Windmolen-mania wordt opnieuw een halt toegeroepen: plaatsing twee windparken wordt uitgesteld

Door een pittige uitspraak van de Raad van State valt de windmolengekte in Nederland stil. Nadat de RvS besloot dat de overheid meer onderzoek moet doen naar de gevolgen van de plaatsing van een windpark worden veel projecten uitgesteld. Vorige maand ging er een streep door de aanleg van een windpark in Delfzijl en vandaag is bekend geworden dat de projecten in Houten en Oss voorlopig ook niet doorgaan. Opnieuw een dreun in het gezicht van de windmolenlobby.

Zowel de gemeente Oss als Houten hebben een fout gemaakt bij het verstrekken van vergunningen voor de aanleg van een park vol windturbines. In Houten heeft het gemeentebestuur de vergunningen gebaseerd op de landelijke normen, maar die landelijke normen zijn dus door de Raad van State afgekeurd. Het kabinet moet met nieuwe normen komen, waar onder meer wel rekening wordt gehouden met geluidsoverlast. De NOS laat weten dat beide gemeenten van de Raad van State hebben gehoord dat de projecten voorlopig niet mogen doorgaan.

Dit soort vertragingen, of zelfs het annuleren van een heel project, zal in de toekomst mogelijk vaker gaan voorkomen. Ook omdat critici van windmolens eerder al aangaven de overheid keer op keer voor de rechter te dagen als men doorgaat met de plaatsing van windturbines.

Al jarenlang is er kritiek op het lukraak plaatsen van windmolens of zelfs gehele parken. Vaak wordt er te weinig rekening gehouden met eventuele gezondheidsrisico’s, zoals geluidsoverlast of het fenomeen slagschaduw, ook hebben genoeg milieuclubs kritiek te leveren op windmolens. Windmolens zijn alles behalve goed voor de natuur.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Waar enkele jaren geleden de windmolenlobby nog de wind in de zeilen had heeft de Raad van State hier verandering in gebracht. Zelfs de groene gekte moet zich aan bepaalde gezondheids- of milieueisen houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

125 reacties

 1. Emile Takma

  Bart juicht blokkades in de klimaattransitie toe.

  Ik niet.

  1. IkWilOokWatZeggen

   Waar woon je ongeveer? Ik wil wel gaan lobbyen voor z’n 250 meter paal vlak bij je huis.

   1. Vit

    Arme buren, enig idee wat een pokke geluid zo’n ding geeft, om gek van te worden.

   2. september

    Die Takma woont ergens in Den Haag en daar komen nooit windmolens

  2. Flengan

   “Ik niet.”

   Het typische antwoord van een narcist.

   1. Harry Haller2

    Onze huisidioot Emile Takma heeft geen flauw idee waarover hij praat.

    Een windmolenpark met 16 turbines bij mij in de buurt heeft volgens officiele cijfers het afgelopen jaar een rendement behaald van -schrik niet- slechts 17,85%.

    Nog geen 18%!!!

    Het komende jaar zal het beter gaan, is de (loze) belofte. “Helaas, het afgelopen jaar hadden we te kampen met onvoorziene storingen, meer reparaties dan voorzien en meer stilstand dan verwacht door te weinig wind.”

    Bij zonnecelparken en -velden kan ik me nog wat indenken. Windmolens zijn in alle opzichten een ramp: voor het milieu, voor het landschap en voor de mensen.

  3. vlekkenoplosser

   hele domme mensen noemen de energietransitie ook klimaattransitie

   de strónt vlé®k is 1 oog in deze materie , koning van de domheid.

   quote Emile Takma 2 uur geleden Beantwoorden
   Bart juicht blokkades in de klimaattransitie toe.

   Ik niet. END

   Wat een domme jongen. Wat een stupide bewering

  4. usb3.0

   tamil is een klomaatterrorist

   1. Flengan

    En communist.

 2. Cootje

  Heerlijk al die ongein , zal die dikke diabetische Timmermans wel slecht slapen ,hij heeft veel overgewicht dus het is te hopen dat zijn hart het houd , in Azië bouwen ze 600 nieuwe kolencentrales 300 giga watt en wij willen met een paar windmolens de wereld redden ,, in Brazilië kappen ze terecht een gedeelte Amazonewoud om om de bevolking een baan en eten te geven ,gaan ze in het westen wijzen met het vingertje , een boycot van de heren in Brussel wordt direct opgevuld door China die kunnen nog wel wat sojabonen gebruiken , op mij huis komt niets te leggen en ik doe alles met mij allesbrander die stookt voor weinig het zooitje warm , en de buren mogen verhuizen als het hun niet zint

 3. Cootje

  Blokkades zijn te recht , nutteloze parken die betaald en in stand worden gehouden door de belasting pot en ook in die Handel zitten de vrienden van Rutte rijkelijk oververtegenwoordigd , subside is net als mondkapjes een lucratieve handel , trouwens wat is het stil rond die rel mondkapjes , een jaartje op de vlakte en de miljoenen in de tas

 4. Cootje

  Zal die dikke Timmermans slecht van slapen

 5. allid

  Windmolens verpesten werkelijk het landschap.
  Ik heb mijn twijfels over het welzijn van flora en fauna.
  Ik heb twijfels over de winst in kWh électricité en winst in de vorm
  van lobisten, contracten, industriele melkers, uitbuiters en steekpenningen.
  Ik heb een idee dat zo’n ding snel vervalt in achterstallig onderhoud en wanbeheer.

  Indien millieu zo’n belangrijk ding is zal winst toch niet zo’n dingetje
  moeten zijn.

  Voor een betere wereld, éliminieer eerst de winstmaker,
  de copyrechten van de ideale oplossing, het recht op réparatie,
  levenslange garantie.

  Nu worden ingénieurs betaald om iets te maken dat na een période van tijd kapot gaan.
  Dat heet consumptie maatschappij. Stop daarmee.

  Industrie zelf en industrieele oplossingen verbruiken héél véél stroom.

  Minder gaat kapot, minder nieuwkoop, minder industrie, minder stroom verbruik,
  betere wereld.

  1. allid

   Oeps ; Voor een betere wereld, éliminieer eerst de winstmaker,
   de copyrechten van de ideale oplossing,

   gedachteneuk of zoiets, moet zijn : Gééf het recht op réparatie, levenslange garantie.

  2. yellow thread street

   Je zwetst als een kip zonder kop uit je nek en snapt er blijkbaar weinig van.
   Kijk eens wat het aan energie kost om een windmolen te produceren.
   Neem een kijkje in de gondel, en laat je verbazen hoeveel liters olie er in de tandwielkast zitten, het zijn duizenden liters.
   Draaiend materiaal heeft altijd onderhoud nodig en is aan slijtage onderhevig, en de olie moet eens in de zoveel jaar vervangen worden.
   Hier kun je geen lange garantie op geven omdat de omgevingsfactoren niet in te schatten zijn.
   Zie eens wat dit allemaal aan energie kost in de loop der jaren.
   Windmolens zijn totaal niet effectief, de werkelijke energiekosten zijn hoger dan de opbrengst, en bovendien veroorzaken ze zeer veel ellende voor omwonenden.
   En als er geen wind is dan heb je ook geen electriciteit en gaat het licht bij jou uit.

   1. Emile Takma

    Beleggers zien wel wat in windenergie.
    h*tps://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/wat-is-het-rendement-van-windmolens

    Dat zou yellow aan het denken kunnen zetten.

    1. Flengan

     Onzin!

    2. vlekkenoplosser

     logisch strónt vlé®k , elke 5 tot 7 jaar kun je een berg subsidie krijgen voor een nieuwe gehaktmolen en de ouwe molen verkopen. Het milieu is de dupe van dit winstbejag strónt vlé®k.

     domme strónt vlé®k denkt dat subsidie voor het milieu gebruikt wordt de domme jongen.

   2. Emile Takma

    De bewering dat het maken van windmolens meer meer kost dan ze ooit produceren is een hardnekkige fabel. Over het algemeen heeft een windturbine binnen 3 tot 9 maanden de totale hoeveelheid stroom opgewekt die het kost om hem te fabriceren. Vervolgens zal de windturbine nog minimaal 19½ tot 25 jaar schone stroom produceren.

    1. Flengan

     Klinkklare kletskoek en zwakzinnig gezwets.

    2. leukeditter

     takkewijf, smerige zooi is het die lompe molens. ik als visser ben hard bezig om die dingen onklaar te maken..blijft geen visje over door die bende

 6. J. Punt

  Op een sportveldje van de universiteit draait zon molentje wel grappig. Doet ie dat ook nog na een paar seizoenen op de ruige noordzee? Op land staan er meer service busjes dan nieuwsgierige schapen bij die molentjes. Altijd wat. De rij van 9 (altijd oneven) die ik dagelijks passeer heb ik hooguit 4 keer zien draaien afgelopen 3 jaar. Das net genoeg om je laptop op te laden. Liggen ze in china vast wakker om, om zoveel engineering!

  1. Emile Takma

   Sommige mensen zijn in de veronderstelling dat windmolens slechts een beperkte hoeveelheid stroom opwekken. Dit is echter verre van waar. Een gemiddelde windmolen wekt in Nederland zo’n 5.000 MWh per jaar op, dat is gelijk aan het verbruik van 1.500 huishoudens. Een moderne turbine levert meestal zelfs meer dan dubbel zoveel, want moderne turbines worden steeds groter. De ashoogte gaat omhoog en de diameter van de rotorbladen wordt ook groter. Hierdoor stijgt de stroomproductie enorm, een rotordiameter die 2x zo groot is levert 4x meer energie. De grootste turbines in Nederland produceren ongeveer 22.000 MWh per stuk, ofwel het verbruik van 6.500 huishoudens. Je zou 90 voetbalvelden vol met zonnepanelen nodig hebben om dezelfde hoeveel elektriciteit te produceren. Moderne windturbines zijn dus echte ‘krachtpatsers’.
   h*tps://www.windcentrale.nl/blog/9-vooroordelen-over-windmolens-ontkracht/

   1. Flengan

    Klinkklare kletskoek en zwakzinnig gezwets van een dom proefkonijn.

    1. Emile Takma

     Je kunt HAVO-ers als Flengan bedelven met feiten maar ze blijven met de vingers stijf in de oren hun onnozelheid herhalen. Ze nemen zelfs niet de moeite er inhoudelijk op in te gaan of zien in dat dit geen haalbare kaart is.

     We hebben met onnozele gelovigen te maken. Dat is wel irritant maar er zijn er meer van dan mensen die willen weten hoe het zit.

    2. Flengan

     Een dom en zwakzinnig proefkonijn blijft natuurlijk ook gewoon een dom en zwakzinnig proefkonijn.

   2. vlekkenoplosser

    De strónt vlé®k vergeet graag de milieuschade tijdens fabricage !
    De strónt vlé®k graag de milieuschade bij plaatsing
    De strónt vlé®k vergeet graag de milieu schade bij onderhoud
    De strónt vlé®k begrijpt nog steeds niet dat windjammer slechts energie produceren tussen 2 en 6 bft
    De strónt vlé®k dent dat cabon wieken aan de boom groeien
    De strónt vlé®k weigert het vacuumveld achter een windjammer te erkennen.

    De strónt vlé®k vergeet graag de honderden duizend dode vogels door de gehaktmolen

    Een windmolen stoot tussen zijn geboorte en plaatsing meer CO2 uitstoot dan hij ooit bespaart. De krachtpatsers van de strónt vlé®k hebben meer nadelen dan voordelen echter de strónt vlé®k denkt dat het perpetuum mobile is uitgevonden.

    Je moet dan een hele domme arrogante decadente strónt vlé®k zijn !

    De strónt vlé®k is dan ook een grote fantast

    1. Flengan

     BAM

   3. J. Punt

    Inderdaad ziet het er in de theorie geweldig uit. Echter als die geweldige creaties niet draaien door wat voor reden nu weer, en dat is schering en inslag, produceert een Spanninga fietsdynamo meer tijdens woonwerk verkeer op jaarbasis.
    Mooi staaltje google-braining, top.,

    1. Emile Takma

     De terugverdientijd van een windmolen: nog geen jaar

     Windmolens kosten meer energie dan ze opleveren: het is een bewering die met enige regelmaat oplaait. Maar het klopt niet. Windmolens zijn juist erg rendabel. De terugverdientijd is minder dan een jaar.

     Hoe bereken je de terugverdientijd van een windmolen?
     De basissom voor het verbruik is simpel. Je berekent hoeveel energie een windmolen gedurende zijn levenscyclus verbruikt en hoeveel deze opwekt. De terugverdientijd is het aantal maanden tot de afgifte gelijk is aan het verbruik. We hebben het hier over de moderne windmolen, zoals we die sinds het begin van de twintigste eeuw kennen. Deze windturbines zetten wind om in energie met behulp van een generator.

     Hoeveel energie kost een windmolen?
     Het verbruik bepaal je aan de hand van drie fases: de bouw, het onderhoud en de sloop. Voor de bouw is materiaal nodig, transport naar locatie en uiteindelijk de montage. Dat kost allemaal energie. Als de windmolen eenmaal draait, lopen de energiekosten nog op door onderhoud. En als laatste heb je ook te maken met de maximale levensduur: ook het afbreken kost energie. Deze factoren samen bepalen het totale energieverbruik van de windmolen.

     ‘De gemiddelde terugverdientijd van een windmolen is 23 weken, blijkt uit onderzoek.’
     ht*ps://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/de-terugverdientijd-van-een-windmolen-nog-geen-jaar

     1. Flengan

      Knippen en plakken, de kleuter en proefkonijn; Wappie.

     2. usb3.0

      ‘De gemiddelde terugverdientijd van een windmolen is 23 weken, blijkt uit onderzoek.’
      ht*ps://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/de-terugverdientijd-van-een-windmolen-nog-geen-jaar

      Hahahahahahahahahaha dommer dan tamil heb je ze gewoon niet, Vattenfall kreeg €660.000.000 subsidie van onze belastingcenten, wie krijgt dat terug? de energie die opgewekt wordt is niet voor de Nederlanders, naast het gegeven dat tamil een linkje geeft waarin de slager zijn eigen subsidievlees keurt

     3. Emile Takma

      Vattenfall kreeg €660.000.000 subsidie van onze belastingcenten.

      Gerrit heeft vast wel een bron voor die bewering.

     4. usb3.0

      Diemen biomassa centrale €400.000.000
      En tamil zou eens wat meer rechts georiënteerde programma’s moeten kijken dit soort dingen aan het licht brengen, hofbar is zo’n programma

     5. Emile Takma

      Ik vroeg om een bron voor je bewering dat Vattenfall €660.000.000 subsidie kreeg van onze belastingcenten, Gerrit.

      Niet dat ik aannam dat je die kon leveren, domme jongen. Je zoog het uit je duim.

     6. usb3.0

      Zoek dat maar even zelf op, je bent immers zo zelfingenomen dat je dit prima zelf moet kunnen uitzoeken, of wil liever niet weten dat dit geval is?

     7. Emile Takma

      Gerrit beweert hier leugenachtige onzin en meent dat ik daar zelf maar de bron voor moet zoeken.

      Hoe stupide kan je zijn?

     8. vlekkenoplosser

      Je kunt LBO-ers als de strónt vlé®k bedelven met feiten maar ze blijven met de vingers stijf in de oren hun onnozelheid herhalen. Ze nemen zelfs niet de moeite er inhoudelijk op in te gaan of zien in dat dit geen haalbare kaart is.

      We hebben met een onnozele gelovige te maken. Dat is wel irritant maar er zijn er minder van dan mensen die willen weten hoe het zit.

     9. Emile Takma

      Ook Poepclown is geen intellectueel en is ongevoelig voor feiten en argumenten.
      We nemen het hem niet kwalijk. De computer van de laagopgeleide sukkel zit volledig onder de poep. Dan valt het niet mee een argument over het voetlicht te krijgen,

     10. ElGuapo

      Energetische en financiële terugverdientijd zijn verschillende dingen.

     11. usb3.0

      tamil kan het niet ontkrachten, beticht anderen altijd dat ze geen bron hebben maar zelf zoekt deze zelfingenomen narcist niet en deze klimaatterorristische religieuze imbeciel blijft volharden in klimaatwaanzin

     12. Flengan

      “zelf zoekt deze zelfingenomen narcist niet”

      Kansloze missie met de psychopathische putjesschepper. Wat je niet hebt kun je immers ook niet gebruiken.

   4. usb3.0

    tamil doet er een linkje van www. wondcentrale bij die natuurlijk nooit zal schrijven of zeggen dat windmolens niet goed zijn, windmolens zijn absoluut niet krachtig genoeg, overigens is het draagvlak onder de mensen in onze maatschappij gedaald naar het vriespunt er is nagenoeg geen draagvlak, het word door de strot gedrukt.

    Kerncentrales dat is de toekomst en vergeleken met zonnepanelen en windmolens ontzettend goedkoop(inclusief bouw) op langer termijn.

    1. Emile Takma

     Dit is evident onwaar.

     h*tps://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/27/kernenergie-is-simpelweg-niet-rendabel-a4041495

     1. usb3.0

      Jawel hoor, kernenergie is op langer termijn veel rendabeler en vooral schoner dan alles waar druiloor tamil het over heeft en je hebt er minder van nodig, ipv heel Nederland vol te gooien heb je aan max 4 centrales genoeg.

     2. Emile Takma

      “Jawel hoor, kernenergie is op langer termijn veel rendabeler”

      Gerrit is wat lager opgeleid en kan zo’n artikel uit het NRC natuurlijk niet lezen. Dus hij herhaalt gewoon wat hij dacht te weten.

     3. usb3.0

      tamil kan het niet hebben dat zijn theorie volledig wordt neergesabeld, tamil wijst naar, de slager die zijn eigen vlees keurt, linkjes

     4. ElGuapo

      Je praat weer dom schlemiel.

     5. Emile Takma

      “Je praat weer dom schlemiel.”

      … argumenteerde, Gapo.

      😎

     6. vlekkenoplosser

      gelúl strónt vlé®k , op diverse sites – die jij weigert te bezoeken – staan rekensommen over kernernergie.

      Zowel wind als zonne energie kunnen niet tippen aan kilowatt prijs van kernenergie domme jongen.

      Hoe sneller we beginnen met bouwen hoe sneller we een stabiele betaalbare CO2-vrije energie voorziening hebben.

      Overigens is er geen enkele haast strónt vlé®k, in 1960 zou de wereld vergaan binnn 10 jaar en zouden fossiele brandstoffen op zijn. Inmiddels zijn we 60 jaar verder en is er meer fiossiele brandstof beschikbaar dan eender wlk ander jaar.

      Je verkoopt sprookjes in een angst jasje strónt vlé®k. ?Je bent een pathologische leugenaar strónt vlé®k

     7. ElGuapo

      Ik heb je het al een keer laten zien zolderkamerimam x. Je denkt dan ook dat als je vaak genoeg je domme beweringen roept dat de feiten veranderen.

   5. Cootje

    In Azië en China 600 nieuwe kolencentrales met een vermogen van 300 giga watt , die pakken het wereld probleem feilloos aan , kan Greta turnberg haar easy toys spulletjes uitproberen , en kan Laura Bromet naar de schoonheid specialisten , want die is aards lelijk .

    1. Emile Takma

     “en kan Laura Bromet naar de schoonheid specialisten , want die is aards lelijk ”

     We zijn enorm nieuwsgierig naar de foto van Cootje, die schijnt een beeldschone playboy te zijn.

     1. Cootje

      Je zus kan hem persoonlijk van mij krijgen , als ze op Laura Bromet lijkt kan het licht uit Arabieren doen niet anders vraag maar aan Kaag .

 7. J. Punt

  De jongeren zijn ook zeer geinteresseerd in het klimaatbeleid van onze paus. Als voorbereiding op een glansrijke toekomst in de windmolentechniek oefenen ze vast op de campings door windmolens te bouwen van kratten bier.

 8. usb3.0

  Er is geen draagvlak onder de bevolking, het word mensen door de strot gedrukt dus heel goed dat er nu eens en voor altijd word geluisterd naar de bevolking, dit soort ziek klimaatverdrag moet een halt worden toegeroepen.

  #klimaatreligieuzewaanzinnige

  1. vlekkenoplosser

   hier worden molens van 150 meter hoog geplaatst op nog geen 250 meter van de eerste huizen.

   Waanzinnigen uit de grachtengordel offeren graag de tuindorpen op !
   Kijk vervolgens eens om je heen om te zien hoe vaak die dingen stil staan om welke reden dan ook. Van de zeeparken draait gemiddeld 30%

  2. Cootje

   Ik verheug mij op de Franse inbreng en de aardige reacties van het Franse volk , bij een inenting verplicht voor verpleeg personeel reageerde ze spontaan zo als ze altijd doen .

 9. Emile Takma

  Voor de mensen die willen weten hoe het zit en tegen de betaalmuur van het NRC aanlopen is dit interessante informatie:

  “Energietransitie Mogelijke regeringspartijen willen kernenergie. Joris Bücker betoogt dat zonne- en windenergie interessanter zijn, want goedkoper.

  Dankzij de verkiezingen staat kernenergie weer op de agenda. Als er geen centrale in Groningen komt, zoals Mark Rutte in de campagne suggereerde, dan moet het misschien maar in Noord-Brabant gebeuren, zoals die provincie zelf voorstelde. Verschillende partijen, waaronder mogelijke regeringspartijen VVD en CDA, willen meer kernenergie of staan ‘ervoor open’, net zoals voorgaande kabinetten.

  Maar de crux is: er is geen goed economisch argument voor een kerncentrale. Kernenergie is simpelweg niet rendabel en wordt alleen maar duurder. Zonne- en windenergie, daarentegen, zullen waarschijnlijk de goedkoopste energiebronnen in de geschiedenis worden, en dat zal sneller gaan naarmate we er meer van inzetten.

  Op de lange termijn is technologische vooruitgang de belangrijkste aanjager van economische groei. Een goed voorbeeld is de Wet van Moore: de exponentiële verkleining van microchips, die iedere twee jaar dubbel zo krachtig worden. Steeds kleinere, efficiëntere microchips hebben computers steeds sneller gemaakt, en steeds goedkoper.

  Maar er zijn ook een aantal andere technologieën die evengoed exponentieel in kosten dalen, waaronder een paar die cruciaal zijn voor de transitie naar duurzame energie en klimaatneutraliteit: zonne-energie, windenergie en batterijen.

  Uit de markt prijzen
  Terwijl de exacte innovaties niet te voorspellen zijn, kunnen trends van technologische verbetering wel worden ingeschat. Zonnepanelen zijn sinds de jaren zeventig per energieopbrengst duizendmaal goedkoper geworden. Nog steeds worden ze ieder jaar exponentieel goedkoper, net zoals windturbines (ook op zee) en batterijen. Hierdoor kunnen zonne- en windenergie op termijn alle andere energiebronnen, inclusief energie uit fossiele brandstoffen, volledig uit de markt prijzen. Op veel plekken in de wereld is zonne-energie al de goedkoopste bron van elektriciteit, maar binnenkort zal dit ook gelden in Nederland.

  De prijs voor energie uit olie, gas en kolen is al meer dan honderd jaar ongeveer gelijk, ondanks gigantische R&D-investeringen door industrie en overheid. Nucleaire energie is zelfs duurder geworden, ondanks de groei aan kerncentrales in de jaren zeventig en tachtig.

  Gezien de langetermijninvesteringen die nodig zijn voor kernenergie is het belangrijk deze kostenontwikkelingen mee te nemen. Zon- en windenergie is nu al goedkoper dan kernenergie en als de kostentrend zich doorzet kan zonne-energie bijvoorbeeld weer 60 procent goedkoper zijn geworden als in 2030 op zijn vroegst een nieuwe kerncentrale opengaat.

  De IEA zit er naast met zijn kostenvoorspelling voor zonne-energie.
  Het Internationaal Energieagentschap (IEA) maakt al jaren schattingen van de toekomstige energiekosten. In die prognoses lijkt kernenergie een belangrijke optie voor een duurzame toekomstige energiemix. De reden is dat het IEA de kostentrends lineair probeert te extrapoleren, terwijl de werkelijkheid een veel agressievere exponentiële kostendaling laat zien, structureel en al decennialang. De IEA zit er dan ook ieder jaar naast met zijn kostenvoorspelling, als de prijs van zonne- en windenergie nog sneller blijkt te dalen dan het had gedacht.

  Naast fundamenteel onderzoek dragen ook nieuwe ontwikkelingen door de industrie in de hele keten bij aan de kostenreductie, vooral als de vraag toeneemt en er meer wordt geïnvesteerd. Dit betekent ook dat de kostenreductie nog sneller kan gaan als rijke landen inzetten op een snelle expansie van deze technologieën, zodat de hele wereld meeprofiteert. Samen met de eveneens exponentiële leercurve bij batterijtechnologie zal dit ook leiden tot steeds goedkopere elektrische auto’s ten opzichte van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

  Wind- en zonne-energie kan binnenkort zo goedkoop worden dat waterstof en ammonia goedkoop, schoon, en in grote hoeveelheden kunnen worden geproduceerd, als duurzaam alternatief voor fossiele brandstof in onder andere de zware industrie en de luchtvaart.

  Megaproject in Australië
  Er wordt nu een megaproject in Australië gepland om op gigantische velden met zonnepanelen en windmolens goedkoop waterstof te maken voor de export, dat alleen al voldoende energie zou kunnen leveren voor bijna de hele Nederlandse vraag naar elektriciteit. Deze energiebronnen, samen met duurzame energieopslag en batterijen, lossen het probleem op dat zon en wind niet constant beschikbaar zijn. Dat kan uiteindelijk veel goedkoper uitpakken dan de oplossing te zoeken bij kernenergie.

  Zelfs als er veel kapitaalvernietiging nodig is in de fossiele industrie, kan het nog steeds goedkoper zijn om snel over te stappen op hernieuwbare energie. Door nu bij het transitiepunt de juiste duurzame prikkels en regelgeving te introduceren kan de energietransitie een mooi voorbeeld worden van een overheid die hand-in-hand met de vrije markt problemen kan oplossen.

  Het is dan ook frappant dat juist politieke partijen die zeggen de vrije markt te steunen dit proberen af te remmen inzetten op kernenergie, wat zonder subsidies nooit rendabel is. Het is tijd om dure kernenergie achter ons te laten. We moeten leren inzien dat we financieel en economisch veel kunnen verdienen aan een transitie naar wind- en zonne-energie, en tegelijkertijd klimaatverandering kunnen stoppen en vervuiling tegengaan, nu én op de ultralange termijn.”

  1. Cootje

   Een allesbrander die de leidingen in je hele huis verwarmen , en je kan er alles in gooien wat brandbaar is , en er is zat rotzooi in omloop . Laat die milieu gekkies maar verrotten met hun waan ideeën , ik geef niets om het milieu en verzet mij tegen alle plannen , op mijn huis komt geen milieu label al zakken ze door de grond . Ik koop binnenkort een aggregaat die heb je in 4 jaar terug verdient

  2. usb3.0

   Joris Bücker is vooringenomen dus niet objectief

   1. Emile Takma

    Waarom denkt Gerrit dat te weten?

   2. Emile Takma

    ht*ps://www.geog.ox.ac.uk/graduate/research/jbucker.html

    1. vlekkenoplosser

     h**ps://www.climategate.nl/2020/11/de-kosten-van-zonne-en-windenergie/
     h**ps://www.climategate.nl/2021/05/96696/
     h**ps://www.climategate.nl/2020/09/eu-richtlijnen-dwingend-recht-ook-voor-windmolenparken/
     h**ps://www.climategate.nl/2021/05/97014/

     De strónt vlé®k stelt graag de site ter discussie zodat de strónt vlé®k niet inhoudelijk hoeft te reageren

     De strónt vlé®k voert graag een achterhoede gevecht voor windjammers

  3. J. Punt

   “en dat zal sneller gaan naarmate we er meer van inzetten.

   Dat hele verhaal ten spijt, is dit de meest basale wiskundige stelling die ergens op slaat in dit TROUW. De rest van de gereserveerde tekstvak kon dan beter gevuld worden met de kostbare en millieuonvriendelijke nadelen. Rendement is laaag. Eventueel vervolg van dit onderbelichte hoofdstuk kan dan als herfstbijlagespecial gratis aan de geschokte lezer worden gegeven.

   1. Emile Takma

    De heer Punt weet niet waar hij over praat:

    ht*ps://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/de-terugverdientijd-van-een-windmolen-nog-geen-jaar

    1. Flengan

     Kansloze missie met de psychopathische putjesschepper. Wat je niet hebt kun je immers ook niet gebruiken.

     1. Emile Takma

      Flengan heeft inhoudelijk niets te melden en wil toch graag meedoen in inhoudelijke discussies.

      Dat is aandoenlijk.

     2. Flengan

      Aldus de psychopathische schlemiel.

     3. vlekkenoplosser

      welke inhoudelijke discussie doelt de strónt vl®k op ? zijn gewauwel is nauwelijks een discussie te noemen. De monotone verwijzingen en inhoudsloos gebral is niets anders dan drammmen als een kleuter

 10. Rieks

  Reken je vooral niet rijk, die windmolenparken gaan er heus wel komen, misschien met enige vertraging of via een omweg.

  1. Emile Takma

   Ja, dit soort uitstel is slechts een tijdelijke rimpeling en geen afstel.

   1. vlekkenoplosser

    hahaha , de strónt vlé®k bijt zich vast in een achterhoede gevecht , hoe aandoenlijk !

    1. Emile Takma

     Fossiele brandstof voor energie-opwekking zal over 20 jaar nog maar een klein deel bijdragen. Over achterhoedegevecht gesproken.

     1. Emile Takma

      ht*ps://www.consumind.nl/nieuws/einde-gebruik-fossiele-brandstoffen-in-zicht

     2. vlekkenoplosser

      nee domme sukkel daar het simpele feit dat 40% van de woningen nooit zonder aardgas kunnen en dat we nooit de capaciteit kunnen opwekken om alles elektrisch te doen zelfs niet met kernenergie domme jongen

      je bent een don quichote die vecht tegen fossiele brandstoffen , een domme jongen dus !

     3. usb3.0

      Nee hoor dat kan helemaal niet, het is klinkklare onzin te denken dat er geen fossiele stoffen meer zullen zijn over 20 jaar.
      tamil is het type kind die denkt dat de wereld vergaat

     4. usb3.0

      Ook niet een klein deel

     5. Emile Takma

      We zullen de komende tijd nog wel fossiele brandstoffen nodig hebben, met name aardgas, maar vanaf 2030 zo dat aandeel snel gaan teruglopen.

     6. vlekkenoplosser

      sprak de strónt vlé®k vanachter zijn glazen bol voorbij gaand aan heet feit dat 40% van het woningbestand niet alternatief verwarmd kan worden

      de strónt vlé®k heeft niets met feiten the fortune teller

     7. usb3.0

      tamil is een klimaatterroristische proefkonijn

    2. Emile Takma

     “ heet feit dat 40% van het woningbestand niet alternatief verwarmd kan worden”

     Welke bron heeft Poepclown voor dit percentage?

     1. Flengan

      Een domme en zwakzinnige schlemiel blijft natuurlijk ook gewoon een dom en zwakzinnig proefkonijn.

     2. vlekkenoplosser

      jij als betweter mag je eigen info opzoeken zoals je weet

      Hier gewauwel neer plempen en dan enkel roepen link , bron enz

      Donder op strónt vlé®k en weet waar je over spreekt.
      Zal een tipje van de sluier oplichten , het is een ministerie domme jongen !
      40% van de woningen komen niet in aanmerking voor verwarming met alternatieven.
      Kunnen wel besparingen op verbruik behaald worden door ingrijppennde renovatie !

      nou doe je best hufter !

     3. Emile Takma

      “ jij als betweter mag je eigen info opzoeken zoals je weet”

      Deze truc past Gerrit ook toe: je doet absurde en leugenachtige beweringen op dit blog en als iemand vraagt hoe je er aan komt mag je de onderbouwing zelf gaan opzoeken.

      Met een serieus debat heeft dat niets meer te maken maar Poepclown is daar ook niet op gericht, hij wil slechts klieren, schelden en tróllen.

     4. Flengan

      Een domme en zwakzinnige schlemiel blijft natuurlijk ook gewoon een schlemiel.

     5. Emile Takma

      Bij Flengan komt er nog een probleem bij: hij is te dom om te poepen.

     6. vlekkenoplosser

      jij mag het een truc vinden strónt vlé®k maar het wordt tijd dat je op eigen benen gaat staan domme jongebn

      wat jij denkt interesseert werkelijk niemand hier ! ojee , zo mteen komt alter ego september langs

     7. Emile Takma

      Ik weet zeker dat 98% van de huizen in Nederland probleemloos van het gas af kunnen. De onderbouwing van deze stelling mag Poepclown zelf op het internet zoeken.

      😂

     8. Flengan

      Aldus het domme proefkonijn.

     9. vlekkenoplosser

      zoals gezegd , je bent een domme jongen die blaat zonder enige kennis van zaken

      hoeveel na oorlogse woningen zijn gebouwd tussn 45 en 65 domme jongen ?

      die kunnen dus niet van het gas dommerd ! mogelijk bio-methaan maar verder niets

      je bent wederom niet geinformeerd strónt vlé®k

     10. Emile Takma

      “ hoeveel na oorlogse woningen zijn gebouwd tussn 45 en 65 domme jongen ?”

      Ik zou het niet weten, Poepclown, maar jij kennelijk wel. Je zult dat percentage van 40 toch niet uit je duim hebben gezogen?

      😎

     11. Flengan

      Tot zover het domme proefkonijn.

     12. usb3.0

      tamil weet helemaal niets zeker domoor, over te dom om poepen gesproken, tamil vertikt het om zelf op onderzoek uit te gaan om het tegendeel zichtbaar te laten worden van zijn ongehoord leugenachtige exorbitante klimaat terrorisme

     13. Flengan

      De lat ligt veel te hoog voor de simpele en zwakbegaafde Plakma.

     14. usb3.0

      Absoluut

  2. usb3.0

   Op basis van de werkelijke reden komen die parkjes er? Heeft niets met klimaat te maken!

   1. vlekkenoplosser

    de subsidie potten zijn geduldig en keren elke 5 tot 7 jaar uit.

    1. usb3.0

     Precies, maar daar hoor je niemand op de politiek correcte zendertjes, hofbar heeft er aandacht besteedt

     1. Emile Takma

      aan besteed

     2. vlekkenoplosser

      de inhoudelijk discussie heeft de strónt vlé®k weer verloren dus komt de aandoenlijke taal nazi op het toneel

      komen zo de alter ego’s emma enz weer voorbij en gaat de strónt vlé®k in discussie met zichzelf

      Wat een stakker

     3. Flengan

      Boycotten is beter.

     4. ElGuapo

      Schlemiel je bent al bijna bergRijp ….vergrijpt…bergrijpt je dat?

     5. Emile Takma

      Ben je nu alweer dronken, Gapo?

     6. usb3.0

      Kijk nou maar naar de hofbar tamieltje.
      We zien dat helemaal kapot gelült bent, je hebt inhoudelijk geen enkel argument meer, je bent dé zwakste schakel

     7. Flengan

      @USB: Dat zal ook blijven zolang het gedrocht hier rondhangt. Het is goed te zien dat hij altijd en overal dezelfde reactie(s) krijgt. Altijd lik op stuk en de deksel boven op z’n schlemielenneus. 🙂

      BAM!

 11. Joko

  “ht*ps://www.beleggeninwindenergie.nl/achtergrond/de-terugverdientijd-van-een-windmolen-nog-geen-jaar”
  Deze verwijzing heeft twee interessante entiteiten, namelijk dat de terugverdientijd nog geen jaar bedraagt. Deze schijnbelofte wordt dan de wereld ingestuurd door organisaties die willen dat jij doneert. Openlijk besodemieteren, is het. Niet anders. Dat Takma dat niet doorziet, zegt iets over zijn intelligentie.

  1. Emile Takma

   Dit hoge rendement van windmolens vond ik in meerdere bronnen.
   Mogelijk heeft Joko een bron die deze feiten ontkracht maar ik verwacht dat hij die niet kan vinden.

   1. Joko

    Welke? Volgens mij kun jij ze niet vinden. Intellekt heb je genoeg jongen, maar aan jouw, aan jezelf toegeschreven, intelligentie twijfel is sterk. Breng me op andere gedachten!

    1. ElGuapo

     Bronnen die hij liever niet wil zien kan hij meestal opeens niet vinden.

     1. Joko

      Takma zit stilletjes na te denken hoe het toch mogelijk is dat iemand hem betrapt heeft op de afwezigheid van enige wezenlijke intelligentie. Daar past maar e e n Takmasiaanse reactie op: BAM

     2. Flengan

      BAM!

      😉

     3. EmiIe Takma

      Ja, sorry, dit gaat mij boven de pet.

   2. Harry Haller2

    ht*ps://www.climategate.nl/2020/11/windturbines-zijn-medeverantwoordelijk-voor-de-opwarming-van-onze-atmosfeer/

    Voor duizenden windturbines in Duitsland dreigt sloop: ht*ps://www.climategate.nl/2020/09/91952/

    1. Emile Takma

     Climegate is een site van klimaatsceptici die met valse informatie de strijd tegen windmolens voert. Deze gegevens zijn evident onbetrouwbaar.

     1. Flengan

      Tot zover het domme proefkonijn, de forumclown en achterlijke schlemiel, 24/7 365 dagen per jaar.

    2. Emile Takma

     Harry Haller weet overigens wel beter.

     h*tps://pointer.kro-ncrv.nl/klimaattwijfel-zaaien-met-hulp-van-oliegeld-en-populistisch-rechts-netwerk

     1. Flengan

      Tot zover het domme proefkonijn, de huisidioot heeft geen flauw idee waarover hij praat.

     2. Harry Haller2

      “Pointer is een Nederlands onderzoeksjournalistiek platform van KRO-NCRV op tv, radio en online. Pointer doet onderzoek naar maatschappelijke onderwerpen, nieuws en misstanden.”

      Takma kent serieus een hogere kwaliteit toe aan een door de NPO (!) gestuurd groepje journalisten, dan een al decennia lang bestaand platform waarop tientallen gerenommeerde wetenschappers honderden met feiten en statistieken onderbouwde artikelen hebben geplaatst.

      Als het niet zo dieptreurig was zou het om te brullen van het lachen zijn.

     3. Emile Takma

      “tientallen gerenommeerde wetenschappers”

      Dat is nou juist het probleem. Op Climategate schrijven geen klimatologen en ook geen gerenommeerde wetenschappers.

     4. Flengan

      Eenmaal dom, altijd dom. Tot zover het domme proefkonijn

     5. Harry Haller2

      Takma, je liegt.

     6. Flengan

      @Harry: Dat is een mega understatement!

     7. Emile Takma

      @Haller,

      Op Climategate schrijft geen enkele klimatoloog.

      ht*ps://www.climategate.nl/auteurs/

   3. Flengan

    BAM!

    🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.