Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt woest: kabinet deelt Afghanistan-antwoorden vlák voor debat

Afgelopen maandag om 17:00 uur liep de deadline af wat betreft de beantwoording van Kamervragen over de Afghanistanramp. Voor die tijd moesten die antwoorden dus binnen zijn. Maar wat wekt de verbazing van Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Omtzigt (onafhankelijk)? Die vragen kwamen pas gisteravond laat binnen. Daardoor hebben ze heel weinig tijd om zich voor te bereiden. Gek he? Je gaat bijna denken dat het kabinet het daar om te doen is.

Het is vandaag een grote dag in de Tweede Kamer. Nou ja, dat zou het zijn als ons parlement zich voor de verandering zou gedragen als een volksvertegenwoordiging. Nu is het natuurlijk eerst en vooral één grote poppenkast.

Maar goed, er zitten toch een páár Kamerleden in die het kabinet heel af en toe enkele kritische vragen durven te stellen. Zo ook Caroline van er Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Pieter Omtzigt, onafhankelijk Kamerlid sinds zijn vaarwel bij het huichelachtige CDA. En die twee maken zich er boos over dat ze de antwoorden op vragen over de gang van zaken in Afghanistan gisteravond pas om 10:30 uur hebben gekregen. Dit terwijl de deadline maandag om 17:00 uur was.

Van der Plas en Omtzigt reageren

“Sommige dingen zijn niet veranderd sinds mijn vertrek,” schrijft Omtzigt op Twitter. “Ik bedoel niet de staat van de kabinetsformatie natuurlijk maar het feit dat antwoorden van de Afghanistan-vragen – die ik wilde lezen in de trein – er nog niet zijn.”

Was beloofd uiterlijk maandag 17.00 uur,” schrijft Van der Plas als reactie op de tweet van Omtzigt. “Antwoorden op Afghanistan-vragen zijn er, zoals Pieter Omtzigt stelt, inderdaad nog steeds niet. En morgenochtend is debat al. Kabinet haalt gewoon zijn neus op voor de Kamer.”

Debat uitgesteld

Zojuist zou het debat beginnen, maar veel andere partijen zijn ook kritisch over het late tijdstip waarop de stukken verstuurd werden. Daarbij viel het Tunahan Kuzu van Denk op dat de stukken voor het laatst bewerkt waren om kwart voor zeven. Maar toch kwamen ze pas om half elf binnen. “Rare gang van zaken,” stelt hij terecht.

Kati Piri van de PvdA – die partij kan opeens weer kritisch zijn – is ook geïrriteerd. Niet alleen vanwege het late tijdstip, maar ook omdat er vandaag een artikel in de Volkskrant is verschenen waaruit duidelijk blijkt dat de antwoorden van het kabinet te wensen overlaten. Of, zoals zij het verwoorde, “het feitenrelaas bevat niet alle feiten.”

Daarom stelde zij voor te schorsen tot 14:00 zodat het kabinet als de wiedeweerga alsnog de “aanvullende stukken” kan versturen.

Dit werd gesteund door een meerderheid. Daarbij waren er verschillende partijen die duidelijk maakten dat ze liever een andere datum hebben dan een ander tijdstip. Van der Plas stelde logischerwijze voor het debat met dertig uur te verlaten. Want ja, zo lang heeft zij ook op de antwoorden moeten wachten.

Natuurlijk gingen alle kartelpartijen daar niet in mee. Want stel je voor dat je écht even een vuist maakt tegen het kabinet. Dat kan niet. Nee, ze willen af en toe wel even wat huilen, maar alleen als het veilig is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Pieter48

  De democratie in ons land is ziek. De kans op herstel of genezing is niet erg groot.Gelukkig is er een van de meest waardevolle kamerleden weer terug in het nationale theater van de democratie.

 2. vlekkenoplosser

  zo is inlezen niet mogelijk en krijg je ook in de kamer zielig gewauwel zoals wij van de strónt vlé®k elke dag mogen ervaren

 3. HD

  Dat je als burger of kamerlid niets voorstelt lees ik net in het verhaal van Frits Veerman (1944-2021).
  Wat een schande, en dat de betrokken ministers hiermee wegkomen.

 4. Albert Egberts

  Omtzigt voegt zich bij de groep van WOESTE politici.

  1. ElGuapo

   Kwakma draagt dus weer niks bij.
   Geen duffe smiley erbij deze keer?

   1. por favor no borres

    En ElGuppo kan uitsluitend zeiken&zeuren over anderen.
    Eens in de week is hij inhoudelijk, verder alleen maar Bla, Bla, Bla.

    1. ElGuapo

     Zegt kwakma dan wat nuttigs gepensioneerde peseta likker?
     Ga frituren… hopelijk ben je dan nog enigszins van belang.

    2. vlekkenoplosser

     spiegel reflectie van het micro zwetscockje !

   2. september

    Deze reactie heeft hij al zo vaak gegeven kwakma,niks bijzonders

    1. vlekkenoplosser

     wat wil de sokpop van de strónt vlé®k communiceren ?

  2. Oepsie

   Ach ja speklapje, jij zit in de groep zuigende parasieten. Zo hebben we allemaal wel wat.

   1. por favor no borres

    U denkt zelf ook iets te hebben, naast een rubberen rug?

    1. ElGuapo

     Ga janken over DDS voordat je ontwenningsverschijnselen krijgt.

    2. Oepsie

     Ik ga niet in conclaaf, met een onrendabele schoonmaker. U bent voor mij een onaantastbare, de laagste kaste, daar behoort u toe!

     1. por favor no borres

      Aldus de mislukte kroegbaas, welke reeds 3 maal heeft aangegeven dat koffie drinken in Albufeira beter is dan reageren op DDS.

  3. ElGuapo

   Antwoorden te laat…heks vertrokken …..een grote dikke middelvinger.

  4. Cootje

   Omtzigt mag terecht woest wezen met dit afgetreden doctrine kabinet , als zwaar gehandicapte mongool zonder toekomst uitzicht afhankelijk van een uitkering deze verrotte meute verdedigen met een roze bril . Waar kamerleden als je de democratie hoog in het vaandel hebt op de juiste tijd en momenten moeten worden geïnformeerd , je dagelijkse bezigheden hier op dit forum elke minuut van de dag , 365 dagen in het jaar betekent het doelloze leven wat jij hebt en snap ik je D66 gevoelens is de enige partij die in de wet wil realiseren voltooid leven . En dat snap ik bij een verlamd onderstel .

  5. Pauline Kummer

   Hij heeft eerst moeten leren hoe het is om woest te zijn, denk ik voor mijzelf.

  6. AS210854

   TAK, ZET EENS EEN ANDERE PLAAT OP, DEZE BEGINT TE VERVELEN EN KENNEN WE ONDERHAND WEL.

 5. halo1

  Dat Omtzigt 23 seconden voor vertrek van de trein deze foto nog durft te maken.. bewijst zijn …koelbloedigheid?

  1. halo1

   Sorry. keek verkeerd..plaatje is in ieder geval sfeervol.. die stille trein in het verre Enschede…

 6. Pieter48

  Men moet als kamerlid wel een geduld en een vermogen hebben om het arrogante en de niet deskundig zijnde figuren niet uit hun bank te trekken.Weer straalt hier de arrogantie van de macht er weer van af. Ze hebben wat langer de tijd nodig om hun leugens met elkaar af te stemmen. Jammer dat ze er weer goed doorheen zullen komen.

  1. Bunky01

   Je zou ze inderdaad van hun stoelen slaan, wat een stel arrogante hufters. En de grootste heks uit dit drakenbos maakt zich weer uit de voeten.

 7. RS

  En nu weer geschorst tot 15.00 uur.
  Verschrikkelijk toch! En een heleboel regels zijn weggelakt, liet Eppink zien…..

  1. Bunky01

   Je zou toch denken dat we alle idioterie wel een keer gehad zouden hebben met dit rampenzooitje, maar nee hoor ze gaan gewoon hun eigen geheiligde gang. Wat een stel
   clowns. Er is maar 1 oplossing mogelijk; ruimen die bende.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.