‘Fusiepartij’ van Ploumen en Klaver (PvdAGL) maakt lange neus naar Rutte en Kaag: ”Wij gedogen geen minderheidskabinet”

Lilianne Ploumen (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zijn als gezamenlijke ‘fusiepartij’ (PvdAGL) uitgesloten door Mark Rutte. Daarom gooien ze nu hun kont tegen de krib. De enige optie die nog op tafel lijkt te liggen voor Rutte is een minderheidskabinet. Omdat Ploumen en Klaver niet als twee-eenheid mogen meedoen aan een nieuw kabinet, willen ze een minderheidscoalitie niet steunen. Ze sluiten nu bijna elke ‘niet-linkse’ vorm van gedogen uit.

De nieuwe strategie van Ploumen en Klaver om Rutte een politieke plaagstoot terug te geven lijkt te werken. Na het gesprek van Ploumen en Klaver met informateur Johan Remkes heeft het tweetal aangegeven absoluut geen minderheidskabinet te zullen steunen. De PvdA en GroenLinks willen Rutte alleen nog steunen als ze gezamenlijk deel mogen uitmaken van een meerderheidskabinet. Kortom: De arbeiders en de groenen willen meeregeren en anders zijn de opties minimaal.

PvdA-leider Ploumen laat nog een kleine deuropening open voor Rutte, maar dan moet er volgens haar geen ‘rechts’ kabinet komen. Ter verduidelijking: Ploumen ziet bijvoorbeeld ook D66 en het CDA als een ‘rechtse’ partij. Misschien dat Rutte dus nog kan puzzelen met veel te ingewikkelde constructies. Dan kunnen de SP, Partij voor de Dieren, BIJ1 en ChristenUnie heel misschien een verschil maken. Zo niet dan steunen Ploumen en Klaver een eventueel minderheidskabinet in wording dus niet.

Het lijkt er in ieder geval op dat het voor Rutte en zijn VVD steeds moeilijker begint te worden om überhaupt nog een nieuw kabinet te vormen. Zeker op korte termijn, maar daar zijn we eigenlijk al heel lang aan voorbij. Kaag en Rutte zijn momenteel in een moeilijke relatie verwikkeld geraakt. Maar bij die twee weet je het natuurlijk maar nooit, want in verzoenen zijn ze ook heer en meesteres.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nu ook Ploumen en Klaver hun handen hebben afgetrokken van een nieuw kabinet Rutte, is het idee van Gert-Jan Segers (nieuwe verkiezingen) misschien helemaal zo gek nog niet…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. por favor no borres

  Daarom gooien ze nu hun kont in de krib.””

  Oh, Kenneth Steffers, dan weet ik genoeg.

  1. ElGuapo

   De flut bijdrage van de gepensioneerde satestokzuiger vanuit casa de mierda.

 2. Albert Engberts

  Deze ferme houding van Ploumen en Klaver komt voor sommige reageerders mogelijk als een verrassing, maar vanuit het oogpunt van het politiek beproefde “tit-for-tat’-principe kon iedere politiek-waarnemer van de sociaal-democratieu dit zien aankomen.

  1. vlekkenoplosser

   dat zei ik net : quote dit zijn nou die verantwoordelijke competente regenten waarover de strónt vlé®k altijd zo hoog opgeeft

   vies smerig links marxistisch vuilnis end

 3. vlekkenoplosser

  dit zijn nou die verantwoordelijke competente regenten waarover de strónt vlé®k altijd zo hoog opgeeft

  vies smerig links marxistisch vuilnis

 4. Albert Egberts

  Ik veronderstel dat PvdA/GL hiermee hopen alsnog een vijf-partijen kabinet te kunnen afdwingen.
  Eerlijk gezegd zie ik dit ook als enige zinnige uitkomst.

  1. ElGuapo

   Een voorspelling?
   Whahahaha😂😂😂

   1. september

    Die voorspellingen van Albert Egberts zijn nog nooit uitgekomen

  2. vlekkenoplosser

   was het niet ploumen die zei “partijen moeten durven om over hun schaduw heen te stappen ” strónt vlé®k ?

   was het niet ploumen die zei dat ze als informateur tegen een muur van onwil was aangelopen strónt vlé®k ?

   kennelijk sprak het incompetente hypocriete varken vanuit spiegel reflectie !

   1. por favor no borres

    was het niet ploumen die zei dat ze als informateur

    Humor!

  3. vlekkenoplosser

   was het niet ploumen die zei “partijen moeten durven om over hun schaduw heen te stappen ” strónt vlé®k ?

   was het niet ploumen die zei dat ze als informateur tegen een muur van onwil was aangelopen strónt vlé®k ?

   kennelijk sprak het incompetente hypocriete varken vanuit spiegel reflectie !

 5. NO8DO

  ‘Fusiepartij’ van Ploumen en Klaver (PvdAGL) maakt lange neus naar Rutte en Kaag?

  De “politieke redacteur” snapt de politieke verhoudingen nog niet zo goed

  1. Albert Egberts

   Inderdaad, Kaag blijft namelijk streven naar een kabinet met PvdA/GL.

   1. ElGuapo

    Ze kan streven wat de heks maar wil maar ze loopt op haar laatste beentjes.

   2. usb3.0

    Zoals iedereen weet is kaag niet de juiste persoon, wist men overigens dat kaag financiën onder haar hoede wil nemen, dan kan ze zonder probleem haar terroristische vrindjes financieren

    1. por favor no borres

     Koolmees op financiën is logischer.
     Hij studeerde sociale en institutionele economie aan de Universiteit van Utrecht. Deze studie rondde hij in 2001 af. Toen was hij al werkzaam als onderzoeker bij het Nederlands Economisch Instituut. Daar was hij werkzaam tot 2003. Daarna maakte de D66’er de overstap naar het ministerie van Financiën waar hij van 2003 tot 2007 werkte als ambtenaar Algemene Financiële en Economische Politiek en van 2007 tot 2009 als ambtenaar Inspectie der rijksfinanciën. De laatste anderhalf jaar, tot juni 2010, was Koolmees hoofd begrotingsbeleid.

   3. Cootje

    Ze heeft de teugels stevig in handen. Ze lijden rechtstreeks naar haar graf

  2. ElGuapo

   Noobtube snapt daarentegen alles….weet alles maar praat alleen maar po*p

 6. Meriadoc Brandebok

  Als PvdA en GL geen minderheidskabinet willen gedogen sluiten ze Kaag op in de kooi met Rutte en Hoekstra. Dit zou een strategie kunnen zijn om als zodanig zetels van D66 weg te jassen.

  1. por favor no borres

   Even afwachten wat het CDA congres dit weekend besluit.
   Mag Hoekstra van zijn partij dat kooitje wel instappen of is Rutte zijn slaafje kwijt?
   Buiten het feit nog, dat Kaag ook het kooitje kan sluiten zonder er in te zitten.

 7. Cootje

  Geweldig van dat linkse blok. Als ze het maar volhouden de theedrinkers , geen beleid is het beste beleid . En bij de nieuwe verkiezingen gaat Kaag met het linkse zooitje ten onder. Ik steun voor het eerst die linkse idioten hopende dat ze koppig blijven dat wordt de redding van ons land , heerlijk geen beleid is top beleid en die Arabische merrie heeft dan geen teugeltje meer in handen die gaat niet in zee met het CDA en kunnen ze haar mooi de zwarte piet toespelen die Kaag gaat zo verschrikkelijk op haar muil , dat er geen tand meer over blijft in haarsmoel. Dus zet hem op linkse idioten hou vol

  1. por favor no borres

   Voorspelde Cootje niet dat eind 2020 de hele Europese economie zou instorten?

   1. Joko

    Kan nog een paar maanden duren, maar de goedmensen bereiken lanzaam wat ze willen, een totale Untergang.

 8. Piet Klein

  Het is duidelijk dat als je als linkse partijen wordt afgewezen dat er geen reden te bedenken is waarom je een minderheidskabinet zou steunen. Datzelfde geldt voor de CU die gedropt wordt. Wat is dan de reden nog om een minderheidskabinet te steunen. Nieuw rechts is jarenlang is uitgesloten. Dat betekent dat de basis voor een minderheidskabinet zeer waarschijnlijk niet te vinden is.

  Daarbij komt dat de VVD leider Rutte zich zoals nu ook recent weer bleek compleet onmogelijk heeft gemaakt in de toeslagenaffaire door te pogen het ernstig leed dat is berokkend te verdoezelen. Ernstig omdat hij zich bewust is geweest van het onrecht, heeft geprobeerd te verdoezelen en vervolgens er niet voor terug deinsde Omtzigt te dumpen die de vinger op de zere plek legde. Een motie wantrouwen, van afkeuring tot gevolg en totaal verstoorde verhoudingen.

  Het lijkt er op dat hij probeerde door lang de tijd te nemen in de formatie er ophoopte dat zijn falen in e vergetelheid zou raken. Maar dat lijkt slecht te lukken.

  Nieuwe verkiezingen komen daarmee steeds dichterbij.

  Rutte beschikt over een stevige propaganda fabriek die helaas ook met mijn belastinggeld wordt gefinancierd. Dit tezamen met zwakke main stream media zou er toe kunnen leiden dat VVD met Rutte weer de grootste partij wordt met in de orde van 20% tot 25% stemmen in de volgende verkiezingen. Het risico bestaat dan dat we na de volgende verkiezingen weer in dezelfde impasse raken als in deze formatie.

  De situatie van een VVD leider die zich compleet onmogelijk heeft gemaakt, de grote onzekerheid voor een aantal partijen wat nieuwe verkiezingen gaan brengen, het risico van herhaling met Rutte als VVD leider bij nieuwe verkiezingen, de onmogelijkheid van een minderheidskabinet na een formatie traject waarin relaties tussen de partijen slechter zijn geworden betekent dat Remkes vrij snel kan concluderen dat een minderheidskabinet geen goede optie is en dat hij moet aanbevelen om met een nieuwe VVD leider te zoeken naar een meerderheidskabinet waarbij alle optie onderzocht moeten worden. Zonder nieuwe verkiezingen gunt de VVD zich de kans te herstellen van de problemen die zij zich zelf en Nederland bezorgen.

  1. Albert Egberts

   Ik kan me wel vinden in deze analyse: nieuwe verkiezingen zijn geen oplossing en een minderheidskabinet zonder steun van de afgewezen partijen ook niet. Alleen een meerderheidskabinet kan de voorlopige oplossing bieden. Dat is ook de lijn van Kaag die zal blijven streven naar een breed meerderheidskabinet.

  2. Poemien Noegien

   “Ik kan me wel vinden in deze analyse…”

   Aldus de D66-sloerie. Gelukkig is niemand geïnteresseerd in zijn dagelijkse, ultralinkse en fascistische retoriek.

   1. Albert Egberts

    En we zijn ook niet geïnteresseerd in jouw getról, Elvin.

   2. Poemien Noegien

    “En we…”

    Whahaha, aldus de overste van de alter ego’s.

    🙂

    1. usb3.0

     Ja Poemien een paranoïde schizofreen is nooit alleen

 9. RvdBe

  Wat is er eigenlijk mis met een minderheidskabinet?
  Het minderheidskabinet doet een voorstel, en als ze dan een meerderheid mee krijgen wordt het voorstel aangenomen, gaat bijna op democratie lijken.
  Helaas zullen de linkse partijen uit rancune elk voorstel, goed of slecht afwijzen, landpolitiek is bij hun onderdanig aan partijpolitiek.

 10. J. Punt

  De Ferme houding zoals geroemd verderop in de reacties, is geen ferme houding. Dat lijkt zo omdat de tegenpartij zich al een speelballetje laat rondsollen. Een echte staatsman had het onduidelijke linkse gezeur gesmoord en het belang van de bevolking voorop gezet.

  Nu is het pappen en vééél nathouden aftreksels

 11. Eppo123

  Prima dat GL en PvdA niet willen gedogen, dat betekent hopelijk ook dat Rutte minder linkse plannen gaat voorstellen. Gewoon net als vroeger een VVD/CDA kabinet en links in de oppositie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.