Column Tristan van Dasselaar: Vrijheid

Elk kind had vroeger een soort speelgoed waar hij of zij uren mee bezig kon zijn. Voor mij was dat clicks, een soort plastic puzzelstukjes waarmee je allerlei dingen in elkaar kon zetten. Ik maakte auto’s, huizen en dieren na, en op een dag besloot ik dat ik een geweer wilde namaken. Dan maakte ik er ook een voor mijn broertje en dan konden we zogenaamd soldaatje spelen. Binnen een uurtje puzzelen had ik twee clicks-geweren in elkaar.

Diezelfde dag was mijn -inmiddels overleden- overgrootvader, kortweg opa, bij ons op bezoek, en aangezien het mooi weer was, zat hij achter bij ons in de tuin. Mijn broertje en ik moesten van mijn moeder even buiten gaan spelen, want we liepen haar anders voor de voeten. Wij enthousiast naar buiten om opa onze mooie geweren te tonen en op dat moment gebeurde er iets in mijn leven dat ik nooit meer zal vergeten.

Mijn opa begon te vloeken dat wij nazi’s op moesten rotten en hij pakte zijn stok en begon hevig te zwaaien, terwijl hij toen in de 90 was. Mijn broertje en ik compleet verbaasd over de woede en tegelijkertijd angst die hem ineens deden tieren. Mijn moeder vroeg me daarna of we de clicks even wilden ombouwen tot autootjes. Op dat moment begreep ik er niks van, maar ik kan er al jarenlang geen week niet aan denken.

Mijn opa kreeg een trauma van het leed dat hem vijf jaar lang is aangedaan, en doordat mijn broertje en ik opgewekt aan kwamen lopen met twee zogenaamde geweren, moest hij terugdenken aan die vijf jaar. Ik heb met mijn oma -opa’s dochter- lang over gepraat. Ik wist wel van de oorlog af, en ik wist wel dat mijn opa oud was, maar de link had ik nooit gelegd. Mijn oma vertelde dat haar vader verschrikkelijke dingen mee heeft gemaakt, dat hij stiekem bonnen moest halen en dat hij daar zijn leven voor heeft gewaagd. Het leed zat zo diep, dat zelfs twee spelende kinderen hem angst aanjoegen voor de, op dat moment al ruim 60 jaar verdreven, nazi’s.

Hij was zijn vrijheid kwijt. Vijf jaar lang leefde mijn opa in een land waar hij zijn leven waagde als hij ’s avonds buiten was, waar hij illegale radio moest luisteren om hoop te houden op een einde, waar hij niet naar de supermarkt kon en even kon uitkiezen wat hij die avond wilde eten. Die vrijheid kreeg hij in 1945 pas weer terug, maar zelfs daarna leefde de oorlog toch in zijn geest voort, en dat zag ik op een dag waarin ik vrij was om buiten soldaatje te spelen.

Gisteren zag ik een bericht van Forum voor Democratie, met daaronder nog een aantal andere organisaties. Er stond “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid” in hoofdletters met daarin het logo van 4 & 5 mei. Daaronder stond 1945-2020 met een kruisje bij de 2020. De vrijheid die wij in 1945 terug hebben gewonnen, de vrijheid die mijn opa vijf jaar lang niet had, is in 2020 gestorven. Dat is wat op deze poster wordt getoond. Ik sprak er schande van, want ik vind het walgelijk dat deze poster door een politieke partij verspreid wordt. Ik kreeg echter allerlei FvD-adepten op mijn dak die mijn aanspraken op het feit dat het aanhalen van de oorlog vaker gebeurt, en dat het gaat om vrijheid en niet om oorlog. Ironisch dat het ze om verloren vrijheid gaat, want men heeft immers de vrijheid deze poster te plaatsen en dit te verdedigen.

Daarom maak ik ook gebruik van de vrijheid hier schande van te spreken, en wel omdat de gelijkstelling totaal niet opgaat. En voor iedereen die het slechts een vergelijking noemt: Door het gebruik van 1945 als geboortedatum van de vrijheid, impliceert dit dat vrijheid daarvoor niet bestond. Aangezien het na 2020 ook niet meer bestaat, stelt dit het gelijk aan de situatie voor 1945.

De gelijkstelling gaat allereerst niet op, omdat men altijd een democratische meerderheid had voor wat er gebeurde met onze vrijheden. Het klopt dat er in verband met coronamaatregelen vrijheden opzij gezet zijn, onnodig of niet, maar ik hoop dat ook FvD’ers zich kunnen herinneren dat wij 17 maart nog de vrijheid hadden om te stemmen en dat Nederland de kabinetspartijen wederom met een meerderheid verkoos. Dit is geenszins hoe het voor 1945 ging, aangezien daar sprake was een bezetting. Als wij nu alle maatregelen loslaten, schaden we daarmee overigens de vrijheid ook, omdat dan geen gehoor wordt gegeven aan wat de verkiezingsuitslag was en de vrijheid van stemmen dan niks meer waard zou zijn.

Daarnaast is ook het vaak genoemde argument van de avondklok of spertijd ook een walgelijke vergelijking. Toen mijn opa zich destijds buiten begaf, riskeerde hij zijn leven, ik zou €95 riskeren. Nee, ook ik ben geen voorstander van de avondklok, maar doen alsof ik daardoor net zo onvrij ben als mijn opa was, gaat er niet in.

Het grootste verschil tussen nu en toen zit hem denk ik nog wel in het mogen en kunnen doen. Iets mag wellicht niet, zoals op visite gaan met meerdere mensen, maar er zijn heel veel mensen die het alsnog doen en daar geen gevolgen van ondervinden. Alsof corona niet bestaat, leven heel veel mensen hun leven. Ze kunnen alleen niet meer naar de kroeg, maar verder komen ze ermee weg overal schijt aan te hebben. Het zijn echter vaak deze mensen, zoals Baudet, die het hardst roepen dat onze vrijheden worden afgepakt en nu dus deze maatregelen gelijkstellen aan de bezetting. Als deze maatregelen door een echt vrijheidsonderdrukkend regime waren ingevoerd, had niemand er zo makkelijk mee weggekomen zijn eigen regels te maken.

Natuurlijk hebben we enkele vrijheden moeten inleveren om het coronavirus niet haar gang te laten gaan, maar gestorven is de vrijheid niet. Mijn opa heeft me een hele poos geleden laten zien wat echte vrijheidsbeperkingen doen met iemand en wat het echt is om niet vrij meer te zijn. Ik ben blij dat we dat gelukkig 76 jaar wel zijn en dat we dat elk jaar op 5 mei weer vieren kunnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Edjan

  Grotendeels met Tristan eens.
  Weer eens een domme actie van dhr. Baudet.
  Wat net zo dom is, zijn de reacties van sommige rode hyena’s.
  Hierbij een link naar briefje van Jan aan Baudet.
  h**ps://*po.nl/2021/05/04/briefje-van-jan-aan-thierry-baudet-22/

 2. Houtje

  |Bestaat die vrijheid nog waar zo hard voor gevochten is waar voor zovelen hun leven hebben gegeven, waar velen voor hebben geleden? DIE vrijheid? Een souverein Nederland, een Vrij Nederland? Dat Nederland bestaat al bijna niet meer Zonder wapengekletter is Nederland langzaamaan uitgeleverd aan de EU olv Duitsland met aanhang van Frankrijk. En nu door onze eigen overheid nog meer vrijheden ingeperkt Censuur op van alles en nog wat. Deze vraag “Vrijheid” gaat veel dieper dan de hoog van de toren blazende en huichelachtige reacties van een aantal deugmensen en moraalridders die zelf allang door de mand zijn gevallen en alleen maar oppervlakkig kijken en niet de diepere zin van wat er nog over is van DIE vrijheid waarvoor zo hard gevochten is

  1. Canta

   Houtje
   Ik zou je aanraden om het stuk ( de eerste keer trouwens dat ik een goed verhaal bij dds lees) nog een keer te lezen want, gezien je commentaar begrijp je nog steeds niet wat vrijheid inhoudt.
   Van de landen met de meeste vrijheden staat Noorwegen op de eerste plaats, Finland op de tweede, Oostenrijk op de derde plaats en Nederland op de vierde plaats.
   Degene die dus klaagt over onze vrijheden hier heeft kennelijk nog nooit over de grens gekeken en hebben een stel oogkleppen op. Of het zijn mensen die willen kankeren om het kankeren.

   1. STOP FVD

    Vooral het laatste hebben ze er hier een paar van. Die willen ook helemaal niet dat alles weer normaal wordt want dan kunnen ze er niet meer over huilen. Ze zijn ook goed in het verspreiden van leugens en anderen vertellen dat zij juist de leugens vertellen.

    Al met al elke dag een gezellige boel met inderdaad voor het eerst een goed artikel op DDS, ik blijft hier nog even, ben benieuwd wat ze nog meer uit gaan brengen.

    1. rutte leugenaar

     Al een prikje tegen de zeer besmettelijke Indiase variant gehaald droeftoeter !
     Pas op hoor , voor je het weet val je om zonder prikje !

     En blijf scherp hoor , de Braziliaanse variant is ook al in Europa , wordt druk bij die vaccinatie straatjes met al die vaccinwappies

 3. Max Aue

  “Ik sprak er schande van, want ik vind het walgelijk dat deze poster door een politieke partij verspreid wordt. Ik kreeg echter allerlei FvD-adepten op mijn dak die mijn aanspraken op het feit dat het aanhalen van de oorlog vaker gebeurt, en dat het gaat om vrijheid en niet om oorlog. Ironisch dat het ze om verloren vrijheid gaat, want men heeft immers de vrijheid deze poster te plaatsen en dit te verdedigen.”

  Juist, het is inderdaad walgelijk wat Baudet hier flikt. Het is echter bewuste strategie, ontleend aan Donald Trump: je doet zo vaak walgelijke en abjecte uitspraken dat er gewenning optreedt en je permanente aandacht genereert.

 4. Max Aue

  Baudet is niet de enige die dit soort walgelijke waanzin verkoopt.

  ht*ps://twitter.com/i/status/1388161332663390208

 5. maraton

  Soms komt er bij DDS een pareltje naar boven.
  Bedankt Tristan!
  Hoe een man die jonger is dan pubertje Baudet zijn fascistiche gif neutraliseert.
  En wat Therry betreft :
  ‘Vuilnisman kan deze bruine zak ook nog mee?’
  (Deze laatste opmerking haalt niet het niveau van Tristan maar woede is moeilijk literair te verwoorden.)

 6. STOP FVD

  Ik moet eerlijk bekennen dat het me verbaasde deze column hier te vinden. Hij spreekt ten slotte niet bepaald in het voordeel van de FVD. Achterdochtig als ik ben, eerst maar even afwachten.

  Tijdens het afwachten, mooi stuk, overigens ook deze even lezen op Twitter :

  h**ps://twitter.com/rik_rutten/status/1389198665038934019

  Het gaat over de rest van “organisaties” op de poster en wie dat zijn, sommige zijn natuurlijk obvious.

 7. Michael M

  En om die vrijheid krachtig in het zadel te houden mag onze democratie nooit worden overgenomen omvergeworpen worden door een overtuiging of beleidsvisie dat de democratie of de grondwet niet erkent. In andere landen waar overtuiging boven de grondwet en democratie staat worden nog altijd Anno 2021 mensenrechten geschonden. In deze landen is het middeleeuws en staat de tijd nog altijd stil worden mensen vermoord vanwege ras, andersdenkenden, homo en vrouwenrechten en wordt er stelselmatig gemoord en vinden nog dagelijks bomaanslagen plaats tussen groepen aan de andere kant van de planeet. We zijn er nog niet. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

  1. Max Aue

   Om die reden zijn partijen als PVV en FvD ook een bedreiging voor onze rechtsstaat.

   1. usb3.0

    Je moet je fascistische stinkbek houden galbak, vuile smerige vaccinazifascist

    1. Max Aue

     … argumenteerde Gerrit.

     1. CZ

      Aldus Max Van Velenamen, het domste ventje van de kleuterklas. 🙂

     2. usb3.0

      Je moet je fascistische stinkbek houden maxje, galbak, vuile smerige vaccinazifascist

   2. rutte leugenaar

    om die reden ben jij een bedreiging voor de democratie strónt vlé®k. Een ondemocratisch cordon sanitair promoten , ondersteunen en actief uitdragen

 8. september

  Hallo Max,je moet je niks van usb.3.0 aantrekken ,hij moet zelf zijn lelijke rotbek houden,de idioot.Gewoon hier blijven komen.Leve de vaccinatie!!Hij scheldt alleen maar.

  1. rutte leugenaar

   Hear, hear leve de vaccinatie , sieg heil sieg heil. Alle folgen die fuhrer

   Alle nicht geimphte leute abfuhren. Schnell , schnell.

   1. Max Aue

    De niet-gevaccineerden hoeven niet te worden afgevoerd maar kunnen beter thuisblijven. Uiteraard hebben ze geen toegang tot evenementen waar ze anderen kunnen besmetten.

 9. splatoon

  Wat jij niet door lijkt te hebben, is dat dit nog maar het begin is. In 1940 werd je niet neergeschoten, als je ’s avonds op straat liep. En naar de radio luisteren mocht ook nog gewoon. Die vrijheden werden echter stapje voor stapje ingeperkt en afgepakt. Precies zoals dat nu ook het geval is. De vergelijking die Baudet maakt gaat mijns inziens dan ook wel degelijk op. Er kan gewoon niet hard genoeg aan de bel getrokken en op de rem getrapt worden. Ik ben dan ook blij en dankbaar dat Baudet en FvD zich hiervoor inzetten.

  Gezien waar we nu inzitten en waar dit overduidelijk naartoe gaat, denk ik dat je opa de vergelijking zelf vorig jaar al gemaakt had.

  1. Max Aue

   Je bent een paranoïde dwaas, splatoon, zoek psychotherapeutische hulp.

   1. rutte leugenaar

    geef je nou je gisteren verkregen advies door aan een ander strónt vlé®k ? Zo werkt dat niet in de psychologie domme decadente tról !

   2. STOP FVD

    Ik denk dat het daar al te laat voor is. Sneu hoor als je zo in het leven staat.

    1. rutte leugenaar

     je bent ook een droeftoeter dat is bekend flapdrol

     Al een afspraak voor je volgende prikje vaccinatiewappie

     1. STOP FVD

      Hahaha daar istie hoor, opperwappie met zijn overduidelijke leugentjes, heb jij die link al gelezen, zou goed voor je zijn :

      h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

     2. Max Aue

      Leugenaar bedoelt waarschijnlijk:

      Je bent ook een droeftoeter, dat is bekend flapdrol.

      Heb je al een afspraak gemaakt voor je volgende prikje, vaccinatie-wappie?

     3. STOP FVD

      En het woord vaccinatiewappie kan niet, wappies laten zich niet vaccineren. Ik wil het je nog wel een keer uitleggen, geen probleem, wappie!

     4. rutte leugenaar

      wappies laten zich juist volspuiten tegen elke mutatie domme jongen

      vaccinatiewappies , kijk eens in de spiegel domme jongen !

  2. STOP FVD

   Zielepoot, waar gaat dit overduidelijk naar toe? Of was dit al in 2020 bekend? Complotdenkertje!

   1. rutte leugenaar

    wappies laten zich volspuiten met een eiwit marker omdat ze bang zijn dat hun gebrekkige gestel geen verkoudheid virus kan weerstaan. Best wel triest zulke idioten die hun eigen immuunsysteem niet vertrouwen ! 0,03% kans om te overlijden aan corona . De mafklappers nemen het liefst een experimenteel vaccin! Je moet een klap van de windmolen gehad hebben om die troep in je lijf te spuiten.

    1. STOP FVD

     Dat getal 0,03% kennen we nu wel. Het echte percentage gaat nog steeds omlaag, weet je hoe dat komt?

     VACCINATIES

     h**ps://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

     1. rutte leugenaar

      de 0,03% overlijdenskans staat redelijk vast domme jongen

      dat betekent dus 99,97% kans dat je corona overleefd zonder dat experimentele prikje wat je promoot.

      Heb je nu al een prikje gehad tegen de indiase variant (B1.617)anders is het geëxperimenteer met het covid prikje voor niets geweest domme jongen. Heb je voor niets een risico met een eiwit marker genomen domme jongen

   2. arnoud

    jij geeft ons een verwijt dat we complotdenkers zijn, waar mensen zoals jij voorop mee staan, en doet deze uitspraken, ten eerste, dat je een 100% FVD en Baudet hater bent !! en ten tweede dat je geen enkele kennis hebt wat er werkelijk aan de hand is, ik denk zelfs dat jij bewust je kop in het zand steekt. of jij geniet er gewoon van, keer op keer hier op deze site je ongenoegen te uiten op van alles en nog wat, en in het bijzonder aan het adres van FVD. jij bent een blinde haat persoon heel zielig voor je geesten toestand, jij bent echt ziek !!

 10. arnoud

  Ten eerste bestond in die tijd helemaal geen supermarkt, en deze schrijver begrijpt de context gewoonweg niet, en is ook gebaseerd op bepaalde onjuistheden, gegeven door de propaganda van de overheid. en ja. er word niet met munitie geschoten, maar wel met psychologische onderdrukking, je word uitgesloten als je geen vaccin neemt, je word aangekeken als je geen mondkapje draagt of mag niet eens een winkel binnen, en zo veel meer redenen, en dat alles gebaseerd op staats propaganda.

 11. Branzino

  Een uitstekende bijdrage van Tristan van Dasselaar. Ik wil er voor verdieping van de beeldvorming over Baudet nog een paar citaten uit Trouw van vandaag aan toevoegen, afkomstig van Stevo Akkerman. Ze gaan over eerdere uitspraken van Baudet:

  * In november 2018 stond hij stil bij het einde van de Eerste Wereldoorlog, en dit is wat hij zei op Twitter (twitter.com/thierrybaudet/status/1061682936506834944): ‘Na dit extreme bloedvergieten moest de échte Europese zelfdestructie nog beginnen’. Juist, denk je, er volgden nog de miljoenen doden van de Tweede Wereldoorlog. Maar die noemt hij niet, hij komt aanzetten met ‘honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide’.

  * Vorige week nog reageerde hij op een bericht over de vele inwoners van buitenlandse afkomst in Brussel door te pleiten voor een ‘escape-strategie, Madagaskar of zoiets’ (twitter.com/thierrybaudet/status/1387094426963660817). Een verwijzing naar het Madagaskar-plan van de nazi’s uit juni 1940, toen er nog geen gaskamers waren: vier miljoen Joden zouden vanuit Europa gedeporteerd moeten worden naar het Oost-Afrikaanse eiland. Zie ook spiegel.de/geschichte/wannsee-konferenz-das-ende-des-madagaskar-plans-a-1129491.html

  En verder, op 27 april op Twitter, iets abstracter, maar een bewijs, dat Baudet een heel simpel en incompleet beeld heeft van heden en verleden van Europa: “Massa immigratie en moderne architectuur zijn de twee grootste misdaden tegen de (Europese) mens die ooit zijn begaan.” Baudet lijkt zo toch echt wel een zielepoot, die veel onrecht is aangedaan. Het zal je maar overkomen, je komt op straat regelmatig immigranten tegen en je moet hier en daar onvermijdbaar moderne kunst aanzien. Ik zou, als ik hem was, emigreren.

  1. rutte leugenaar

   blabla bladieblabla

   je zou zeggen dat malle pietje wel wat anders te doen zou hebben dan hier de clown uithangen als er wekelijks 700 potentiele klanten voor hem binnen komen

   1. Branzino

    @rutte leugenaar
    Ik noem alleen wat feiten, namelijk aantoonbaar van Baudet afkomstige uitspraken. Die kun je niet wegmaken door in een reactie op de man, ik dus, te spelen. Deelnemers hier trappen daar niet in. Baudet deugt niet, dat zal ze duidelijk zijn. Eigenlijk wordt dat ook door jou met je reactie bevestigd.

  2. Max Aue

   “maar een bewijs, dat Baudet een heel simpel en incompleet beeld heeft van heden en verleden van Europa”

   Je zou hopen dat het onnozelheid en gebrek aan kennis van de contemporaine geschiedenis van Baudet is. Gelet op zijn academische opleiding en rechtenstudie moet dat helaas worden uitgesloten. Baudet geeft hier een bewust foutief beeld van de geschiedenis en vervormt die naar een neo-nazistisch wereldbeeld.

   We kunnen er niet meer omheen: Baudet is een neo-nazi die nazistische ideeën uitvent en met antisemitische ideeën koketteert.

   1. Branzino

    @Max Aue
    Ik heb altijd wat badinerend gedaan over Baudet, niet al te serieus genomen. Maar ik denk, dat hij uitermate intelligent is en misschien ook wel een beetje slim of sluw. Al kost dat laatste hem wel wat moeite, gezien de tactische en strategische foutjes die hij maakt. Maar voor mij is duidelijk, dat hij zonder scrupules mensen bespeelt en overtuigt.

    Of hij (neo-)nazi is of niet, weet ik zo net niet. Wel is hij heel gemakkelijk in de omgang met dergelijke ideeën en het leed dat daardoor eerder is veroorzaakt. En dat maakt hem totaal ongeschikt voor een politieke loopbaan.

    Ook wordt steeds meer duidelijk, dat volgelingen heel gemakkelijk en kritiekloos volgen. En daar ligt het grootste gevaar: hij krijgt te weinig tegenspel in eigen kring.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.