Klimaatplannen EU gaat autorijden in Nederland extreem duur maken: ‘Er zal aandacht moeten komen voor energie-armen’

Het Planbureau voor de Leefomgeving komt met slecht nieuws: de nieuwe klimaatplannen van de Europese Commissie gaan extra kosten met zich meebrengen voor automobilisten. Het Planbureau verwacht dat de literprijs van benzine in Nederland met 12 tot 14 eurocent zal gaan stijgen. Het automobilisten pesten door klimaatdrammers gaat gestaag door. 

PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans is er maar trots op. Na jarenlang pleiten voor ingrijpende klimaatmaatregelen is het dan zo ver: de EU gaat een verregaand, verplicht klimaatbeleid invoeren. De Nederlandse autorijder zal al snel voelen wat één van deze nieuwe maatregelen gaat betekenen voor de portemonnee.

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het zogeheten ‘Fit for 55’-plan van Timmermans doorgerekend en de toekomst ziet er niet al te rooskleurig uit. De Telegraaf meldt dat de benzineprijzen zullen gaan stijgen met 12 tot 14 eurocent per liter. Dat terwijl de benzineprijzen al op recordhoogtes staan in Nederland.

Het Planbureau vreest, door de extreme stijging van de prijzen, dat de zogeheten ‘energie-armen’ – mensen in de lagere economische klassen die de dupe zijn van stijgende energieprijzen – opnieuw de grootste klappen zullen incasseren:

“Nederland zal moeten kijken welke mogelijkheden het heeft om, aanvullend op het huidige inkomens- en sociale beleid, in het energiebeleid aandacht aan energie-armen te besteden”

Uit de doorberekeningen wordt één ding pijnlijk duidelijk: het leven gaat een stuk duurder worden. En vooral de economisch lagere klassen gaan het hierdoor zwaar krijgen. Energiearmoede is nu al een groot probleem in Nederland, maar de kosten voor ‘vervuilende’ vormen van energieopwekking gaan dus alleen maar nog duurder worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zo lijkt het verduurzamen van onze maatschappij voornamelijk een elitair projectje te worden. Mensen uit de gegoede economische klassen kunnen makkelijk(er) mee met de belachelijke eisen uit Den Haag en Brussel. De minder goede klassen, die het nu al veelal zwaar hebben, zullen economisch in de verdrukking raken. Solidariteit voor de eigen inwoners in de lidstaten is ver te zoeken bij de EU-bobo’s, dat wordt duidelijk uit de plannen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Albert Egberts

  “De kosten voor ‘vervuilende’ vormen van energieopwekking gaan dus alleen maar nog duurder worden.”

  En dan zwijgen we nog over de verborgen kosten van vervuilende vormen van energie-opwekking.

  Jaarlijks zeven miljoen doden door luchtvervuiling.

  ht.ps://www.nu.nl/buitenland/6158452/jaarlijks-zeven-miljoen-doden-door-luchtvervuiling-who-scherpt-richtlijnen-aan.html

  1. leukeditter

   komtie weer met zn linkse nieuwtjes… laat ze dat maar eens bewijzen door luchtvervuiling, ik heb ook nog een linkje als je hem wil lezen : onverklaarbare doden door vaccinaties https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10448783/oorzaak-van-tientallen-doden-na-coronavaccinatie-niet-te-achterhalen .. maar door luchtvervuiling is wel te achterhalen….pleur toch op ouwe zak

  2. Nostradamus

   “Jaarlijks zeven miljoen doden”

   En hoe oud zijn ze getorven?

   En vind je het gek met bijna 8.000.000.000 mensen. Die worden echt niet allemaal 100.
   Maar als het aan jou ligt natuurlijk wel. Het liefst als kasplantjes volgepropt door Big Pharma.

 2. Monty

  ”De minder goede klassen, die het nu al veelal zwaar hebben, zullen economisch in de verdrukking raken.”

  Dit is een groot aantal kiesgerechtigden. Het zal voor de oppositie partijen een koud kunstje zijn om hen voor zich te winnen.

  Binnenkort zullen er wel nieuwe verkiezingen komen.
  De overwinning is nabij voor hen

  1. Klaus Schwab

   Tot het moment dat de nep socialisten de macht in de partij grepen stemden arbeiders op de PvdA. Hun aanhang is tegenwoordig voor een groot deel overgestapt naar Wilders of heeft zich volledig van de politiek afgekeerd en stemt dus niet meer.

  2. Nostradamus

   De oppositie als extremistisch Groen Links, PvdD, PvdA en SP?

   Of loop je zoals gewoonlijk weer dom te l*llen Mindy?

 3. Paardenmiddel

  Tien jaar rutte, heeft er voor gezorgd dat de banken failliet zijn en de pensioenpotten leeg. Allemaal leeggeroofd. De mensen met een minimum inkomen zijn de sjaak. We gaan een moeilijke tijd tegemoet, met veel werkeloosheid. De koopkracht zal nog meer dalen.
  Alles moet terugbetaald worden wat nu met klauwen vol geld over de balk gesmeten wordt.

  1. Wim Bijma

   Waar vind ik dat terug dat banken failliet gaan? Een paar dagen terug lees ik dat AbnAmro op het overname pad gaat. Mijn pensioenfonds floreert, dekkingsgraden, alles op orde. Werkloosheid?
   In de industrie en woningbouw komen wij handen tekort. Je komt op een wachtlijst wanneer een loodgieter tijd heeft voor een klusje aan je dakgoot.nu

  2. Pauline Kummer

   U denkt als een paard. Zonder sturing komt u nergens. Een varken is slimmer!

   1. ElGuapo

    Je antwoord laat weer zien dat je dommer dan een komkommer bent.

 4. Ab Infinitum

  Wat is de gein van kijken naar je auto op de parkeerplaats voor je huis waarmee je niet kunt rijden vanwege kosten en parkeerproblemen in de wijk? Ik heb een betere besteding voor mijn geld.

 5. Mikse

  Het is nu al adem happen in mijn eigen stadstuintje. Houtkachels, allesbranders. Maak het maar duurder! Arm ben ik ook al dus een auto kan ik mij niet veroorloven en dat spijt mij totaal niet @Bart

  1. Albert Egberts

   “Het is nu al adem happen in mijn eigen stadstuintje. Houtkachels, allesbranders.”

   Men zou houtkachels in een stedelijke omgeving moeten verbieden of hoge eisen moeten stellen aan de filtering.

   1. Klaus Schwab

    Houtkachels moeten in stedelijk gebied worden verboden volgens jou. Maar wat is jouw mening dan over de nog veel sterker vervuilende biomassa centrales Albert Egberts ?
    Ook verbieden of ben jij iemand van de dubbele moraal zoals Ed Nijpels ?

    1. Albert Egberts

     “Maar wat is jouw mening dan over de nog veel sterker vervuilende biomassa centrales Albert Egberts ”

     Ik ben een tegenstander van bio-centrales voor zover ze iets anders dan overtollig afvalhout verbranden.

     De luchtverontreiniging van bio-centrales is overigens heel gering:

     “Zijn die zorgen terecht? Verbrand je biomassa, in de meeste gevallen is dat hout, dan komen er schadelijke stoffen als fijnstof en zwaveldioxide vrij. Toch is de bijdrage van biomassacentrales aan de totale luchtverontreiniging van Nederland erg gering. Het gaat zowel bij fijnstof als stikstof­dioxide om minder dan 1 procent van de landelijke uitstoot, volgens het Planbureau voor de Leefomgeving.

     Het PBL concludeerde in een studie uit 2019: wil je de luchtkwaliteit in Nederland zo kostenefficiënt mogelijk verbeteren, richt je dan op verouderde haarden en kachels, en op dieselauto’s zonder roetfilter. Niet op ­biomassacentrales.”

     ht.ps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/er-is-veel-verzet-tegen-biomassacentrales-vanwege-de-luchtkwaliteit-terecht~b03dcd7c/

     1. ElGuapo

      “De luchtverontreiniging van bio-centrales is overigens heel gering”

      Niet CO2 neutraal en op korte termijn verbranden van hout is slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen.

    2. Mikse

     Zo’n bio massa centrale staat niet achter de schutting bij mij. Wel een b.b.q en ook wel eens een brandende houtkorf. De buurtjes vinden dat gezellie en wind staat ook van ze af.

 6. rafi

  Kwestie van de juiste partijen stemmen. Ooit zullen er zoveel Nederlanders zo arm, onvrij en koude lijdend geworden zijn, dat ze niks meer te verliezen hebben, en die ‘gegoede’ zelfbenoemde elites fysiek te lijf gaan. Want niks menselijks is hun vreemd. De kruik gaat zo lang te water totdat zij barst. Kijk naar de geschiedenis.
  Als die ‘elites’ nou slim zijn, en toch willen blijven leven, dan compenseren zij de door Samsom en Timmermans door de strot geduwde benzineprijsstijging door andere belastingen op een liter benzine even veel te verlagen. En meer dan dat: het kartje van Kok was ook voor maar 1 jaar, en dat moet dus al lang, met inflatie-correctie, terug betaald worden.

 7. J. Punt

  Door zijn snel toenemende omvang moet Dhr Timmermans zelf eens gaan denken aan fit for 55. Ligt ie straks onder de plek waar de wegbezuinigde AED had moeten hangen.

 8. Florissa

  Wat zijn automobilisten toch heerlijke melkkoeien.De regering denkt zeker dat iedereen voor zijn lol een auto heeft, wordt onderhand spuugziek van die politieke klunzen ,die nergens last van hebben en lekker graaien waar ze maar kunnen .

  1. Magyar

   Ik heb het al eerder gesteld, Frans Timmermans en al zijn geloofsgenoten zouden onder een op volle snelheid voortrazende TGV getrapt dienen te worden, om maar eens een fraaie metafoor te gebruiken…..

   1. Brenda Welsh

    Wie gaat of moet dat doen? Wel eens de zuiging meegemaakt van een voorbijrazende trein.

    1. ElGuapo

     Terug je kooi in sokpop.

 9. HD

  Allemaal gestemd voor dit beleid, dus gewoon accepteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.