Column Paul Cliteur: Lale Gül, Volkert van der G. was zoveel meer dan alleen een moordlustige dierenrechtenactivist

Beste Lale,

Wat heb je weer een mooi stuk geschreven in Elsevier over Pim Fortuyn. Ik heb het, zoals met alles wat je schrijft, weer met veel bewondering gelezen. Sta mij toe nog wat observaties toe te voegen.

Maar voordat ik begin: jammer dat de jury je niet die Fortuyn-prijs heeft toegekend. Dat vind ik wel een misser, hoewel Fidan natuurlijk ook prima is. Alleen, zoals ik al eerder zei, jij heb die prijs nu meer nodig. Fidan is al “binnen.”

Nu je artikel. Je maakt in je stuk in Elsevier een paar interessante observaties. Het begint met een opmerking over die docent van je die zei dat Fortuyn in koelen bloede was vermoord. Klopt. Maar jouw docent zei ook: “door een dierenrechtenactivist.”

Daarmee heeft jouw docent je niet helemaal goed voorgelicht, vind ik. Ja, Van der G. was weliswaar óók een dierenrechtenactivist, maar het probleem dat Van der G. had met Fortuyn was veel breder en groter dan dat Fortuyn niks zag in dierenrechten. Van der G. vond dat Fortuyn moest worden “gestopt.” En dat kwam vanwege de gehele agenda van Fortuyn. Echt niet alleen dat Fortuyn niet veel in dierenrechten zag.

Over dierenrechten had Fortuyn ook nauwelijks wat gezegd of geschreven. Daar wist hij ook – eerlijk gezegd – niet veel van af. Types als Van der G. zien zichzelf als tirannenmoordenaars. Zij denken dat ze “verzet” moeten plegen tegen “rechtse politici” die zij al heel snel “extreemrechts” vinden en daarom een gevaar voor deze wereld. En dan grijpen zij desnoods naar het ultieme middel: moord. Net als de jihadisten denken deze extreemlinkse tirannenmoordenaars dat zij een missie hebben, en een heilige oorlog moeten voeren.

Overigens is een interessante vraag waarom jouw docenten (meervoud, want het zijn er vele) zo graag vasthouden aan het profiel van Van der G. als “alleen maar” dierenrechtenactivist. Maar dat is iets voor een andere keer om uit te diepen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Ik ben dit voor de verandering eens met Cliteur, Van der G. was zo’n “tirannemoordenaar”. In zijn wereldbeeld moest Fortuyn worden gestopt.

  Een soortgelijk verschijnsel zag men ook bij de extreemrechtse moordenaar van Labour-politica Jo Cox, of, recentelijk, bij Jurgen Conings. Wappies spreken ook vaak over een “tribunaal” waarvoor politici zouden moeten verschijnen.

  Indrukwekkend psychisch verschijnsel.

  1. Xyz1234

   Wat een wanhoopspoging om dit artikel te gebruiken om bepaalde mensen weer wappies te kunnen noemen. U moet wel erg gefrustreerd zijn. Sterkte.

 2. Emile Takma

  “ het probleem dat Van der G. had met Fortuyn was veel breder en groter dan dat Fortuyn niks zag in dierenrechten. Van der G. vond dat Fortuyn moest worden “gestopt.” En dat kwam vanwege de gehele agenda van Fortuyn. Echt niet alleen dat Fortuyn niet veel in dierenrechten zag”

  Dit is feitelijk onjuist en in elk geval niet meer dan een ongefundeerde veronderstelling. Van der G. was niet politiek actief en totaal geobsedeerd door dierenrechten. Hij ging door het lint toen Fortuyn, in afwijking van een eerdere stellingname, zich pardoes keerde tegen een wetsvoorstel dat beoogde de bontindustrie te verbieden.

  Dat Van der G. in de rechtszaal probeerde zijn motief politiek te verbreden had meer met de strategie van zijn advocaat dan met zijn politieke overtuigingen te maken. Die probeerde er een politiek proces van te maken.
  Van der G. was een doorgedraaide dierenactivist en weinig meer dan dat.

  1. plakband

   Takma weet er zoveel van af.
   Zou hij zelf soms van der G. zijn ?
   Die wandelt namelijk ongehinderd op onze kosten door de samenleving.
   Van der G. leeft op kosten van de belastingbetaler.
   Hij heeft dus alle tijd om zich op DDS uit te leven.

  2. rutte leugenaar

   strónt vlé®k weer met zijn decadente gewauwel.

   De rechter had volkert moeten bestraffen voor het vermoorden van de democratie. Je vermoordt immers de democratie als politici niet meer veilig zijn. Hebben we wat geleerd ? De strónt vlé®k zeker niet want die gaat gewoon verder met demoniseren van politici waar hij geen binding mee heeft.

   De strónt vlé®k is een fascist in hart en nieren die verheugd is dat Fortuyn vermoord is. een walgelijk minderwaardig mensch dus !

 3. Eppo123

  Lees het boek Eco Nostra – het netwerk achter Volkert van der Graaf, van P. Siebelt eens. De vlag gaat bij mij uit als Volkert is overleden.

  1. Eppo123

   Smerig links anarchistisch tuig.

  2. Ab Infinitum

   Je mag niet zomaar vlaggen, daar zijn richtlijnen voor.

 4. Monty

  ”Volkert van der G. was zoveel meer dan alleen een moordlustige dierenrechtenactivist”

  Hij was na een week ook nog niet overleden.

 5. alla-af sn-akbar

  Tsja, De kogel komt van links en niet van rechts, Pim, Theo . In 1991 heeft rara het huis van Ad Kosto
  in de fik gestoken met een bom. Daders nooit gepakt natuurlijk. Wynand Duyvendak werd er van verdacht. Heeft nu een goedbetaalde overheidsbaan.

  1. Eppo123

   klopt zo gaat het helaas vaak.

  2. Eric Donkaew

   Nee, de dader was René Roemersma, die dit ook gewoon impliciet heeft toegegeven. RaRa was René Roemersma, vermoedelijk bijgestaan door 2 à 3 geradicaliseerde Amsterdamse krakers. Roemersma had wel gevoel voor humor. Let op zijn voorletters in combinatie met RaRa. “Rara wie heeft dat gedaan.” was een kinderrijmpje (nou ja, rijmde niet dan) uit de jaren ’60 en ’70. Roemersma heeft het speurders niet echt moeilijk gemaakt om achter zijn identiteit te komen.

   1. rutte leugenaar

    wordt hier nou gepoogd om wynand duyvendak vrij te pleiten van zijn activiteiten bij rara ?

 6. Adriaen van Bergen

  Als gekke Volkertje zo’n tirannenmoordenaar is, waarom legt ie Rutte dan niet om?

 7. Mastiffan

  Pim Fortuyn paste niet in het rijtje van waar met mee bezig was zoals nu blijkt
  Merkel Rutte Marcon en de rest, die nu als trekpoppen gebruikt worden om de NWO op poten te zetten. Zo simpel ligt het.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.