PvdA- en GroenLinks-achterban rebelleren tegen blokvorming: “Rot op!”

De leiders van GroenLinks en de PvdA in de Tweede Kamer willen een blok vormen om zo samen een vuist te maken in de formatie. Alleen is er één klein probleem: hun achterbannen zien dat absoluut niet zitten. Of, zoals een raadslid het stelt: “Rot op!” Tja.

CDA-hater Jesse Klaver van GroenLinks en Lilianne Ploumen van de PvdA begrijpen dat ze in hun eentje heel weinig inspraak hebben in Den Haag. Ja, zelfs bij de formatie. En dus hebben ze een plannetje bedacht. Wat als hun twee partijen in het parlement één blok vormen? Op papier zijn het dan nog wel twee verschillende partijen, maar in de praktijk – in de Kámer – functioneren ze als één brede linkse beweging.

Op die manier zijn ze groter, hebben ze meer zetels, meer leden, meer invloed in de media… en dus – denken ze – ook meer in te brengen bij de formatie. Win-win! Zéker ook omdat CDA en VVD eigenlijk niet met “twee linkse partijen” om tafel willen. Maar als ze één blok vormen is het in de praktijk “maar één partij!” Jeetje wat slim.

Verzet

Alleen is er één klein probleempje voor de twee, aldus De Telegraaf. Hun achterbannen hebben er geen zin in. GroenLinks-raadslid Huub Bellemakers zegt bijvoorbeeld alleen maar “rot op!” op de suggestie van blokvorming. PvdA-voorzitter Hans Spekman denkt er feitelijk hetzelfde over, door het een “ontzettend slecht idee” te noemen. Ook PvdA-wethouder Reshma Roopram doet een duit in het zakje. “Laat dit alsjeblieft een grap zijn. Focus op de inhoud en niet op de poppetjes,” smeekt zij haar eigen club.

En dat is nog niet eens alles. Want bij het CDA en de VVD zijn ze ook niet blij met het plan voor “fusering” of “blokvorming.” Zo mekkerde CDA-leider Wopke Hoekstra er eerder al over. Bij de VVD denken ze er net zo over. Ook zij zien het als een slechte formatietruc – en daarnaast natuurlijk ook nog eens als een negatieve ontwikkeling omdat GroenLinks en PvdA samen groter zijn en daardoor meer concessies kunnen afdwingen. Maar dat zeggen de quasi-liberalen dan weer niet hardop.

Formatieproblemen

En zo blijven de formatieproblemen zich dus maar opstapelen, want de gesprekken liggen nu ook stil door deze truc van GroenLinks en de PvdA. VVD, CDA én D66 moeten wachten wat GroenLinks en PvdA doen. Die laatste fractie heeft het plan al goedgekeurd, maar die eerste moet dat ook nog doen. Pas dan kunnen ze daadwerkelijk één blok vormen en dan sámen de formatie in… áls CDA en VVD dat accepteren tenminste.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het goede nieuwe voor de twee linkse partijen? Als puntje bij paaltje komt wil Mark Rutte maar één ding: macht. Indien linkse blokvorming hem daarbij helpt vindt hij het uiteindelijk allemaal prima.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Emile Takma

  “hun achterbannen zien dat absoluut niet zitten.”

  Uit onderzoek blijkt dat de achterbannen van beide partijen in meerderheid voorstander zijn van fusie. Dat DDS een paar ijdele wethouders heeft weten te spotten die daar anders over denken doet aan dit feit niets af.

  1. ElGuapo

   Bron?

   1. Emile Takma

    ht*ps://www.ioresearch.nl/actueel/fusie-tussen-groenlinks-en-pvda-kan-sterke-brede-partij-opleveren/

   2. Emile Takma

    ht*ps://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/groenlinks-kiezers-willen-liever-in-een-kabinet-zonder-de-pvda-dan-weer-de-oppositie-in/

    1. ElGuapo

     Leuke artikelen van een aantal maanden geleden. Op dit moment zie ik toch een ander beeld. De kans op fusie lijkt me erg klein door de flinke verschillen waar PvdA meer economisch sociaal is en groen links meer natuur is.

   3. Brenda Welsh

    Dreigement?

    1. ElGuapo

     Brenda kooi nu of anders!
     U roept wij leveren.

 2. Meriadoc Brandebok

  Bizar, voor een plekje op het pluche heft men zelfs de eigen fractie op.

  Links heeft ook geen enkel zelfrespect.

  1. Emile Takma

   GL en PvdA hebben al geruime tijd het voornemen uitgesproken een traject naar verdere samenwerking en fusie in te gaan.

   Vervelend dat nu het beeld ontstaat dat dit onder druk van Rutte zou gebeuren.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik denk niet dat het onder druk van Rutte gebeurt, maar dat de partijen te regeringslustig zijn en derhalve fuseren in een poging acceptabel te zijn voor de VVD.

    Dat is nogal bizar, zo’n fusie dondert na een week in elkaar.

   2. vlekkenoplosser

    nee strónt vlé®k dat hebben ze niet !

    Beide partijen hebben aangegeven samenwerking niet uit te sluiten maar een fusie op korte termijn niet zien gebeuren.

    Als er dus meer afspraken aankomen is dat zeker onder druk van rutte strónt vlé®k

 3. vlekkenoplosser

  Laatse peiling onder de achterban (pvda) was een negatieve stemming strónt vlé®k !

  1. Emile Takma

   Op welke peiling doelt Vlekkenoplosser?

 4. Meriadoc Brandebok

  Overigens zou ik een fusie toejuichen. CDA, CU, SGP kunnen daarna fuseren; VVD, JA21 en PVV in een fusie, D66 in een fusie met PvdD. Zo krijg je vier overzichtelijke blokken: confessioneel, conservatief-liberaal; sociaal-democratisch, progressief-liberaal.

  Daarna een kiesdrempel en afsplitsingen verbieden. Fractiediscipline afschaffen en vervangen door een Chief Whip, en tot slot het parlement en de regering samenvoegen, de premier meer macht geven, naar Brits model.

 5. Response

  Klaver/Ploumen willen natuurlijk hun eigen positie redden, daar is nl. weinig van over. Los daarvan stellen deze 2 partijen niet veel meer voor dus je moet toch wat om nog iets van bestaansrecht te hebben.

  1. Brenda Welsh

   Het zit ‘em niet in de grootte maar in de kennis en kunde binnen de partij. Ambitie ook wel.

   1. ElGuapo

    Alterego 1.

  2. Emma Louise

   PvdA en GroenLinks hebben een aantal sterke kandidaten voor ministersposten. Ik noem een Marcel Levi, Ernst Kuipers en Bas Eickhout.

   1. ElGuapo

    Alterego 2.

 6. Eertienator

  Eigenlijk als die 2 partijen nu een blok willen vormen voor het ministerschap dat we sws nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden. Anders is het corruptie pur sang

 7. Meriadoc Brandebok

  Overigens, als dit onverhoopt uit de koker van het CDA en de VVD komt hebben ze de PvdA wel goed bij de ballen. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat de PvdA geheel toevallig een week nadat de rechtse partijen hebben benadrukt slechts met een linkse partij in zee te willen, dat zij dan ineens aankondigen te gaan fuseren.

  1. Emile Takma

   Het goede nieuws is dat Kaag de touwtjes strak in handen lijkt te hebben in de formatie. Ze heeft de CU al tamelijk buiten spel weten te zetten en de discussie geleid naar de vraag op welke wijze PvdA en GL deel kunnen gaan uitmaken van de nieuwe regering. Een toezegging van die partijen dat ze innig gaan samenwerken en als één blok zullen optreden lijkt een voldoende schaamlap voor Rutte om de CU te kunnen lozen en deze twee linkse partijen te accepteren.

   1. Meriadoc Brandebok

    Zeker niet, maar ze heeft de media in haar zak zitten die doen voorkomen als ware het dat zij de discussie naar haar hand heeft weten te zetten, met Volkskrant en NRC voorop. Bij de campagne heeft de NPO al een propagandafilmpje voor elkaar gesleuteld en op de afdeling van de NRC draaien ze nu ook al een week overuren om elk quootje van haar op te vangen.

    Trouwens benieuwd wie het idee van de fusie heeft gelekt.

 8. KippiX

  Laat de hele boel maar imploderen. Smerige oplichters zijn het.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.