IKEA diep door het stof tegenover DDS: ‘Onze oprechte excuses voor gele mondkapjesstickers’

IKEA gaat diep door het stof, nadat er gisteravond gigantische ophef ontstond op sociale media over bezoekers die een gele sticker zouden moeten dragen wanneer ze -om welke reden dan ook- geen mondkapje kunnen of willen dragen in de gigantische bouwkeet van de Zweedse meubelgigant. De Dagelijkse Standaard was daar als eerste medium bij, maar uiteindelijk hebben wij besloten om er pas over te berichten na een eerste reactie van IKEA zelf.

Die reactie de volgende ochtend. Daarin komt de meubelgigant terug op een bericht dat wij hier vandaag ook aan hebben besteed.

IKEA Nederland heeft zojuist alsnog contact met de redactie van De Dagelijkse Standaard opgenomen om de situatie uit te leggen:

“Wat de mondkapjes betreft, houden we ons aan de regels van de overheid. Mensen vanaf 13 jaar moeten een mondkapje dragen, tenzij dit niet kan vanwege een beperking of ziekte. In IKEA Delft werden er stickers aangeboden die klanten konden gebruiken in de winkel om aan te geven dat ze geen mondkapje kunnen dragen zonder hierop te worden aangesproken.”

Allemaal leuk en aardig IKEA, maar hoe zit het dan met de (schijn)verplichting van het dragen van een dergelijke sticker?

“Het was op vrijwillige basis. Onze klanten mochten dus zelf beslissen ze hier gebruik van wilden maken.”

Binnen de Nederlandse IKEA-winkels geldt de locatie in Delft als een soort proeftuin. In deze tijd een soort van ‘corona-fieldlab’ waar mogelijke opties om het virus te bedwingen worden uitgerold. Er zijn dan ook, aldus IKEA, in geen enkele andere vestiging in het land dergelijke stickers uitgedeeld.

Tot slot laat IKEA Nederland nog het volgende weten:

“We vinden het erg vervelend dat dit negatieve associaties heeft opgeroepen en we zijn er dan ook gelijk mee gestopt. We bieden hiervoor onze excuses aan.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. rutte leugenaar

  Verstandig besluit en conform de wetgeving dragen mondkapje.

  Nu maar hopen dat niet weer en clubje dit belachelijke alternatief oppakt

 2. usb3.0

  Mondkapjes zijn een ernstige inbreuk op de beschikking van het eigen lichaam..

  1. Branzino

   @usb3.0
   Je hebt wel eens intelligenter gereageerd, al ben ik vergeten wanneer. Wat heeft een mondkapje nu te maken met de beschikking over het eigen lichaam? Je accepteert waarschijnlijk ook het verplichte dragen van kleding in een winkelstraat en op talloze andere plekken niet? En hoe ga je om met je autogordels of het stoppen voor een rood stoplicht, want beide beperken je bewegingsvrijheid. En zo kan ik nog uren doorgaan. je zult een slecht leven hebben, heb ik inmiddels begrepen.

   1. Swami Nofapananda

    Die dingen kun je er helemaal niet mee vergelijken.

    1. Branzino

     @Swami Nofapananda
     “Die dingen kun je er helemaal niet mee vergelijken.”

     Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Mondkapjes zijn inderdaad een verwaarloosbare inbreuk op de beschikking over het eigen lichaam, vergeleken met kleding, autogordels en verkeerslichten.

 3. Mar

  Diep door het stof tegenover DDS?

  Hetzelfde stond gisteren al te lezen bij AD regio Delft.

 4. Beukman

  Helaas schijten bedrijven tegenwoordig bagger voor de macht van de sociale media en aanverwanten, ook als deze nepnieuws verspreiden.
  Zo stond gisteren op DDS dat Ikea een sticker met het woordje “uitzondering” voor bepaalde klanten VERPLICHT.
  De werkelijkheid is echter dat men zelf mag kiezen: óf met een lappie voor de mond óf met een sticker op de kleren.

  Mij lijkt de keus niet moeilijk. Sowieso loopt iedereen voortdurend met stickers rond.

  Jammer dat Ikea overstag is gegaan voor onder meer nepnieuws van DDS.

  1. rutte leugenaar

   Ikea heeft het licht gezien bukhol. Van davidster naar het volgen van de wet.

   Een weloverwogen en verstandig besluit immers wetgeving geldt toch voor een ieder bukhol?

   1. Beukman

    Wat wil je nu eigenlijk beweren, leugenaar? Dat er vanaf Ikea een trein rijdt rechtstreeks naar Sobibor voor mensen die vrijwillig een stickertje hebben opgeplakt?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.