Rutte legt eindelijk z’n formatiekaarten op tafel: hoopt op kabinet met VVD, D66, CDA en ChristenUnie

Als het aan premier Mark Rutte ligt, worden de partijen van zijn huidige kabinet ook de nieuwe deelnemers in een toekomstig Rutte IV. Bijna drie maanden na de Tweede Kamerverkiezingen heeft de VVD-partijleider dan eindelijk onthuld met welke partijen hij het liefst tot 76 zetels telt. Behalve zijn eigen VVD, moeten dat dus het CDA van Wopke Hoekstra, Sigrid Kaag en haar D66 en de door Gert-Jan Segers geleide ChristenUnie worden.

Dat vertelde de premier aan verslaggevers van de NOS voor hun formatievlog. VVD-D66-CDA-CU “zou onze voorkeursvariant zijn”, aldus de minister-president: “De ChristenUnie, daar kunnen we goed mee werken.” Eventueel zou de laatste partij ook vervangen kunnen worden door PvdA, GroenLinks, Volt of JA21, meldde Rutte, maar gezien de prettige samenwerking met de ChristenUnie heeft hij liever de bevindelijk-gereformeerden als coalitiepartner.

De keuze van Rutte voor de ChristenUnie is opvallend. Gert-Jan Segers sloot in april het vormen van een kabinet met Mark Rutte als premier nog uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Gebande K0K

  D66 en CU weer in een kabinet?
  Hoop het niet, te grote verschillen over “voltooid leven” en dergelijke.

 2. Gebande K0K

  Je ouder(s) bepalen wanneer je op de wereld komt.
  Mag je aub zelf bepalen wanneer je deze wereld verlaat.

 3. Meriadoc Brandebok

  Het is de eerste keer sinds paars dat de zittende coalitie haar meerderheid behield en zelfs wist uit te breiden. Al sinds Tjeenk Willink de plooien gladstreek had het kabinet van VVD, D66, CDA en CU doorgekund. Dit was democratisch volstrekt logisch geweest. Vooral daar de CU haar uitsluiting van Rutte prompt liet vallen. Het feit dat Kaag hiervoor is gaan liggen, omdat zij zonodig twee linkse partijen erdoor wil rammen, waarvan een niet eens nodig is voor een meerderheid, heeft de formatie nodeloos vertraagd. Het kabinet kan gewoon door!

  1. Gebande K0K

   Kaag wil er partijen bij die de D66 standpunten delen.
   En daar heeft ze groot gelijk in.
   CU deelt nauwelijks D66 standpunten en is dus voor Kaag totaal oninteressant.

   1. Cootje

    De VPRO documentaire blijft een wereld hit voor de Arabische merrie . Ze kan achter een kameel gaan liggen , en vragen of lid van D66 Sidney Smeets komt helpen , betaald nog keurig zijn contributie als trouw lid van D66

  2. september

   Het kabinet kan door maar of CU en D66 weer in 1 kabinet willen ,dat moet nog blijken

 4. StemPzeweg

  Ik zie liever de CU in een kabinet dan het CDA. CU kan zich in veel punten prima vinden met PvdA en GL

  1. Cootje

   Socialisten zijn in geheel Europa uitgekotst wegens fraudes oplichtingen diefstallen vriendjes politiek , manipulatie, hebben heel Europa leeg gestolen , links l.u l..l en en rechts vullen vraag maar na Lodewijk de Waal Wim kok echte vakbondsmensen ?? ?

 5. rexm

  Wat voor vazallen heeft Nederland eigenlijk in de politiek zitten, Christen Segers die zijn ziel verkoop aan de duivel Rutte. En met welke toegevoegde waarden.??
  Ja Mark, wij willen best mee regeren, bedoel altijd braaf mee knikken.

 6. Cootje

  Van avond in nieuws uur leven wij nog in een rechtsstaat of een narcoticastaat , is wel te hopen dat Orban deze discussie mee volgt , kan hij er van leren dat hij zijn poot stijf moet houden met immigratie , klein Mexico aan de Noordzee en dan staan er van die fatsoenlijke bewindslieden te huilen ondermijning rechtsstaat , terwijl ze zelf voor 100% er zelf schuldig aan zijn

 7. Cootje

  Allemaal afgebranden idioten die elkaar bij de vuilnisbak hebben gezet , maar het pluche lonkt en principes hebben ze niet , behalve die gelovige kruishanger die zo ouderwets is dat hij denkt dat er een hemelpoort is terwijl ze het zwarte gat hebben ontdekt , denkt hij dat er een hemelse idioot is die de wetenschap moet bestrijden , en nu de strijd aan moet gaan met een Arabische merrie

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.