Haagse patiënten in de knel, ggz voert patiëntenstop in: ‘Er zijn 1.000 wachtenden voor u, tot over een half jaar’

Er komen steeds meer berichten vanuit diverse takken van de zorg dat ze het groeiende aantal patiënten niet meer aankunnen. Vandaag maakt ggz-instelling de Parnassia Groep in Den Haag bekend dat ze een patiëntenstop invoeren. Alleen acute gevallen worden nog in behandeling genomen.

Te weinig geld, te weinig behandelaren en een enorm overschot aan patiënten, die op wachtlijsten van een half jaar terechtkomen. Dat is de situatie in steeds meer delen van het land. Dat geldt voor de jeugdzorg en nu, zo blijkt, ook voor de specialistische ggz.

Alleen al in Den Haag moeten momenteel zo’n duizend patiënten wachten op hulp en komen er wekelijks zo’n honderd bij, meldt de Parnassia Groep aan de NOS. En in Amsterdam, bij Arkin, worden ook al enorme personeelstekorten geconstateerd. Daar zijn ze inmiddels overgegaan op het behandelen van mensen met de meest serieuze klachten.

Het wordt nu echt tijd dat een nieuw kabinet hier echt snel wat aan gaat doen. En met alleen meer geld er inpompen komen we er niet, al zal dat zeker nodig zijn. Er gaat namelijk ook veel geld en capaciteit verloren aan onnodige bureaucratie en overdreven decentralisering van gemeenten, die alles net op een andere manier doen. Het is alles behalve efficiënt te noemen.

Hierdoor kunnen behandelaren hun werk niet goed doen, is de werkdruk te hoog en plezier in het werk te laag. Dat leidt er weer toe dat patiënten niet altijd voldoende geholpen kunnen worden, waardoor er eigenlijk niets opgelost wordt en het probleem zich op een later moment weer opnieuw voordoet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Alleen meer psychologen en behandelaren opleiden heeft dus ook geen zin, want die verlaten de sector binnen enkele jaren weer, kiezen voor een eigen praktijk (met minder complexe gevallen) of vallen uit. Het probleem lijkt echter maar niet te worden erkend bij de overheid. Die kijken alleen naar wat ramingen, doen er een schepje bovenop en zien op papier dat alles goed zou moeten zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Emile Takma

  “En met alleen meer geld er inpompen komen we er niet, al zal dat zeker nodig zijn.”

  De belastingbetaler zal meer belasting moeten betalen om dit te kunnen financieren. Mooier zal ook Wout het niet kunnen maken.

  1. Mistgabel

   Je kunt beter een hoop van die managers eruit flikkeren.

  2. usb3.0

   Nee hoor de belastingbetaler moet helemaal niets maar je kunt je fascistische neigingen maar moeilijk onder cöntröle krijgen.
   Het is de taak van de overheid om weer rust in het land te krijgen ipv mensen horendol maken.
   Je bent vuile vieze gore smerige pedöseksuele flikker, waarvan ik mij heel goed kan voorstellen dat er mensen zijn die jouw smoel finaal zouden willen verbouwen of tot strönt zouden willen meppen smerig värken dat je bent

   1. Het Spijt mij

    Je bent vuile vieze gore smerige pedöseksuele flikker, waarvan ik mij heel goed kan voorstellen dat er mensen zijn die jouw smoel finaal zouden willen verbouwen of tot strönt zouden willen meppen smerig värken dat je bent

    Er zijn mensen voor minder preventief geruimd.

    1. Emile Takma

     Foei, foei wat een krasse taal!

     Heb je nog iets inhoudelijks te melden, is dat tot je spijt geen haalbare optie?

  3. vlekkenoplosser

   ik heb een idee , we stoppen met de parlementaire EU en keren terug naar het handelsakkoord.

   We houden dan 10.000.000.000 euris over op de nationale begroting. Daar kun je leuke dingen mee doen. Leuker en beter dan schenken aan de knoflooklanden

   kwestie van prioriteiten stellen , NEXIT NU !

  4. Flengan

   Het wordt tijd dat het forumdebieltje zich gaat melden bij de Haagsche GGZ.

 2. Archimedes

  Denk niet dat geld het probleem is, maar het tekort aan behandelaren. Hier geldt hetzelfde probleem als o.a in het onderwijs en de zorg. Mijn mening is dat het land totaal ontwricht is door de vele extra mensen die hier in een kort tijdsbestek zijn komen wonen en daarnaast de baby-boomers die nu massaal met pensioen gaan of al zijn.

  1. usb3.0

   BAM

 3. Flengan

  Er is jarenlang (Rutte 1 t/m 3) bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg. Kort en bondig: Straks weer krokodillentranen huilen als een ‘verward’ persoon schade gaat aanrichten. Zo gaat dat in de politiek, dan is men weer ‘geschokt’.

  O ja, wel even dik 900.000.000 aan volstrekt nutteloze testen uitgeven!

 4. allid

  Tja, geindoctrineerde zielknijpers uit slinkse propaganda universiteiten gesubventioneerd/gedragen door de overheid zal dan wel het probleem kunnen indentifieren, dan een oplossing toepassen die ooit in zijn oren is gefluisterd en deze braaf heeft herhaald voor zijn diploma..

  Fraud was een dr*ksverslaafde en dacht na, alles heeft met s*x te maken.

  N*uken jeugdzorgsters.

  Als een mug, zoemt de overheid over het hoofd van hun horige.
  Wil altijd bloed, en duikt op alle gelegenheden die openstaan.

  Je kan beter een klap van de molen krijgen, ééns in je leven, dan je levenlang die mug
  om je heen.

  Rare wereld, huilen bij de mug over de eeuwige pestende mug.
  Die heeft natuurlijk de oplossing. Slik dit pilletje en U ziet niet meer hoe
  zeer U door ons genaa*t wordt.

 5. 56RdK

  Tja, gevolg van minder overheid, want de VVD (Rutte c.s.) heel hoog in het vaandel heeft staan.

  Gelukkig heeft coalitiepartner D66 de wet wat verruimd dus patiënten die het leven niet meer zien zitten kunnen nu voortijdig uitstappen. Scheelt weer in de wachttijden!
  Laat ze dan wel even bedenken dat er een tekort aan organen is, dus graag geen te radicale uitstap.

  En wat nu zo leuk is, er komt een grote buslading IS-addergebroed aan dat heel snel moet worden opgevangen en strikt worden begeleidt, 24 uur lang!
  Wordt het toch nog gezellig in de GGZ!

 6. 56RdK

  @ET, ik vond het wel inhoudelijk genoeg? Jij dus niet?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.