Kabinetsadviescommissie wil personeelstekorten oplossen met asielzoekers: ‘De zorg kan hen goed gebruiken’

De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken is van mening dat asielzoekers en erkende vluchtelingen kunnen helpen het personeelstekort in de zorg op te lossen. De commissie stelt dat er in Nederland op dit moment te veel barrières zijn waardoor asielzoekers niet direct aan de slag kunnen in de zorg. 

We hebben in Nederland al een gigantische woningnood, en recent bleek dat ondanks de coronacrisis de migratiecijfers nog steeds vrij hoog zijn, maar toch pleit de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) juist voor méér migranten, zo valt te lezen bij de NOS. De ACVZ adviseert het kabinet over asiel- en migratievraagstukken.

Het is inderdaad, zeker met het oog op de coronacrisis en de toekomst, zorgwekkend dat er zo veel openstaande vacatures zijn binnen de zorgsector. Maar waarom is het inmiddels een Nederlandse traditie geworden om bij ieder probleem te pleiten voor méér migratie als oplossing. Kan men niet beter kijken naar een herwaardering van veel beroepen in de zorg? De meeste mensen in de zorg lijden aan een enorme werkdruk en stress, maar worden zwaar onderbetaald. Niet gek dus dat veel Nederlanders liever in een andere sector werken. Een structureel betere waardering van het werk zou het meest effectief zijn op de lange termijn.

De ACVZ is echter van mening dat migranten de oplossing bieden, al zijn er wel enkele grote drempels. Diploma’s uit het buitenland (buiten de EU) worden vaak niet erkend, en ook een gebrek aan het beheersen van de Nederlandse taal is een groot struikelblok. De commissie wijst hierbij naar landen als België en Engeland, maar erkent dat het daar beter gaat omdat men daar de taal beter beheerst. Kan men dan niet beter komen met kritiek op het huidige integratiebeleid? Kritiek op ons falende beleid is namelijk niet nieuw, want al in de jaren ’90 was men niet te spreken over de gebrekkige integratie. Er is echter vrij weinig veranderd in drie decennia tijd.

Maar hé: misschien moeten de grenzen verder open. Dan lossen alle problemen zich op magische wijze op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Harry Haller

  Misschien is het een idee om die 77.000 zorgmedewerkers die ontslagen zijn onder Rutte, terug te halen. Dan hebben we zelfs een overschot.

  De ACVZ is een criminele maffia-organisatie met ongetwijfeld belangen in de asielindustrie en dus nooit iets anders zullen adviseren dan meer, meer, meer asielzoekers. Per vandaag opheffen die charlatanclub .

  1. Rien E

   Idd en met minder taalproblemen schat ik zo

  2. Monty

   Als Wilders, Rutte achter de tralies heeft gebracht zal Wilders het stokje van hem overnemen en die 77.000 zorgmedewerkers terug laten komen.

   Win win.
   Hopelijk zal dit niet lang gaan duren.

   1. usb3.0

    monty draait hetzelfde riedeltje structureel af en zegt eigenlijk dat leugenclown rutte niet achter de tralies hoort maar dat deze pathologische leugenaar gewoon door kan gaan met de afbraak van Nederland…

  3. rutte leugenaar

   Ach , ze gebruiken een oud vertrouwd dogma.

   Dubbele moraal met oneigenlijke argumenten. Als of de gelukszoekers naar de speldenprik Nederland komen om te werken.

 2. LifeBuddy

  HaHaHaHa, Ik weet welke pensioenadas dat gaan betalen. Ik hoor koolmees al een hervormings liedje fluiten. Dikke bult!!!

 3. Monty

  ”Kan men niet beter kijken naar een herwaardering van veel beroepen in de zorg? De meeste mensen in de zorg lijden aan een enorme werkdruk en stress, maar worden zwaar onderbetaald.”

  Alsof een hoger salaris de enorme werkdruk en stress zullen doen verminderen.

  Meer handen aan het bed is de oplossing voor de enorme werkdruk en stress.
  Dat ze beter betaald moeten worden is een ander verhaal maar wel terecht.

  1. Edjan

   Monty, ik neem aan dat als je de lonen verhoogt er ook meer mensen bij de zorg willen gaan werken.

   1. Monty

    Als dat je drijfveer is om in de zorg te gaan werken is dat de verkeerde insteek.
    Maar zorgmedewerkers zouden zeker meer moeten verdienen.

  2. Giovacchino

   Monty, hoezo is een fatsoenlijke beloning voor het werken een ‘verkeerde insteek’? U wilt toch ook fatsoenlijk beloond worden voor uw werk? Of moet men idealistisch zijn om in de zorg te gaan werken?

  3. usb3.0

   Ik ben het eens dat men in de zorg werkt met het hart maar daar kan je niet je huur/hypotheek mee betalen dus dient er een forse beloning te komen voor zorgmedewerkers en het zou toch mooi zijn als dit geld bij de extreem rijke zorgverzekeraars vandaan zou komen daar liggen immers vele vele miljarden op de plank.
   Hoeveel is er niet “bespaart’ met het ontslaan van 77.000 zorgmedewerkers?

 4. Jack Flash

  “De zorg kan hen goed gebruiken”
  😂😂😂

  1. LifeBuddy

   HaHaHaHa, degenen die zorg krijgt moet Taalles gaan volgen, want het is hier al tientallen jaren de omgekeerde arische sLinkse wereld.

 5. Sando

  Geen kopdoek bij mijn nest. Brrrr.

 6. Duckday

  Volledig de weg kwijt. Het ene gat dempen met het andere.Het land van vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen. Het land van het inlegvelletje. Wat voor een troep zit er aan de macht

 7. Aborifa

  Als ze Nederlands kunnen spreken en verstaan en goed zijn opgeleid volgens onze normen: ok. En als ze opdracht om ongelovigen te doden niet in de praktijk brengen.

  1. Edjan

   😁

 8. Cycle25

  Dienstenrichtlijn van VVD-er Bolkenstein verkast naar Afrika, Azië.

  Lekker goedkoop zo…

 9. Paardenmiddel

  De meeste asielzoekers zijn laag opgeleid; dus eerst opleiden en hen verplichten; niet het land te verlaten maar eerst 5 jaar werken.

 10. ikweetwatikwil

  Voor jaren terug zijn de hoofddoeken afgeschaft bij verpleegsters en dan zou je er nu weer mee beginnen? Die zijn gestoord.

 11. Wally

  Weetje wat? Verban ALLE Nederlanders, dus diegenen die dit ook zijn naar geboorte, uit dit land. En dan gaan we eens kijken…..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.