Blinde paniek in D66-land: de gedroomde extreemlinkse ‘Kaag-coalitie staat op instorten’

Geweldig politiek nieuws! De zogenaamde “Kaag-coalitie” bestaande uit vijf partijen, waarvan het overgrote deel uitgesproken links, komt er zeer waarschijnlijk toch niet. Volgens de media staat het hele project van D66 om zo’n radicaal-linkse coalitie inclusief GroenLinks zelfs bij voorbaat al op “instorten.” De reden? Zowel het CDA als de VVD zetten de hakken hoegenaamd in het zand. Regeren met aartsleugenaar Mark Rutte (VVD)? Prima. Maar met de extreemlinkse activist Jesse Klaver? Dát gaat de ‘christen’-democraten te ver.

Het huisblad van de VVD – De Telegraaf dus – komt met het nieuws dat de formatie helemaal niet naar de wensen gaat van D66-leider Sigrid Kaag. Zij wil namelijk een coalitie in elkaar plakken van VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. Maar er is een probleem: zowel de VVD als het CDA hebben daar helemaal geen trek in. Nou kan de VVD natuurlijk altijd overal voor worden gepord zolang het de partij maar macht oplevert, maar CDA-leider Wopke Hoekstra’s toekomst hangt, beseft hij ook, aan een zijden draadje. En dus heeft hij het gevoel dat als hij in zo’n coalitie stapt, dat het dan gewoon einde oefening is voor hem. Dus wil hij dat niet doen.

Gisteren hadden de verschillende partijleiders weer overleg met PvdA-informateur Mariëtte Hamer. Maar waar Kaag had gehoopt dat tijdens die gesprekken de deur wagenwijd was opengezet voor haar gedroomde linkse coalitie gooide Hoekstra opeens roet in het eten. Zo’n linkse coalitie, zei hij, laat hij liever aan zich voorbijgaan. Als er één linkse partij bij moet, nou, daar kan hij misschien nog mee leven. Maar twee? Ammehoela. De verschillen zijn, zegt hij, sowieso al “heel groot” met één van die twee partijen. Laat staan met twee.

Geweldig nieuws natuurlijk, want het is altijd goed voor Nederland als Kaag een hak gezet kan worden. Maar er is ook slecht nieuws. Want als puntje bij paaltje komt is dit natuurlijk niet meer of minder dan een theatershow. Uiteindelijk komt er echt gewoon een coalitie die gaat voor “inclusiviteit” en “duurzaamheid” en andere paradepaardjes van de linkse Build Back Better-agenda. Dit wordt al snel duidelijk als je leest dat De Telegraaf ook tussen neus en lippen even stelt dat één van de problemen die VVD en CDA hebben met twee linkse partijen is dat ze maar één linkse partij nodig hebben. En het is zo fijn samenwerken met GroenLinks-leider Jesse Klaver, aldus VVD’ers… die ook al eerder aangaf in de formatie bereid te zijn alle punten van zijn partij weg te geven in ruil voor macht.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Kortom, hoewel het best mogelijk is dat de gedroomde Kaag-coalitie er niet komt, lijkt het er wel nog steeds op dat het de drie kernpartijen + PvdA dan wel GroenLinks wordt. Dat is maar een heel klein beetje minder erg dan een coalitie met beide linkse partijen. Sterker, je vraagt je af of het qua beleid ook maar iets uitmaakt dat het één is, of allebei.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. gebande_4

  Volgens de media staat het hele project van D66

  Pro-VVD en anti D66 redacteur de Winter de meda noemen gaat wat ver.

  Verder wil Kaag niet PvdA en GL maar PvdA. PvdA wil GL erbij.

  1. Aborifa

   Mevrouw Al Qaq heeft een brilletje nodig.

 2. Emile Takma

  Waar die ‘blinde paniek’ uit moet blijken is een raadsel.

  Kaag moet even rustig wachten tot Hoekstra uit de knoop glijdt. Hij maakt even formeel bezwaar om straks overstag te gaan.

  Bij de PvdA zijn ze niet gek. Zonder GL in een Kabinet met CDA en VVD stappen betekent dat ze bij de volgende verkiezingen op vijf zetels uitkomen. Dat is politieke zelfmoord.

  1. CZ

   Tot zover Emile Rien Noppen Van Velenamen.

   1. september

    Emile Riennoppen en zijn vele namen verandert nooit,we blijven er maar kennis van nemen.

    1. CZ

     En zijn september bruinridder.

  2. Branzino

   @Emile Takma
   Elke uiting van ongenoegen bij D66 of over D66 wordt hier opgeblazen tot buitenproportionele afmetingen. Dat gebeurde eerder vaker tot vlak voor de verkiezingen toen Kaag zich begon te presenteren. Het zou de doodssteek zijn. Maar we hebben allemaal kunnen zien waartoe dit heeft geleid. Kaag is als onbereikbare tweede partij onmisbaar voor een succesvolle coalitie. Dat weet zij, met Rutte en Hoekstra, als geen ander. Dit is het politieke spel dat ALTIJD vooraf gaat aan de start van een nieuw kabinet. Het betekent dus helemaal niet en is slechts krachtsvertoon om de eigen positie te versterken. Dat geldt overigens ook voor Kaag met haar voorkeur voor een stevige linkse inbreng op inclusiviteit en duurzaamheid.

   1. nexit nu aub

    blabla bladieblablabla

    1. CZ

     @Nexit: Inderdaad, zulke D66-likkers lopen helemaal leeg van vreugde als Sigrid al-Qaq een scheet laat.

    2. Branzino

     @nexit nu aub
     Inderdaad, en jij was één van de deelnemers hier die het vaakst en het verst van de definitieve uitslag zat. je z.g. voorspellingen slaan helemeel, maar dan ook echt helemaal, nergens op. Over dat nexit in je nickname hoeven we het natuurlijk helemaal niet te hebben.

     1. nexit nu aub

      blabla bladieblablabla

  3. nexit nu aub

   De decadente strónt vlé®k loopt al weken te verkondigen dat de al kaq coalitie zo goed als rond is. De strónt vlé®k zijn gewauwel is weer aperte onzin zoals langzaam duidelijk wordt.

   De 5 partijen coalitie gaat er nooit komen want de 5 ego’tjes die leiding geven aan die clubjes kunnen nooit over hun schaduw heen stappen.

   Overigens merkwaardig dat je met zulke splinters een coalitie wil maken. Hopelijk houdt men vast aan de 5 partijen en krijgen we nieuwe verkiezingen. Met de kennis van nu kan de beslissing van toen nooit dezelfde blijven voor mensen die kunnen nadenken

 3. DubbelZout

  Geen paniek mensen
  Thierry en die Trippel B mevrouw gaan het land redden
  U kunt weer rustig gaan slapen

  1. Emile Takma

   😛

  2. AS210854

   Waar slaat deze reactie nu weer op? Voordat in 1940 de oorlog uitbrak riep onze toenmalige regering dat ook en we weten hoe het toen afgelopen is met Nederland . De Duitsers vielen Nederland binnen, en de oranjes zaten als eerste in het vliegtuig om Nederland te verlaten.

   1. Emile Takma

    Welke oorlog staat volgens AS210854 op uitbreken?

    1. AS210854

     Als je dan nu nog niet weet, wat eraan zit te komen, kruip dan maar weer gauw terug onder je steen waar je de laatse 20 jaar onder gezeten hebt.

     1. Emile Takma

      Welk land staat op het punt ons Koninkrijk binnen te vallen?

   2. DubbelZout

    Waar slaat dit op ???
    Hier is dagelijks te lezen dat Nederland ten onder gaat, of zoals Thierry zegt dat er partijen zijn “die uit zijn op de vernietiging van Nederland”
    Ik verzin het ook niet hoor
    Dus ja…

   3. Branzino

    @AS210854
    Die geruststellende woorden van Colijn zijn het resultaat van geschiedvervalsing. Colijn sprak deze woorden niet aan de vooravond van WO II (toen was Colijn al geen MP meer) en ook niet om gerust te stellen tegen agressie van Duitsland tegen Nederland. Het ging toen om de Duitse herbezetting in 1936 van het Rijnland en Colijn wilde aangeven dat de regering waakzaam bleef, Nederland mobiliseerde op heel beperkte schaal, en er geen reden tot paniek was. Achteraf bleek dat terecht te zijn, want de Duitse inval was in pas 1940.

    De situatie van vandaag is ook in alle andere opzichten onvergelijkbaar.

    1. CZ

     Onzin, fascisme is van alle tijden, voor sinds D66.

 4. yellow thread street

  De moslims maken nu al de dienst uit in Nederland en wij moeten ons schikken naar hun.
  Kaag met haar hoofddoekje vind dit goed en zal ze geen strobreed in de weg leggen.
  Kan dat mens niet vertrekken naar elders, de beste oplossing lijkt mij.
  Tijd om toch eens met de PVV om tafel te gaan zitten.

 5. Paardenmiddel

  Dit artikel laat ons doen geloven dat kaag misschien weggaat???? wij beslissen niet wie in de regering komt maar de Who , Wef, enz.
  Bewijs??? D66 kon nooit door 1 verkiezing, van klein naar groot gaan; daar moeten anderen achter zitten. Ook twijfel ik dat de vvd weer de grootste werd. Daarvoor is er teveel fout gegaan bij de verkiezing.

  1. Emile Takma

   Natuurlijk, allemaal fraude.

   😜

  2. DubbelZout

   Te veel fout ?
   Heeft u al aangifte gedaan van verkiezingsfraude ?

   1. september

    Er zijn altijd wel mensen die blijven beweren dat er op grote schaal fraude is gepleegd.Er kan wel eens wat misgaan,maar de verkiezingsuitslag zou niet anders worden

    1. DubbelZout

     Je hoeft mij niet te overtuigen door, maar voor sommigen hier ligt bij elke ongewenste uitkomst een complotje op de loer
     Uit voorraad leverbaar 😀

 6. Emile Takma

  “de gedroomde extreemlinkse ‘Kaag-coalitie “

  Een extreemlinkse coalitie met VVD en CDA.

  😂

  1. CZ

   Aldus Emile Rien Noppen Van Velenamen.

  2. nexit nu aub

   wou de strónt vlé®k dan beweren dat cda en vvd andere politiek voeren dan linkse politiek !

 7. halo1

  Duurzaamheid + inclusiviteit.. wie kan ertegen zijn? Maar noem dan wel even de prijs: ongemak, duurte + ergernis.. dat is wel de consequentie van linkse politiek.

 8. andergeluid

  het maakt niet uit welk kabinet er komt als het er ooit nog komt.
  want ze worden toch bestuurd door de grote bedrijven en de rijke der rijke
  het draait maar om een ding hoe ze bij ons weer het geld weg halen en hoe veel
  en veel gaat het worden kijk nu alleen maar wat er allemaal al duurder is geworden en er komt nog veel meer ellende aan zet u maar vast schrap.
  Zoals Willem Sonneveld al song we zijn belazert en wij zijn bedonderd tu tu tu – tu tu tu
  Wij zijn belazert en wij zijn bedonderd

 9. StemPzeweg

  In Duitsland wordt heel waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier iemand van de groene partij en hier willen ze niet eens met de Groenen in een coalitie stappen. Wat een misselijk rechts land zijn we hier geworden. Het was niet altijd zo geweest

  1. halo1

   Dat we “misselijk links”‘ (duurzaamheid + inclusiviteit, maar de nadelen wegmoffelen) zijn geworden kan je net zo goed zeggen.. en die Groenen als kanselier is nog bepaald niet zeker..

 10. Meriadoc Brandebok

  Ik voorspelde eerder reeds dat de kans op een kabinet met communistisch links zeer klein is omdat de rechtsliberalen noch de christendemocraten zo’n kabinet zouden willen. Rutte sloot het eerder uit, Hoekstra deed het gisteren.

  Als de PvdA GroenLinks niet loslaat koersen we af op een voortzetting van de huiduge coalitie. Electoraal de meest logische keuze.

  1. StemPzeweg

   Daar heeft Segers natuurlijk ook wel wat over te zeggen

   1. Meriadoc Brandebok

    De ChristenUnie is net als het CDA: als er bestuurd kan worden zal men niet aarzelen om verantwoordelijkheid te nemen.

    1. Emile Takma

     De ChristenUnie heeft Rutte een dolk in de rug gestoken en heeft standpunten die niet te verteren zijn voor D66.

     Het lijkt me beter dat deze partij aan de kant blijft staan. Ik verwacht in elk geval dat Kaag die club blokkeert.

     1. nexit nu aub

      in elk van de 5 clubjes van jouw al kaq coalitie zijn onverteerbare standpunten wederzijds decadente strónt vlé®k

      je gewauwel raakt kant noch wal wal domme jongen

     2. Meriadoc Brandebok

      GroenLinks heeft standpunten die niet te verteren zijn voor de VVD en het CDA en is bovendien een partij die nog nooit heeft bestuurd. Ik verwacht dat zij deze club daarom blijven blokkeren.

     3. StemPzeweg

      Het CDA heeft GL helemaal niet geblokkeerd. Hoekstra zei alleen dat hij liever niet met twee linkse partijen aan tafel wil. Dat noem ik zeker niet blokkeren. Bovendien zijn er ook denkbare varianten zonder het CDA mogelijk

     4. Emile Takma

      GL is wel degelijk tot besturen in staat en kan meer bekwame bewindslieden leveren dan de CU.
      Inhoudelijk is er ook geen bezwaar: CDA en VVD hebben de klimaatagenda van GL materieel omarmd. Ze kunnen ook niet anders: het GL-beleid is Europees beleid.

     5. Emile Takma

      “ en is bovendien een partij die nog nooit heeft bestuurd. “

      De CU had ook nog nooit bestuurd toen zij aantrad voor het vorige kabinet. Ik herinner me niet dat ik Meriadoc toen bezwaar hoorde maken.

      Dit argument slaat dus nergens op.

     6. StemPzeweg

      @Emile
      Klopt niet helemaal. CU heeft bestuurd met Balkenende IV maar los daarvan is dat helemaal niet interessant. Waarom een partij die nog nooit bestuurd heeft geen kans geven? De standpunten van GL verschillen heus niet zoveel van PvdA en D66

     7. Emile Takma

      @StempZeWeg,

      Je hebt gelijk, maar het is inderdaad geen zinnig en ook geen democratisch argument: als partijen voldoende steun van de kiezer krijgen verdienen ze in beginsel de mogelijkheid om tot te treden tot een regering. Dat gold indertijd voor de PVV maar dus ook voor GL.

     8. Emile Takma

      Ons zwakzinnige Poeperdje zit al weer ferm met strónt te smijten.

     9. CZ

      Aldus Emile Rien Noppen Van Velenamen, gevoed door StemPzeweg

     10. Meriadoc Brandebok

      @StemPzeweg

      Eén linkse partij betekent natuurlijk een kabinet met de PvdA omdat die in haar ideologie redelijk gematigder is dan de communisten en derhalve een redelijk alternatief is. Ergo: het CDA (en nu ook Rutte) blokkeert GL.

      Maar welke variant is er zonder het CDA en de VVD mogelijk?

     11. Meriadoc Brandebok

      @Emile Takma

      Bij GroenLinks is er geen enkele competentie. Er zijn geen potentiële bekwame bewindslieden, alleen ideologische zwevers type CPN. Om te beginnen met Jesse Klaver: daarmee kun je Nederland wel sluiten.

      Bij mijn weten heeft de VVD de klimaatagenda niet omarmt. Waar maak je dat uit op?

     12. Emile Takma

      De VVD heeft zich geconformeerd aan de klimaatdoelstellingen, Meriadoc. Op dit punt valt er niet zoveel meer te kiezen. Men kan nog een beetje kibbelen over wie het moet betalen.

     13. Emile Takma

      Klaver is volstrekt ministeriabel, maar ook mensen als Rosenmuller, Duyvendak, Eickhout, Buitenweg, Sap, Ojik etc.

      Wat praat je toch een onzin, Meriadoc.

     14. nexit nu aub

      strónt vlé®k noemt een rijtje nietsnutten op waarbij hij zich comfortabel voelt.

      draaikontjes en leugenaars, het huismerk van de strónt vlé®k

     15. Meriadoc Brandebok

      Sap en Rosenmuller zijn nog minder ministeriabel dan Jesse Klaver. Zij zijn net als Klaver – en vrijwel iedereen bij GroenLinks – onbetrouwbare en dromerige zwetsers. Leuk voor een debat aan de koffietafel, maar ongeschikt om ook maar aan enig landsbestuur deel te nemen.

      En het feit dat de PvdA met die lui in zee wenst te gaan om een kabinet te vormen toont louter de zwakte van de PvdA.

 11. rafi

  Ach, je kunt het ook positief zijn: het kan zijn dat straks Omtzigt fractieleider wordt en de stekker eruit trekt, of er komen nieuwe verkiezingen. Of een minderheidskabinet, dat steeds wisselende meerderheden moe zoeken. Of een zakenkabinet voor bv. twee jaar. Kan allemaal!

 12. alla-af sn-akbar

  Nou , dat zou dan eindelijk een keer goed nieuws zijn. (tussen al het slechte nieuws door.)

 13. Michael M

  Heel vroeger toen in 1966 de partij D66 werd opgericht toen waren dat nog betrouwbare mensen waarop je kon bouwen. Tegenwoordig zijn daar de verkeerde mensen ingestapt. Met mensenkennis, gedrag, houding had men kunnen inzien wat voor mensen Kaag en Ollongren zijn. Precies, niet de mensen welke in D66 thuis horen. Een plekje bij partij Denk of Bij1, zou meer voor de hand liggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.