Naïeve Angela Merkel: ‘Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 mag geen geopolitiek wapen worden’

Bondskanselier Angela Merkel heeft een slappe poging gedaan om Oekraïne gerust te stellen met betrekking tot Nord Stream 2. Met de gaspijpleiding wordt Russisch gas straks buiten Oekraïne om naar Duitsland getransporteerd, waardoor Rusland grotere invloed op Oekraïne én op Duitsland uit zou kunnen oefenen. Maar volgens Merkel zou Nord Stream 2 niet als geopolitiek wapen ingezet mogen worden. Niks aan de hand dus!

Duitsland heeft onder Angela Merkel de eigen geopolitieke positie verzwakt en die van Rusland versterkt, door akkoord te gaan met de aanleg van Nord Stream 2. Omdat Duitsland zijn kerncentrales aan het uitschakelen is, en dus voor energie afhankelijk is geworden van Russisch gas, heeft president Poetin binnenkort enorme invloed.

Voor Oekraïne is de aanleg van de gaspijpleiding al helemaal ongunstig, want dat land was altijd het doorvoerland voor Russisch gas. Enerzijds maakte ze dat afhankelijk van Rusland, maar het maakte ze ook tot een strategische locatie (en het leverde ze geld op). Duitsland gooit Oekraïne dus voor de leeuwen én verzwakt tegelijkertijd zijn eigen positie.

En het enige wat Merkel hierover heeft weten te zeggen tegen de president van Oekraïne Volodymyr Zelensky, die zich terecht zorgen maakt, is dat hij zich geen zorgen moet maken. Het is alsof je een geladen wapen aan een crimineel geeft, dat tegen het hoofd van iemand aanzet en vervolgens zegt dat de crimineel de trekker niet mag overhalen. Niks aan de hand dus!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zowel Amerikaans president Biden als bondskanselier Merkel hebben beide gezegd dat Oekraïne een doorvoerland moet blijven. Alleen weten ze allebei nog niet precies hoe ze dat voor elkaar willen gaan krijgen. Oekraïne wordt gewoon aan zijn lot overgelaten, alleen durven Merkel en Biden dat niet openlijk te zeggen. En daar komt ook bij dat tegen de tijd dat de pleuris uitbreekt omdat de doorvoercontracten aflopen, Merkel en Biden allang weg zijn. Logisch dat Zelensky hier geen vertrouwen in heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Cootje

  Het is te hopen dat het dat wel wordt , van twee walletjes eten is de tijd ver voorbij .

  1. vlekkenoplosser

   heeft ze niet zijdelings geroepen “wir schaffen das “

 2. Cootje

  Het is te hopen dat het dat wel wordt , van twee walletjes eten is de tijd ver voorbij .

 3. Cootje

  Het is te hopen dat het dat wel wordt , van twee walletjes eten is de tijd ver voorbij .

 4. Cootje

  Het is te hopen dat het dat wel wordt , van twee walletjes eten is de tijd ver voorbij .

 5. Morgan4321

  Die Oekraiense gasdieven zijn nu eindelijk buiten spel gezet, ze kunnen het westen nu niet meer chanteren door gas af te tappen en niet te betalen terwijl Rusland iet anders kan dan toch te blijven leveren aan hun westerse klanten. Jammer voor het Oekraiense gasbedrijf dat de zoon van Biden een dik betaalde luizenbaan gegeven heeft om de steun van zijn vader te kopen.

  Voordelig voor het westen dus, we zijn nu niet meer afhankelijk van die onbetrouwbare Oekraiense regering of dat peperdure Amerikaanse schaliegas.

  1. Cootje

   Maar het zijn vrienden van Rutte de oekraine .zijn zo verschrikkelijk corrupt ,dat ik het wel leuk vind dat het de splijtzwam van europa wordt , de Russen hebben hun krimm en wie er te dicht langs vaart heeft moeilijkheden ,Europa is geen bolwerk geen macht is een verdeelde meeloper en eet graag van twee wallen , en als Rusland zich uitbreid in de Oekraïne is het blaf blaf , een paar Russen hun centen bevroren en het is weer over met het gebral . Zelf die witrussen hebben een middel die halen gratis immigranten op en zeggen jullie zijn welkom in Europa , een papieren tijger

 6. Meriadoc Brandebok

  Merkel is wat betreft haar buitenlandbeleid zeer bekwaam geweest. De Bismarckiaanse geest is in haar buitenlandbeleid duidelijk te herkennen. Aan de ene kant heeft Merkel de dialoog met Rusland en Oost-Europa opengehouden. Aan de andere kant balanceerde ze dat met een open houding ten opzichte van de VS/ en het tandem van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Net als Bismarck sloeg ze een net van vriendschappen uit.

  Vergeet niet, dat Duitsland niet per se een “Westers” land is. De grootste plak ligt in centraal- en Oost-Europa. De hoofdstad ligt in Oost-Europa en Merkel komt uit Oost-Europa. Met NORDSTREAM redeneert Merkel anders dan Westerse leiders.

  Ze heeft Duitsland zeer goed vertegenwoordigd. Een staatsvrouw,

  1. Cootje

   Merkel haar opvolgers kunnen de krenten uit de pap van haar beleid wel vergeten , die Nord Stream 2 gaat stink eieren opleveren , de Amerikanen hebben er niets mee , en ze zijn het zat dat bondgenoten hun contributie niet betalen en met de vijand heulen , plus de Europese unie is geen macht ,is een verdeeld zooitje en zitten nooit op één lijn , makkelijk uit elkaar te spelen omdat ieder een eigen agenda heeft , en de Amerikanen gaan ze richten op 4 miljard mensen in Azië , die meer toekomst hebben dan een verdeeld zooitje die in de breedte failliet is

  2. ElGuapo

   Krijg je geld van haar?

  3. vlekkenoplosser

   quote Ze heeft Duitsland zeer goed vertegenwoordigd. Een staatsvrouw, end

   moet je tegen de dagelijkse verkrachtings slachtoffers zeggen dom ding

 7. Emma Louise

  Hoewel Poetin niet de meest betrouwbare persoon is, is de Nord Stream 2-deal zeer waarschijnlijk een veilige deal voor Duitsland (en Nederland). Poetin heeft de centen keihard nodig om de zwakke Russische economie aan de praat te houden.

 8. Rieks

  Geopolitiek: vooral interessant-doenerij. Duitsland heeft als industrienatie veel energie nodig, Nordstream 2 voorziet daarin. Maar Merkel moet toch maar eens uitleggen waarom Nordstream 2 en tegelijkertijd strafmaatregelen tegen Rusland vanwege, Navalny, De Krim en Oost Ukraïne.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.