D66 geeft zich over: fractie geeft groen licht voor onderhandelingen met oude coalitie

Het is echt te bizar voor woorden. Maar het kabinet dat af moest treden vanwege de Toeslagenaffaire gaat na de formatie vrijwel zeker door. Misschien met een paar poppetjes op een andere plek, maar in grote lijnen zal het hetzelfde zijn. D66 heeft zich namelijk overgegeven. Jawel, de zogenaamde democraten (proest) willen onderhandelen met de oude (oftewel de huidige) coalitie. Belachelijker en ongeloofwaardiger dan dit wordt het niet.

Back in the day – zeg maar: een paar weken terug – zei Sigrid Kaag dat ze onder geen voorwaarde door wilde met de huidige coalitie. Want die ChristenUnie vond ze maar wat verschrikkelijk. Er moest en zou een “progressief” kabinet komen; een kabinet waarin er “knopen doorgehakt konden worden” op medisch-ethische vraagstukken. Met de CU zou dat allemaal niet kunnen.

D66 zegt: lang leve de oude coalitie!

Nou, het heeft een maand of zes geduurd, maar dan heb je ook niets. Want D66 heeft “de knoop” vandaag doorgehakt wat betreft de formatie. Jawel, Kaag en de haren hebben besloten tóch maar te onderhandelen met Gert-Jan Segers en co. Gewoon, omdat ze zo ontzettend van die linkse christenen houden. Ofzo.

“De samenleving roept om flexibiliteit, om actie en om een daadkrachtige regering. Er moet iets gebeuren,” aldus Kaag. “D66 verkiest onderhandelen boven nieuwe verkiezingen, omdat de samenleving daar recht op heeft. Niemand is gebaat bij nieuwe verkiezingen. Die verlammen de politiek nog minstens een half jaar en dan blijven nieuwe, grote besluiten uit.”

Back to the future

Met andere woorden, alles blijft bij het oude. Ze hebben maandenlang – een half jaar lang! – ongekend ruzie gemaakt, met beledigingen over en weer, maar de conclusie is dat het kabinet dat gedwongen werd om af te treden na schandaal na schandaal, straks gewoon door mag.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Sigrid Kaag geeft zich over en gaat ‘gewoon’ door met de oude coalitie. Dit is nou het theater dat we Den Haag noemen. Het is allemaal nep. In ieder mogelijk opzicht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  In principe kunnen de partijen nu ook door op grond van het regeerakkoord van Rutte III. Onderhandelingen hoeven er niet meer plaats te vinden.

  1. Stanly2000

   Hoe kan het dat een regering die is weggestuurd gewoon kan doorgaan, zelfs incl. weggestuurde ministers? Is dit de nieuwe bestuurscultuur?

   1. Meriadoc Brandebok

    Omdat de kiezer de zittende regering opnieuw een meerderheid heeft toebedeeld. Het is democratisch legitiem en logisch dat de herkozen regering aan een nieuw termijn begint. De coalitie telde zelfs meer zetels dan zij aanvankelijk bezat.

    1. Stanly2000

     Beste Guus, de verkiezingen waren vóórdat de regering, ministers en staatssecretaris werden weggestuurd. Of dit nog zo logisch is betwijfel ik zeer.

 2. LifeBuddy

  Wat heeft het Volk zich op de nek gehaald. De moslimbroeders en de taliban wandelen zo de 2e kamer binnen. De Pim Fortuyn straat in amsterdam zal nu de sharia straat gaan heten. De meeste slagerijen in het land kunnen nu dicht, want er zal alleen nog geit en lampsvleesje gegeten mogen worden.
  Hoe Zwaar zal dit op de schouders van ons en onze kinderen Rusten.!!!

 3. vlekkenoplosser

  het nieuwe leiderschap presenteert zich !!

  Wat een hork van een wjf.
  Heel Nederland 6 maanden gegijzeld met haar toneelspel.
  Een landverrader pur sang !

  Welke idioten stemmen op deze hork ? kom er maar in strónt vlé®k

  1. plakband

   Er is ook goed nieuws.
   Kaag verlaat binnen afzienbare tijd de NL-politiek. Zij heeft geen zin om 4 jaar op een nieuwe kans te wachten. Gesprekken zijn al gaande. Het regeringsvliegtuig is voor haar gereserveerd.

 4. J.C.

  De heer Klaus Schwab van het WEF volgt toch nauwgezet wat er gebeurt in het Nederlandse parlement?

 5. P. Puk

  Nu is het de beurt aan de CU om er voor te gaan liggen. Voortijdige levensbeeindiging is natuurlijk een breekpunt, dus nieuwe verkiezingen. In de hoop dat D666 gehalveerd wordt en Omtzigt wie weet de (op een na) grootste partij van Nederland wordt. Dan gaan er echt dingen veranderen! En Kaag uit Den Haag!

 6. J.C.

  Als de CU meegaat in deze poppenkast van Rutte IV vraag ik mij af of ze daadwerkelijk leven volgens de christelijke normen en waarden.

  1. vlekkenoplosser

   gewoon de eigen gewin normen en waarden !

   Wat een poppenkast. Seegers werd uitgekotst door al kaq en nu zitten ze zij aan zij.

   hoe hypocriet wil je het hebben

  2. Cootje

   Christelijke normen en waarden? . Je moet de misbruiken eens van deze kruis aanhangers lezen . Daar zal Sidney Smeets rode oortjes van krijgen. Wetenschap bestuurt deert het hele heelal zwarte gat ondekt , maar die verzonnen hemelpoort in dat sprookjes boek nergens te vinden. Die norm en waarden kan op de grote hoop. Gedijd goed in een laagconjectuur .

   1. EvertB

    Misschien dat de hemelpoort niet met een fysiek oog maar wel met een geestelijk oog waarneembaar is.

    1. Cootje

     Die mensen die daar in geloven liggen daar ook bij met hun misbruikte kinderen ,was ook een geestelijk beleving gewoon een sprookjes boek ,met een kruishanger die terug keert uit den dood hoe krijgen ze het verzonnen

  3. Stanly2000

   “Segers zei ’geen boosheid’ meer te voelen.”
   Nou als dat geen gristelijke norm en waarde is?

 7. Cootje

  Landsbelang gaat nu boven de uitstekende peilingen van onze gender club

 8. Cootje

  Landsbelang gaat nu boven de uitstekende peilingen van onze gender club

 9. EvertB

  De onderhandelingen moeten nog beginnen en sommigen denken dat Rutte IV al beklonken is. D66 heeft een stap gezet en wij mogen van VVD en CDA meer inschikkelijkheid verwachten op met name de terreinen die D66 zeer belangrijk vindt. Dat gaat naar verwachting lang duren en met een schuin oog op tussentijdse peilingen licht er zomaar een andere mogelijkheid op.

  1. Stanly2000

   D66 heeft een stap gezet en wij mogen van VVD en CDA meer inschikkelijkheid verwachten op met name de terreinen die D66 zeer belangrijk vindt.
   Nog meer klimaatmaatregelen, meer gendergedoe, excuses voor slavernij, hogere ontwikkelingshulp, meer immigratie en natuurlijk hogere belasting om dit alles te kunnen bekostigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.