Belachelijk! Tweede Kamer geeft 200.000 euro belastinggeld uit aan ‘kunstwerk’ van steenbrokken

Het is nauwelijks te bevatten maar de Tweede Kamer heeft in deze moeilijke economische tijden 200.000 euro uitgegeven aan een “kunstwerk” dat uit steenbrokken bestaat. Het kunstwerk dat in de normale Tweede Kamer staat kon niet mee naar de nieuwe, tijdelijke Kamer. ‘Geen probleem,’ dachten de ambtenaren! ‘Dan halen we gewoon een nieuw kunstwerk.’ En dat mocht blijkbaar best wat kosten. Twee tón om precies te zijn.

Als je wilt weten hoe weinig waardering de Tweede Kamer heeft voor de belastingbetaler hoef je alleen maar even dit nieuws te lezen. Kunstenaar Jan de Putter kreeg namelijk opdracht om voor 200.000 euro een nieuw “kunstwerk” te maken voor in de tijdelijke Tweede Kamer, die gebruikt wordt om dat het Binnenhof gerenoveerd wordt.

Klei, steen en zand

Het “kunstwerk” is gemaakt met kluiten, klei en zand en is het summum van moderne kunst. Het is niks. Een samenraapsel van wat natuurlijke bestanddelen. Die zijn op 5 panelen gegooid. En dat noemen we dan “kunst.” Want zo creatief en ‘anders!’

Hier, kijk maar naar foto’s ervan. Het is godsgruwelijk. Als mijn vier jaar oude dochter dit voor me gemaakt had, had ik blij en trots gereageerd, en het direct opgehangen op de koelkast. Maar als “kunstwerk” in de Tweede Kamer gemaakt door een volwassen kunstenaar? Duizendmaal nee. Nee, ook niet als hij er wel een heel leuk verhaal over kan ophangen, over wat het betekent en waarom het zo volgens hemzelf zo geweldig is allemaal.

En dan is er nog 200.000 euro aan besteed ook.

Lachwekkend

Het is zo erg dat zelfs Oranje-profeet Pieter van Vollenhoven er wat schamper om lacht.

Andere mensen hebben er eens goed naar gekeken en vragen zich af of het toevallig de brokstukken van de kabinetten Rutte zijn, die we daar aan de muur zien hangen? Als dát zo is wil ik dit nog een “kunstwerk” noemen ook. Want dan heeft meneer de ‘kunstenaar’ zowaar iets van betekenis geproduceerd.

Eng en precair

En kunstenaar De Putter? Die laat weten alle kritiek maar “eng en precair” te vinden. “Hier krijgt alles heel snel een bijnaam. Een platte bijnaam, anders blijft het niet hangen. Ik vind het jammer, er is meer te zien hopelijk. Iedereen is verantwoordelijk voor het niveau van z’n eigen grappen,” aldus deze verlichte kunstgeest.

Achterlijke regels

De reden dat er zoveel geld gereserveerd wordt voor “kunst”? “Het Rijksvastgoedbedrijf is verplicht om bij verbouwingen boven de tien miljoen euro een half procent van het budget plus 120.000 euro aan kunst te verspillen,” legt GeenStijl uit. “De verbouwing van de tijdelijke Kamer kostte zo’n 161 miljoen euro en dus moet er ruim negen ton in kunst worden gestoken.” En ja, het rode kunstwerk in het oude parlementsgebouw kon niet mee verhuizen, want die panelen waren te groot.

Volstrekt achterlijke regels als dit zorgen ervoor dat er dus bakken met belastinggeld uit worden gegeven aan steenbrokken aan een muur.

Knetter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Aan de andere kant, dat er zo’n belachelijk bedrag uitgegeven moet worden aan kunst wil nog niet zeggen dat je als Tweede Kamer vervolgens met een “kunstwerk” genoegen moet nemen.

Afijn, we feliciteren De Putter maar. Want dit verhaal kent natuurlijk wel één héél duidelijke winnaar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Poemien Noegien

  De Kamer geeft het inderdaad uit, maar het is mijn belastinggeld.

 2. ElGuapo

  Een kind zou iets mooiers kunnen maken. Dit is tientjes werk verkocht voor 2 ton….maar ja het komt toch niet uit hun eigen zak.

 3. Appelstroop

  Wie bepaald de waarde eigenlijk van dit soort ‘kunst’.
  2 ton is echt een hoop geld voor zoiets.

  Ik had het voor de helft van het geld gedaan.

 4. HD

  De mafketel die heeft gemaakt in een jaar, wat een stakker is dat zeg.
  Maar de grootste mongool is ( zijn ) diegene die hier opdracht voor hebben gegeven.
  Op staande voet ontslag, en met keien en al in de nieuwe markerwaard gooien.

  1. Cootje

   Ho Ho is gemaakt door twee Afghanen , die hebben van die stenen zat maar deze zijn in Nederland , want de taliban gebruikt ze voor andere doeleinden

 5. Albert Egberts

  Rechtspopulisten en moderne kunst, het blijft een problematische combinatie.

  1. Cootje

   Ik zat te wachten of onze gehandicapte mongool ook nog een mening had over kunst , terwijl hij allerlei kunstgrepen nodig heeft om zich te kunnen verplaatsen blijkt hij is ook een duidelijke mening over te hebben , van alle markten thuis ,

   1. Cootje

    Er ook een duidelijke

  2. ElGuapo

   Schlemieltje denkt dat dit een prachtig kunstwerk is en het luttele bedrag van 2 ton ruimschoots waard is.
   Schlemieltje denkt ook dat na een eiwitshake een vaccinatie niet meer nodig zal zijn maar dat men zich toch moet vaccineren.
   Schlemieltje woont in lalaland maar woont liever in Afghanistan.
   Schlemieltje denkt dat hij is slim maar is eigenlijk vreselijk dom.
   Schlemieltje gaat dit allemaal verifiëren bij zijn vele alterego’s.

   1. Albert Egberts

    “ Schlemieltje denkt ook dat na een eiwitshake een vaccinatie niet meer nodig zal zijn ”

    Nee dat denk ik niet. Een vaccinatie is de enige manier om tegen het virus beschermd te zijn.

    1. Poemien Noegien

     Aldus de leugenaar.

    2. usb3.0

     Je bent een debiel zonder onderbouwing als je beweerd met droge ogen dat een experimentele vloeistof de enige manier is tegen een griepachtige virus beschermd te zijn…

     1. Poemien Noegien

      @USB: Geen open staldeuren intrappen!

      🙂

    3. ElGuapo

     “Nee dat denk ik niet. Een vaccinatie is de enige manier om tegen het virus beschermd te zijn.”

     Dat denk schlemieltje dus wel zoals hij al aangaf in een andere topic.
     Schlemieltje geeft gelijk even de bevestiging dat de rest van de punten dus wel kloppen.

  3. Poemien Noegien

   De zoldersloerie heeft zijn boertje weer gelaten.

 6. GewoonJohan

  Mooi handeltje. Kunst kopen omdat het moet.
  100.000 voor Jan en 100.000 voor de tweede man 😉

  Hé Jan, kun jij even naar de duinen gaan om wat stenen op te halen.
  Dan geef ik je 50.000. Hé weet je wat ?
  Als je ze ook even op een paneeltje plakt , dan geef ik je 100.000 euro.
  Deal !

 7. Antihedo

  Ach, we geven ook een ton uit aan wappieblogger Baudet. Ook weggegooid geld.

  1. ElGuapo

   Wat een ongelooflijk domme vergelijking weer…..gelukkig is het niet iemand met z’n volle verstand die het roept maar prop*do.

 8. Vrijedenkert

  Erg veel geld voor ingefraimde rotzooi, felicitaties naar de kunstenaar/handelaar!

 9. Joko

  Als klimwand voor mislukte politici vind ik het wel wat.

 10. Aborifa

  De kunstenaar moet het voor die twee ton nog maken ook. Doe niet zo kleinburgerlijk! Een gewoon TK- lid vangt al 117k per jaar. Veelal geeft dat 0,0 rendement voor het land. Kunst is kunst als er kunst op staat, waarom lang gepraat als er kunst op staat. En hoeveel vangt een engerd als Kaag?

 11. Pieter48

  Wat onze super regering uit geeft aan kunst die ook door een chimpansee gemaakt zou kunnen zijn en niet erg goedkoop is lijkt op verkwisting. Dat is ook de gewoonte van de supers regeerders in Brussel. Het lijkt steeds meer op de bewoners van Versailles.Die lieten de gewone mens in armoe leven en gaven bakken met geld uit aan hun verkwisting.Alleen werden ze op een gegeven moment ter verantwoording geroepen. Dat zal met onze regeerders nooit gebeuren helaas.

 12. usb3.0

  € 200.000 voor een muurtje met stenen en een vrouw die wat boodschapjes krijgt terwijl ze in de bijstand zit wordt volledig uit elkaar getrokken en financieel uitgekleed.

 13. Vrijedenkert

  Zou niet misstaan in Afghanistan dit kunstwerk, een monument waar de Taliban voornamelijk vrouwen en meisjes stenigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.