Peiling bewijst: de Kaag-coalitie gaat CDA en VVD helemaal opblazen

Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond met de vraag hoe kiezers reageren op bepaalde coalitiemogelijkheden blijkt heel duidelijk dat a) Nederland tot op het bot verdeeld is en b) dat CDA en VVD zichzelf totaal opblazen als ze gaan regeren met PvdA én GroenLinks. Want de achterlijke Nederlandse kiezer denkt blijkbaar écht nog steeds dat er inhoudelijk grote verschillen zijn tussen de groene communisten van Jesse Klaver enerzijds, en de PvdA en D66 anderzijds. Lachwekkend, natuurlijk.

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft kiezers gevraagd naar hun reacties op verschillende mogelijke regeringscoalities. En wat blijkt? De zogenaamde Kaag-coalitie is de minst populaire optie van allemaal. Zelfs een coalitie met de JudassenAlliantie van Joost Eerdmans kan op meer steun rekenen. En dat geldt ook voor een coalitie met alleen de PvdA, voortzetting van de huidige coalitie met ChristenUnie, en – oh ja! – een minderheidsregering van VVD, D66 en CDA.

Het rapportcijfer van de Kaagcoalitie – VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks – kan dus maar op een 4 (vier!) rekenen. Dat is voor Nederlandse begrippen enorm slecht. Een coalitie met PvdA doet het een stukje beter met een 4,6 wat ook geldt voor een coalitie met de JudassenAlliantie van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Een minderheidscoalitie met alleen het motorblok krijgt een 4,5.

En het hoogste cijfer? Dat gaat naar… wait for it… voortzetting van de huidige desastreuze, verschrikkelijke, anti-vrijheidscoalitie van het motorblok plus ChristenUnie. Aan de ene kant is dat lachwekkend omdat deze coalitie natuurlijk verschrikkelijk is, maar aan de andere kant is het ook wel weer heel veelzeggend om te zien de Kaagcoalitie nóg meer gehaat wordt.

Dit brengt ons tot een volgend aspect van de peiling: want De Hond heeft ook gevraagd aan kiezers van de specifieke betrokken partijen wat de kans is dat ze weer op die partij stemmen als die deelneemt aan een bepaalde coalitie. En wat blijkt? CDA en VVD blazen zichzelf totaal op als ze met GroenLinks in een coalitie gaan zitten.

Totaal. Ze worden dan écht gevierendeeld.

Wat je hier ziet is dat 27% van de VVD’ers niet meer op die partij stemt als ze in de Kaag-coalitie stappen. Voor CDA’ers geldt dat zelfs voor 35%. Dan blijft er dus echt niets meer over van die laatste partij.

Aan de andere kant is een coalitie met JA21 weer zelfmoord voor D66. Want hoewel Eerdmans dénkt dat hij zijn clubje ‘mainstream kan maken,’ is dat natuurlijk onzin. D66 kan nooit zaken doen met een partij die er enigszins rechtse standpunten op nahoudt, zeker niet wat betreft het klimaat en immigratie. De leiders van VVD en CDA willen daar ook niet aan, maar zij gebruiken D66 om hen het excuus te geven zo’n coalitie geen échte kans te geven. Maar ja, leg dat maar eens uit aan Eerdmans, die daadwerkelijk denkt dat hij en zijn vrienden voor macht kunnen gaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hoe dan ook, je kunt dus alleen maar concluderen dat wat er ook gebeurt, een coalitie zoals Kaag die wil buitengewoon desastreus zal uitpakken voor CDA en VVD. Niet omdat de verschillen tussen GroenLinks enerzijds en linkse partijen als D66 en PvdA anderzijds werkelijk significant zijn, maar omdat de kiezer nog steeds in de mythe gelooft dat dit zo is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. nexit nu aub

  wie , wie opblaast zal me worst zijn , snij elkaars strot maar door !

  5 ego’tjes die een coalitie moeten vormen om anderen buiten te sluiten ! gedoemd te mislukken dankzij de ego’s van de regenten

  1. Monty

   In Israël weten ze wel hoe ze van een dictator af moeten komen.

   Misschien heeft de oppositie hier in ons land ook de competenties en wil om dit te doen.
   En ons land te verlossen van dictator Rutte.

   1. september

    In Israel wordt het een 8 partijen coalitie zie Ik hier niet zitten.En daar moet er binnen 3 maanden. Een nieuwe regering. zijn,vandaag dat er 4 verkiezingen in 2 jaar waren.,zoveel verkiezingen komen er hier niet.

  2. september

   Voor dat er een kabinet Met wat voor samenstelling zit,gaat nog Lang duren.Zou het voor prinsjesdag al zijn

   1. Bolkestein

    Ik zie nog eerder nieuwe verkiezingen dan een nieuwe regering.

   2. Bolkestein

    Interessant staatje van meerderheids- en minderheidsopties en hoe de partijen dat wel of niet zien zitten.

    h**ps://i.postimg.cc/zX4F13sm/cda.png

 2. Emile Takma

  Welke coalitie van der Galien wel realistisch vindt blijft duister.

  1. nexit nu aub

   duistere mogelijkheden zat strónt vlé®k !

   1. Emile Takma

    Vertel, Poeperd.

    1. CZ

     Tot zover Emile Ernst Max Van Velenamen.

  2. CZ

   Blabla met Max Emile Van Velenamen.

  3. Appelstroop

   Gewoon de huidige gevallen coalitie.

   1. CZ

    In Den Haag is dat logisch. Je wordt keihard naar huis gestuurd omdat je duizenden mensen in het financiële ongeluk hebt gestuurd, en daarna ga je doodleuk weer regeren. Net als Piet Hein Donner na de Schipholbrand.

 3. Cootje

  Opleiding lagere school en je moet echt niet veel namen hebben om te weten dat dat de uitkomst is . En onze Arabische tante kan weer terug achter het aanrecht waar ze volgens de Arabische cultuur behoord

  1. Monty

   ”aanrecht waar ze volgens de Arabische cultuur behoord”

   Maar wat doet ze dan in de politiek als haar Arabische cultuur haar dat verbiedt.

   1. Cootje

    Er zijn hier nog te veel mensen zelfs derde generatie die vinden dat ze achter het aanrecht hoort / lees Lale gul / de Arabische cultuur verbied werkende vrouwen, maar je heb gelukkig ook nog individuen die of zondigen of elke dag ruzie met hun partner hebben voor de zelfstandigheid , en een op de 1000 mannen accepteerde die bevliegingen . Maar het is niet representatief voor de Arabische bevolking een zwaluw maakt nog geen zomer

    1. Cootje

     Monty ???? Niet de gewenste argumentatie .

  2. Emile Takma

   behoort

   Deze taalregels worden op de lagere school onderwezen.

   1. AS210854

    Waar jij aan de ene kant teveel van hebt, MIS je aan de andere kant HEELVEEL .

   2. Cootje

    Niet meer gehad dan lagere school , al tig jaar met pensioen financieel onafhankelijk , niet dank zij die rode rakkers en linkse kliek die Nederland naar de kl,o,t,E hebben geholpen , tegeltjes wijsheid van Hans Janmaat aan de schoorsteen hangen , en de zee mag 3 meter hoger worden , staat Bernhard zijn geld onder water , en is het van mij vertienvoudigt . Rekenen is 10x belangrijker dan taal , er is een gevaar de linkse kliek thee drinkers en milieu malloten

   3. CZ

    Aldus Max Taalnazi Van Velenamen.

 4. Cootje

  Je lacht je toch te pletter dat wat je voelde bij de verkiezingsuitslag gewoon uit komt , gelukkig een verdeeld zooitje en in de tijd groeit de rechtse aanhang , teveel mensen worden in hun kruis getroffen en het gaat hier en daar zeer doen , de gevolgen dat de KLM hun staatsteun moeten terug storten gaat economischs grote gevolgen hebben , in Nederland kan men op den duur het rechtse geluid niet meer uitsluiten , daar worden de linkse clubjes te klein voor .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.