Wopke Hoekstra kent zijn mede CDA-opportunisten maar al te goed: ‘Ik vrees niet voor afsplitsing’

In een partij met een gezonde bestuurscultuur zouden er na de manier waarop Pieter Omtzigt behandeld is allerlei afsplitsingen zijn. Provinciaal, in de gemeente, en zelfs in de Tweede én Eerste Kamer. Maar niet bij het CDA. Zelfs partijleider Wopke Hoekstra – die er sinds zijn aantreden één grote puinhoop van heeft gemaakt – weet: iedereen blijft gewoon trouw in de pas lopen. Want het CDA kent alleen maar machtspolitici, en die zijn doodsbang dat ze, als ze zich afscheiden, misschien niet meer aan de macht mogen ruiken. En dat hebben ze nérgens voor over.

“We moeten gewoon met elkaar verder,” liet CDA-opperhoofd Wopke Hoekstra vandaag weten tegenover journalisten. En, zei hij, hij gaat er écht niet vanuit dat er afsplitsingen zullen zijn bij zijn partij. Oké, sure, misschien dat een paar leden het lidmaatschap opzegt, maar de carrièrepolitici van de partij die gaan niet weg.

“Ik vrees niet voor een splitsing, ik merk ook dat mensen de eenheid willen bewaren. We moeten gewoon met elkaar verder,” aldus Hoekstra.

Daarin krijgt hij natuurlijk gewoon gelijk. Zelfs Ayfer Koç, Omtzigts echtgenote en CDA-fractieleider in Enschede, heeft al laten weten dat ze de partij trouw blijft, hoewel ze haar man verder wel “steunt.” Als zij de handdoek al niet in de ring gooit en met veel bombarie opstapt om een eigen club op te zetten, tja, dan doet niemand dat.

Opvallend, natuurlijk. Want de manier waarop de CDA-top Omtzigt behandeld heeft is werkelijk te vies voor woorden. Zelfs die memo is vrijwel zeker opzettelijk gelekt met het doel hem dat laatste duwtje te geven… en dat is allemaal gebeurd terwijl hij overspannen thuis zit, omdat diezelfde top hem maanden en maanden en maanden keihard tegengewerkt heeft, gemanipuleerd heeft, en zelfs bedrogen heeft. Oh, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de fluistercampagne die zijn eigen partij al maanden tegen hem voert.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar ja. CDA’ers zouden geen CDA’ers zijn als ze maar één principe hebben: macht boven alles. En dus vinden er ongetwijfeld inderdaad geen afsplitsingen plaats. Omtzigt is uit de partij gekatapulteerd, en nu worden de gelederen weer gesloten. Alsof er niets gebeurd is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Gebande K0K

  Het duurt nog dagen voordat redactie en reageerders over het uitblijven van de grote klap heen zijn.
  Soms zijn teleurstellingen voor sommigen moeilijk te verwerken, anderen gaan over tot de orde van de dag.

 2. Drostemannetje

  Daar zie je het verschil tussen oude en nieuwe politieke partijen. Zo’n oude partij zal niet snel omvallen zoals vrij nieuwe partij van Forum. Echter alleen bij nieuwe verkiezingen zouden ze afgestraft worden.

 3. Branzino

  Wonderlijk, hoor. Hoe kun je nu de partij blijven steunen, waarvan je echtgenoot zegt dat ze hem het politieke leven onmogelijk gemaakt hebben en tegelijkertijd je man in zijn gevecht tegen diezelfde partij steunen. Dat kan toch niet zonder conflicten met jezelf of met je man, “tegenstrijdigheid van belangen” wordt zoiets ook wel genoemd, maar hier zijn ze op geen enkele manier verenigbaar.
  Ik zei eerder, Omtzigt komt helemaal niet terug, maar dat lijkt me hier één van de mogelijke, maar niet ideale, oplossingen. Een andere oplossing is de afsplitsing van het CDA in Enschede of Twente of Oost-Nederland, maar dat moet dan nu al wel voorbereid zijn.
  Het blijft raadselachtig.

  1. Cootje

   Omtzigt blijft een geweldige luis in de pels

 4. Cootje

  Waar blijft de reactie van Hoekstra omkoping en beïnvloeding met een miljoen euro in hun verkiezingsprogramma , blijft boven de markt hangen zulke beschuldigingen niet kunnen weerleggen en ontkennen zitten ze in het donkere hokje omkoping en beïnvloeding politieke partijen is een strafbaar feit , volgens mij zitten ze in paniek met juristen aan een aanvaardbaar verhaal te knutselen ,maar dat verhaal is in handen van de media en uitermate explosief ,dit gaat nog een hoop vuurwerk en klappen geven in het politieke landschap , beerputten gaan er steeds meer open

 5. Aborifa

  Mark my words. Omtzigt komt niet gerug.

 6. rafi

  Ik wil dit – geheel smakeloos overigens – vergelijken met de mislukte aanslag op Hitler door Von Staufenberg. Die werd gefusilleerd (op weg geholpen naar een functie elders, in het Walhalla), en het leven ging (nog even) gewoon verder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.