Sylvana Simons (BIJ1) eist definitieve exit van Gouden Koets: ‘Symbool van ons koloniale verleden’

De linkse partijen – incluis flipflop-partij D66 – voelen weinig voor de terugkeer van de Gouden Koets als rijtuig voor het koninklijk paar op Prinsjesdag. Wat deze partijen betreft mag het door paarden voorgetrokken vervoermiddel lekker in het museum blijven. De rechtse partijen hebben juist géén probleem met een terugkeer van de koets. Het is namelijk een mooie traditie om de koets te zien rijden op Prinsjesdag. 

De Gouden Koets staat al langer onder druk in Nederland. Woke-links ergert zich al langer aan het zogeheten ‘slavenpaneel’ op het rijtuig. Op het paneel staan, aldus deze partijen, slaven afgebeeld, en zulke symboliek is niet meer van deze tijd. Het rijtuig is onlangs gerestaureerd en wordt nu verplaatst naar de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

Linkse partijen in de Tweede Kamer vinden dat de koets daar lekker mag blijven staan, dat meldt RTL Nieuws. Veel mensen zouden de koets als iets kwetsend zien en het zou daarom beter zijn om het rijtuig definitief in een museum te zetten. Sylvana Simons ziet er geen probleem in om afscheid te nemen van de koets:

“De Gouden Koets is een symbool van een periode van Nederland die wij niet hoeven te ontkennen, maar zeker ook niet hoeven te vieren alsof het normaal is wat er toen gebeurde. Die Gouden Koets is een symbool van ons koloniale verleden.”

Voor de linkse partijen in ons parlement is dit natuurlijk weer makkelijk punten scoren. Richting hun achterban kunnen ze mededelen afgerekend te hebben met een racistische symbool uit het verleden. Overigens is de ophef over het ‘slavenpaneel’ nogal overdreven, zelfs de linkse Joop-historicus Han van der Horst ergert zich terecht aan de hetze tegen de koets:

“De afkeer jegens deze afbeelding wordt deels gevoed door de luchtige kledij van een aantal afgebeelde personen. Dat doet mensen – ten onrechte – denken aan slavernij en onderdrukking. Wie echter om de koets heen loopt en de hulde van Nederland in ogenschouw neemt, ziet dat [de ontwerper van de Koets, red.] Van der Waay ook daar zuinig is met textiel: er is de nodige blote huid te zien, in het bijzondere van kleine jongetjes, die tegenwoordig heel andere associaties oproepen dan pakweg een en een kwart eeuw terug.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar ja, de linkse partijen in Nederland zijn helemaal in de ban van het woke-gedachtegoed, dus alles wat ons verleden symboliseert is de facto slecht in hun ogen. Er zo wordt er opnieuw een traditie door het afvoerputje gespoeld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Borreby Duytsch

  Sylvana is ook een symbool van ons koloniaal verleden.
  Ook maar weg doen?

  1. Aborifa

   Het lijkt of dit in doeken gewikkelde geraamte er al helemaal klaar voor is.
   Ze staat in het Nederlandse parlement maar denkt dat ze in Suriname is.
   Daar zijn ze gewend in het parlement te schreeuwen.

 2. Emile Takma

  Willem Alexander is niet gek en laat zich never nooit niet meer rondrijden in de Gouden Koets zolang die racistische afbeeldingen er op staan.

  De rest is gewauwel.

  1. Harry Haller

   Het zijn geen racistische afbeeldingen, het zijn historische afbeeldingen.

   1. Borreby Duytsch

    Zover is Takma z’n gedeug al gevorderd. Zodra er historische afbeeldingen ergens op staan met mensen die er anders uitzien dan de mensen uit zijn thuisland ziet hij racisme.
    Ergens best knap.

    1. Emile Takma

     Heb je de afbeeldingen wel eens bekeken?

     ht*ps://www.ad.nl/binnenland/gouden-koets-blijft-slavenkoets~acbbb6a9/

     1. Borreby Duytsch

      Zo hee!!! Is me dat even racistisch, Takma, ik ben werkelijk geschokt!

      Als je die afbeeldingen racistisch vindt, ben je, of niet goed snik, of een zeventien jarig antifa-meisje…

     2. Emile Takma

      Racisten zullen de afbeeldingen wellicht niet racistisch vinden maar dat maakt niet uit: de Koning laat zich echt niet meer rondrijden in dit obsolete vehikel.

      Mensen die erover doorzeuren hebben daartoe het volste recht.

     3. Borreby Duytsch

      “…Racisten zullen de afbeeldingen wellicht niet racistisch vinden…”

      Zucht…
      Klopt. Het geval wil dus dat alleen niet-racisten hier racisme in zien.
      Dan zijn we het daarover eens.

      “…de Koning laat zich echt niet meer rondrijden in dit obsolete vehikel…”

      Ook juist, de koning moet heden ten dage op eierschalen lopen om te voorkomen ook maar iets te doen waar iemand zich aan zal ergeren(lees hysterisch doorschieten). Blijkbaar is dat een bijproduct van de tegenwoordige maatschappij.

     4. usb3.0

      Jij moet je fascistische stinksmoel houden tamil, je bent een flikker die zijn racistische gedachtegoed op anderen projecteert…

     5. RvdBe

      Ik zie gewoon zwarte mensen die de blanke mens dient, daar is niks racistisch aan, dat was en is in veel gevallen nog steeds zo.
      Ieder zijn taak.

     6. usb3.0

      Vieze smerige gore fascistische tamil met z’n vooringenomen mening over racisme moet even lekker optiefen

    2. Oepsie

     Je moet niet zo lelijk doen over Speklapje! Hij heeft zelf nooit iets bereikt, zit boos op zichzelf, drie hoog achter, de wereld te verbeteren, zoals een toetsenridder betaamt. En dat allemaal in eenzaamheid, want zelfs zijn hond is uit zichzelf terug naar het asiel gelopen, ”het is geen doen”, blafte hij/zij/het. Moet je voorstellen, elke dag van vroeg tot laat genoegen scheppen, in trachten ander reageerders de maat te nemen. De reden? Hij, kan hier zijn frustraties kwijt en nog gratis ook. Best wel een beetje zielig. Nou ja, zielig,is een understatement!

     1. Emile Takma

      Je maakt zelf een heel gelukkige en tevreden indruk, Oepsie.

      😃

     2. Eindbaas

      Oepsie stelt de feiten vast.
      Emile Takma is een zielig minkukeltje.

  2. nexit nu aub

   welke racistische uitlatingen strónt vlé®k

 3. Mistgabel

  ons koloniale verleden?

  Ze is in Paramaribo geboren.

 4. NO8DO

  Off topic, maar wel humor.
  telegraaf.nl/video/1698397015/baudet-weggestuurd-uit-tweede-kamer

  1. Borreby Duytsch

   Dat is inderdaad off topic, NO8DO.
   Nu weer over tot de orde van de dag.

 5. Bes Tolen

  Er werd vroeger nooit over Suriname en de Nederlandse Antillen gesproken. Dat begon pas nadat Indonesië kolonie af was. Op de HBS en het Gymnasium werd de aardrijkskunde beperkt tot een enkele plaatsnaam. De koloniën stonden bij de bevolking in een kwade reuk. Wie er naar toe ging was hier een mislukkeling of die verdacht werd snel geld te verdienen. Ten koste van ’s rijks schatkist dus de Nederlanders hier wel te verstaan. Gesubsidieerd dus. Het is overigens wel zo, dat tegenwoordig allerlei verhalen uit de duim gezogen worden maar och daar zit de wereld helaas vol van. Mythes. het zou mooi zijn als de immigranten eens naar hun vorig land terug gingen om dat op te bouwen. Want dat miauwen van hen hier hangt de keel uit.

 6. usb3.0

  De enige die het hier mee eens is is tamil takelstraf, deze smerige flikker moet even lekker oprotten naar een door hem zo geliefd koloniaal islamitisch land… oprotten..

 7. Wally

  Heb je haar ook weer.
  Doei……

 8. sonny

  Simons wil?
  Ik wil ook vanalles, bijvoorbeeld dat alle ongeschoolde, niet werkzame gelukszoekers zonder rechtmatige verblijfsstatus, terug moeten naar de woestijn!
  Maar ja, er worden in Nederland veel geitenwollen sokken gebreid!
  Zum kotzen, zou Adolf zeggen!

  1. sonny

   Overigens was Adolf niet per definitie antisemitisch, maar was tegen ALLE uitvreters, welke zijn land benadeelden dan wel misbruikten!
   En in dat specifieke tijdsgewricht waren dat toevallig alsook zigeuners, slavische volken.
   Geschiedenis herhaalt zich steeds, maar in andere vormen gegoten.
   Verwende minderheden krijgen altijd praatjes!

   1. Branzino

    @sonny
    Even een vraagje om je te begrijpen. Bedoel je echt te zeggen, dat jouw Adolf tegen ALLE uitvreters, welke zijn land benadeelden dan wel misbruikten! was en dus niet alleen tegen de Joden? En wil je daarmee impliciet aangeven, dat je de Joden ook als zodanig beschouwt? Ik neem aan dat het een misverstand of onzorgvuldige uitspraak is die om toelichting vraagt.
    Ik twijfel wel aan je goede bedoelingen, zo moet ik eerlijk bekennen. Duitsland had bijvoorbeeld niet zoveel met Slavische volken en hoe die in hun eigen land leefden, maar roeiden daar wel uit. Joden waren gewone hardwerkende Duitse staatsburgers, net als Jehova’s Getuigen, homo’s en andere door Adolf uit te roeien minderheden. Ik denk, dat wat toelichting jouwerzijds op z’n plaats zou zijn.

    1. Branzino

     @sonny
     Geen toelichting, afstand nemen van de suggestie of excuus voor het onhandige taalgebruik. het had allemaal gekund. Maar je doet niets en daarmee heb je jezelf goed laten kennen.

 9. Jannes-46

  Roflol, de grootste slavenhandelaren waren de zwarte Afrikanen zelf. En de Arabieren.

  1. Emile Takma

   En daarom gaan we vrijuit, Jannes?

   1. Harry Haller

    Inderdaad, Takma. Zolang de zwarten niet tegen hun eigen voorouders protesteren (hihi), is het bijzonder hypocriet dat ze dat wel tegen blanke voorouders doen.

    In Nederland zijn geen plantages meer waar zwarten worden uitgebuit en ze worden nergens onderdrukt. Integendeel, iedere week worden er 700 gastvrij onthaald.

    Dus: of je protesteert tegen de slavernij in zijn geheel, inclusief die van je eigen voorouders, of je houdt je smoel en hebt geen recht van spreken.

    1. Lucky Luke

     Juist de spijker op de kop slaan. De zwarten hadden zelf 70% van de slavernij in handen en de Arabieren meer dan 25%. Maar dat wil SS niet weten dat het haar eigen volk is wat zich daaraan schuldig heeft gemaakt, altijd gemakkelijk om de schuld bij een ander teleggen.

   2. Lucky Luke

    De deelname van de Europeanen aan de slavernij was maar 3% is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken, te vinden op wikipedia.

    1. Emile Takma

     War kan ik die 3% bij Wikipedia terugvinden?

  2. NO8DO

   Ene Adolf heeft miljoenen mensen laten vermoorden.
   Wie zeurt er dan nog als iemand uw naasten uitroeit?

  3. AS210854

   Dit is nu nog steeds aan de orde, kijk maar naar het land waar het aankomend WK gehouden wordt.

 10. ikweetwatikwil

  Ik denk dat de Koning die gouden koets in het museum laat staan. Past niet bij zijn stijl. Maar dat heeft niets met racisme te maken.
  Zelf vond ik het ook een protserig ding. Heeft ook niets met racisme te maken. Heb ook nooit aan slaven gedacht.
  Juf Silvana moet naar huis gaan. Zij is racistisch.

  1. Emile Takma

   De Koning zal geen gedonder willen veroorzaken door rond te gaan rijden in een koets met racistische afbeeldingen.
   Zo simpel ligt het.

   ht*ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5149151/racisme-slavernij-gouden-koets-koningshuis-museum-black-lives

   1. ikweetwatikwil

    Nee Takma, niet mijn woorden verdraaien .
    In deze tijd moet je , je opgelaten voelen om in zo,n GOUDEN koets te rijden.

    Negers droegen in die tijd en nog wel, geen sky pakken . Veel te warm.

    1. Emile Takma

     Inderdaad, rondrijden in deze koets zou gênant zijn. Dat snapt Willem ook.

     1. usb3.0

      Je moet anti-Nederlandse stinksmoel houden tamil, fliker even lekker op hier..

 11. leukeditter

  opsodemieteren silvana en niet meer terugkomen , misselijk wijf

 12. goedisfout

  Mevrouw Simons had een goede start in de tweede kamer maar is nu weer helemaal teruggevallen op haar crazy linkswappie gedrag.

 13. Lucky Luke

  SS van uiteen heeft niets te eisen en moet haar zwarte waffel houden en oprotten naar waar ze thuishoort.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.