Partij elders: Pieter Omtzigt sluit terugkeer naar CDA uit en begint Groep Omtzigt

Het CDA heeft het echt flink voor zichzelf verpest, want ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt keert niet terug bij de partij en richt zijn eigen Groep Omtzigt op. ‘Ik kan helaas niet anders dan alleen verder gaan’, aldus Omtzigt.

De kans dat Omtzigt toch weer terug zou keren bij het CDA was al klein. En dat heeft die partij volledig aan zichzelf te danken, gezien alles wat ze hem hebben geflikt. Maar het is wel mooi om te zien dat Omtzigt zelf nu definitief uitsluitsel geeft!

De Enschedese ex-CDA’er zal nu verdergaan als Groep Omtzigt. “Ik heb een weloverwogen besluit genomen”, zegt Omtzigt volgens het AD.

De introductie van Groep Omtzigt in de politieke arena komt op een bijzonder moment. Het is namelijk net nu VVD-leider Mark Rutte, D66-voorvrouw Sigrid Kaag en CDA-leider Wopke Hoekstra er niet uit lijken te komen met de formatie van een nieuw kabinet. De ChristenUnie was geen optie en de ‘gefuseerde’ linkse partijen Groenlinks en PvdA evenmin. Rutte wil nu kijken of er mogelijkheden zijn voor een minderheidskabinet, maar de kans dat andere partijen zich daar niet aan willen wagen is behoorlijk groot.

Het zou dus zomaar kunnen dat de boel binnen de kortste keren echt spaak loopt. Als dat zo is dan zijn nieuwe verkiezingen het meest waarschijnlijk. Rutte denkt daar met zijn VVD flink van te kunnen profiteren, als we de peilingen mogen geloven. Voor D66 kon dat wel eens spannend worden en het CDA staat ook op dik verlies.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Er zou dan een politieke aardverschuiving plaats kunnen gaan vinden, waarbij Pieter Omtzigt’s eigen Groep Omtzigt en de BoerBurgerBeweging de grootste relatieve winst zouden kunnen behalen. En de grotere en bekendere partijen zouden dus wel eens flink in kunnen moeten leveren. Of het helemaal in het voordeel van de VVD zou zijn is nog onzeker, maar het zou de gehele politiek wel wakker kunnen schudden. Dan waait er eindelijk een frisse wind door het parlement.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Harry Haller2

  Verheugend nieuws! Wellicht kan hij het ongeleide projectiel Kaag, de flapuit die geen besef heeft van de impact van haar woorden, precies op het goede moment een lesje leren. Go Omtzigt!

 2. MireiIIe

  Misschien is er aan de rechterkant ook nog wel een kamerlid te vinden die voor zichzelf wil beginnen. Fleur, Carola Schouten. Dat maakt het in ieder geval duidelijker.

 3. Albert Engberts

  Wat je ook verder van de man vinden mag, toegegeven dient te worden dat hij als geen ander heeft laten zien zich vast te kunnen bijten in ingewikkelde politieke kwesties en bovendien de gave bezit zich niet te laten afleiden door de grillen en grollen van het politieke momentum.

  De kans dat de einzelganger en autist Omzigt zal slagen in zijn voornemen om een heuse nieuwe partij te beginnen acht ik echter gering.

  1. Albert Egberts

   Klopt, het vermogen om je in je eigen standpunt vast te bijten en geen druppel water in de wijn te doen is een kwaliteit van autisten. In de politiek kom je dan het beste tot je recht in een eenmansfractie.

   1. Albert Engberts

    Mijn alterego heeft helaas mijn bovenstaande reactie niet helemaal goed begrepen. Het cherry-picking achtige karakter van zijn reactie doet vermoeden dat er in dit opzicht wellicht sprake is van enige kwade trouw.

    1. Albert Egberts

     Vertel eens, Engbert, wat had ik niet goed begrepen?

     1. usb3.0

      Je wordt uitgekotst tamil

    2. Albert Egbert

     Het vereenzelvigen van het predicaat “ingewikkelde politieke kwesties” met “eigen standpunt” is een joekel van een categoriefout waar zelfs een brugklasser niet trots op zou zijn.

     Zo moeilijk is het toch niet?

     1. Albert Egberts

      Ik sprak niet over ingewikkelde politieke kwesties maar over het eigen standpunt waar types als Omtzigt zich plegen in vast te bijten.
      Ik sprak ook niet over erwtensoep of kippenhok die ik met een eigen standpunt vereenzelvigde. Ik kan me overigens in een keuken of op een pluimveebedrijf me een redekundige context voorstellen waarin die vereenzelviging retorisch toelaatbaar is.

     2. usb3.0

      tamil wordt verschrikkelijk uitgekotst

     3. Albert Engberts

      Mogelijk kunt u het in dat geval de volgende keer wél opbrengen de argumentatie grammaticaal zuiver in te zetten door níet uw reactie abusievelijk met een instemmend signaalwoord (“klopt”, “inderdaad” e.d.) te beginnen.

      Dat zal u voor menig stijl-slippertje behoeden.😏

     4. Albert Egberts

      Misschien kan Engbert uitleggen wat er grammaticaal fout is aan het starten van een zin met een ‘instemmend signaalwoord’ (waar haal je het vandaan!) als die een reactie is op een bewering van een andere reaguurder.

     5. usb3.0

      Uitgekotste tamil

     6. Albert Engberts

      Als het geen te grote mentale opgave om de eerste twee reacties nog eens in onderlinge samenhang te lezen zal mogelijk ook bij u het kwartje vallen.

     7. Poemien Noegien

      Van hetzelfde laken een pak…

      1) Albert Egbert
      2) Albert Egberts
      3) Albert Engbert

     8. Albert Egberts

      Engbert is uitgepraat.

      😃

     9. usb3.0

      Praten met jezelf dat doen paranoïde schizofrenen als tamil graag, hoe narcistisch wil je het hebben…

     10. AIbert Egberts

      “Engberts is uitgepraat.”

      Nee, mogelijk heeft hij geen tijd om te reageren, Albert Takma. De meeste normale mensen zijn niet de hele dag actief op een online blogje, maar loggen af en toe in. Uiteraard zijn er altijd van die sneuneuzen, zoals jij, die geen sociaal leven hebben.

     11. Albert Egberts

      Wat leuk, mijn nickname-jatter is ook weer van de partij.

     12. usb3.0

      Maar AIbert is de enige chte

     13. Albert Egberts

      “Maar AIbert is de enige chte”

      Natuurlijk, mijn imitator was er eerder dan ikzelf.

 4. Paardenmiddel

  …dan eerlijke verkiezingen graag, en niet die frauduleuze werkwijze van afgelopen keer.

 5. Heras

  Goed zo. T Omtzigt een eigen partij.

 6. EvertB

  Waar Rutte grossiert in ‘geen actieve herinneringen’ weet Kaag hem in de HJ Schoo-lezing nadrukkelijk te bepalen bij de motie van afkeuring die vrijwel Kamerbreed werd gesteund. Een leuke reminder.

  Met Omtzigts comeback wordt het sociale geweten van de CDA-fractie dagelijks op de proef gesteld. Rechtsbuiten en neo-conservatief Hoekstra zal er een dagtaak aan hebben om afvallige fractiegenoten te sensibiliseren.

  We leven in politiek enerverende tijden.

 7. EvertB

  Waar Rutte grossiert in ‘geen actieve herinneringen’ weet Kaag hem in de HJ Schoo-lezing nadrukkelijk te bepalen bij de motie van afkeuring die vrijwel Kamerbreed werd gesteund. Een leuke reminder.

  Met Omtzigts comeback wordt het sociale geweten van de CDA-fractie dagelijks op de proef gesteld. Rechtsbuiten en neo-conservatief Hoekstra zal er een dagtaak aan hebben om afvallige fractiegenoten te sensibiliseren.

  We leven in politiek enerverende tijden.

 8. palko

  Pieter Omtzigt is volledig de weg kwijt. Zelfs een klein kind weet ondertussen dat er al veel te veel politieke partijen in Nederland zijn. En datzelfde kleine kind weet ook dat een politiek partijtje zich nooit helemaal vast moet willen bijten in één onderwerp.

 9. Meriadoc Brandebok

  De teloorgang van het CDA is schokkend. Een sociaal-conservatief en christendemocraat kan nergens meer heen. En Omtzigt is duidelijk een PvdA-er in CDA-pak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.