Sigrid Kaag krabbelt terug na aanval op Mark Rutte: ‘Het is een veel breder verhaal’

Sigrid Kaag gebruikte gisteren de HJ Schoo-lezing voor een frontale aanval op Mark Rutte, waardoor iedereen bij wijze van spreken achterover van de stoel viel. Rutte werd weggezet als iemand die alleen maar bezig is met “regelen en ritselen zonder visie”. Maar nu krabbelt Kaag ineens terug en ging haar ‘aanval’ eigenlijk om een “veel breder verhaal”.

Sigrid Kaag, die de ene holle one-liner na de andere uit de mouw schudt, noemde Mark Rutte een visieloze politieke manager. Daar heeft ze natuurlijk wel gelijk in, maar het is de pot die de ketel verwijt dat ‘ie zwart ziet.

Maar kennelijk viel de uithaal niet goed bij de rest van de maatschappij, want zo’n beetje heel D66 krabbelt terug. Zo zegt Rob Jetten: “Kaag heeft niets nieuws verteld.” Ook zegt hij er geen uithaal naar Rutte in te zien. De net aangestelde demissionaire minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel) reageert volgens De Telegraaf ontwijkend: “Ik heb de speech niet gehoord, dus ik kan er geen oordeel over vellen.”

Het lijkt er dus op dat we het alleen als een aanval hadden mogen beschouwen als het in goede aarde zou zijn gevallen. En nu dat niet het geval is, ging de speech ineens over hele andere dingen en moeten we er niet te veel in zien.

Kaag maakt het op deze manier eigenlijk alleen maar erger voor zichzelf. Er zou namelijk niets mis zijn geweest met een duidelijke uithaal naar Rutte, zolang ze daar dan ook achter was blijven staan. Maar dit is zo typerend voor de ideologische leegte bij D66, dat ze alleen ergens achter durven te staan als er ‘draagvlak’ voor blijkt te zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De D66-leider lijkt dus zowel het startschot te hebben gegeven voor nieuwe verkiezingen (anders haal je niet naar je toekomstige kabinetspartner uit), maar heeft daarbij tegelijkertijd ook zichzelf in de voet geschoten. Het riekt namelijk naar incompetentie en is een nieuwe vlek op het toch al holle begrip ‘nieuw leiderschap‘.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Poemien Noegien

  Sigrid Al-Qaq, de moeder van de communistische vernieuwing o.l.v Klaus Schwab.

  1. B. Pascal

   HJ Schoo-lezing, een lezing is er toch niet om zo uit te varen. Wat worden we toch geregeerd door een decadent bedoeling. Rutte heeft precies op tijd de deur dicht getrokken. Hij zat er bijna is, dat weet Rutte goed, precies op het juiste moment wegstappen. Onze huis-pragmatist, ik kan er eigenlijk wel om lachen. Kaag huilt als een tiener meisje, die ingeruild is voor niets.

 2. Nostradamus

  Oh Pinokkia, je liegt weer dat je barst!

 3. Drostemannetje

  Ik dacht eerst dat de Pvda en Groen Slinks de engste partijen waren, maar als je kijkt naar DDR666, dat is echt een partij van landverraders. Bijvoorbeeld Kaag, Jetten, Ollonkreng, Paternotte, Vera Bergkamp, Thom de Graaff, Shula Rijksman enz., enz. Als je dat allemaal leest, dan is Pinokkio eigenlijk niet eens zo erg.

  1. Nostradamus

   D666, de nieuwe NSB-ers.
   Tussen 1935 en 1940 dachten de NSB-ers ook dat ze het bij het rechtse eind hadden. Bleken ze toch extreem linksch te zijn.

 4. Albert Egberts

  Ik kan niet zien dat ze hier ‘terugkrabbelt’. Ze heeft inderdaad een breder verhaal, namelijk het doorbreken van een foute bestuurscultuur. Dat sommigen dit framen als een persoonlijke aanval op Mark Rutte lijkt me een verdraaiing van haar verstandige woorden.

  1. Poemien Noegien

   Aldus de D66-zuiger die sowieso niets ziet.

  2. ElGuapo

   “Ik kan niet zien dat ze hier ‘terugkrabbelt”

   Vertaling: naast de kaagstr*nt tussen m’n tanden zit er ook aardig wat in m’n ogen.

   “lijkt me een verdraaiing van haar verstandige woorden.”

   Vertaling: de luierdampen hebben de laatste hersencellen aangetast waardoor ik denk dat Kaagheks er is voor het volk en in mijn ogen (die vol kaagstr*nt zitten) niks fout heeft gedaan en totaal niet incompetent is.

  3. vlekkenoplosser

   jouw stoephóertje heeft zelf de diverse formaties geblokkeerd strónt vlé®k

   de heks wou niet met de CU om de levensbeëindiging daar anders wordt ervaren

   de heks wou niet met 1 linkse club in zee maar het MOESTEN het er twee zijn.

   De heks heeft de formatiebesprekingen ernstig belemmerd en probeert een ander te framen. Mocht je op inhoud je eigen gelijk willen presenteren dan graag. Een geintje aan het einde van zo een mooie dag is altijd een welkome afsluiting.

   Welke verstandige woorden doelt de strónt vlé®k overigens op ?

   1. henk43

    @vlekkenoplosser.Het wordt tijd dat je een bad neemt in die vlekkenoplosser zodat de discussie hier op een hoger peil kan komen en wij verschoond worden van al die str…praat

 5. halo1

  Haar begrip van “nieuw leiderschap”‘ is nooit iets anders geweest dan links leiderschap.. en het frustrerende is natuurlijk voor haar dat dat bij lange na geen formeel-parlementaire meerderheid heeft… maar wel een soort psychologische meerderheid. Dus nog even doorduwen…

  1. ElGuapo

   “Dus nog even doorduwen…”

   Het enige wat ze moet doorduwen is de bezemsteel in d’r naad zodat ze er uiteindelijk in stikt.

  2. Albert Engberts

   Het is inderdaad mooi om te zien dat Kaag’s invulling van de connotatie “nieuw leiderschap” de broodnodige flexibiliteit demonstreert die in de huidige bestuurscultuur zo ver te zoeken is.

   In dat kader van politiek-mentale flexibiliteit past ook dat Kaag op sommige momenten gaarne bereid is gebleken om haar meer pregnante uitspraken van tactische duiding te voorzien op de momenten dat de politieke situatie daar om vraagt.

   1. Albert Egbert

    Betwist schoonprater en trieste trôl Albert Egberts dat Kaag tijdens haar ambtsperiode tot dusver hier en daar
    wat steekjes heeft laten vallen?

   2. usb3.0

    Zij is niet capabel, want zij is er niet voor de burger maar slechts voor de politiek en dan bedoel ik natuurlijk dat het haar vooral gaat om het verkopen van Nederland aan de eu, de Nederlandse burger opzadelen met idiote regelgeving en zichzelf er niet aan houden

 6. Aborifa

  Deze walgelijke, lafhartige vrouw, gaat over lijken, in haar ambitie voor het MP-schap.
  Ze gedraagt zich als een stamhoofd die van elkeen gehoorzaamheid eist en die concurrerende stammen aanvalt. Zo gaat dat bij het woestijnvolk.
  De aanval op Rutte is een aanval op de democratie, die ze in stammenland niet kennen.

  1. NO8DO

   Aborifa: De aanval op Rutte is een aanval op de democratie.

   Dat noem ik nog eens lef hebben.
   Of zeer ernstig gestoord zijn om dit op DDS te melden.

   1. Aborifa

    Hou het maar op gestoord.

   2. Albert Egberts

    Ik houd het op het laatste.

    1. ElGuapo

     Hou je er ook van als ze je luiertje weer verschonen?

  2. rasecht wappie

   Het stamhoofd zijn past precies bij Kaag.
   Over het waarom, dat lijkt mij eenvoudig.

 7. ikweetwatikwil

  Deze vrouw dacht het even te regelen in Nederland. Ze zag zich al als MP. Ze is nu bezig met haar laatste stuiptrekkingen , want Kaag!!! Nooit.

 8. Sando

  Altijden d66 persoon met 4 man thuis en lid maar dat is NU afgelopen wat een vreeselijk wijf is dat brrrr echt vreeselijk .Zo en nu lid af!!

 9. Bunky01

  Mw. Kaag ten top; er eerst een rommeltje van maken en daarna op de
  verontschuldigingstour. Of wijzen naar een ander en met haar

 10. Bunky01

  Mw. Kaag ten top; er eerst een rommeltje van maken en daarna op de
  verontschuldigingstour. Of wijzen naar een ander en met haar

  1. MireiIIe

   Toe maar Buncky01 maak maar af. Je kàn het!

 11. rasecht wappie

  Maar Rutte wil niet reageren, terwijl ie tot de grond is afgebrand door Kaag.
  Dus vraag ik mij af hoe het mogenlijk is om met Kaag nog iets te beginnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.