Column Paul Cliteur: Wie zich het verleden niet herinnert

Oké, ik geef toe, het is een wat versleten citaat. Maar ik geef het toch. Open deuren zijn er om ingetrapt te worden. En Binsenwahrheiten blijven wel waar. Dit is het, het citaat van die aristocratische Spaans-Amerikaanse filosoof George Santayana (1863-1952):

Those who do not remember the past are condemned to repeat it

Ergens heb ik het gevoel dat dit citaat belangrijk is in relatie tot een uitspraak die ik opteken uit de mond van Dirk van der Blom in zijn mooie bijdrage aan Tegen de tribalisering:

“Na de anschluss, de annexatie van Oostenrijk in 1938 door nazi-Duitsland, liep het blinde vertrouwen op een langdurige vreedzame toekomst ook hier sterk terug. De Nederlandse pers werd daarom opgedragen zich uiterst terughoudend op te stellen inzake de berichtgeving over de agressieve expansiedrift van het Derde Rijk. Het journaille volgde heel lang onderdanig deze richtlijnen van de overheid die voor door de radio-omroepen al sinds 1933 van kracht waren” (p. 75)

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. halo1

  Mij lijkt dat ieder verleden uniek is: verwijzingen naar 1933-45 zijn in ieder geval linkse frames. Je hoeft maar een paar films van toen te bekijken.. daar kan je n.l. niet mee manipuleren.. en je ziet de juistheid hiervan…mensen, autos, huizen etc..alles is anders.

  1. Nostradamus

   Tsja, Nazi’s blijven natuurlijk nationaal SOCIALISTEN. Maar links framet het liever als een fascistische aangelegenheid om zo het socialisme te reinigen van de smet. De smet die ze (alweer) smeren op rechts. h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

 2. Emile Takma

  “Na de anschluss, de annexatie van Oostenrijk in 1938 door nazi-Duitsland, liep het blinde vertrouwen op een langdurige vreedzame toekomst ook hier sterk terug. De Nederlandse pers werd daarom opgedragen zich uiterst terughoudend op te stellen inzake de berichtgeving over de agressieve expansiedrift van het Derde Rijk.”

  Interessant, maar wat Cliteur hiermee voor de actualiteit wil betogen laat hij listig in het midden.

  Cliteur suggereert iets waar wij naar mogen raden.

  Het blijft een mirakel dat deze man als hoogleraar wordt gehandhaafd.

  1. vlekkenoplosser

   De strónt vlé®k snapt het geschreven woord weer eens niet
   De strónt vlé®k is een selectieve dyslectische patiënt.

   Het blijft een mirakel dat deze hufter als minkukel wordt gehandhaafd op DDS.

   1. Brenda Welsh

    Jammer dat u in al uw commentaren het niet kunt nalaten, te schelden, zodra iets niet in uw straatje te pas komt. U hebt te doen met de wereld om u heen, en de wereld om u heen met u. U stuitert met gebeurtenissen in uw verleden.

    1. ElGuapo

     Brenda, Brenda, Brenda….ik zie dat ik een dikkere ketting voor je moet kopen.

     1. Mr.blauw.sky

      Wacko, wacko wacko…

      Ik zie dat je weer eens huisarrest hebt.

  2. Xyz1234

   Was u het niet die WO2 aanhaalde in het draadje over Fréderique?
   Een beetje hypocriet om er hier nu een probleem van te maken.

   1. Flengan

    “Een beetje hypocriet…”

    Een beetje? Van dat gedrocht zul je niets anders lezen dan dat.

 3. Branzino

  Ik heb de indruk, dat een groot deel van de tekst ontbreekt.

  1. Branzino

   “Ergens heb ik het gevoel dat dit citaat belangrijk is in relatie tot een uitspraak die ik opteken uit de mond van Dirk van der Blom in zijn mooie bijdrage aan Tegen de tribalisering”
   Ergens??? Maar waar dan? Je hebt het gevoel??? Alleen gevoel, of is er meer? Een uitspraak van Dirk van der Blom??? Maar welke uitspraak dan?

   Nogmaals, dit is een erg onvolledige tekst, zonder inhoud, bewering, stellingen, meningen. Natuurlijk zijn er altijd mensen die ook hierop kunnen reageren. Maar of die reacties ook ergens op slaan is onduidelijk.

   1. vlekkenoplosser

    blabla bladieblablabla gewauwel van postbus 51

  2. Forlan

   Ik vind het inderdaad knap dat er al zoveel reacties zijn op een allinea incomplete test

 4. Bes Tolen

  De kennis van de geschiedenis van vandaag de dag wordt al vervalst, laat staan die uit vroeger tijden en vooral te meer als de belangen groot zijn en te meer als die belangen niet deugen. Helaas is dat wel de stand van de kennis per heden zoals die aan de man wordt gebracht. [Man hier in de aloude betekenis van man of vrouw = mens].

 5. Bes Tolen

  De Duitse eenwording van Bismarck was een onvolledige en daarmee is gezegd dat een volledige nooit tot stand is gekomen. Dat is het gevolg geweest van ongelukkige omstandigheden, die juist al van heel oude datum waren. [En er nog altijd zijn]. De nazi’s wilden wel een volledige eenwording bereiken maar de tegenstand was veel te groot. Groter dan waarvan de risicovolle en onverstandige politiek van de nazi’s uit ging. Zij dachten door middel van een snelle oorlog Europa voor voldongen feiten te kunnen stellen. De huidige politieke ellende in Europa, mee veroorzaakt door (belangen van groepen in) de VS, is hiervan een slechte uitkomst.
  Het zijn vooral en nog steeds machten van vroeger, die ondanks hun gebrekkige geloofwaardigheid of anders wel totaal gebrek, voor het belangrijkste tribalisme zorgen (al langer nota bene ook via de VS) en daar gaat Europa aan kapot. Misleiding en bedrog staan voorop. Wat dat betreft is sprake van grote malaise.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.