VanderPlas

Caroline van der Plas (BBB) veegt de vloer aan met Engels-jargon gebruikende Sigrid Kaag: 'Ik vertaal het wel even'

Politiekaug 20 2021, 11:56
Tijdens het debat over de vreselijke gang van zaken in Afghanistan gebruikte Sigrid Kaag nogal wat Engelstalig jargon. Niet zo gek misschien, want Nederlands is natuurlijk zo ongeveer de tweede taal van deze 'internationale' dame die zich tot voor kort ver verheven voelde boven ons land om daar actief iets voor te doen. Zoals wel vaker ergerde BBB-leider Caroline van der Plas zich groen en geel aan dit taalgebruik van Kaag. En dus zette ze voor de handigheid maar even een lijstje met vertalingen online.
In het verleden viel BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas vaker over het taalgebruik van Sigrid Kaag. De D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken heeft er namelijk een handje van Engels jargon te gebruiken in debatten met de Tweede Kamer. Zoals ze Kaag in juni toebeet: "Kunnen we gewoon Nederlands praten in het parlement?"

Kaag doet het wéér

Nou, blijkbaar is het antwoord daarop een volmondig "neen." Want tijdens het Afghanistandebat in de Tweede Kamer ging Kaag weer helemaal los. Het was de ene Engelse, Franse en ook Latijnse term na de andere. Iemand die niet zo geschoold is als zij kon er op een gegeven geen touw meer aan vastknopen. En mensen die dat wel konden (hallo!) vonden het nog steeds irritant. In Nederland spreken we Nederlands, zéker in ons parlement.
Dat viel ook Van der Plas op. En dus greep ze in. Dit keer deed ze dat door op Twitter een lijstje met vertalingen te zetten. Gewoon, zodat mensen weten wat Kaag precies bedoelde - en natuurlijk als hint (!) aan Kaag om in de toekomst toch echt eens haar moerstaal te gebruiken.
https://twitter.com/lientje1967/status/1428109696913793024

Van der Plas: nietszeggende uitspraken

Gevraagd waarom zij denkt dat Kaag dit soort wollig Engels gebruikt geeft Van der Plas vervolgens aan dat het vrijwel zeker bedoeld is om de leegheid van haar uitspraken te maskeren. "De Kamervoorzitter Vera Bergkamp spreekt bewindslieden ook vaak aan op hun wollige en niet duidelijke taalgebruik en op te vaak gebruiken van Engelse woorden. Ook andere partijen, zoals [de SGP] stellen dit met regelmaat aan de orde," schrijft de BBB-leider.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Aanpakken

Natuurlijk klopt het 100 procent wat Van der Plas zegt over Kaag. Dit soort taalgebruik van de D66'er moet aangepakt worden, niet in de laatste plaats omdat ze inderdaad probeert te verbergen dat ze eigenlijk niets zegt. Een echte volksvertegenwoordiger kan dat niet accepteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten