‘Testen voor toegang’ één grote flop: belastingbetaler spoelt dankzij Hugo elke dag half miljoen euro door de plee

Minder dan 3(!) procent van de testcapaciteit voor het ‘testen voor toegang’-systeem van Hugo de Jonge wordt benut. Ondertussen kost dit peperdure plan de belastingbetaler een half miljoen euro per dag. De testsamenleving is nu ruim twee weken geleden begonnen en blijkt nu al één grote flop te zijn. Toch reserveert het ministerie van Volksgezondheid honderden miljoenen voor een uitbreiding. 

Deze maand is ‘testen voor toegang’ gestart. Evenementen bestaande uit groepen groter dan vijftig man mogen alleen doorgaan met een toegangstest. Gemiddeld laten zich zo’n 6000 mensen per dag testen voor zulke evenementen, terwijl de dagelijkse capaciteit veel hoger ligt. Op maar liefst 225.000, zo laat het onderzoeksmedium Follow The Money weten.

Er zijn honderden miljoenen euro’s gespendeerd aan het optuigen van de testsamenleving en na veel bombarie blijkt het plan tot op heden een grote flop te zijn – zoals vrijwel alles wat De Jonge bedenkt. Ondanks de zwaar tegenvallende cijfers ziet het ministerie geen reden om de gereserveerde miljoenen op zak te houden, ze laten de testaanbieders juist doorbouwen om zo aan het van deze maand dagelijks 300.000 tot 350.000 testen te bereiken.

De kosten voor dit peperdure, en dus nauwelijks gebruikte systeem, zullen uitkomen op 500 miljoen tot 700 miljoen euro voor de periode van maart tot en met augustus. Wat natuurlijk perfect laat zien hoe incompetent onze overheid wel niet is: we zitten in de naweeën van een grote crisis, maar men durft het aan om letterlijk honderden miljoenen weg te gooien voor een project wat nu al één grote flop blijkt te zijn. Uiteraard geïnitieerd onder de auspiciën van de ministeriële nonvaleur Hugo de Jonge.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen mag de belastingbetaler keer op keer diep in de buidel tasten om dit soort waardeloze en vaak niet-werkende plannen te subsidiëren. En bedankt, hè? Die coronacrisis is nog niet duur genoeg, of zo.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Branzino

  Na 14 dagen al evalueren en concluderen lijkt me wat te snel. Veel interessanter is de vraag hoeveel evenementen nu al plaatsvinden en hoeveel daarvoor wordt getest. Bovendien zou ik willen weten hoeveel evenementen op termijn tot augustus gaan plaatsvinden en hoeveel dáárvoor moet worden getest. Pas dan hebben we een beeld van het nut van die testcapaciteit. Nu blijft het gewoon een wollig verhaal met onvolledige info waar niemand iets mee kan.

  1. Antihedo

   Misschien had de schrijver toch beter eerst de school af kunnen maken. Niveauloos geblaat.

 2. StemPzeweg

  De testsamenleving is een zegen voor Nederland. Als cijfers weer oplopen hoeven we daardoor nooit meer op slot

 3. Monty

  ”Ondertussen mag de belastingbetaler keer op keer diep in de buidel tasten om dit soort waardeloze en vaak niet-werkende plannen te subsidiëren”

  Jammer dat er nog steeds geen kabinet is gevormd om dit in goede banen te leiden.

  Ook de oppositie schijnt geen zin te hebben om een monster coalitie te vormen om prutser de Jonge en dictator Rutte te verslaan.

  1. Telos

   “goede banen”

   Er is maar één goede baan: Afschaffen en stoppen met die waanzin.

 4. Beukman

  Wat De Jonge ook doet, het is toch nooit goed. De Jonge is de enige kop van jut. Terwijl hij bepaald het land dient, en dat zonder de hele dag te lopen roeptoeteren.

  Uit de krant van vandaag, en uit mijn hart gegrepen:

  Zo beaamde De Jonge één week (!) nadat hij het leiderschap neerlegde, 17 december, dat Nederland als laatste in Europa zou beginnen met vaccineren. Opnieuw brak de hel los. Het hele land, en de hele Kamer, vielen over hem heen. De Jonge zei: het gaat niet om het startmoment maar om het resultaat. Hoon was zijn deel. Maar bekijk nu de tussenstanden van NRC en daar staat het: Nederland is bijna alle EU-landen die destijds eerder begonnen inderdaad gepasseerd.
  Hiermee wil ik Hugo de Jonge niet heilig verklaren, dat is hij niet, en sowieso zou ik hem een rantsoen van één selfie per jaar adviseren. Maar de vraag lijkt me wel waaraan het land in deze beladen tijd behoefte heeft: aan politici met verhalen over interne tegenwerking, of aan politici die hun persoonlijke grieven opzij zetten en rationeel hun werk doen?

  nrc.nl/nieuws/2021/06/15/minder-beladenheid-en-meer-kalmte-graag-a4047316

  1. Gerda2

   Beukman@ Wat De Jonge ook doet, het is toch nooit goed.

   Als hij het zelf maar naar zijn zin heeft.
   Volgens eigen zeggen is het “de tijd van zijn leven”.

   Verder zal ik er maar geen woord aan vuil maken.

   1. Beukman

    Ik heb niet de indruk dat het naar zijn zin hebben Hugo’s grootste drijfveer is achter zich uit de naad werken voor het land, en dag en nacht ondankbare Nederlanders over zich heen krijgen voor wie het toch nooit goed is, Gerda.
    Maar ik zou er inderdaad maar geen woord aan vuil maken als ik jou was.

  2. LifeBuddy

   BEUKER, nog steeds last van een koei!!!

   1. Gerda2

    Stadsboertje hé.
    Even Osterhaus bellen om een vaccin te leveren ter behandeling van de gekke koeienziekte.

 5. kattekop

  @ stempze weg
  Een zegen voor Nederland?
  Voorheen liepen de [griep] cijfers ook ieder najaar op en waren er geen testen, lockdowns en andere onzin en in het voorjaar verdween het virus weer.
  Dat is altijd zo geweest.

 6. LifeBuddy

  HaHaHaHa, een sLinkse VVD/CDAer kwam met dit pathologische leugenaars bericht naar buiten. Hoelang blijven de Gekke koeien hier nog reageren?
  h**ps://www.ad.nl/geld/deze-keer-draait-de-belastingbetaler-niet-op-voor-de-crisis~afda2ec9/

 7. Niet L niet R

  Wat heeft die gesjeesde schoolmeester wel goed gedaan?
  In de zakenwereld had hij al heel lang geleden zijn opstaande voet onslag gekregen, in de politiek is momenteel alles mogelijk en liegen heel normaal!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.