[Filmpje!] Van der Plas (BBB) staat pal voor varkenshouders en grijpt D66’er: ‘Hij wordt verantwoordelijk voor bijtvarkens’

Bij het debat in de Tweede Kamer over de belachelijke Dierenwet, die het mogelijk illegaal gaat maken om huisdieren te houden omdat dieren hoegenaamd “in een natuurlijke” situatie moeten kunnen leven, nam BBB-leider Caroline van der Plas het op voor boeren én gewone huisdiereigenaren. Daartoe diende ze twee moties. Mooi, want je kon de paniek van D66 bijna ruiken

Zo. Het is altijd leuk om Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging in actie te zien. Zo ook vandaag. Want in het debat over de verschrikkelijke, belachelijke, doorgeslagen Dierenwet nam ze het op voor boeren en voor eigenaren van huisdieren.

Ze begon door twee moties in te dienen die er voor moeten zorgen dat de belangen van boeren beschermd worden.

D66-Kamerlid Tjeerd De Groot reageerde daarop door te zeggen dat het volgens hem heel erg is dat er staarten worden afgeknipt van varkens. Door varkenshouders. Wat vindt Van der Plas daarvan? Nou, waar de D66’er weer een emotioneel spelletje speelde reageerde Van der Plas heel kalmpjes mét kennis van zaken. Er wordt al aan gewerkt om het steeds minder kort te couperen, die staarten.

En ja, “staartbijterij” is nu eenmaal een probleem; een probleem dat voorkomen moet worden. Er zijn bepaalde rassen bijvoorbeeld die wat dominanter zijn, en varkens zijn ook hiërarchisch, dus je hebt dominante beren en zeugen. Het is mogelijk dat ze daardoor elkaar bijten. De precieze reden van de staartbijterij is niet eens honderd procent bekend. Daar moet meer naar gekeken worden voordat er allemaal dingen gedaan worden die juist voor grootschalig lijden kunnen onder de varkens voor wie De Groot het op zegt te nemen.

“Ik vind dat als het welzijn van het dier erbij gebaat kan zijn, dat het mogelijk moet kunnen zijn,” aldus Van der Plas. Want als dat niet wordt meegenomen zorg je juist voor méér staartbijten. En trouwens, “ook in de biologische varkenshouderij komt staartbijten voor. Het is niet voor niets dat gangbare boeren zeggen, ‘we moeten dit doen omdat ze anders in staarten gaan doen’.”

Dus, zei Van der Plas tegen de quasi-liberaal die heel pal voor dieren staat maar nul respect en waardering heeft voor een liberaal recht als het eigendomsrecht, “gaat u eraan meewerken dat staartbijterij gewoon blijft voorkomen omdat er geen enkel plan aan ten grondslag ligt om het af te schaffen.”

Tegen DDS voegt Van der Plas daar aan toe dat “Tjeerd de Groot straks mede verantwoordelijk [wordt] voor bijtvarkens. Want je kúnt niet zomaar stoppen met couperen van varkensstaarten. Je zult er eerst voor moeten zorgen dat je precies weet waardoor het staartbijten voorkomt. Kan aan ruimte liggen, kan aan verkeerd voeren liggen, maar het kan ook aan het ras liggen.”

Sterker nog, anders dan D66 en de PvdD lijken te denken zijn boeren hier zélf al mee bezig. Want, het zal die boerenhaters verrassen, maar boeren trekken zich zowaar het lot van hun dieren aan. Niet zo gek natuurlijk, want zíj – niet de Hollandse betweters van de twee dierenpartijen – worden de hele dag omringd door hun dieren, en werken de hele dag met ze.

“Hier wordt in de sector al keihard aan gewerkt,” zegt Van der Plas dan ook: “maar de dierenpartijen en Tjeerd de Groot zetten hier een keiharde streep door.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als je je het lot van dieren aantrekt moet je dus vooral luisteren naar BBB, en vooral niet naar D66 en PvdD. Want als die laatste twee partijen hun zin krijgen wordt het leven voor varkens alleen maar slechter. Van der Plas liet deze week in de plenaire zaal van de Tweede Kamer zien dat dat ook écht zo is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. plakband

  Als D66 en PvdD het voor het zeggen krijgen wordt niet alleen de leefomgeving van varkens veel slechter maar ook de leefomgeving van de Nederlandse belastingbetalers.
  Dat interesseert de elite echter geheel niet.

  1. Vanduinen

   De elite heeft genoeg aftrek posten waabij ze ook weer een hap terugkrijgen. Let maar op de Amerikaanse miljardairs.

 2. Emile Takma

  “De precieze reden van de staartbijterij is niet eens honderd procent bekend.”

  Jawel hoor. Als je varkens als haringen in een ton in het donker opsluit op een betonnen vloer gaan ze zich gek vervelen en aan elkaars staarten knabbelen.

  Het betreft zieke dierenmishandeling die stress bij dieren veroorzaakt. Om dit wanhopige stressgedrag te beteugelen knippen ze de kiezen en knippen ze de staarten af.

  Als je dit weet en nog varkensvlees vreet zit er een draadje los.

  1. Adriaen van Bergen

   Beter lezen.
   Van der Plas geeft aan dat het ook in biologische boerderijen gebeurd.

   1. Edjan

    Adriaen, dat betekent dus dat het niet voor 100% aan de boze blanke boeren ligt, naar dat het ook in de aard van het varken zit.
    DAt zullen de linksmiegels dus nooit accepteren.

    1. Emile Takma

     Ja, in de aard van het varken ligt dat hij ruimte, licht nodig heeft en wat groenvoer te vreten moet krijgen. Als je het dier daarvan berooft vertoont hij stressgedrag, zoals ook Edjan stressgedrag zal vertonen als hij in het donker op een betonvloer moet leven. Dat ligt in de aard van Edjan.

 3. yellow thread street

  De Groot heeft zich ontpopt tot een notoire boerenhater.
  Vroeger was hij nl. directeur van de NZU, het kon in zijn visie niet op, boeren moesten meer produceren.
  De Groot lag echter niet goed binnen deze Unie, hij vertoonde arrogant gedrag en ze hebben hem daar gewipt.
  Dit heeft hij nooit kunnen verkroppen, en nu doet deze boerenhater zijn uiterste best om elk agrarisch bedrijf de nek om te draaien.
  De Groot heeft ook net de kop en de oren van een varken, alleen zijn varkens slimmer dan hem.

 4. dumbfarmer

  ik vraag me af.. wie van de lui in 1 van die partijen heeft werkelijk eens 1 dag letterlijk in de mest gestaan om eens te zien wat er in een boerenbedrijf omgaat? En dan niet zo van: ik kom even een uurtje een rondje kijken en dan weer wegwezen, want ik kan niet tegen de geur…
  Als ze dat eens deden ipv hun ‘kennis’ op te doen op twitter, facebook of een of andere “specialist”/”adviseur” die ook niet verder komt dan zijn bureau, wellicht dat dan een hoop van die flauwekul achterwege blijft.

 5. DubbelZout

  Die trippel B mevrouw werpt zich op als een ware Miss Piggy 😀

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.