Zelfs OMT-lid Koopmans gelooft bangmakerij Amerikaans RIVM niet: ‘Eerst data zien’

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) beweert in een intern document, ingezien door The New York Times en The Washington Post, dat de deltavariant van het coronavirus net zo besmettelijk is als waterpokken en ernstigere klachten kan veroorzaken dan eerdere varianten. Ook zouden volledig gevaccineerde mensen nét zo besmettelijk kunnen zijn als ongevaccineerde mensen. Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans wil eerst data zien, want het lijkt haar onwaarschijnlijk.

Dit interne CDC-document is mede verantwoordelijk voor de aangescherpte richtlijnen in de Verenigde Staten om iedereen weer een mondmasker te laten dragen. De gezondheidsdienst wil dat zij in gebieden met veel besmettingen weer mondkapjes gaan dragen in publieke binnenruimten.

Maar er gaat iets flink mis in de redenering van het CDC. Zij stellen namelijk dat gevaccineerden met een zogenoemde doorbraakinfectie eenzelfde hoeveelheid virus met zich meedragen als ongevaccineerden, en daarmee ook ook even besmettelijk zijn. Dat is niet hetzelfde als stellen dat gevaccineerden even besmettelijk zijn als ongevaccineerden. Er is namelijk eerst een doorbraakinfectie (virus overrompelt het immuunsysteem) nodig, en die kans is een stuk kleiner als je gevaccineerd bent, ten opzichte van de ongevaccineerden.

Volgens Koopmans is het belangrijk om eerst de data te zien, want zij vermoedt dat de context hier wezenlijk anders is als bij ons in Nederland, meldt de NOS. In de VS verschilt de situatie per staat en zijn er ook hele andere maatregelen genomen. Het zou dus zomaar kunnen dat er in Nederland weinig is om ons zorgen over te maken. “We waarschuwen hier wel voor op basis van observaties bij zorgpersoneel, maar tegelijkertijd zou je dan niet de daling verwachten die we nu zien na die scherpe piek”, aldus Koopmans.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het zou zomaar kunnen dat je in Nederland veel minder aan de deltavariant wordt blootgesteld, omdat de vaccinatiegraad hoger ligt en er dus minder mensen zijn die zo’n doorbraakinfectie hebben meegemaakt. Dat zou de daling in besmettingscijfers deels kunnen verklaren en ook waarom besmet zorgpersoneel niet voor grote uitbraken zorgt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Flengan

  Data, ja daar zijn de angstpornôgrafen niet zo gek op.

 2. Monty

  ”Koopmans gelooft bangmakerij Amerikaans RIVM niet: ”

  En wie gelooft Koopmans

  1. ElGuapo

   Er zullen zeker meer mensen in haar geloven dan mensen die in het domme geroeptoeter van jou geloven.

 3. Xyz1234

  Tijd rekken, tijd rekken, tijd rekken…
  En op de achtergrond dendert de trein verder.

 4. Augustus

  Als zelfs een dierenarts met een pittig kapsel gaat twijfelen dan moet er wel wat aan de hond zijn.

  1. ElGuapo

   Mensen met een naam van een maand praten vaak dom…. Zie september!

  2. hans-e-pans

   Misschien moeten ze er een andere dierenarts bijhalen om er ook eens naar te kijken.

 5. vlekkenoplosser

  Er zijn ook andere berichten en statistieken uit Amrika die aantonen dat de delta variant niets extra doet.

  h**ps://www.hetnieuwsmaardananders.nl/hnmda/geen-invloed-van-de-deltavariant-in-amerikaanse-staten-met-lage-vaccinatiegraad/

  De cijfers zijn overigens herleidbaar om de vaccinatiefascisten gerust te stellen

 6. brabantman

  Opvallend dat men in de MSM zoveel aandacht aan de op de loonlijst van de Chinese overheid staand mevr MK besteedt. Deze mevrouw is geen arts maar een een veearts.
  Geen eed van Hypocrates afgelegd dus hoeft zich nooit te verantwoorden. Ergo totaal niet serieus te nemen.
  Net zoals trouwens de 2e koning van Belgie, van Ranst. Omhooggevallen nitswitten.

  1. Branzino

   @brabantman’
   Je hebt wel een heel merkwaardige kijk op academische studies en de daaropvolgende loopbaan van afgestudeerden. Zi heeft inderdaad diergeneeskunde gestudeerd maar is daarna gepromoveerd op het veel bredere vlak van virologie. En lang geleden al werd ze hoogleraar virologie, inmiddels internationaal heel breed erkend als top-expert. Wat kun je dan nog meer vragen van een internationaal erkend deskundige op het gebied van virologie? Ze is inderdaad geen arts, dat is het enige feit dat je in je stukje bagger geeft. Laten we trots zijn op iemand met die reputatie die internationaal een belangrijk woordje meespreekt.
   Is die eed van Hypocrates de enige reden om iemand serieus te nemen? Alleen artsen hebben die eed afgelegd en alleen dat al maakt dan de spoeling in Nederland en daarbuiten wel heel erg dun.
   Ik vraag me werkelijk af wat jij aan kennis en ervaring bijeen hebt geschraapt om dergelijke op niets gebaseerde oordelen te mogen vellen.

  2. Cootje

   Wel verschrikkelijk media geil , maar het bagatelliseren van het Amerikaanse RIVM , lijkt eerder op een doofpotje eerst de vakanties ruimen ze in het najaar wel de puinhopen op

 7. Cootje

  Is de Amerikaanse RIVM een derde wereld instelling ? Kan toch nog een heet najaar worden , want als het waar is donderen de beurzen in elkaar , en kunnen onze horeca ondernemers uithuilen bij Rutte , / die zorgt persoonlijk voor ze / net zo goed als de toeslaghouders en niet te vergeten een deel van de Groningers , als het echt te erg wordt kunnen ook nog rekenen op een audiëntie van onze koning doet hij graag even de aandacht vragen

 8. Emile Takma

  De situatie in de V.S. is veel ongunstiger dan in ons land omdat een groot percentage van de bevolking weigert zich te laten inenten. Een besmettelijke variant als de Delta-variant kan daardoor de hele samenleving en de economie in de V.S. weer platleggen.

  Mogelijk verklaart dit de paniekerige toon.

  1. Tepelkloofje

   Meer en meer mensen worden wakker, en meer en meer staten stellen een onderzoek in naar de verkiezingsuitslag. Dit nadat in Arizona en Georgie is vastgesteld dat er inderdaad op forse schaal gefraudeerd is, en dat president Trump daar met een flinke marge gewonnen heeft.
   Een Duits bedrijf heeft alle cijfers grondig laten doorrekenen, en op basis van hun model heeft president Trump inderdaad met een ongekend historische landslide gewonnen: zelfs Californie heeft president Trump gewonnen. Biden heeft New York, en twee of drie andere staatjes.

   Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.
   Dit is een veel betere verklaring voor de paniekerige toon.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.