Oud-gevangenisdirecteur is helemaal van het padje: ‘Hef alle gevangenissen op, laat alle gevangenen terugkeren’

Frans Douw werkte in verschillende gevangenissen en inrichtingen zoals het Pieter Baan Centrum. Hij was gevangenisdirecteur en geeft advies over “forensische psychiatrie” en het gevangeniswezen. Maar, zegt hij, hij “haat het opsluiten van mensen.” Sterker nog, zijn haat is zo diep geworteld, dat hij wil dat álle gevangenissen verdwijnen.

Vandaag mocht Douw langskomen bij BNR’s radioprogramma Big Five van Misdaad en Straf. Presentator Art Rooijakkers nodigt daarvoor specialisten uit deze sector uit om te praten over het justitiële systeem, de misdaad, en hoe het allemaal beter kan. Douw was dus ook welkom. Dit vanwege zijn ervaring én omdat er dit jaar een boek van zijn hand is verschenen, genaamd Het zijn mensen.

Nou, bij BNR maakte Douw duidelijk dat hij wel de meest aparte man is die ooit gevangenisdirecteur is geweest… en dat het maar goed is dat hij het veiligheidsbeleid geen vorm geeft. Want, zei hij onder meer, wat hem betreft kunnen álle gevangenen uiteindelijk weer vrij rondlopen in de samenleving. Het is immers mensen, en die zijn in principe hartstikke lief!

Rooijakkers had drie stellingen voor Douw. Op elke stelling antwoordde die bevestigend. Wat de vragen dan wel stellingen waren?

 1. “Ik had zelf ook op het criminele pad kunnen raken.” Het antwoord: “Zeker.”
 2. “Iedere gedetineerde kan succesvol terugkeren in de samenleving.” Het antwoord: “Ook.”
 3. “Alle gevangenissen moeten worden opgeheven.” Het antwoord op deze stelling: “Ja. Zeker.”

“Ik haat in ieder geval het opsluiten van mensen,” zei Douw ook. “Gelukkig is dat maar een héél klein aspect van het gevangeniswezen, want dat is eigenlijk een beweging van de rechterpols, en daarna ben je eigenlijk alleen maar bezig met het bestrijden van de gevolgen daarvan, van die ene handeling,” aldus de oud-gevangenisdirecteur.

Iedere gedetineerde kan terugkeren in de samenleving slaat dus ook op psychopaten. Die zijn er. Psychopaten zijn geen mythe. Ze zijn simpelweg niet in staat om empathie te voelen, en kunnen buitengewoon agressief én levensgevaarlijk zijn – iets waar ze zelf eigenlijk niets aan kunnen doen, maar waardoor ze wel een enorm gevaar vormen voor de rest van de maatschappij.

Maar wat Douw betreft moeten dat soort psychopaten – denk Hannibal Lecter – kunnen terugkeren in de samenleving.

En om het nog wat erger te maken stelt hij vervolgens dat alle gevangenissen ook wel even opgeheven kunnen worden. Blijkbaar moet een man die een 14-jarig meisje verkracht en haar daarna de keel doorsnijdt even een paar jaar in therapie, en hop, daarna weer lekker vrij. Daar hoeft geen gevangenis aan te pas te komen. Want die brute moordenaar is in Douws ogen “een mens.”

We mogen ons in onze handjes knijpen dat deze man niets te zeggen heeft in ons land. Want als deze adviezen worden opgevolgd wordt Nederland héél veel minder veilig. Wát een onverantwoorde stellingen neemt hij in!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Chee

  Die man heeft helemaal gelijk.
  Schaf ook dan maar de politie het rechtssysteem brandweer en gezongeids zorg af.
  Heerlijk totale anarchie.

  1. halo1

   Dat is helemaal niet heerlijk.. want dat maakt jou rechteloos, behalve als je de allersterkste bent. Dan kan je nog beter dictatuur hebben… daar heeft het merendeel tenminste nog recht(en)…

   1. Chee

    Herkent u geen cynisme.

 2. halo1

  Van dit soort wereldvreemde linkse softies wemelt het bij politie en justitie.. het wordt hoogtijd om de andere kant op te gaan..en de doodstraf weer in te voeren.. mag best humaan…je kan niet eindeloos geduld met onverbeterlijken opbrengen.. dat is a-sociaal jegens de wel-deugenden…

 3. Rieks

  Net als die generaals vroeger die na een leven in militaire dienst lid worden van de vredesbeweging. Zo ongeloofwaardig en hypocriet als de neten. Waarom werd hij dan gevangenisdirecteur?

  1. Emma Louise

   Voor velen geldt dat voortschrijdend inzicht een gevolg is van een (levenlang) leerproces.

 4. Max Aue

  Het opsluiten van mensen in gevangenissen veroorzaakt inderdaad meer problemen dan ze oplossen.
  Voor mensen die dat niet geloven adviseer ik het boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman te lezen. Die toont dat onderbouwd aan.

  1. plakband

   Max Aue plaatst weer een typisch slinkse reactie. Anderen aanzetten tot een zinloze actie.
   Rutger Bregman heeft nog nooit in zijn leven een probleem opgelost.
   Het boek betreft ook geen onderzoek maar is bedoeld om geld te verdienen aan naïviteit.
   Zonde van de materialen die verspild zijn. Ongroen gedrag. Schande.

  2. M.Dikker

   Daarom moet je die mensen die je in de gevangenis opsluit NOOIT meer laten terugkeren in de maatschappij. Zielig? Nee hoor, moeten ze maar geen misdaden plegen.

  3. Aborifa

   “De meeste mensen deugen” lijkt een waarheid als een koe. Maar hier gaat het om mensen die niet deugen. Daar moet je ook wat mee.

 5. 56RdK

  “En om het nog wat erger te maken stelt hij vervolgens dat alle gevangenissen ook wel even opgeheven kunnen worden. Blijkbaar moet een man die een 14-jarig meisje verkracht en haar daarna de keel doorsnijdt even een paar jaar in therapie, en hop, daarna weer lekker vrij. Daar hoeft geen gevangenis aan te pas te komen. Want die brute moordenaar is in Douws ogen “een mens.”

  Die Douws is volkomen gestoord. Hopelijk krijgt hij nergens een voet aan de grond! Want wat een voor de normale samenleving gevaarlijke idioot!
  De rechtspraak in dit land is al verrot (verrot omdat hierin de crimineel nu veelal als slachtoffer wordt beschouwd en het slachtoffer als dader), als ze zijn idioterie straks ook nog laten meewegen, waar ik ze in deze tijd vol wokewaanzin ook nog voor aanzien ….

 6. 1pitter

  Dan gaan mensen weer met fakkels en hooivorken de straat op, merken en verbannen van criminelen kan ook natuurlijk. Er zijn altijd methoden geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.