Gemeente Amsterdam belooft strafmaatregelen voor Tofik Dibi na kakkerlakkenfoto bij Israël

De gemeente Amsterdam overweegt een straf voor gemeenteambtenaar Tofik Dibi. Dat kondigde burgemeester Femke Halsema aan nadat raadslid Annabel Nanninga (JA21) het gemeentebestuur attent maakte op verregaande opmerkingen van het voormalige GroenLinks-Kamerlid over Israël. Zo twitterde Dibi een foto van kakkerlakken bij een oproep tot het boycotten van producten die in de nabijheid van Jeruzalem en Tel Aviv zijn vervaardigd. Joodse Nederlanders voelden zich beledigd, aangezien ‘kakkerlakken’ een klassiek antisemitisch scheldwoord is. Ook wenste Dibi verdedigers van Israël “buikgriep” toe.

Volgens Halsema zal dat niet zonder gevolgen blijven, zo tekende de Telegraaf op: “U heeft gelijk: de uitspraken die zijn gedaan, zijn niet conform de gedragscode. Dat betekent ook dat er gevolgen zullen zijn. Op dit moment is de ambtenaar niet beschikbaar, maar op het moment dat hij terugkeert, zal er een gesprek plaatsvinden met zijn leidinggevende in aanwezigheid van het Bureau Integriteit.”

De gedragscode waar Halsema het over heeft, is een leidraad voor het gedrag van Amsterdamse gemeenteambtenaren. Daarin wordt ook opgeroepen tot terughoudendheid op social media over controversiële kwesties.

Dibi werkt inmiddels drie jaar als medewerker en adviseur van Emre Ünver, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Rieks

  “er zal een gesprek plaatsvinden” Kortom, er gebeurt niks. Ons kent ons, zo gaat dat.

  1. hans-e-pans

   Er gaat heus wel ietsiepietsie gebeuren want ze hebben tenslotte toegezegd dat “er een gesprek zal plaatsvinden”, daarin zeggen ze driemaal “foei Tofik Dibi niet meer doen”, “foei Tofik Dibi niet meer doen”, “foei Tofik Dibi niet meer doen” en dan is de kous af.

   Want zo doet de Gemeente Amsterdam dat als ze beloven dat er strafmaatregelen genomen zullen worden, stelletje labbekakkers onder leiding van Femke H.

 2. jhak

  Als nou iemand een kakkerlak is dan is hij het wel. Als je een kakkerlak dood trapt vliegen de eitjes in het rond.

 3. Aborifa

  Een islamiet zorgt voor een baantje voor de andere. Heet ook islamisering.

 4. P. Puk

  Besnijden die handel!

 5. Rogerio

  Dibi is een totale non-valeur die na jaren wachtgeld getrokken te hebben via de Amsterdamse GL-kliek een baantje als gemeenteambtenaar heeft gekregen….en vanuit die context dan denken dat hij daadwerkelijk ” gestraft” gaat worden..??? Welnee , dat wordt een ” foei” gesprekje zonder repercussies en het GL gezwel ettert onverminderd door in het Amsterdamse bestuursapparaat…zum kotzen!

 6. Rood

  Tofik is van de regenboogbrigade, die van de zes kleuren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.