DDS Kamerleden 016

Een kleine overwinning! Eerste motie FvD-Kamerlid Freek Jansen aangenomen

Geen categoriejul 12 2021, 16:30
FvD-Kamerlid Freek Jansen heeft deze week een kleine overwinning geboekt voor starters op de woningmarkt. Hij diende een motie in die de regering verzoekt om de effecten van het verder verlagen van de wegingsfactor van studieschuld op de leencapaciteit te onderzoeken. Het doel van FvD is om studieschuld niet of minder zwaar mee te laten wegen bij het aanvragen van een hypotheek.
Freek Jansen zal wel trots zijn, want de motie is met een ruime meerderheid van 135 stemmen aangenomen.
Het doel van de motie is uiteindelijk om starters meer mogelijkheden te geven op de woningmarkt. Als de studieschuld niet (of minder zwaar) mee wordt gewogen bij het vaststellen de maximale hypotheek, dan zou men in principe meer kunnen lenen dan nu is toegestaan.
https://twitter.com/fvdemocratie/status/1413833472909746177?s=21
De motie (hier te lezen (.pdf)) spreekt alleen van het aanzetten tot onderzoek van deze maatregel, en wijst op het feit dat de minister van Financiën de wegingsfactor al eens eerder heeft verlaagd. Daarbij is het trouwens wel opvallend dat de SP, die toch ook graag wat aan de woningmarkt wil doen, tegen deze motie heeft gestemd. En BIJ1, die er nogal eens van verdacht worden om niet mee te gaan met PVV- en FvD-moties, juist vóór heeft gestemd.
Het is prima om dit te laten onderzoeken, maar het is de vraag of dit wel de goede weg is. Want stel dat FvD het voor elkaar krijgt om de studieschuld niet meer mee te laten wegen, dan is het waarschijnlijke effect dat alle starters meer kapitaal kunnen krijgen om elkaar mee te overbieden. Wat je dan krijgt is dat de huizenprijzen nóg verder op worden gedreven.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
De heren van FvD zullen vast nog meer maatregelen willen onderzoeken als ze echt iets aan de situatie op de woningmarkt willen doen, maar dit is wel alvast een mooi begin.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten