Oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse: ‘Politieke redactie zit te veel op schoot bij de politiek’

Talitha Muusse schrok er als nieuwkomer van hoe de politieke redactie van tv-programma Op1 verweven is met de gevestigde orde in Den Haag. Zij vindt dat de talkshow “te veel op schoot zit bij de politiek”, zegt ze in De Mediacourant.

Een maand geleden stapte Talitha op als presentatrice van Op1. Ze had zich op Twitter activistisch uitgelaten over demissionair premier Mark Rutte en kreeg daarvoor straf van de hoofdredactie. Ze mocht tijdens de eerstvolgende uitzending niet meer meepraten over politiek: ze werd dus deels gemuilkorfd.

Genoeg reden voor haar om nu even lekker gal te gaan spuwen over haar voormalige werkgever, zou je denken, maar dat doet ze niet. Ze blijkt haar woorden zorgvuldig te hebben gekozen en wijst gewoon op een daadwerkelijk groot probleem bij de Nederlandse publieke omroep.

Ze stelt namelijk dat de Op1-redactie en de politiek heel nauw zijn omdat woordvoerders van politieke partijen heel lang contact voeren met de redactie. De redactie leert op die manier de logica van die politieke partijen en maakt dit langzaam eigen. Ze worden dus als het ware vanzelf meegezogen in die “Haagse realiteit”, zoals zij het noemt.

Een ander gevaar waar zij op wijst is dat Op1 geen onderzoeksredactie heeft, waardoor de uitspraken van zo’n beetje iedere autoriteit klakkeloos voor waar worden aangenomen. Al is het maar de vraag of daar echt een onderzoeksredactie voor nodig is, want een presentator met voldoende vrijheid zou in principe ook op eigen houtje kritische vragen kunnen stellen.

Het mooie aan haar interview is dat ze een paar van de mechanismen beschrijft waardoor de media langzaamaan verstrengelt is geraakt met Den Haag, en zo dus eigenlijk onderdeel wordt van wat FvD-leider Thierry Baudet “het partijkartel” noemt.

En hoewel ze het niet aanhaalt levert ze zelf mogelijk toch ook een eventuele oplossing voor het probleem. Ze beschrijft namelijk meerdere keren hoe het haar “als nieuwkomer” op is gevallen hoe de situatie tussen redactie en de politiek is. Misschien zouden tv-programma’s zoals Op1 er goed aan doen om nieuwkomers in te zetten voor de politiek en ze tegelijkertijd meer vrijheid te geven bij dit onderwerp.

Want laten we eerlijk wezen, het valt echt al jaren op hoe eenzijdig en eenvoudig de publieke omroep omgaat met Den Haag. Het is niet voor niets dat Nieuwsuur ineens weer op begon te vallen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart, ze deden namelijk ineens hun werk weer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Chee

  Vooral de NPO praat de politiek heel erg naar de mond.
  Ach wiens brood men eet….
  1 miljard broden ongeveer…

  1. Chee

   En dan bedoel ik natuurlijk de links domme politici…nah ja er zijn ook niet bijster veel slimme mensen in die hoek te vinden.

  2. Chee

   En Talitha heeft iig inzicht en een vorm van zelfreflectie.
   Ook helemaal niet te vinden bij de NPO, dus waardering heb ik dan voor haar.

   1. AS210854

    👍👍👍👍

 2. STOP FVD

  Daar heb je die doos weer. Alleen hier hoor je haar nog! Haha, chee daar ging je een beetje de mist in he? Met de politiek, even snel verbeteren naar de linkse politiek, oei, oei. Daar zou je bijna op de vingers getikt gaan worden.

  Maar met je correctie haal je ook meteen de angel uit je eerste opmerking. Oftewel rechtse praat, op niets gebaseerd.

  1. rutte leugenaar

   inhoudlijk nog wat te melden stopidioot. Het is vrij kinderachtig om een miljard subsidie te negeren.

   links gewauwel op subsidie gebouwd

  2. usb3.0

   Daar heb je vaccinwappie weer..

 3. LifeBuddy

  De VVD/CDA doen met sLinkse pinokkio aan Oplichting en omkoping met 10 MILJARD Media euro’s per jaar. Daar staat 15 jaar Gevangenisstraf op. Nu moet den Heuvel en Peerke de Vries opstaan en van zich laten horen. Oooh ja Omkoping………..

 4. rutte leugenaar

  staatstv

  1.000.000.000 subsidie per jaar
  Onafhankelijkheid is aantoonbaar in het geding op elk onderwerp.

  1. Fortiori

   Onafhankelijkheid ? Bent u zeker?

 5. Max Aue

  Talitha wilde graag presentatrice worden maar werd gewogen en te licht bevonden.

  Dat zette natuurlijk kwaad bloed.

 6. Lucky Luke

  Aan haar naam te zien bevindt ze zich in het verkeerde land, ik zou zeggen ga in je eigen thuisland je gal spuwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.