Peiling Maurice de Hond: de VVD zit aan haar maximale potentieel

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft onderzoek gedaan naar de potentie van de verschillende politieke partijen. En, na dat gedaan te hebben, heeft hij goed nieuws voor mensen die helemaal klaar zijn met de hegemonie van de VVD: die partij zit namelijk écht aan haar maximale potentieel qua kiezers die haar een grote kans op een stem geven.

Natuurlijk is er ook slecht nieuws. Want als we naar de zetelverdeling kijken zien we dat de VVD nog altijd veruit de grootste partij van het land is: als er vandaag verkiezingen waren zou de quasiliberale, ultraprogressieve partij uitkomen op 34 zetels. Dat zijn er 11 meer dan de nummer twee, D66, en zelfs 16 meer dan de nummer drie, de PVV.

Maar nu komt het goede nieuws. De Hond heeft per partij ook gekeken naar het maximale potentieel. En dan blijkt dat het maximale potentieel van de VVD (gebaseerd op de vraag “grote kans” dat die partij een stem krijgt, maar dat lijkt me een betere vraag dan “welke partijen zouden eventueel, mogelijk, misschien een stem van je kunnen krijgen) 23% is. 23% van 150 zetels komt neer op… 34,5 zetel. Let wel, bij de verkiezingen van 17 maart kwam de partij uit op 34, en ook nu nog staat die partij op 34 in de peilingen.

Met andere woorden, de VVD kan eigenlijk niet veel hoger uitkomen dan dit zeteltal. Nogmaals, dit is een betere vraag dan welke partij eventueel, misschien, mogelijk, wie weet een stem van je kan krijgen omdat dat ultravrijblijvend is, en eigenlijk weinig te maken heeft met het wérkelijke stemgedrag van mensen.

Het kan voor de VVD eigenlijk dus alleen maar minder worden. En ja, dat is toch nog goed nieuws, want het betekent dat de almacht van de partij – waarbij het eigenlijk gewoon bepaalt wat er gebeurt in het land – te doorbreken is.

Voor het CDA is er ondertussen nog veel meer slecht nieuws. Want uit de peiling blijkt dat het potentieel voor die club – die onder het leiderschap van Jan Peter Balkenende vijftien jaar geleden nog op en over de 40 zetels zat – nog maar 16,5 zetel is.

De PVV doet het dan stukken beter. Want de potentie van Geert Wilders en co. is 18%, wat neerkomt op 27 zetels. Als de VVD haar potentieel dus niet haalt maar de PVV wél, nou, kan de VVD haar positie als “grootste partij van Nederland” zomaar kwijtraken. Natuurlijk wordt die partij dan meteen opzij geschoven door het kartel als zijnde “ongewenst,” maar toch.

D66 kan ook nog groeien. Die partij heeft een potentie van 21% qua kiezers die denken dat de partij een grote kans op hun stem maakt. Dat zou uitkomen op 31,5 zetel. Ook D66 kan de hegemonie van de VVD dus bedreigen. Natuurlijk is dat dan weer géén goed nieuws.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Aan de andere kant, veel erger dan nu kan het niet worden. Of D66 of VVD nu de grootste wordt, het beleid zal in grote lijnen hetzelfde zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. gebande_4

  Wat jammer dat de prachtige, alleszeggende grafiek
  Geeft FvD ook een kans
  hier niet besproken wordt.

 2. Lucienne

  Mooi dat de PvdD er ook nog weer een zetel bij krijgt. Het blijft niet onopgemerkt hoe er met de dieren wordt omgesprongen. De ruimingen, kippenfarms etc. Dat kan best met 50,5% verminderd worden. Minder is beter!

  1. Aborifa

   De partij voor de micro-organismen komt er aan.

 3. Branzino

  Voor de derde opeenvolgende peiling mijn vraag: Waar zijn de zetels van Van Haga gebleven? Voor Den Haan geldt hetzelfde, maar zij zou ze heel begrijpelijk verloren kunnen hebben. Voor Van Haga is dat veel minder waarschijnlijk, want het is onwaarschijnlijk dat hij alle steun kwijt is. FvD is vier zetels kwijt, die moeten dus ergens andere bij opgeteld zijn. PVV misschien, VVD, BBB, een combinatie van deze? Of worden ze door De Hond misschien samen met het FvD geteld? Maar dan is het verlies voor die combinatie wel heel erg groot en dat kan ik me niet voorstellen.

  1. Branzino

   Foutje, het FvD is natuurlijk “maar” drie zetels kwijt, maar mijn vraag blijft even goed.

  2. gebande_4

   Ook het vergelijk met vorige peiling is verdwenen.
   Kun je elke week opnieuw een partij als verliezer brandmerken.

   1. Branzino

    @gebande_4
    Zo gaat dat steeds en wordt het allereerste verlies steeds opnieuw als nieuwe ontwikkeling gebracht. Feitelijk verandert er elke week heel weinig. Mijn vraag naar de “verdwenen” zetels van Van Haga, 3 stuks, kan wel voor veel verandering zorgen. Stel, niet onwaarschijnlijk, dat die bij de PVV, of VVD, of BBB, of nog een andere partij bijgeteld zijn? Dan zou zo maar kunnen, want die peiling van De Hond bestaat waarschijnlijk uit een selectie partijen die na 17 maart in de Tweede Kamer kwamen, een geautomatiseerde peiling dus. Gepeilde kiezers kunnen dan alleen die partijen kiezen en dan verdwijnt Van Haga gewoon, maar niet zijn zetels. De Hond schrijft er niets over.

  3. Grondeekhoorn

   Branzino, ik heb even de bovenstaande zetels geteld en kom uit op 150 zetels. Blijkbaar zijn deze zetels dus naar een andere partij gegaan en niet naar Groep Van Haga of in mindering gebracht van het totaal. Geen goed teken voor FvD, want het lijkt erop dat de zetels van de splitsing er dus ook nog af moeten. Tegelijk zou je dan ook verwachte dat Den Haan die ene zetel ook kwijt is en naar een andere partij is gegaan.

   1. Branzino

    @Grondeekhoorn
    Klopt wat je schrijft. Maar ik schreef al, dat ik er niet vanuit ga, dat die ontbrekende zetels in mindering moeten worden gebracht op het FvD. Ik denk eerder bij de PVV of JA21. Misschien zijn die drie zetels winst van van JA21 wel de Haga-zetels? Wie zal het zeggen?

 4. Monty

  ”zien we dat de VVD nog altijd veruit de grootste partij van het land is”

  Maar daar kan natuurlijk in één klap verandering in komen als Rutte achter de tralies verdwijnt.

  Want beloofd is beloofd.

  1. waterman

   De VVD schuift Mark Rutte weer naar voren omdat er geen ander binnen de VVD voor de MP post beschikbaar is. Dus Rutte wordt uit nood gebruikt. Moet Nederland zo worden bestuurd door een mislukte minister-president? Een noodgeval dus.

 5. Rien E

  Ik mis nog een trio : de groep van Haga. Raar om wel de eenmans/eenvrouws fracties te noemen, maar de afsplitsing van fvd te negeren. Per slot van rekening vertegenwoordigen ook zij een groep kiezers. Verder valt op dat de vvd zombies nog steeds geen oog voor de politieke realiteit hebben gekregen en rustig onder hun tegel blijven bivakkeren. De partij van de levende doden??

  1. Branzino

   @Rien E
   Zie mijn vraag hierboven en mijn opmerkingen bij twee eerdere peilingen. Die drie zetels zijn bij andere partijen terechtgekomen, maar dat is dan geen weergave van de meest waarschijnlijke werkelijkheid. Ik denk, dat de peiling van De Hond vastgeklonken zit aan de partijen die op 17 maart gekozen zijn. Er moeten dus hier en daar waarschijnlijk nog wat zetels (3 of 4) in mindering worden gebracht.

   1. Branzino

    @Rien E
    Ik vergeet de drie zetels winst van JA21, die heel goed de drie verdwenen Van Haga-zetels zouden kunnen zijn.

 6. waterman

  De VVD schuift Mark Rutte weer naar voren omdat er geen ander binnen de VVD voor de MP post beschikbaar is. Dus Rutte wordt uit nood gebruikt. Moet Nederland zo worden bestuurd door een mislukte minister-president? Een noodgeval dus.

  1. Branzino

   @waterman
   “… Nederland zo worden bestuurd door een mislukte minister-president? Een noodgeval dus.”
   Dan zijn we een steenrijk land, als we uit pure armoe een mislukkeling MP maken en toch tot de vijf gelukkigste landen ter wereld gerekend worden, al ruim 10 jaar. Zie het World Happiness Report op happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf
   Wat zal er dan gebeuren als we een genie als briljante premier krijgen?

 7. usb3.0

  Toch wel bijzonder dat FvD er nu ineens 4 minder heeft terwijl het Nederlandse volk FvD beloond heeft met 8 zetels.
  Bi1 klopt natuurlijk niet, volt is een walgelijke partij die volgens mij niets heeft gewonnen..

  1. Marija

   Wie gelooft nog in de eerlijkheid? Ik niet, weet zeker dat vvd de grootste partij zal blijven.
   M.i. Wordt er flink gefraudeerd met de uitslagen.
   Stemmen heeft geen zin meer want ook de nieuwe pvda formateur kiest voor links en hangt alles daaraan op.

  2. Branzino

   @usb3.0
   Ik begrijp dat jij ook professioneel peilt? FvD had acht zetels. Daar er drie door Van Haga vertrokken en de daardoor ontstane onrust kostte nog eens een zetel. Samen vier dus. Daar hoef ik niet per se voor te peilen. Een deel van het Nederlandse volk koos voor FvD door Van Haga een voorkeursstem te geven. Zo moeilijk is dat niet te begrijpen.

   Dat jij BIJ1 en Volt walgelijke partijen vindt, zegt niets over de voorkeur van de Nederlandse kiezers. Ik vind FvD walgelijk, maar accepteer dat veel kiezers dat niet vinden, vandaar die 8 zetels in maart. Hetzelfde geldt voor de PVV, m.i. ook geen aanwinst voor Nederland, maar ze hebben recht op veel zetels, helaas.

  3. Monty

   ”Toch wel bijzonder dat FvD er nu ineens 4 minder heeft”

   Je kan toch rekenen usb3. 3 naar Haga en vrienden en 1 naar Wilders is?

   Dus er is niks veranderd 18 van Wilders + 3 van Haga + 4 van FvD is dus nog steeds een winst van 25 zetels voor Wilders.
   Reken er de 6 van JA21 bij en ‘rechts’ heeft maarliefst 31 zetels.

   Daar kan Rutte natuurlijk niet meer om heen.

   1. Branzino

    @Moty
    Dit heet creatief boekhouden, volgens mij. Je telt m.i. de zetels van Van Haga dubbel, want die drie zetels kunnen heel goed bij JA21 bijgeteld zijn of zelfs deel uitmaken van die 17 van PVV of zelfs 4 van FvD. Je sommetje klopt niet en is veel te positief voor rechts.

    1. Monty

     Nee dit is de logica van usb3. Die denkt nog steeds dat Wilders zetels gewonnen heeft bij de verkiezingen door er andere bij op te tellen.

     Maar volgens mij is 20 toch minder dan 17. Echt heeft usb3 er een andere mening over.

     1. Branzino

      @Momty
      Maar ik wordt steeds nieuwsgieriger bij welk partij die zetels van Van Haga zijn bijgeteld. Hoeveel zetels heeft Van Haga nu in de peilingen? Die moeten vervolgens dus in mindering gebracht worden op één of meer andere partijen, waarschijnlijk op rechts en waarschijnlijk bij de PVV of JA21 en heel misschien ook nog (voor een deel) bij het FvD. En hoeveel zetels worden FvD dan na deze correctie toegeschreven? Als deze correctie de komende peiling niet wordt aangebracht, heeft die peiling niet zoveel betekenis meer, omdat ze de werkelijkheid niet correct weergeeft.

     2. Branzino

      @Monty
      Ik spel je naam steeds verkeerd, Moty of Momty. Excuus.

     3. Harry Haller

      Branzino (die acht talen spreekt) heeft het Nederlands nog niet zo goed onder de knie: “Maar ik wordT steeds nieuwsgieriger …..”

     4. Branzino

      @Harry Haller
      “Maar ik wordT steeds nieuwsgieriger …..” Ik doe steeds meer mijn best om me aan te passen aan het niveau hier en soms lukt het me al is dat nu dan wel onbedoeld.
      Maar geef jij nou eens de oplossing voor die kiezers op Van Haga die in de peilingen van De Hond verdwenen lijken te zijn. Op de zetels van welke partijen moeten die in mindering worden gebracht? En geef dan Den Haan meteen ook maar. Ze zitten in de Tweede Kamer en moeten daarom gewoon deel uitmaken van een peiling, desnoods met nul gepeilde zetels. Maar voor Van Haga geloof ik dat niet.

     5. Harry Haller

      Branzino, ik moet je het antwoord schuldig blijven. Je hebt inderdaad een punt met je bewering en ik zou niet weten waar de Van Haga zetels gebleven zijn.

     6. Branzino

      @Harry Haller
      Het verbaast me, dat hier zo weinig reactie op gegeven wordt, niet op DDS noch elders. Die peiling van Maurice de Hond deugt gewoon niet en de noodzakelijke correctie zal voor één of meer rechtse partijen een negatief effect hebben van minstens 1 à 3 zetels. Ook op allerlei sites waar wordt bericht over de peilingen van De Hond wordt niet op deze fout gewezen en wordt de gepeilde zetelverdeling zonder commentaar gepubliceerd.
      Mijn analyse zegt, dat in maart kiezers relatief veel op Van Haga gestemd hebben en ik vermoed, dat deze na het uitstappen van Van Haga hem niet zomaar laten vallen. Hij zal daarom m.i. minstens die drie zetels houden. Waar die dan nu nog vanaf moeten, het totaal van De Hond is immers 150, is de grote vraag. M.i. komen daarvoor FvD, PVV, JA21, BBB en, minder waarschijnlijk, VVD in aanmerking. Of mis ik er nog één? Ik vermoed, dat vooral JA21 “de klos” zal zijn, want die drie zetels winst kan ik niet goed verklaren met het uiterst bescheiden optreden van Eerdmans c.s.

     7. Branzino

      Ik kan me ook niet voorstellen, dat Van Haga niet bij De Hond gemeld heeft, dat hij niet in de peiling is te vinden. Die peilingen hebben status en worden breed besproken, ook in kamerfracties.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.