit soort wangedrag voortaan te voorkomen. CDA-minister Bijleveld vond dat niet leuk, want ze besloot opeens dat het “buitenwettelijke” gedrag van de krijgsmacht toch maar niet illegaal was.

“Wij hebben nu in een tijdsbestek van slechts een paar maanden drie keer uit de media moeten vernemen dat bepaalde overheidsdiensten onrechtmatig burgers volgen,” aldus Van Meijeren ter inleiding toen hij zijn motie indiende. Maar steeds komen die zaken aan het licht doordat de media erover berichten, niet omdat de regering zelf open kaart speelt met het parlement. Daarom diende Van Meijeren dus zijn motie in. Die leest:

“Constaterende dat recentelijke meerdere keren is gebleken dat diverse overheidsdiensten, waaronder de koninklijke landmacht, de NCTV en diverse gemeenten onrechtmatige onschuldige burgers hebben gevolgd, constaterende dat steeds pas tegen deze misstanden werd opgetreden nadat deze door journalisten aan het licht werden gebracht, overwegende dat zo spoedig mogelijk moet worden uitgesloten dat ook andere overheidsdiensten zich met dergelijke illegale praktijken bezighouden, verzoekt de regering om proactief te inventariseren welke overheidsdiensten burgers volgen, zonder dat daar kennelijk een gedegen juridische grondslag voor bestaat, en de Kamer zo spoedig mogelijk over de uitkomst te informeren.”

Je zou denken: heel duidelijk. Maar toen kwam minister Bijleveld aan het woord. Deze CDA’er liet weten de motie te “ontraden” omdat “het is […] wat er gebeurd is,” zoals het in de motie staat. En, zei ze, “het heeft ook niets met wat we hier hebben besproken te maken.” Even voor de duidelijkheid, ze had het dus over een motie die dus was ingediend, omdat ze het hadden over het illegale gedrag van de krijgsmacht. Ze hadden het hier dus juist wél over.

Van Meijeren reageerde dan ook geïrriteerd. Wat is er precies onjuist aan, wilde hij weten? En natuurlijk hadden ze het hier wél over. Dat is nou juist het hele punt. Kan ze daar even antwoord op geven.

Het antwoord van de minister was vervolgens ronduit schokkend. Want, zei ze, volgens haar was er eigenlijk niets ‘per se illegaals’ aan het wangedrag van de krijgsmacht. “Dit had niet mogen gebeuren. De grondslag was niet goed.” “Er was geen juridische grondslag,” specificeerde ze zelfs. Maar dat illegaal noemen, want die termen toch echt betekenen, dat gaat zo maar niet! Je zou erom huilen als het niet zo lachwekkend was.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En ze maakte het vervolgens nog erger. Want toen kwam daar echte verdediging: “Het was met de beste bedoelingen.”

Ruttiaanser dan dit wordt het niet. Burgers worden illegaal bespioneerd door de overheid, maar wij moeten dat maar met de mantel der liefde bedekken want de DDR-praktijken werden “met de beste bedoelingen” gedaan. Dit is het Nederland van Ank Bijleveld anno 2021. Dit is hoe ontzettend diep ons land gevallen is. Een bananenrepubliek is er niets bij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Nikita

  Bijleveld deugde al niet toen ze nog burgermeester was van Goor.

  1. hans-e-pans

   Enen simpele vraag.

   Wiens beste bedoelingen?

 2. nexit nu aub

  Ook met de best bedoelingen is en blijft het illegaal en een overheid onwaardig. Het ware gezicht van de regenten wordt weer duidelijk.

  Wij weten wat het beste voor de burgers is aldus de regenten en daarbij zijn wetten slechts geschriften die niet gelden voor ons !

 3. J.C.

  Voor een christen is dit inderdaad nogal een opmerkelijke overgang:

  Van: ik ontraad de motie, want het is niet gebeurd,
  naar: ik ontraad de motie, hoewel het wel gebeurd is, maar ik heb er geen behoefte aan om het te onderzoeken………

  Arrogantie van de CDA macht.

  Ik hoop dat Pieter Omtzigt zich snel afsplitst van dit bedenkelijke CDA, en nog een aantal andere rechtschapen fractieleden meeneemt…………

 4. Duckday

  Waarschijnlijk zijn deze ******* een afstammeling van de duitse geheimedienst of vertakkingen met de gest***Ze maken zich altijd met een lijendakje er van af zijn verbaast verrast ongeloof

  1. Emile Takma

   leien dakje

   1. CZ

    Aldus Taalnazi Emile Van Velenamen.

   2. DavidS1976

    Ga maar eerst je eigen naam leren spellen! Want dat hoort te zijn ‘Debiele Takma’

 5. Emile Takma

  Uit niets in het artikel blijkt dat de Minister ‘witheet’ was. Ze ontraadde slechts een motie en wimpelde een Kamerlid af.

 6. rafi

  Daarmee rechtvaardigt allerlei dictatoriaal socialistisch gespuis in de wereld zijn wangedrag, leidend tot honderden miljoenen dooien, altijd: ‘Maar het was wel met de beste bedoelingen, hoor’.
  O, dan is het goed, zeker.

 7. wietordok

  ‘Was met beste bedoelingen!’

  I’m sorry, did I break your concentration?
  I didn’t mean to do that. Please, continue, you were saying something about best intentions, …

  Jules Winnfield

 8. LifeBuddy

  De pathologische leugens slaan van de sLinkse VVD/CDA over naar de andere arische sLinkse Nep regenten. Corona is er niets bij, zo snel slaat het over.

 9. Monty

  ”dat bepaalde overheidsdiensten onrechtmatig burgers volgen,”

  Maar als deze ‘burgers’ een aanslag plegen struikelt iedereen over elkaar heen om de overheidsdiensten ter verantwoording te roepen en zich afvragen waarom deze ‘burgers’ niet ontdekt zijn.

  Sommige mensen zijn zeer gesteld op de privacy van criminelen en terroristen.
  Privacy boven alles.

 10. 56RdK

  Inderdaad Michael, een bananenrepubliek, vol corruptie, politieke incompetentie, machtwellust en wokewaanzin. Dat is Nederland anno 2021.

 11. 56RdK

  En inderdaad @JC, het is te hopen dat Omzigt dat verachtelijke, achterbakse slangennest dat CDA heet, snel verlaat. Dat hij maar mag overstappen naar de SP of PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.