CDA minister Ank Bijleveld: ‘Ik heb gemengde gevoelens’ bij het zien van aanslagen Kaboel Airport in Afghanistan

Het is ongelooflijk bizar, maar CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld zegt dat ze “gemengde gevoelens” heeft bij het zien van de vreselijke terroristische aanslagen op Kaboel Airport, in Afghanistan. Op sociale media reageren Nederlanders geschrokken op deze vreemde uitspraak. 

Het was vandaag vreselijk om te zien: moslimextremisten pleegden niet één, maar twee aanslagen bij Kaboel Airport, de belangrijkste vlieghaven van Afghanistan. Minstens 40 mensen kwamen daarbij om en 120 mensen raakten gewond, waaronder drie Amerikaanse soldaten. Beelden van de nasleep van de aanslagen zijn misselijkmakend. Je ziet opgeblazen lichamen liggen. Bloed en lichaamsdelen zijn overal zichtbaar. Het is werkelijk afgrijselijk.

Gemengde gevoelens

Gek genoeg krijgt minister van Defensie Ank Bijleveld het uit haar vingers om te twitteren dat ze hier “gemengde gevoelens” bij heeft.

“Zojuist is ons laatste vliegtuig uit Kabul opgestegen,” schrijft mevrouw de CDA’er op Twitter. “Ik heb gemengde gevoelens. We zien verschrikkelijke berichten over aanslagen. We blijven ons inzetten [met het Ministerie van Buitenlandse Zaken] om mensen die achterblijven in Afghanistan bij te staan.”

Reacties

Het zal niemand verbazen dat de reacties op de achterlijke tweet van Bijleveld niet mals zijn. “Kolere,” schrijft Uitgeverij J. Maas bijvoorbeeld. Een andere twitteraar vraagt zich af hoe Bijleveld haar baan als minister “uiteindelijk […] heeft gekregen.” “Totaal ongeschikt,” concludeert deze twitteraar. “Ga weg.”

Hajo merkt terecht op dat dit een enorme afgang is voor het hele westen. “Was er geen betere en meer gecoördineerde manier” om de troepen terug te trekken, vraagt hij zich af? Het antwoord daarop is natuurlijk dat zo’n manier er wel was, maar dat Amerika én Europa daar niet in geïnteresseerd waren. Misschien dat onze professor gelijk heeft, en dat het allemaal deel uitmaakt van een Machiavelliaanse machtsstrijd in de regio.

Andere reacties zijn hier te vinden. Werkelijk niemand begrijpt de opmerking van Bijleveld. Je kunt die aanslagen met afschuw aanschouwen. Met schrik. Met walging. Maar met gemengde gevoelens? Dat is wel een héél aparte kwalificatie.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is tekenend voor dit kabinet. Een meer wereldvreemde samenstelling van ministers en staatssecretarissen heb ik nog nooit gezien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Nostradamus

  Gemengde gevoelens. Tsja, CDA. Religekkies vinden het geweldig dat er idioten zijn die voor hun cult willen sterven.

  1. Poemien Noegien

   Zij heeft helemaal geen gevoelens.

   1. hans-e-pans

    Bedoelt ze soms “Vlinders in de buik?”

 2. Billyslurf

  Heb totaal geen twijfelachtige gevoelens over haar tweet

 3. dumbfarmer

  ik vraag mij af: welke gemengde gevoelens hebben we het over? “Rot dat het gebeurd is maar wel fijn dat ik nu weer een excuus om geen donder te hoeven doen”?
  of wat bedoeld ze precies?

  1. ElGuapo

   Dat weet niemand maar onze zolderkamerimam x zal straks met een uitgebreide analyse komen.

   1. Bunky01

    Ongetwijfeld. Een doorwrocht commentaar staat ons te wachten gezien de response tijd.

  2. Poemien Noegien

   Het CDA heeft Marrakesh ook getekend.

 4. usb3.0

  En dit is minister van defensie?

  1. Poemien Noegien

   SDG en WEF slaaf

  2. dumbfarmer

   yep.. defensie van de status-quo.. nederland is maar bijzaak.

 5. Vrijedenkert

  Bijleveld is als minister van defensie mischien niet verantwoordelijk voor het enorme drama wat plaatsvindt want ik ga ervan uit dat defensie er alles aan doet wat ook maar enigzins mogelijk is met de bepekte middelen wat defensie heeft op deze zeer korte termijn!
  Maar Bijleveld is als kabinetslid wel zeker medeverantwoordelijk voor het geheel want ook zij had bij minister al-Qaq van buitenlandse zaken veel en veel meer moeten aandringen op een veel vroeger georganiseerd vertrek van iedereen uit dat land…

  1. MireiIIe

   Wie heeft er nu de illusie om dat land naar onze hand te zetten? Dat lukt ons nog niet eens met Curaçao.

 6. LifeBuddy

  De arische sLinkse hebben Weer bloed aan de handen. De VVD,CDA,D66,GL, hebben weer een prachtige serie gemaakt van de Walking Dead. En daar ben ik Trots op, dat we zo een 40/45 regering hebben, waar het Volk achter staat.!!! of ,is het maar een droom?

 7. Meriadoc Brandebok

  Sigrid Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol staan op omvallen. Er is slechts een zuchtje voor nodig om ze omver te blazen.

  h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5250477/debat-afghanistan-kritiek-tweede-kamer-minsters

  1. Cootje

   Ze behoren tot het old boys netwerk , misschien een motie van afkeuring .

 8. HD

  Dit kleine stukje ellende gaat over het ministerie van Defensie, samen met die heks op BZ.
  Het is een grote inferieure club dat kabinet met als grote sorry zeggende verantwoordelijke, Rutte.

 9. ikweetwatikwil

  Ze wilden meer vrouwen en kijk wat er van komt. Nergens verstand van. Zitten op cruciale plekken en dan draaien ze door.

  1. ikweetwatikwil

   Hiermee wil ik Fleur Agema niet tekort doen . Zij zit op de juiste plek en weet waar ze over praat.

  2. sonny

   Vrouwen denken met de onderbuik en mond!
   Ze weten niet beter, eh alhoewel een andere orale bezigheid is niet te versmaden!

 10. Meriadoc Brandebok

  Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol gaan vallen. Ze vechten een politieke doodsstrijd.

  1. por favor no borres

   U gaat teveel met Saruman om.
   Nog even en uw naam wordt Merijn Slangtong.

   1. Meriadoc Brandebok

    Wat denk jij, por favor no borres? Gaan ze dit Afghanistan-debacle overleven? Ben jij niet van mening dat dit het einde van hun politieke carièrre is?

    Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat ze hieruit komen. En als dat al gebeurt, dan zal hun positie sterk verzwakt zijn. De gevolgen voor de formatie voor D66 zullen wel helder zijn.

    Hennis-Plasschaerts kop rolde ook na Mali.

    1. por favor no borres

     In dit verhaal bepalen de internationale omstandigheden en niet de Nederlandse ministers.

     1. Harry Haller2

      Nee sukkel: Frankrijk was al in mei bezig met voorbereidingen en evacuaties. Nederland heeft verzaakt door totale incompetentie. Die drie viswijven voorop.

     2. Meriadoc Brandebok

      Maar wat denk je dat de politieke gevokgen zijn? Rutte was zo slim om zijn handen ervan af te trekken, waardoor de drie koninginnen in het schaakspel van de politiek nu volledig schaak staan en door een zet van een pion van het bord kunnen worden gejast.

     3. ElGuapo

      De pruttelende bijdrage van de dollemina professor vanuit casa de la estupidez.

     4. por favor no borres

      Zodra de hersenloze ElGuapo zich met diepzinnige postings in de discussie mengt, ben ik er klaar mee.

     5. Meriadoc Brandebok

      Los daarvan, por favor, wat denk jij dat de politieke gevolgen zijn?

     6. ElGuapo

      “Zodra de hersenloze ElGuapo zich met diepzinnige postings in de discussie mengt, ben ik er klaar mee.”

      Riep de gepensioneerde kapsalon expert vanuit casa de mierda.
      Mooi om te lezen…maar is hetspijtme er dan ook gelijk klaar mee of blijft je alterego alsnog domme opmerkingen plaatsen?

 11. sonny

  Ik heb ook gemengde gevoelens bij de gebeurtenissen!
  Namelijk grote vreugde, omdat hierdoor de import stopt en ten tweede dat de Taliban met grote waarschijnlijkheid deze taktieken in de gehele zandbakregio gaat toepassen!

 12. Meriadoc Brandebok

  RTL: “Dat Rutte daar een speciaal persmoment voor nam is niet goed gevallen bij Kaag, zegt Wester. “Achter de schermen hoor je dat ze daar boos over was.” Over Kaag klinkt weer de kritiek dat haar ministerie steeds duikt.”

  Rutte lacht zich een kriek. Na het CDA, de PvdA en de PVV heeft hij nu ook D66 in een houdgreep. Wellicht heeft hij het persmoment wel speciaal georganiseerd om zich van de bende te distantiëren. De kaarten in de politiek zijn na Afghanistan duidelijk verschoven. En de VVD heeft ineens een joker die ze kunnen inzetten.

  1. Bunky01

   Mee eens of niet mee eens, Rutte is een man die donders goed weet hoe het spel gespeeld moet worden. Mw Kaag is nu in de picture als aangeschoten wild en daar zal hij dankbaar gebruik van maken. Los van dit feit is het nu voor iedereen te zien wat de werkelijke kwaliteiten van deze mevrouw zijn op het bestuurlijke toneel, conclusie is dat dit er niet veel zijn. Bijleveld en Broekers waren al lang afgeserveerd. Kaag en haar ministerie staan nu in de spotlights en dat levert geen fraai beeld op. Evenwel ook de Kamer heeft zitten slapen toen zij geen antwoord kreeg op hun eerder gestelde vragen, en niemand heeft hier (bij mijn weten) scherper opgelet of verdere opheldering gevraagd. En dat laatste punt is helaas een terugkerend fenomeen Gevoegd bij het feit dat bewindslieden bij voorkeur niet de (volledige) waarheid vertellen, is dit dit een combinatie die alleen chaos teweeg brengt en die bij voorkeur wordt afgewenteld op de samenleving. De bewindslieden komen elke keer weer met de dezelfde slappe excuses zoals; onacceptabel, verkeerd ingeschat, dit nooit meer, had niet mogen gebeuren, moet beter, had achteraf bezien anders gemoeten, en ga zo nog maar even door. En als zij via het old boys network straks weer een goed betaald baantje hebben lachen zij ons nog een keer vierkant uit.

   1. Branzino

    @Bunky01
    Als Rutte probeert Kaag af te serveren is hij heel dom bezig. Ik ben het dan ook niet eens met je interpretatie en den k dat je ongelijk hebt. Waarom? Rutte kan zonder Kaag helemaal niets beginnen. Hij heeft D66, lees Kaag, nodig voor de vorming van welke coalitie dan ook. De positie van Kaag is natuurlijk niet sterker geworden. Maar ik ben ervan overtuigd, dat Rutte haar zal verdedigen, juist omdat hij haar en haar partij nodig heeft. En Rutte is slim en intelligent genoeg om dit te beseffen. We zullen het de komende tijd zien.
    De beschadiging van Bijleveld en het CDA kan hij wel gebruiken, want die moeten nog een toontje lager zingen als het om regeren met PvdA en GL gaat. Maar Kaag moet aangehaakt en sterk blijven.

    1. Meriadoc Brandebok

     Kaag wankelt en staat op omvallen. Rutte zal haar niet laten vallen, maar tijdens de formatie van haar zwakke positie gebruikmaken. Hetzelfde zal overigens voor Hoekstra gelden. Nu Kaag haar politieke leven niet meer zeker is, kan Hoekstra zijn kans grijpen om wat bescheidenheid af te leggen en zal dat ook zeker doen.

     Overigens heeft Kaag dat eerder bij Rutte gedaan door een motie van afkeuring te steunen. Daarmee was de positie van Rutte verzwakt, maar at was in een veel vrieger stadium van het formatieproces.

    2. Bunky01

     Branzino,ik heb alleen maar gezegd dat Rutte hier gebruik van gaat maken. Natuurlijk beseft hij dat er zonder D66 geen coalitie te vormen is, niet over rechts nog over links (omdat de PVV geband is). Echter hij zal dit gebruiken om de toonzetting van Kaag te beinvloeden. Dat verdedigen zal uiteindelijk wisselgeld zijn in de besprekingen. Het resultaat zal zijn dat Kaag onder de duim wordt gehouden. Dat is het spel.

     1. Branzino

      @Bunky01
      Maar iemand onder de duim houden waar je volledig van afhankelijk bent, is toch een merkwaardig spel? Zo’n spel kun je nooit winnen, maar zekr wel verliezen en hiermee doel ik niet heel erg misplaatst op een uitspraak van Cruyff, maar een waarheid als een koe. Vergeet niet dat Kaag jarenlang diplomaat was en dan ook nog eens in de Arabische wereld, vol met top-onderhandelaars. En dat geldt bepaald niet alleen voor straatverkopers.
      Ik ben overigens, net als jij zo heb ik de indruk, naar de uitkomst van dit potje poker.

     2. Meriadoc Brandebok

      De formatie is inderdaad een adembenemend pokerspel. Met een beetje talent zou je er een interessante politieke thriller over kunnen schrijven. 😀

   2. Meriadoc Brandebok

    “Mw Kaag is nu in de picture als aangeschoten wild en daar zal hij dankbaar gebruik van maken.”

    Juist, Bunky, dit is de omgekeerde versie van april, toen Rutte aangeschoten wild was en Kaag daarvan gebruik probeerde te maken door de linkse coalitie erdoor te rammen (op het nippertje werd dat plan nog verijdeld door Wopke Hoekstra).

    Mark Rutte en Wopke Hoekstra weten nu wel hoe zij de joker gaan inzetten. De linkse partijen staan ook voor het blok, want zij zouden zichzelf ongeloofwaardig maken als zij het rampzalige koninginnentrio de hand boven het hoofd zou houden. Maar als de linkse partijen Kaag aanvallen betekent dat einde regeringsdeelname

    1. Bunky01

     Meriadoc, ik vrees dat GL en de PvdA als 2 kronkelende slangen een verteerbaar verwijt gaan maken naar Kaag en keihard de andere brekebeentjes de rug toe keren. Hoekstra en Rutte weten donders goed dat deze twee dames toch geen enkele kans meer maken in een kabinet van welke samenstelling dan ook.
     GL en Pvda kunnen dan desnoods Volt erbij betrekken, de light variant van D66.
     De angel uit het verwijt naar Kaag door deze twee partijen zou er dan keurig uitgaan, sterker nog het zou de positie van D66 in de door haar beoogde coalitie alleen maar versterken. De samenstelling VVD-D66-GL/PvdA-Volt zou dan op 78 zetels uitkomen. Het CDA is dan ook niet nodig. De VVD lees Rutte zal dit uiteindelijk wel slikken want voor de macht doet hij veel zo niet alles.
     Dat een dergelijke coalitie geen meerderheid in de 1e kamer heeft hoeft niet perse een onoverkomelijk punt te zijn. Er zijn uit het verleden genoeg voorbeelden dat regeringsvoorstellen ook daar werden aanvaard terwijl de regering er geen meerderheid had. En we weten allemaal dat onder druk alles vloeibaar wordt. Dus het wordt nog een interessant debat, waarvan de uitkomst ons wel eens zou kunnen verrassen, per slot van rekening het zijn allemaal politci, dus per saldo, belust op macht en glibberig.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ik denk ook dat PvdA en GL Kaag zullen laten zitten. Maar dat neemt niet weg dat verder de gehele Kamer op het aftreden van Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol zullen aansturen. Dot betekent in essentie dat Kaag aangeschoten wild is. Het valt dan nog maar te bezien of Kaag haar coalitie kan doordrammen, want Rutte en Hoekstra zullen dit moment aangrijpen om de verzwakte Kaag in de hoek te drijven.

      Er is ook de mogelijkheid dat Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol de eer aan zichzelf houden en zichzelf in het zwaard storten. Het is niet uit te sluiten dat zij zelf aftreden.

      Als ik Rutte was zou ik de voortzetting van de formatie pas starten na het debat met Kaag over een week of twee. Dan hebben ze links zodanig verzwakt dat een Kaagcoalitie onmogelijk is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.