Jan Latten pakt migratieliefhebbende VN’er aan: ‘Geen arbeidstekort als parttimers 1 dag meer werken’

Emeritus hoogleraar demografie Jan Latten reageert op de bewering van VN-medewerker Fardau Procee, die beweert dat migratie een oplossing zou kunnen zijn voor vergrijzende landen. ‘Als alle parttimers één dag per week meer zouden werken, is er op termijn geen tekort aan werkenden in Nederland’, stelt hij op Twitter.

Latten reageert op een aflevering van Boekestijn en De Wijk van BNR. Daar beweert VN-werknemer Fardau Procee dat de discussie over migratie “geladen en gepolitiseerd” is en steekt vervolgens een heel pleidooi af over alle (vermeende) voordelen.

Procee heeft overduidelijk alleen maar oog voor één kant van het verhaal. Want ja, migratie kán inderdaad een oplossing zijn voor arbeidstekorten. Maar in het artikel staat ze niet stil bij de vraag of het ook de juiste oplossing is. Wat haar betreft is migratie net een natuurkracht: we moeten maar accepteren dat het er is. Burgers moeten maar wat beter worden geïnformeerd en de overheid moet nadenken over een manier om het te reguleren.

Latten prikt feilloos door die onzin heen en wijst op een betere oplossing: alle parttimers moeten een dag meer werken en dan is het arbeidstekort zo weggewerkt, dus hoeven we ook niet meer naar migratie als ‘oplossing’ te kijken.

Maar goed, dat is ook weer makkelijker gezegd dan gedaan, want laten we wel wezen: die arbeidstekorten zijn niet zomaar ontstaan. Procee noemt het arbeidstekort van 80 duizend mensen in de zorg als voorbeeld. Zij stelt alleen het tekort vast en kijkt niet naar de oorzaken van dat tekort, waardoor het lijkt alsof Nederlanders het werk niet willen doen, en Noord-Afrikanen maar wat graag bij willen springen. Dat is natuurlijk onzin.

Als de Nederlandse overheid eens wat zou doen aan de belachelijke bureaucratie in veel sectoren, wat een belangrijke reden is voor de hoge werkdruk, dan zien we parttimers snel om meer uren vragen. En nog een paar voordelen: dan is er minder vraag naar migranten en wordt er dus minder geconcurreerd op loon. Ook is de overheid dan minder druk met asielaanvragen en uitkeringen. Dan kunnen die migranten mooi hun eigen land opbouwen, want in Nederland is voor hen geen werk meer te krijgen. Helaas zal die gedachte bij de VN-medewerker niet zijn opgekomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Jack Flash

  Jan Latten ken ik toevallig persoonlijk
  al vanuit mijn jeugd.
  Dorps & schoolgenoten vanuit hetzelfde Zuid Limburgse dorp.
  Het was toen al een nuchtere jongen.
  Ik geloof hem wel.

  1. LifeBuddy

   Ik geloof hem niet, want de moskees zitten overdag overvol met corona aanbieders. Die kunnen zo de bus instappen naar het westland.

 2. usb3.0

  Er is een parallelle wereld tussen “beroeps”werkelozen en mensen die niet werken

 3. Mushroom2100

  Fardau.. pvdA mevrouwtje werkend bij buza ergens in de Sahara. Beter dat ze daar blijft en haar domme linkse smoel houdt..sorry kreeg er ff niks fraaiers uit zo voor het eten..

 4. Emile Takma

  Nederlanders gaan niet meer uren werken en willen veel soorten werk niet meer doen.

  De conclusie is dat voor onze arbeidsmarkt immigratie noodzakelijk is.

  1. usb3.0

   Nee hoor, maxje-mietje liegt, Nederlanders willen keihard werken maar Nederlanders worden steeds vaker en doelbewust gediscrimineerd op de arbeidsmarkt daarnaast Nederlanders leren ergens voor en die banen worden door allochtonen ingenomen voor weinig…

   1. STOP FVD

    Keihard werken? Niemand wil dat laagbetaalde ongeschoolde werk doen, net als in de 60’er jaren toen we immigranten hier naar toe haalden, weet je nog?

    En het is nog steeds andersom hoor, dat allochtonen gediscrimineerd worden als ze een baan willen op basis van hun achternaam.

    Wel feitelijk wat roepen, en niet je eigen “rechtse onderbuik gevoel”.

    1. rutte leugenaar

     wat een gewauwel domme jongen .als links niet met uitkeringen strooit en iedereen zielig vindt kunnen de 500.000 beroeps werkelozen een keer aan het werk

  2. rutte leugenaar

   En waar baseert de strönt vlëk die kortzichtige conclusie op ? Nederlanders moeten wel meer gaan werken als de lasten schrikbarend stijgen door de NOW subsidies en de faillissementen in het midden kleinbedrijf die niets krijgen.

   Dat strönt vlëk last zijn verbale diarree weer lopen en probeert het als feit te presenteren

   1. Emile Takma

    Ik wijs op een feit, Poeperdje, Nederlanders willen veel werksoorten niet meer doen en ze gaan eerder minder dan meer uren werken.

    Je mag zelf de conclusie trekken.

    1. Mushroom2100

     En migranten komen hier sowieso niet om te werken maar hopen op een gratis huis, uitkering en spekken en passant de toch al idioot hoge criminaliteitscijfers onder migranten en allochtonen. Maar dat is bij de naïeve linkspootjes niet aan hun verstand te peuteren omdat het niet strookt met hun wereldvreemde zweverige denkbeelden.

     1. STOP FVD

      En jij hebt ook al de wijsheid in pacht, het lijkt wel of alle rechtsdenkenden dat hebben, dat is toch ook toeval!

    2. rutte leugenaar

     Een feit heeft bijbehorende argumentatie strönt vlëk. Jouw inhoudsloze gewauwel valt daar niet onder. De conclusie is dus ” poeppraat ” van de strönt vlëk.

     Wat een domme jongen !

     1. STOP FVD

      En? Wat is jouw inhoudelijke reactie? Alleen maar simpele zielige scheldwoordjes. Nee met jou gaan we de oorlog ook niet winnen!

     2. rutte leugenaar

      stopidioot is van de rel. De corona idioterie is voorbij.

  3. Tommy76

   Dat is jouw conclusie. Een andere conclusie is dat Nederlanders meer moeten gaan werken. Daar gaat het artikel dus over. Wel goed lezen heh?

   Willen de Nederlanders niet meer gaan werken dan moet men er simpelweg voor gaan zorgen dat de Nederlander het wel weer wil gaan doen.

   Minder immigratie zorgt voor minder ellende. Minder sociale onrust, minder van de verzonnen klimaatproblemen (hoe meer mensen per km2 des te meer CO2 uitstoot) minder woningnood, minder antisemitisme en ga zo maar door.

   Naar mijn mening moeten we eerst af van een groot deel van de sociale voorzieningen. We moeten starten met het aanspreken van een ieder op hun persoonlijke verantwoordelijkheid. We moeten deels (!) terug naar ‘wie niet werkt zal niet eten’.

   We moeten terug naar de EEG en stoppen met de EU.

   Zieken en zwakken zijn we verplicht te helpen. Iedere gezonde Nederlander dient te gaan werken.

   Het is allemaal niet zo ingewikkeld hoor maar het probleem is dat Nederland socialistisch te ver is doorgeschoten waarbij de top almaar corrupter lijkt te worden.
   Dit alles kan simpelweg niet in stand worden gehouden.
   Iedere kleuter kan zien aankomen dat dit vroeger dan later gaat ontsporen.

 5. Edjan

  Al die mensen die roepen dat de immigratie de oplossing is voor de vergrijzing, doen net alsof er alleen maar werkers worden binnen gehaald. Maar er komen uitgebreide families binnen en zelfs van de volwassen mannen en vrouwen werkt maar een klein deel.
  De immigratie propagandisten hebben dan ook heel andere motieven. Ze willen de oorspronkelijke bevolking ontwortelen, hun gebruiken en cultuur afschaffen om op die manier hun geschifte dictatuur in te voeren.

  1. Jack Flash

   +++

  2. usb3.0

   Edjan! je verwoord het precies zoals het is en diegene die dit ontkennen zijn echt compleet de weggetje kwijt..

   1. Emile Takma

    verwoordt

    1. Jack Flash

     Wieder keine Inhalt.
     Du Dumpfkopf.

     1. Jack Flash

      Dummkopf
      😜

     2. Branzino

      “Kein” i.p.v. “keine”

    2. usb3.0

     Aldus taalautistische taalnazi maxje-mietje

    3. rutte leugenaar

     Niet doen strönt vlëk . Je bent er niet aan toe anderen de maat te nemen decadente tröl.

 6. M. Brandenburg

  IK ben hgelemaal niet tegen immigratie, een iedermet een opleding die geverifierd kan worden, en een ieder met een baangarantie waar de werkgeve garant staat voor de werknemer die hij aanneemt is welkom, geen verifierbare opleding dan geen verblijfsvergunning, en natiopnaliteiten zijn enkel mogelijk voor hen die afstand doen dan wel kunnen doen van hun oude nationaliteit. Geen Baangarant en geen mogelijkheid om de opleding te verifieren en je bent niet welkom, fdaarnaast dient minimaal het Engels vlekeloos fgesproiken te kunnen worden omdat bijoverheidsinstanties buiten Nederlands enkel nog Engels word toegestaan, op die manier heb je direct de slectie die je nodig hebt, wie niet voldoet gaat zich nooit aanpassen.

  1. Emile Takma

   “ fdaarnaast dient minimaal het Engels vlekeloos fgesproiken te kunnen worden”

   Voor het Nederlands geldt die eis kennelijk niet.

   1. Jack Flash

    Taalfoutjes corrigeren is prima jochie.
    Verder kun jij je wat beter op de achtergrond houden.
    Wat in de krantjes staat lezen wij zelf wel.
    Houd de eer aan jezelf takkema, zover daar nog sprake van is na 10 jaar onzin spuien.

    1. september

     Takman blijft hier toch komen,we blijven er maar kennis van nemen,wat Hij ook zegt.

 7. Spoetnick

  Als voorbeeld: De Zorg, zorgmedewerkers.
  Kijk eens hoeveel zorg/hulpverleners samendrommen om de gelukszoekers.
  Die zijn allemaal onttrokken aan de zorg voor Nederlandse burgers.
  Als de gelukszoekers naar huis worden gestuurd kunnen deze hulpverleners direct in de Zorg worden ingezet. Weg personeelstekort. Dat geldt natuurlijk niet voor de asiel-advocaten.
  Zij zullen een respectabel beroep moeten gaan uitoefenen waarmee ze niet de Nederlandse samenleving ondermijnen.

 8. AS210854

  Als al die gelukszoekers nou eens 4 dagen gingen werken ,dan was het probleem ook opgelost.

  1. Jack Flash

   Ze blijven meer kosten dan dat ze opleveren.
   as210854.
   Weg ermee. Alleen capabelen & gemotiveerden binnnenlaten, dan blijven er al genoeg over.
   Probleem opgelost.

  2. usb3.0

   Nou ja zeg wat zeg je nou? dat is niet politiek correct natuurlijk, ze schelden je liever de huid vol met dat jij als Nederlander te beroerd bent om te werken…

 9. STOP FVD

  MENSEN ZIJN NIET VOOR NIETS PARTTIME AAN HET WERK. Stelletje simpele zielen!

  1. Jack Flash

   Ach gut, met zoveel buitenlandse werkelozen hier?
   Je houdt het niet voor mogelijk, is het niet stoppie?
   Lol.

   1. STOP FVD

    Ja, hoeveel zijn dat er? Oh wacht dat weet je helemaal niet. Of wel jackflash LOL.

  2. Mushroom2100

   Nee klopt ik zie alleen niet zo het verband dan met mensen hier naartoe halen die niet bijdragen en al gauw aan het infuus van de Nederlandse staat hangen. Bovendien, als we besluiten de huidige werknemers in de zorg een fatsoenlijk salaris te geven, zoals bij hoofdelijke stemming in de kamer bepaald werd een paar maanden geleden, dan is het probleem ook opgelost. Kunt u zich trouwens nog herinneren wie de weglopers waren destijds?

 10. Adriaen van Bergen

  Vele zaken kan je robotiseren.
  We hebben niet nog meer mensen zonder opleiding nodig en rappers zijn er ook al veel te veel.
  En mensen met goede opleidingen weghalen uit ontwikkelingslanden vind ik een voorbeeld van neokolonialisme.
  Zijn er mensen te kort?
  Dan zelf opleiden of een andere oplossing zoeken.
  Maar niet nog meer import uit landen met een compleet andere cultuur.
  Het mengt totaal niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.