Het was allemaal voor NIKS: ‘Taliban gaan hoofdstad Kabul in 30 dagen veroveren’

Jaren en jaren en nog eens jaren was de zogenaamde “coalition of the willing” in Afghanistan. Onze eigen soldaten dienden er jarenlang. Want de Taliban moest verslagen worden én blijven. Maar nu, in 2021 en zo’n 20 jaar na het begin van de Afghaanse oorlog, is de Taliban terug van nooit weggeweest. Het was allemaal echt voor niks. Niks!

De Taliban zijn in opkomst in Afghanistan. De meeste Amerikaanse troepen zijn teruggetrokken uit het land – en die van andere coalitielanden natuurlijk al langer – en dus zien ze hun kans schoon. Ze gaan van stad naar stad, van dorp naar dorp. Kunduz heeft er al aan moeten geloven. Ja, dat is het Kunduz waar Nederlandse soldaten tijdenlang werden ingezet tegen de Taliban.

Volgens Amerika gaat de veroveringstocht van de Taliban zó snel dat de hoofdstad van Afghanistan, Kunduz, binnen 90 dagen tijd sowieso veroverd is door de radicalen. Sterker nog, ze denken dat dit al in 30 dagen tijd kan gebeuren. Want zo sterk zijn de Taliban in vergelijking met de nationale overheid van het land, die werkelijk een lachertje is.

De Taliban doen eigenlijk gewoon wat ze willen. Ze rollen de overheidsgroepen op. Heel snel. Heel gemakkelijk. Het is alsof ze strijden tegen een stel kinderen met waterpistolen. Sterker nog, kinderen met waterpistolen zouden waarschijnlijk meer terugvechten dan de zogenaamde “soldaten” van de centrale overheid; soldaten die zogenaamd getraind zijn door het Westen, en die dus in staat zouden moeten zijn om een vuist te maken.

Het feit dat deze troepen zo falen kan maar twee dingen betekenen. Of ze zijn nauwelijks opgeleid en zijn héél zwak, of ze sympathiseren met de Taliban en vinden het wel prima dat de islamistische terroristen terug aan de macht komen. Het is het één of het andere, meer opties zijn er niet. In het eerste geval hebben wij gefaald, in het tweede geval is het allemaal een nutteloze exercitie geweest omdat we mensen hebben geprobeerd te “helpen” die helemaal niet “geholpen” wilden worden.

Wat hebben we daar ontzettend veel geld, tijd, en mankracht ingegooid zeg… en allemaal omdat een stel elitaire politici dachten dat ze het Midden-Oosten wel even konden hervormen; dat ze “de harten en zielen” van mensen konden veranderen.

Idioot, eigenlijk. Volstrekt bezopen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus, het laatste wat we nu moeten doen is wéér ingrijpen. Het enige dat we kunnen en moeten doen is zorgen dat de Taliban niet weer beginnen met het exporteren van terrorisme naar het Westen. Doen ze dat wél, dan moet er gebombardeerd worden, en flink ook. Maar zolang ze dat niet doen zoeken ze het maar lekker uit daar in Afghanistan. Wat er in die woestijn gebeurt interesseert ons niks.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Het Spijt Mij

  “de hoofdstad van Afghanistan, Kunduz. ”

  Ik vind het uitermate vervelend en met grote tegenzin moet ik helaas opmerken dat de schrijver van dit bericht een niet geheel accurate constatering doet.

 2. StemPzeweg

  Het zou voor het hele land en ook de rest van de wereld beter zijn geweest als de Russen nooit vertrokken waren

  1. dumbfarmer

   Die zijn er vertrokken omdat het eenzelfde situatie was als in Vietnam voor de Amerikanen.
   Besides.. dat land bied weinig tot niks qua economische waarde, dus waarom zouden ze daar geld in blijven pompen??

   1. Freba

    Doe je huiswerk knulletje;
    Volgens een memo van het Pentagon heeft Afghanistan de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot het Saudi-Arabië van lithium, de grondstof voor batterijen van onder meer mobieltjes en laptops. Ook zijn er grote hoeveelheden kobalt, ijzererts, koper en goud ontdekt. Elke oorlog wordt gevoerd om grondstoffen. Heilige oorlogen en “vredesoorlogen” bestaan niet en hebben ook nooit bestaan. Bedankt NL dat je je voor de zoveelste keer weer hebt voor het karretje van de VS hebt laten spannen. Ken diverse personen uit het leger die daar hebben vertoefd. Het is erg slecht gesteld met hun geestelijkheid. We hebben rond de 3 miljoen gezinnen in NL. Elk gezin “betaalt” rond de 3000 euro per jaar aan die onzin. Ga wat aan de inlandse veiligheid doen.

 3. Xyz1234

  Ik zie China daar zijn intrede nog wel doen.

  1. Wally

   Doen ze niet hoor.

  2. Appelstroop

   Ze drijven al handel met de Taliban, ze hoeven hun intrede niet te doen. Aan de andere kant zit er daar voor biljoenen grondstoffen onder de grond. Maar je hebt niet echt een centrum van macht in Afghanistan, het zijn allemaal dorpen en steden los van elkaar, bevrijd je een gebied, komen ze gewoon weer terug uit omliggende gebieden zodra de bevrijders hun hielen lichten. Anders dan hier, waar je Den Haag inneemt, en misschien nog een paar grote steden je meteen het land in handen hebt. Het nadeel van een centrale overheid met veel macht. Hoop alleen dat ze de tolken en andere mensen die ons geholpen hebben snel weg halen daar, anders worden ze afgeslacht inclusief hun familie. Net als in Irak gebeurde toen de Amerikanen na de 1e golfoorlog vertrokken en de troepen van Saddam terugkeerden.

   1. Beukman

    Inderdaad.

    Van Bommel (SP) had in ’10 het gore lef om voor te stellen: “Laten we eens met de Taliban gaan praten in plaats van op ze te schieten.”
    Hoon werd zijn deel: “Met terroristen praten we niet”, luidde het unanieme antwoord van al die moreel rechtschapen politici.

    1. Flengan

     Onzin.

     1. Mr.blauw.sky

      Mooie inhoudelijke weerlegging, Flechman.
      Die kan Bukman in zijn zak steken !

     2. Flengan

      Inderdaad, Mr. alter ego

 4. Beukman

  Dus, het laatste wat we nu moeten doen is wéér ingrijpen. Het enige dat we kunnen en moeten doen is zorgen dat de Taliban niet weer beginnen met het exporteren van terrorisme naar het Westen.

  aldus MvdG

  Het exporteren van terrorisme is niet echt een interessegebied van de Taliban, gelukkig.

  Verder eens. De Russen en voor hen de Britten hebben zich in het verleden ook al stukgebeten op het land. Daar is geen lering uit getrokken.

  De huidige ellende is begonnen toen een groepje Americaanse neo-conservatieve Republikeinen olv G. Bush jr. het plan opvatten om het MO eventjes te gaan democratiseren. En passant konden dan de eigen financiële belangen veilig worden gesteld.
  Men verkeerde in de naïeve, om niet te zeggen neokoloniale veronderstelling dat de dankbare bevolkingen van de diverse te democratiseren landen de een na de ander als dominostenen zouden switchen naar moderne democratieën, geschoeid op westerse leest. Om de Americaanse én de Europese bevolking zo ver te krijgen, werd gebruik gemaakt van een hele serie leugens. Zo werd de burger op de mouw gespeld dat de Taliban en Saddam Hussein achter 9/11 zaten.

  Het resultaat van al die goede bedoelingen: een grote instabiele puinzooi.

  Eén troost: op zich zouden herstelbetalingen aan Afghanistan op hun plaats zijn. Er is echter niemand om die aan te geven, want Afghanistan valt amper een staat te noemen .

  1. Flengan

   Onzin.

   1. Mr.blauw.sky

    Uitstekende inhoudelijke weerlegging, Flechman.
    Die kan Bukman in zijn zak steken !

    1. usb3.0

     Tuurlijk steekt beukhoër die niet in zijn zak

     1. Mr.blauw.sky

      Nee hoor, het kwartje is dus toch nog gevallen..

     2. Flengan

      @USB: Denk jij wat ik denk?

      🙂

     3. Mr.blauw.sky

      Denken ? zou ik niet doen als ik jou was ..

 5. Wally

  Die foto… binnenkort ook in Nederland als het aan klaver, kaag en meer van die idioten ligt.

  1. Beukman

   Het lijkt er eerder op dat het jouw natte droom is, Wally.

   1. Flengan

    Aldus de zuigende Bukman.

 6. Rieks

  Het betekent dat de coalitie in die 20 jaar niets van betekenis heeft gedaan. Geen enkele Taliban opgespoord, wapentuig vernietigd, niets. En precies zo gaat het met UN interventies in Congo, Mali, Haiti. Men is aanwezig en meer niet, doet niets om het conflict op te lossen. Maar leren we daarvan voor een volgende VN-missie? Natuurlijk niet.

  1. Eppo123

   Precies wij hebben daar niets te zoeken. Ga voor mij gein eens op vakantie naar dergelijke landen, dan zie je zelf dat het nooit iets wordt met buitenlandse interventies.

  2. dumbfarmer

   Dat is toch met elke VN missie zo.. hard blaffen maar weinig bijten omdat ze anders geen mandaad krijgen door een veto van een of ander land dat vriendjes daar heeft zitten.

 7. HD

  Niemand praat over de vijfentwintig Nederlanders die daar zijn omgekomen.
  Allemaal zinloos opofferen van mensenlevens, en diegene die dit zgn democratisch beslissen zijn onaantastbaar.

  1. Beukman

   Misschien wel goed om te beseffen dat er 20 jaar geleden slechts heel weinig mensen tegen de invasie in Afghanistan en later Irak waren.
   Die mensen waren over het algemeen links tot gematigd links, en werden – met name in de VS – weggezet als landverraders.

   1. Forlan

    Die hele oorlog is gevoerd(met name die in Irak) door “geclassificeerde” stukken en indirecte aanwijzingen dat Sadam nog op volle schaal massavernietigingswapens aan het maken was. Klopte helemaal niks van. Macht en olie.

 8. HD

  PVV, de PvdA en SP waren destijds tegen de missie.

  1. Beukman

   De PVV bestond toen nog niet.
   Geert Wilders wel, en die stemde vóór invasie.

   1. vlekkenoplosser

    invasie ? welke invasie wauwelt bukhol over !

    De Nederlands krijgsmacht kan nergens ter wereld een invasie uitvoeren domme jongen !

    1. Flengan

     “domme jongen”

     En verzuurde bejaarde.

    2. Mr.blauw.sky

     Lees de reactie van beukman rustig nog een keer domme jongen. Weer Poep in je ogen, repeteermormel ?

     1. usb3.0

      Dat hoeft niet domoor

 9. Eppo123

  Dom dom dom. De Westerse mogendheden hebben daar niets te zoeken. Zonde van alle doden, tijd en geld. Wij mengen ons in een andere cultuur. Dat gaat nooit werken, zie de multiculti puinhopen in West Europa en het midden Oosten.

 10. Bes Tolen

  Helaas redden mijn opmerkingen het niet. Technisch gebrek of wat anders? Ik heb geen zin mijn tijd zo te verprutsen.

 11. Bes Tolen

  Forlan. Bush jr is misleid door een Amerikaanse inlichtingendienst.

  1. Emile Takma

   Hij liet zich graag misleiden. Hij had er politiek belang bij om zijn spierballen te laten zien na 9-11 en na de aanval had hij de smaak te pakken en verzon hij dat Saddam massa-vernietigingswapens had en Al Quaida steunde. Dat leverde een casus belli op die het ganse Midden Oosten heeft ontwricht en ook nu nog ellende veroorzaakt.

   1. Flengan

    Tot zover de vette speklap en forummongool, leugenaar.

    1. Emile Takma

     Als je gestudeerd hebt op de Walram Universiteit ben je natuurlijk in staat tot dit soort intelligente inhoudelijke reacties.

     🤓

   2. vlekkenoplosser

    wat een gewauwel wederom strónt vlé®k !

    wat ben je een onzin verteller strónt vlé®k. Jij probeert te misleiden maar daar ben te doorzichtig en te dom voor sukkeltje

 12. O.k.

  De bezetters zijn weg en nu nemen ze gewoon terug wat ze was afgepakt. Wie dacht dat het anders zou zijn/worden snapt niks van de cultuur in dat soort landen.

 13. usb3.0

  Logisch wat wij in Nederland vinden van de satanische ideologie islam zo denken ze daar over ons

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.