Overheid blijkt slechts keffende hond: geen handhaving tegen scholen die niet volledig open gaan

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) had besloten dat middelbare scholen weer verplicht volledig open moesten. Een aantal scholen gaf al aan hier geen gehoor aan te zullen geven en de schooldirecteuren moesten daardoor bij het ministerie op het matje verschijnen. Nu blijkt dat er praktisch geen consequenties zullen zijn voor scholen die alsnog niet volledig open gaan.

Vandaag op 7 juni, vlak voor de zomervakantie, moeten de middelbare scholen weer volledig open. Volgens het ministerie moest er een leerachterstand worden ingehaald en is sociaal contact heel belangrijk voor de leerlingen, dus telt iedere dag. Dat het in de praktijk weinig zin heeft om dit perse door te drukken en het zelfs risico’s met zich meebrengt, omdat nog niet al het onderwijspersoneel is gevaccineerd, maakt OCW niets uit.

Diverse scholen hebben nu aangegeven de eis van het ministerie te negeren. Met hybride onderwijs (halve klassen en deels digitaal) redden ze het wel tot de zomervakantie. Dat is veiliger voor het eigen personeel, ook omdat niet alle leerlingen zin hebben om zich telkens te laten testen voor ze het schoolgebouw binnenlopen. Dat meldt RTL Nieuws.

Je zou denken dat het ministerie dan hard op zou gaan treden omdat de regels gewoon genegeerd worden, maar het blijft vooral bij hard blaffen en niet bijten. De onderwijsinspectie gaat namelijk geen boetes uitdelen of andere sancties opleggen. In plaats daarvan gaan ze in gesprek en “kijken naar de argumenten en onderbouwing van de school.” “Op basis daarvan worden ze inhoudelijk benaderd over wat het belang is van de opening van de scholen,” zegt de onderwijsinspectie. Het ministerie sluit zich daar bij aan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dat is natuurlijk veel te weinig. Een volstrekte wassen neus. Tot zover dus de geloofwaardigheid van het kabinet. Alweer, ja.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. StemPzeweg

  De wappies nemen de overheid kwalijk dat ze te streng zijn en onze ‘vrijheden afpakken’. Ik verwijt de overheid het tegendeel. Vanaf dag 1 heeft het kabinet Corona en de impact die het op de samenleving heeft pervers onderschat. In een periode toen experts en virologen als Ab Oosterhaus om maatregelen smeekten waren deze smeekbeden aan dovemansoren besteed. Onder sociale druk niet autoritair te willen zijn gingen ze door de knieën. Nu ook weer met de scholen. Ik vind het werkelijk bizar dat de scholen uitgerekend de laatste weken voor de vakantie open moeten en het is schandalig om docenten die veelal niet gevaccineerd zijn te dwingen voor een volle klas les te moeten geven.

  1. usb3.0

   “Ik vind het werkelijk bizar dat de scholen uitgerekend de laatste weken voor de vakantie open moeten en het is schandalig om docenten die veelal niet gevaccineerd zijn te dwingen voor een volle klas les te moeten geven.”

   Je bent een schijtluis, een angstig ventje, een angstprediker etc etc..

 2. usb3.0

  Nee maar zonder mondjekapje en de wereld is te klein

 3. rafi

  Ze zijn alleen hard en fel tegen refo-scholen (en dan weer niet tegen islamitische), bv. als het over genderisme gaat.

  1. Emile Takma

   Toch knap hoe Rafi de islam weer in de het onderwerp weet te wringen.

   1. Harry Haller

    Nee uilebal, rafi geeft een feit weer.

   2. leukeditter

    weg met je liefhebbende smerige ideologie

 4. 56RdK

  Ja, tegen niet-islamitische scholen durft Slob wel op te treden.

  Gelukkig erkennen veel van die scholen het gezag van die zak niet.
  Groot gelijk hebben ze dat zij op hun manier de resterende twee weken verder invullen.

  Want die Slob wil zich gewoon profileren, omdat hij met die muts van hem, die zwakzinnige Engelshove, de afgelopen jaren geen reet aan zinnige onderwijsmaatregelen heeft bereikt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.