Rutte verwacht deze week witte rook in formatiegesprekken: ‘Bedoeling is dat we deze fase afsluiten’

Demissionair premier Mark Rutte hint naar een doorbraak in de formatiegesprekken. Ondanks een verbale clash tussen D66-leider Sigrid Kaag en Christen-Unie-leider Gert-Jan Segers, wat tijdelijk de formatiegesprekken op gespannen voet zetten, lijkt er progressie te zijn geboekt. Rutte verwacht namelijk nog deze week witte rook. Wat zal betekenen dat men zich gaat buigen over een conceptvorm van een mogelijk regeerakkoord en dus de volgende stap in de formatie te nemen.

De afgelopen weken was er veel kritiek te horen over de lopende kabinetsformatie. De gesprekken leken in een impasse te zijn beland. De roep om nieuwe verkiezingen werd steeds groter. Politieke mastodonten waren van mening dat men na de zomer maar naar de stembus moest als er geen voortgang was geboekt. En ondanks een stevige uithaal van D66 richting de CU, waar Kaag gisteren een kleine draai over maakte, lijkt men nu tóch wel vooruitgang te boeken.

VVD-leider Mark Rutte zei tegen het AD dat we eind deze week goed nieuws kunnen verwachten: “Uiteraard is het de bedoeling dat deze fase wordt afgesloten met een advies over welke partijen gaan onderhandelen over een kabinet. Dat zal in de komende dagen moeten gebeuren.”

Zal Rutte de winnaar worden in deze formatie?

De grote vraag is natuurlijk met welke partijen Rutte, en Kaag natuurlijk, om tafel wil gaan zitten. Zal Rutte toch terugkomen op zijn grote aversie tegen deelname van zowel GroenLinks én de PvdA in één kabinet? Veel VVD’ers zitten niet bepaald te wachten op beide rode rakkers in één kabinet. Terwijl de nummer twee van het land, D66, natuurlijk maar al te graag een extreem ‘progressief’ kabinet wil vormen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hoe het ook zij, het zal voor iedereen fijn zijn als men eindelijk begint aan de volgende stap in de formatie. Er is te lang géén progressie geboekt, waardoor niemand precies weet wat we kunnen verwachten. Hopelijk krijgen we deze week meer duidelijkheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  h**ps://www.ad.nl/politiek/rutte-over-formatie-christenunie-zit-gewoon-nog-in-het-mandje~ad027eb4/

  Als het overigens op een coalitie met drie linkse partijen uitdraait staat het voortbestaan van Nederland serieus op het spel. Het probleem was al dat de VVD opschoof naar het centrum, maar een coalitie met drie linkse partijen zou de ondergang van ons land betekenen.

  Het vroegere links – van de jaren 50, en het interbellum – was een goed nieuws. Het huidige links is een akelige ziekte, en door de effecten van die ziekte, zijn de linkse partijen ook historisch laag.

  1. Beukman

   Je doet het klinken alsof je nog beter een coalitie met de Taliban kan hebben dan met een paar linkse splinterpartijen.

   Feit is echter dat een coalitie met die linkse partijtjes veel makkelijker spijkers met koppen zal weten te slaan inzake milieubeleid dan één met de gebruikelijke partijen, die als de dood zijn om hun kiezers van zich te vervreemden.
   Rutte lijkt me de aangewezen persoon om deze linkse partijen op het spoor te houden.

   Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat Rutte het vooruitzicht van een linkse coalitie zal gaan gebruiken als boeman om alsnog tot een rechtse Rutte IV te komen.

   1. september

    Die coalitie van wat voor samenstelling is er in ieder geval nog lang niet.En Nostradamus van hier ,die zou het moeten weten,die doet meestal goede voorspellingen

   2. Meriadoc Brandebok

    Juist het feit dat de linkse partijen wat betreft het klimaat een gevaar voor ons land zijn heeft hen vervreemd van de kiezer. En daarom zou geen enkele nuchtere politicus een coalitie met twee linkse partijen kunnen overwegen, al net zo min je dat met extreemrechts kan wagen.

    Ik hoop dat Rutte zijn belofte gestand zal doen en tot een enigszins conservatiever Rutte IV kan komen.

    1. Emile Takma

     “Juist het feit dat de linkse partijen wat betreft het klimaat een gevaar voor ons land zijn”

     Dit is een merkwaardige mededeling. In de programma’s van GL en PvdA staan met betrekking tot het klimaat geen voorstellen die verder gaan dan het klimaatakkoord waar VVD en CDA zich al aan hebben verbonden en zeker niet nu Rutte na verschijning van het recente IPCC-rapport heeft aangegeven dat naar zijn mening het nieuwe kabinet daar een tandje op zal moeten bijzetten.

     1. vlekkenoplosser

      gl heeft de verkiezingen verloren strónt vlé®k
      pvda is gemillimeterd strónt vlé®k

      de kinderlijke samenvatting van 100 rapporten waar slectief in gewinkeld is kan je de kachel mee aanmaken strónt vlé®k ! Zit nog steeds op een rapport te wachten wat onomstotelijk jouw gewauwel bewijst strónt vlé®k. Kom je er nog mee of houd je het bij je onzinnige gewauwel ?

      de burger wil gl en zijn klimaat geouwehóer niet strónt vlé®k , – 6 zetels domme jongen. Links heeft de verkiezingen verloren warhoofd

     2. Meriadoc Brandebok

      Hier, Emile, van je eigen partij: h**ps://groenlinks.nl/nieuws/vvd-programma-breekt-met-klimaatafspraken

   3. usb3.0

    beukhoërtjes hart is vol van de islamitische taliban

 2. vlekkenoplosser

  5 maanden heen en nog geen enkele duidelijkheid ,

  quote Wat zal betekenen dat men zich gaat buigen over een conceptvorm van een mogelijk regeerakkoord en dus de volgende stap in de formatie te nemen. end

  Er is nog geen enkele stap ondernomen waarvan akte !

 3. allid

  “Rutte verwacht namelijk nog deze week witte rook.”

  Zijn dat zijn woorden?
  Net als die rook wanneer er een nieuwe paus is gekozen?

  Wie denk hij wel wie hij is, deze verrotte machtlustige grondwet schendende ellendeling uit
  de film van Koning Willem.

  De sanitaire staatsgreep was inderdaad een nieuwtje voor ons, is het niet, Rutte.

  1. Emile Takma

   Op welke punten schendt Rutte naar het oordeel Ballin de Grondwet?

   1. vlekkenoplosser

    vraagt de pathologische leugenaar de strónt vlé®k !

   2. allid

    “naar het oordeel Ballin”

    Ernst Hirsch Ballin? smerige zuiger takma. Nog zo’n onrechtvaardig persoon.

   3. september

    Wat die Allid hier beweerd,allemaal grote onzin,we nemen er alleen maar kennis van

    1. ElGuapo

     Zo sprak spermtember op z’n knietjes.

 4. Florissa

  Segers wordt als dank voor kontkussen van Rutte kaltgesteld met functie elders ,we krijgen links ,terwijl die de grootste zeperds hebben opgelopen ,het hele zooitje wat dit uitmaakt zouden ze moeten opsluiten ,omdat half Nederland het hier zeker niet mee eens is ,Rutte gebruikt pijama boy Klaver en het ook zo zwakke beleid van de PVDA als meelopers ,om zijn werk en afspraken met Schwab door te kunnen zetten .CDA is ook niks meer van over ,en Hoekstra kan voor zijn zelfbehoud ook alleen maar knielen en zijn ziel verkopen .Wat een wanbeleid,en dan durven ze het woord DEMOCRATIE nog in de mond te nemen .

  1. vlekkenoplosser

   cda -4
   gl -6
   pvda 0

   met dit linkse schorem uit de clubjes van zelfverrijking en eigen roem wordt een kabinet samengesteld.

   bij de efteling heet dit het sprookjesbos.

   1. Emile Takma

    De partij waar Vlekkenoplosser op stemde verloor drie zetels.

    1. Cootje

     Jij bedoelt toch niet de mouwen opstropen klaver , die heeft inderdaad op zijn kloten gehad . Het hele zogenaamde linkse zooitje totaal 25 zetels .

    2. Poemien Noegien

     BAM!

    3. vlekkenoplosser

     onzin strónt vlé®k of doet die club mee in de coalitie besprekingen.

     links heeft verloren strónt vlé®k en horen daarom niet bij de coalitiebesprekingen stomme hond

 5. De witte roos

  Wanneer Nederland als soevereine staat in witte rook op zal gaan mss betere titel.

 6. Mistgabel

  De grootste verliezers dat door heel Nederland is geminimaliseerd en uitgekotst is, gaan straks regeren.

  Pure schande, het failliet van de democratie.

 7. Aborifa

  Dat wordt een kabinet met communistische zwakkelingen. Minister Klaver, laat me niet lachen. Ja, en Jvr. Ellemeet op volksgezondheid. Oudjes berg je maar. Ze stuurt je rechtstreeks maar de geriater voor een exit-gesprek. Wat een zootje.

 8. Monty

  We moeten dan maar de winnaars van de verkiezingen met elkaar een kabinet laten vormen.

 9. Heras

  Goed nieuws te verwachten… goed voor Brussel en de WEf en Vn, slecht voor de nederlanders. Wij gaan op jaarbasis 1600 euro per huishouden betalen voor de coronabonds ( bedacht door hoekstra), bovenop de extra belastingen.

  Ja, dokken graag.

 10. Cootje

  Ik verwacht nog een addertje onder het gras Pieter omtzigt gaat nog voor heerlijke herrie zorgen , en de echte journalistiek heeft nog een paar wob stukjes achter de hand .

 11. Appelstroop

  Hopen dat CU gewoon een spelletje speelt, PvdA en GL in een kabinet zou slecht voor Nederland zijn en ook niet een afspiegeling van wat de samenleving gekozen. Met D66 komen de marxisten toch al aan hun trekken. Liever een kabinet met middenpartijen, dan komt iedereen een beetje aan zijn of haar trekken.

 12. Rieks

  De verliezer van de formatie zal Nederland zijn. We gaan extreem hoge extra lasten krijgen voor zogenaamde klimaatmaatregelen. Het IPCC is de hoogste waarheid voor de politici wereldwijd. Ongeveer 15 jaar geleden werd een verhoging van de zeespiegel voorspeld van een halve centimeter, tegen het eind van de eeuw. Op basis daarvan is de Deltacommissie aan de slag gegaan en heeft radicale ingrepen voorgesteld in het landschap. Nu, na een warme julimaand en enkele bosbranden (die we elke zomer meemaken) zit de voorspelling op 4,5 centimeter. Die bosbranden zelf vallen nog wel mee maar onderschat niet de invloed van het uitzenden van DE BEELDEN van die bosbranden. Door het journaal graag en vaak uitgezonden natuurlijk. Daar gaat men mee aan de haal en bepleit DIRECT maatregelen. Een kolfje naar de hand van de groene wetenschappers.

  1. Poemien Noegien

   Tja, helaas heb je gelijk. Zolang de schapen de leugens accepteren gaan we langzaam richting het ravijn.

 13. Emma Louise

  Het wordt ook wel tijd voor witte rook, Mark. Segers mag dan bij jou nog in het mandje liggen – bijna gelijk aan Mozes in het biezen mandje – bij Kaag ligt ie er al lang en breed uit. Dus snel aan tafel met CDA, PvdA en GroenLinks. Realiseer je je wel dat het CDA de echte instabiele broeder is in het vijfpartijenkabinet? In september verwacht men een lastig CDA-congres waarbij het bestuur verantwoording moet afleggen over de vele misstanden die deze partij kenmerkt: toeslagenaffaire, rommelige partijleidersverkiezing, kwestie-Omtzigt, McKinsey-cultuur. En pruimt men Hoekstra nog wel als fractie- of partijleider?

  1. vlekkenoplosser

   volgens de strónt vlé®k moet er ingezet worden om een kabinet met links verliezers dicht te spijkeren

   lekker knus in een achterkamertje met alle regentyen van het partijkartel.

 14. RvdBe

  Rutte buigt en knikt voor links, het maakt overigens geen zak uit of groen links wel of niet in het kabinet zit, toen gl nog in de oppositie zat voerde Rutte ook klakkeloos hun agenda uit.

  1. Emile Takma

   Ja, Rutte heeft de verkiezingen gewonnen met een links programma.

   1. ElGuapo

    Rutte is erg goed in gouden bergen beloven en liegen.

   2. Harry Haller2

    Takma erkent dat de VVD een linkse partij is geworden, immers het partijprogramma is de identiteit.

    Hoeft hij dat tenminste niet meer eindeloos aan iedereen te vragen.

    De VVD is KNEITERLINKS!

    1. Emile Takma

     Ja, de VVD is fors naar links opgeschoven en dat was ook de enige manier om de verkiezingen te kunnen winnen. Hetzelfde geldt min of meer voor het CDA.

     Het electoraat is ferm naar links opgeschoven en Rutte besefte dat.

     De conclusie moet dan ook zijn dat links de verkiezingen met overmacht heeft gewonnen en dat om die reden straks een links kabinet zal moeten aantreden met een sterk links programma.

     1. ElGuapo

      Draaien, liegen,draaien en nog meer liegen…..Rutte kan je goed gebruiken als een van zijn trekpoppen.

     2. Poemien Noegien

      Aldus de parasitaire zuignap.

     3. usb3.0

      Nee tamil, smerig ranzig zuigdruifje, Nederland heeft rechts gekozen en krijgt dé middelvinger

   3. usb3.0

    tamil vraagt altijd is de vvd rechts of links..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.