Kabinet mag asielzoekers niet terugsturen naar Griekenland van rechter: ‘geen menswaardige opvang’

Er dient zich een nieuw probleem aan voor Nederland, de bestuursrechter van de Raad van State heeft geoordeeld dat Nederland asielzoekers die een Griekse verblijfsvergunning hebben niet terug mag sturen naar Griekenland. Volgens de rechter kan het land geen menswaardige opvang bieden en dus mogen de asielzoekers dus óók in Nederland asiel aanvragen. Wat natuurlijk een uitnodiging is voor toekomstige asielzoekers die Zuid-Europa het liefst zo snel mogelijk willen verlaten. 

Het kabinet was van plan om twee asielzoekers het land uit te zetten en terug te sturen naar Griekenland. Immers hadden de twee al een Griekse verblijfsvergunning gekregen, dus volgens de wet zouden ze niet in aanmerking komen voor een Nederlandse verblijfsvergunning. Maar daar dacht de bestuursrechter van de Raad van State toch even anders over, dat meldt het AD.

Zolang Griekenland geen ‘menswaardige opvang’ kan bieden, kan de overheid deze mensen niet zo maar het land uitsturen, aldus de Raad van State. Onze staatssecretaris van Justitie moet zich opnieuw over de zaak buigen en met een beter antwoord komen waarom deze mensen geen aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning.

Griekenland kan de situatie met asielzoekers haast niet meer aan op dit moment, de Griekse staat heeft te weinig geld om geschikte opvang te regelen. Er wordt al langer gewaarschuwd voor dit probleem, maar tot op heden lijkt het de EU weinig te kunnen schelen. Door deze uitspraak wordt Nederland toch wel even met de neus op de feiten gedrukt: zolang we in een Unie zitten moeten we er ook voor zorgen dat onze grenzen, die nu dus onder meer bij Griekenland liggen, ook voorzien in genoeg middelen om de toestroom van asielzoekers goed te kunnen managen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nu krijg je dus dit soort juridische zaken op je dak. De signalen dat het mis gaat op sommige plekken in Griekenland zijn er al sinds 2018. Het was wachten op het moment totdat een rechter een keer de staat op het matje zou roepen. Dit soort rechterlijke uitspraken kunnen helaas wel een negatief effect veroorzaken, zoals een grotere toestroom van asielzoekers die hun heil in een noordelijke lidstaat willen zoeken.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. vlekkenoplosser

  minder , minder , minder , gelukszoekers , d66 rechter en corrupte politici !

  1. Cootje

   Op zeker minder minder minder Afrikanen en Aziaten , we hebben artiesten zat voor opsporing verzocht , en de opgedrongen multi culti loopt tegen zijn grenzen .

 2. Emile Takma

  “Zolang Griekenland geen ‘menswaardige opvang’ kan bieden, kan de overheid deze mensen niet zo maar het land uitsturen, aldus de Raad van State.”

  De Raad van State kon lastig tot een ander oordeel komen.

  1. Flengan

   Aldus zuiger het proefkonijn.

   1. Pauline Kummer

    Ik zie daar niets zuigends in…U hebt uw gedachten niet op orde v.w.b. een orderlijk bestaan.

    1. Flengan

     Sprak het alter ego.

  2. vlekkenoplosser

   de strónt vlé®k stelt graag de sociale huurwoningen ter beschikking ten kostte van de eigen jeugd

   minder , minder , minder strónt vlé®kken en gelukszoekers !

   1. Fortiori

    ten koste… Maar vergis u niet. Sociale huurwoningen was iets uit het verleden. Tegenwaardig worden deze verkocht, opgeknapt en de koper betaalt wel.

    1. vlekkenoplosser

     wat een gewauwel , overigens zijn woningbouwverenigingen een lekkere boterham voor personeel dat klopt. Een achterhaald links circus wat niet betekent dat de sociale huurwoningen naar statushouders gaan domme jongen

  3. ElGuapo

   Dus om te zorgen dat er niks meer binnenkomt of teruggestuurd kan worden hoef je alleen maar mensonwaardige opvang te creëren.

 3. Cootje

  Toppunt van een bananen republiek , de linkse hobby club zit tot de gerechtelijke macht verweven .en zo hou je een gekleurde uitspraak , waar Afrikaanse allochtoontjes met de liefde worden behandeld terwijl je kind van 14 er wordt door mishandeld . Onafhankelijke rechters ? .

 4. Morgan4321

  Er is maar een structurele oplossing en dat is het opzeggen van het vluchtelingenverdrag en eventueel een nieuw verdrag af te sluiten dat meer waarborgen tegen de huidige volksverhuizing biedt.

 5. trutje

  Dus dat betekent iedereen gelijk doorsturen naar Nederland want daar hebben ze het goed. Hoe zit dat dan met het eerste land waar ze asiel aanvragen daar moeten ze blijven. Knettergek word je in Nederland. Waarom hebben wij rechters en politici die altijd tegen de autochtonen zijn.

 6. Ritter

  Kortom, de deur naar Nederland word voor illegale migranten door de rechter wagenwijd opengezet.

  Ongetwijfeld weten deze illegale migranten in Griekenland de uitspraak van de rechten en bereiden velen zich nu voor om naar Nederland af te reizen.

  Immers ze kunnen niet uitgezet worden door de rechterlijke uitspraak. En dan is het wachten op een volgend Generaal Pardon.

  ===========

  Duizenden asielzoekers fraudeerden voor generaal pardon’

  h*tps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/982161/duizenden-asielzoekers-fraudeerden-voor-generaal-pardon

  1. Emile Takma

   Heeft Ritter zich al kunnen neerleggen bij de verkiezingsnederlaag van Donald Trump?

   1. Flengan

    De schlemiel en forummongool geeft ‘m hier prachtig weg! Ritter komt met een keihard inhoudelijk feit en de forumdebiel begint over de verkiezingsfraude door Joe Biden c.s.

  2. Bunky01

   Ik vrees met grote vreze dat u gelijk gaat krijgen.

 7. Nostradamus

  We betalen Turkije toch voor een ‘menswaardige’ opvang? Stuur ze daar dan maar heen. In een islamitisch land voelen ze zich vast veel menswaardiger behandeld.

  Verder vind ik dat meneer de (D66) rechter persoonlijk ook een aantal van die gelukszoekers asielzoekers in huis mag opvangen.
  Ach, wat zeg ik nu. Hij zal ze misbruiken als een Sidney Smeets. Zitten waarschijnlijk in dezelfde vriendengroep als o.a. Emile en Mindy. 🤣

 8. HD

  Laat dan maar wat Marokkanen op ze los, die kunnen straffeloos hun gangetje gaan. Met behoud van toeslagen en andere subsidies.

 9. Bunky01

  En zo wordt ons vaderland door de politiek en de rechterlijke macht in de afgrond gestort. En de bevolking? Die moppert maar doet niets.
  Arm land, reddeloos verloren.

  1. Fortiori

   Nog steeds een pracht land. U zult zeker niet willen ruilen. Dat hebben ze goed gezien en daarom een logisch verhaal. Hebt u die leefomstandigheden wel gezien in Griekenland?

   1. vlekkenoplosser

    quote Hebt u die leefomstandigheden wel gezien in Griekenland? end

    In vergelijk met waar de leegzuigers vandaan komen een veilige omgeving met hotel voorzieningen

    De wet zegt asiel aanvragen in het land waar men aankomt. Weg dus met die illegale rotzooi. Ook de rechter moet zich conformeren aan de wet.

    minder , minder , minder

    1. Ad Fundum

     Minder, minder, minder…U weet hoe de rechter hierover heeft geoordeeld. Het gaat erom dat er naar eer en geweten wordt rechtgesproken. Vind u dat zelf ook niet.

     1. vlekkenoplosser

      de rechter moet het maar doen met mijn mening , minder minder minder.

      Das mijn mening n hoe de rechter erover denkt interesseert me geen reet. Vrijheid van meningsuiting zullen we maar zeggen

   2. hetfietsmenneke

    Ik heb alleen zorgvuldig gekozen beelden van misstanden in die kampen gezien. Dat is wat we mogen zien. Waar het beter gaat wordt niet in beeld gebracht. En nee, Nederland is al een tijd niet meer het fijne, mooie land waarin ik ben opgegroeid. En als de toestroom van gelukszoekers/criminelen uit niet westerse landen in dit tempo doorgaat, dan vrees ik het ergste voor mijn kinderen en kleinkinderen.

    1. Emile Takma

     Is emigratie voor jou geen optie?

     1. vlekkenoplosser

      Is emigratie voor jou geen optie?

     2. Eindbaas

      Nee Vlekkenoplosser.
      Helaas niet. Deze kluizenaar durft zijn huis niet eens uit. Tenminste, niet langer dan een half uurtje per dag als het echt niet anders kan.

     3. ElGuapo

      Sorry eindbaas maar nu moet ik je toch echt corrigeren….

      “Deze kluizenaar durft zijn huis niet eens uit.”

      Een zolderkamer is geen huis!

 10. halo1

  Dat die rechters steeds vaker op de stoel van de politiek gaan zitten.. is een ernstig fenomeen. Een land kan ook (te veel) hinder van Erasmus en de Groot (hun erfenis) ondervinden en door te veel “Rechtsstaat”” zichzelf de nek omdraaien

 11. Lefty

  Er wonen meer “Nederlanders” in het buitenland dan “buitenlanders” in Nederland.

  1. vlekkenoplosser

   daar heb je vast wel wat cijfertjes van ! of is het gewoon gewauwel ?

   Oveigens vertrekken er wel meer Nederlanders uit Nedrland en komen er meer islamitische gelukszoekers binnen dat is een feit volgens het cbs.

   1. Emile Takma

    Op welke cijfers van het CBS doelt Poepclown precies?

    1. vlekkenoplosser

     op welke cijfers zou gedoeld worden strónt vlé®k ?

     domme decadente arrogante strónt vlé®k moet uitleg hebben over de cbs site !

     1. Emile Takma

      Uit de duim gezogen dus.

      Het wordt voorspelbaar.

     2. Flengan

      Aldus de zuigschlemiel.

    2. ElGuapo

     Zoeken lui varken!

     1. vlekkenoplosser

      hij hoeft niet eens te zoeken , de cijfers staan er klip en klaar !

      de strónt vlé®k weet prima met het cbs om te gaan de hufter.

 12. Nederland is naar de kloten

  Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want zitten allemaal even recht.
  we staan klaar met een huis en een uitkering, daarin hebben ze een reuze zin.

  Waarom nemen de rechters en Raad van State zulke besluiten de 2e kamer en de minister van immigratie Broekers Knol gaat hier over.

  Dat is ook meteen het grote probleem zij heeft totaal geen ruggengraat. Aanvechten dat besluit.

 13. Vrijedenkert

  Uitspraak gaat tegen alle bestaande regelingen en verdragen in dus rechters zouden op staande voet ontslagen moeten worden!

  Volgende week alle vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben ontvangen in Chili en Filipijnen ook maar massaal verplicht opvangen…

 14. Tepelkloofje

  We sturen ze niet weg, we sturen ze door. Vormfout.

 15. AidemediA

  De regering en het parlement kunnen wel worden afgeschaft. Want één of andere “linker” (waarschijnlijk d66-er, t. de graaf) bepaald wat er wel en niet in Nederland kan en mag. Zie: stikstof – pfas – varkens – koeien – allochtonen – criminelen enz.

 16. Rieks

  Ze kunnen niet douchen met warm water en er zijn geen kapstokken. Heel goed te begrijpen dat je daar dan niet kunt blijven.

 17. Flengan

  Stuur ze naar Den Haag! In het Westduinpark is ruimte zat en de schlemiel vindt het prachtig en ontvangt ze met open armen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.