Nederlands geklungel bij evacuatie nóg groter dan gedacht: ‘Sinds juni al noodoproepen uit Afghanistan’

Het was allang duidelijk dat de demissionaire ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) steken hebben laten vallen bij de evacuatie van Afghanistan, maar de omvang blijkt nóg groter dan in eerste instantie werd gedacht. Duidelijke signalen, die sinds juni werden afgegeven, zijn structureel genegeerd.

Demissionair minister Sigrid Kaag zei op 17 augustus ‘volledig verrast’ te zijn door de snel verslechterende situatie in Afghanistan. Dat leek toen al onwaarschijnlijk, aangezien de Verenigde Staten en Frankrijk de snelle opmars van de Taliban wél zagen aankomen. Toch was er nog geen hard bewijs dat de Nederlandse overheid geen signalen had ontvangen die moesten leiden tot de evacuatie uit Afghanistan, tot nu.

De nieuwssite NieuwNieuws heeft onderzoek gedaan en met verschillende partijen gesproken. Daaruit blijkt dat er wel degelijk signalen werden afgegeven, richting verschillende overheidsinstanties, maar dat er domweg niets mee is gedaan.

Zo melden ze dat een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken (hoofd Directie Zuid-Oost Azië) begin juli al zijn zorgen uit over eventuele evacuatie uit Afghanistan. Diverse burgerinitiatieven namen rond die periode ook contact op met Afghanen. Ze schetsten allemaal een beeld van een aankomende dreiging.

De burgerinitiatieven konden alleen contact krijgen met de Nederlandse overheid via Twitter-accounts, want op mailtjes werd vrijwel niet gereageerd. En vanaf dat moment wordt een beeld geschetst van een bureaucratisch labyrint. Mensen worden met een algemene mail doorverwezen naar een ander loket, een lokale NGO of naar een loket van de Verenigde Naties. Iedereen wijst naar elkaar of wijst op een procedure waar niemand iets mee kan. Zelfs wanneer blijkt dat diverse landen in juni al op het NAVO-hoofdkwartier hun zorgen uitten over de situatie in Afghanistan.

Dit bureaucratische labyrint verslechtert ook nog eens op het moment dat de pleuris uitbreekt in Afghanistan. Asielaanvragen komen niet door omdat de mailbox van Buitenlandse Zaken te klein is en de ministers en topambtenaren zijn met reces. De aanvragen die wél doorkomen, krijgen een doorverwijzing: “iemand kan enkel in Nederland asiel aanvragen”, reageert het hoofd Directie Azië van het ministerie van Buitenlandse Zaken in juli.

En als klap op de vuurpijl presteert de Nederlandse overheid het ook nog om de evacuatielijst met de Taliban te delen, zodat zij weten wie ze door moeten laten. In de ogen van de Taliban is het natuurlijk een lijst met collaborateurs, dus weten ze precies wie ze moeten hebben. “Wij verwachten van de Taliban dat zij hun garanties nakomen en dat deze groepen vrij kunnen reizen”, zegt demissionair minister Kaag over deze stunt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is toch werkelijk ongelofelijk hoe incapabel onze ministers zijn en hoe praktisch de hele overheid erop lijkt te zijn ingericht om acute situaties vooral niet te kunnen behappen. De Taliban nam de macht over tijdens het politiek reces, dus moesten de Afghanen maar even hopen dat ze het tot die tijd kunnen overleven. Werkelijk te gek voor woorden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. ElGuapo

  Dat retourtje is niet meer nodig voor Kaag.

 2. Albert Egbert

  Mogelijk komt het voor sommige reageerders als een verrassing, maar voor het eerst sinds lange tijd begint ook bij mij het vermoeden te rijzen dat het imago van minister Kaag krasjes begint op te lopen.

  Dat had ik tot voor kort niet voor mogelijk gehouden.

  1. ElGuapo

   Je begint het te snappen dus Albert.

  2. Joko

   Het oude spreekwoord dat het verstand met de jaren komt, klopt. Het heeft bij jou even geduurd, maar opnieuw is bewezen dat spreekwoorden waar zijn. Nu nog die andere rotzooi uit je hersens gooien en er is weer hoop.

 3. Meriadoc Brandebok

  “Zo melden ze dat een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken (hoofd Directie Zuid-Oost Azië) begin juli al zijn zorgen uit over eventuele evacuatie uit Afghanistan.”

  Vernietigend. Kaag is begin juli (!) Door haar eigen ministerie dus al geïnformeerd over de zorgwekkende situatie rondom evacuatieplannen in Afghanistan.

  Kaag loopt op haar laatste benen.

 4. Poemien Noegien

  Ik moet mezelf even aftrekken.

  1. Poemien Noegien

   Aldus Bilbo Balings die z’n nickname aanpast bij het inloggen.

 5. HD

  Was al tragisch maar sinds deze duivel haar ogen heeft laten liften ziet ziet ze het helemaal niet meer scherp.

 6. wijsneus

  Ik vind mevrouw Kaag nog steeds de beste optie voor nieuw leiderschap. Er moet een nieuwe frisse wind gaan waaien in de Palesteinse gebieden.

 7. wijsneus

  Bovenstaande toont niveau en incapabiliteit van onze 3 kabinetten Rutte en zijn trawanten.

  Nu begrijp ik waarom het zo een kutland is geworden.

 8. Vrijedenkert

  Onze regering is veel liever met zichzelf bezig dan met regeren en vooruitzien, diverse dossiers bewijzen dit:
  Bonnetjesaffaire Teeven en Opstelten, WODC-affaire beinvloeding, liegen Zijlstra aftreden, toeslagenaffaire, Omtzigtgate, bruiloft Grappenhaus en nu weer drama en falen vertrek uit Afghanistan!
  Allemaal eigen falen en stappen om deze te verdoezelen of om op een bepaalde oneigenlijke manier invloed uit te oefenen of niet gewenste personen verwijderen etc…
  En dit is maar een kleine opsomming.

  Het kabinet als geheel heeft al ontslag demissionar maar eigenlijk zouden een groot aantal bewindspersonen per direct ontheven moeten worden uit hun functie oftewel per direct ontslag op staande voet.

 9. HD

  Rutte heeft al tegen zijn meesters gezegd, gewoon sorry zeggen, beetje zielig kijken en je bent klaar, daar trappen die geestelijk onvolwaardige Nederlanders wel in. Ik doe het al 10 jaar.

 10. Branzino

  Vreemd bericht. Het hoofd van de Directie Zuid-Oost Azië (dus de directeur Zuid-Oost Azië) zou al veel eerder van e.e.a. hebben afgeweten. Maar voor zover ik weet is er helemaal geen Directie Zuid-Oost Azië bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of ze moeten die in de vakantietijd hebben opgericht, want toen heb ik daar geen contacten gehad. En als die directie wel zou bestaan is dat ook boeiend, want daar ligt Afghanistan helemaal niet.

  1. Branzino

   Misschien bedoelt de auteur de Directie Azië en Oceanië, want die bestaat wel. Maar dan is de info toch niet helemaal correct en heb ik dus ook vraagtekens bij de betrouwbaarheid ervan.

   1. ElGuapo

    Het gaat ook over de dao/za kapitein rechtl*l en die gaan over Afghanistan. Volgende keer eerst kijken alvorens je weer een van je slaapverwekkende nutteloze verhalen schrijft.

 11. sonny

  Bij het zien Kaag verdwijnt het libido bij alle mannelijke zoogdieren!

 12. Duckday

  Dit kabinet moet direct aftreden stuur Rutte en Kaag direct weg. Wanneer doet de gewonen man er eens iets aan.En de tweede kamer incl eerste kamer zijn gewoon huigenlaars die niet geschikt zijn voor deze jobs Maar alleen blijven zitten voor het geld.
  VVD GroenLinks CDA Sp Cu D66 deze zijn een gevaar voor dit mooie land

 13. 56RdK

  Noodoproepen al in juni?

  In augustus ging men daar nog op vakantie ondanks de al lange tijd aanwezige adviezen dat niet te doen.

  Men? Nee, niet de eerlijke, hardwerkende Nederlander, maar de statushouder en vluchteling met Nederlandse papieren.

  Ach ja, de échte Nederlander, althans het gros daarvan, wordt graag belazerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.