Kabinet zet streep door coronasteun, terwijl diverse sectoren juist meer steun hebben aangevraagd

Bedrijven kunnen vanaf oktober geen beroep meer doen op de coronasteun van de overheid. Het demissionaire kabinet kijkt echter nog wel of er hier en daar uitzonderingen voor de coronasteun kunnen worden gemaakt voor bijvoorbeeld nachthoreca, omdat onduidelijk is of zij in september weer open zouden kunnen.

Het moment is aangebroken dat het erom zal gaan spannen voor diverse ondernemers uit allerlei sectoren. Van het begin af aan was de coronasteun vanuit het kabinet bedoeld voor ‘levensvatbare‘ bedrijven die het onder normale omstandigheden prima zouden redden. Maar door het ruimhartige beleid van de overheid belandde het geld niet altijd alleen bij dit type bedrijven.

Daar komt bij dat volgens het Centraal Planbureau (CPB) de baten van de coronasteun voor het kabinet inmiddels niet meer opwegen tegen de kosten, meldt RTL Nieuws. Doordat allerlei mensen zijn vertrokken bij hun werkgever en ergens anders aan het werk zijn gegaan, en doordat werkgevers nieuwe bedrijven zijn gestart, loopt de overheid nu het risico om ‘zombiebedrijven’ te steunen.

Vanuit dat perspectief is het vrij logisch om de steun stop te zetten. Maar hierdoor wordt waarschijnlijk ook een grote groep ondernemers getroffen die het nauwelijks redden, omdat de coronamaatregelen hen belemmert om op volle capaciteit te kunnen draaien. Zij krijgen in oktober mogelijk een financiële dreun, zonder dat daar een vooruitzicht van versoepelingen tegenover staat.

Er zijn om die reden dus bepaalde sectoren, zoals de evenementenbranche, die het echt zullen moeten hebben van een uitzondering op het stopzetten van de coronasteun. Het probleem is alleen dat Haagse bronnen nu wél het stopzetten hebben aangekondigd, maar nog niets los hebben gelaten over eventuele uitzonderingen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als het demissionaire kabinet dit niet zorgvuldig aanpakt en uitlegt, dan kun je er donder op zeggen dat er frictie in de maatschappij zal ontstaan. De ene noodlijdende sector wordt dan gespaard, terwijl een andere sector het nakijken heeft. Het enige wat dat gevoel van oneerlijke behandeling enigszins zou kúnnen dempen, is het schrappen van de coronamaatregelen. Nóg een grote onzekerheid dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Jack Flash

  MKB gesloopt.
  Missie is volbracht.

 2. Cootje

  Je kan zeggen wat je wilt maar het MKB heeft op Rutte gestemd op 17 maart jongstleden , dus die hebben precies gehad waar ze voorgestemd hebben , ik vind het wel leuk voor ze kunnen ze in de talkshows huilie huilie

 3. Michael M

  De poppetjes in Den Haag maken zichzelf echt niet druk om de ander, dat komt omdat ze allemaal zelf elke maand een dik salaris ontvangen en een vet pensioen opbouwen.

  1. Albert Egberts

   Michael brengt de Haagse politiek naar het niveau van zijn eigen referentiekader.

   1. ElGuapo

    Ah je jeukt weer bij je!

    Ga maar vast weer een nieuwe nickname kiezen schlemieltje kwakma.

   2. usb3.0

    Nou tamil, Michael heeft natuurlijk gelijk, je reageert als door een wesp gestoken

   3. Cootje

    Haagse politiek voor zwaar gehandicapte was Jetta Klijnsma een voorbeeld voor onze gehandicapte mongool , die heeft als zwaar gehandicapte onze pensioenen verkwanseld aan de Europese Mongolen , deze vrouwelijke gehandicapte heeft als PvdA-er een gehandicapte strategie gezonden mensen hun geld verkwanselt , was als een echte PvdA-er belust op macht

    1. vlekkenoplosser

     precies ongehinderd door enige kennis zitten knoeien in de pensioen regelingen ! Dat heet tegenwoordig sociaal beleid

    2. AS210854

     👍👍👍👍

 4. Nikita

  Als de steun vervalt dan mogen de cafe’s ook weer langer open blijven GOEDE ZAAK .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.