Paul Cliteur: Het is een groot raadsel waarom gevaarlijke jihadisten niet Nederland worden uitgezet

De Leidse hoogleraar Paul Cliteur schrijft over zijn ‘oprakende geduld’ met het zachte beleid naar staatsgevaarlijke terroristen, die niet uitgezet kunnen worden. Hij doet een voorschot: “de Nederlandse rechtsorde, onze regering, het land, is eindeloos geduldig. Heel beheerst. Rechtsstatelijk.”

“De Haagse jihadist Moussa L. is door de politie verjaagd toen hij actie wilde voeren bij de terroristenafdeling van de gevangenis in Rotterdam, omdat er negen jaar cel is geëist tegen twee mannen vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag,” schrijft Wout Willemsen op DDS. Moussa had aangekondigd te willen sterven als een martelaar en dat zijn “geduld opraakt”, zoals De Telegraaf aangeeft. Wilders twitterde dat hij een oplossing had voor het probleem: trap Moussa het land uit.

Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. En het grote raadsel is waarom die dingen niet gebeuren. Nu niet. Maar eigenlijk al min of meer twintig jaar lang niet. Een deel van het antwoord ligt in die uit De Telegraaf geciteerde uitspraak dat zijn “geduld opraakt.” Wiens geduld? Het geduld van de Nederlandse rechtsorde? Nee, want de Nederlandse rechtsorde, onze regering, het land, is eindeloos geduldig. Heel beheerst. Rechtsstatelijk. Het gaat om het geduld van Moussa. Moussa’s geduld raakt op. Kennelijk heeft Moussa een boodschap. Een boodschap die onvoldoende erkenning krijgt. Nu raakt zijn geduld op.

Een deel van het probleem is dat teveel mensen, zeker de mensen in Den Haag, toch ook wel vinden Moussa ergens, een ietsiepietsie, gelijk kan hebben. Hij mag natuurlijk geen terroristische aanslagen plegen. En als hij dat doet, dan zegt men “foei”, “fout”, “onacceptabel”. Maar dat hij ergens óók legitieme claims heeft om te denken zoals hij denkt, dat kan men toch ook niet uitsluiten.

Neem nu zo’n uitspraak van Wilders, dat Moussa het land uitgezet moet worden. Dat is toch niet bijzonder vruchtbaar. Dat brengt ons toch niks verder. Uitzetten. Dat kan toch helemaal niet? Naar welk land dan? Zoiets zeggen maakt de zaak alleen maar erger. En vervolgens gaat het bij het journaille en aan de praattafels van de NPO héél lang over die woorden van Wilders. Hoe weinig vruchtbaar die zijn. Wat Moussa zegt, wat hij precies denkt en waarom hij daar de consequenties van aanslagen aan verbindt, is niet populair.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En daarom zullen die aanslagen bij ons blijven. Net als Wilders.

Volg ons ook op onze nieuwe Facebook-Pagina, die we hebben opgezet omdat daar veelvuldig om gevraagd werd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Piet Klein

  Het probleem van de zittende macht, het partijkartel is dat een totaal gebrek aan daadkracht, een totaal gebrek aan visie. Het enige wat ze kunnen is voor de camera hangen en oneliners produceren. Kijken we naar de toeslagaffaire dan is het van de zotte dat de politici niet in actie kwamen toen duidelijk werd dat het fout ging. Het is van de zotte dat de politici niet in actie kwamen toen Omtzigt en Leijten de feiten keihard op tafel legden. Het is overduidelijk het ging fout en er was geen reden te bedenken, noch een politieke reden om in actie te komen. Toen na het hele leugen circus de toeslagenaffaire en de afhandeling nog op tafel lagen konden ze alleen bedenken om er massief geld tegen aan te gooien, gedupeerden en fraudeurs kregen niet alleen terug en werden schadeloos gesteld maar ook hun overige schulden mochten door de belastingbetaler betaald worden. Niet het gewoon uitzoeken gedupeerden helpen en fraudeurs straffen, gewoon je werk doen. Je ambtenaren aansturen, waar er voldoende van zijn aan het werk zetten om de zaak uit te zoeken en recht doen wie dat verdienden en fraudeurs pakken die dat ook verdienden. In de coronacrisis maakte van Dissel kardinale foutenen door de corona te onderschatten en of te onderschatten wat de impact voor Nederland betekende, vervolgens beschermingsmiddelen naar China te sturen, vervolgens de groepsimmuniteit te starten maar geen voldoende beschermingsmiddelen voor de zwakkeren en voor de thuiszorg die dan maar het virus moesten verspreiden. Deze politici komen niet in actie om Dissel die ernstig faalde naar huist te sturen maar laten hem maar doormodderen. Het volgende diep domme handelen is met massief geld bij een volstrekte amateur op het gebied van medische hulpmiddelen, en toevallig een vriendje van sommige politici, tegen een veel te hoog bedrag beschermingsmiddelen in te kopen die totaal niet nodig waren omdat de reguliere inkopers in de zorg tegen veel betere tarieven de juiste hoeveelheden binnen haalden. Jihadisten weg sturen die openlijk haat tegen homo’s verkondigen, vrouwen onderdrukken haat tegen onze waarden uitspreken, gewoon vast zetten of uitzetten dan moet je in actie komen en er is geen oplossing kennelijk beschikbaar om massief geld in te zetten. Nee men gaat vervolgens Jihadisten ophalen. Compleet idioot. Want deze mensen kozen voor een ideologie die terreur en verderf over ons uit strooit. Zouden met deze ideologie misschien nog enigszins passen in Saoedi Arabië. Afghanistan of Iran maar zeker niet in Nederland. Het is volslagen absurd om deze haatmachines terug te halen (overigens niet iedere moslim behoort tot deze categorie). Wat in deze afgelopen periode vooral heel duidelijk is geworden dat er politici zitten, die ondanks dat ze de beschikking hebben over grote aantallen ambtenaren compleet niet in staat zijn in actie te komen, dat te doen wat gedaan met worden. En als ze dan in actie komen dan halen ze personen binnen die totaal niet onze waarden respecteren. Het lijkt wel of deze politici lijden aan een dwang neurotisch masochisme. Het zijn stuurlui die niet in staat zijn het stuurwiel vast te houden en maar mee zwabberen voor de camera. Nederland verdient beter.

 2. Eppo123

  Het is geen raadsel, het is onwil en angst. In dit land zijn ze altijd goed in geld ophalen door bekeuringen en belastingen te verhogen, maar om kosten te drukken of in de hand te houden, dat is moeilijker (en daarom wordt daar niet zo op ingezet). Bovendien gaat het om geld wat door de burger wordt opgebracht, dus waarom zou jij je druk maken? Hetzelfde geldt voor het wel of niet optreden bij een demonstratie, dat gebeurt ook vaak selectief (links) ingegeven.

 3. Eppo123

  Dit land is gestoord en ziek.

 4. Drostemannetje

  Nederlanders zijn slap. De laatste keer dat men echt massaal de straat op ging, was na de moord op Pim Fortuyn. Het maakt de Nederlander ook niet meer uit. Een goed voorbeeld is dat de moordenaar van Pim gewoon al jaren vrij rond loopt met een uitkering op zak. Niemand die hem wat doet. Zo zit de Nederlander niet in elkaar. zal het ook gaan met al die IS-strijders die terugkomen. Alles laten we over ons heen komen. De diversiteit en inclusiviteitgekte, de klimaatgekte, noem maar op en het kartel kijkt hoe ver ze kunnen gaan. En dat is dus heel ver.

 5. Mistgabel

  Omdat ze die terroristen gesponsord hebben.

 6. 56RdK

  Ja, Wilders is gewoon te beschimpen, te beledigen.
  Een islamiet niet. Dan kan je geheid een dodelijke aanslag verwachten. Daarom zwijgt men in zo’n geval en verlegt de aandacht.

  En Paul, kan jouw vraag beter omdraaien;
  “Waarom laten we islamieten hier ongebreideld toe, faciliteren we ze in alle opzichten?”
  (Islamieten zonder toevoeging van gevaarlijk, want als het erop aankomt zijn ze allemaal gevaarlijk!)

 7. 56RdK

  En een mogelijk antwoord op jouw vraag Paul.
  De rechtsorde in dit land is totaal verrot door zwakzinnige wetgeving en politiek.

  Zwakzinnige, doorgeslagen wetgeving vol woke en wars van enige realiteitszin.
  In stand gehouden door foute politicy, rechters, ambtenaren, school- en universiteitsbesturen en docenten.

 8. 56RdK

  En de verziekte media niet te vergeten. Journaille dat aan de leiband van de politicy loopt.

 9. Peter Loosduinen

  Het is voor mij een nog groter raadsel dat men hier islamitische kinderen les laat krijgen door islamitische docenten die hun waarden en kennis doceren die haaks staan op de Nederlandse cultuur.

  1. usb3.0

   We weten natuurlijk allemaal waarom dit is Peter

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.