OMT laat beleid verder zwabberen: ‘Stuur basisschoolklas maar niet meer naar huis bij besmetting’

Diverse basisscholen kampen met grote problemen door de te strikte coronaregels van dit moment en snakken naar een voorstel voor versoepeling voor de basisschoolklas vanuit het OMT. Bij een enkele besmetting is het al ‘noodzakelijk’ om de hele klas naar huis te sturen. Het OMT wil de coronaregels voor basisscholen per 20 september versoepelen, zodat dit niet meer hoeft.

Het is natuurlijk hartstikke fijn dat er een versoepeling van de maatregelen in het verschiet ligt voor de basisscholen, als het aan het OMT ligt. Maar het gaat natuurlijk helemaal nergens over dat deze versoepeling vanuit het OMT zomaar ineens ingevoerd kan worden voor de basisschoolklas, terwijl men enkele weken geleden nog van angst in elkaar kroop bij alleen al de gedachte van een nieuwe uitbraak. Dat is namelijk wel de reactie bij een evenement als de Formule 1 in Zandvoort of bij voetbalwedstrijden.

Er wordt door OMT-lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy een dappere poging gedaan om recht te praten wat krom is. Die man was voor allerlei maatregelen, maar wilde kinderen zoveel mogelijk ontzien. Dat klinkt allemaal lovenswaardig, maar tijdens de lockdown bleken kinderen één van de grootste verspreiders van het coronavirus te zijn.

Nu praktisch iedereen is gevaccineerd en de besmettingsgraad na 20 september nóg hoger ligt, pleit Illy voor versoepelingen voor basisscholen. Hij zegt er het volgende over: “Het simpele feit dat een kind positief is, is onvoldoende reden om vervolgens een hele klas naar huis te sturen”, een conclusie die het OMT al begin augustus trok. Volgens het OMT geldt die coronamaatregel alleen nog als ze op de basisschool in nauw contact zijn geweest met een besmet kind, meldt de NOS.

Het gaat toch nergens over dat een (gevaccineerd) kind wél alsnog naar huis moet en dat er ineens wordt gesproken over ‘nauw contact’? Het klinkt als het resultaat van een succesvolle lobby voor de basisscholen en de kinderopvang en niet iets dat gestoeld is op wetenschappelijke feiten.

Het grootste probleem met besmette kinderen was namelijk dat ze de rest van hun gezin besmetten. Zelf werden ze er nauwelijks ziek van. Wat het OMT beter had kunnen voorstellen was om de kinderen helemaal niet meer naar huis te sturen als iemand in de klas besmet zou zijn geraakt, maar om alle ouders te informeren. Mocht er dan een (ongevaccineerd) risicogeval in de familie zijn, dan is het beter om die maar even niet te bezoeken. Dat was veel beter beleid geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. vlekkenoplosser

  waarom zou je de klas naar huis sturen als de leerling geen enkel effect waarneemt en de leraar is gevaccineerd ( dan wel gevaccineerd kan zijn )

  corona is een hoax ! een politiek spel van de nieuwe normaal, ontwaak !

 2. vlekkenoplosser

  waarom zou je de klas naar huis sturen als de leerling geen enkel effect waarneemt en de leraar is gevaccineerd ( dan wel gevaccineerd kan zijn )

  corona is een hoax ! een politiek spel van de nieuwe normaal, ontwaak !

 3. vlekkenoplosser

  4,5 miljoen doden op 7700 miljoen mensjes

  ofwel een mortaliteit van 0,05% !

  corona is een hoax !

  1. Poemien Noegien

   Het is inderdaad een mild verkoudheidsvirus.

   1. Ab Infinitum

    Mijn beste tijd, de Openbare Lagere School. Geschiedenis, Aardrijkskunde onze koloniën, alles leren over vreemde volkeren en hun gebruiken en de onze. Taal, spelling, ontleding.
    Mooie tijd. Rekenen.

    1. Poemien Noegien

     Ja mooi hè, Abpie?

 4. Tommy76

  We zitten in de zomer en het aantal Covid patienten in de ziekenhuizen is laag. Ze hadden al veel eerder moeten versoepelen. Straks is het herfst of winter waarbij de virussen op hun krachtigst zijn en dan gaan we waarschijnlijk versoepelen…

  In Israël beginnen ze het spelletje nu eindelijk door te krijgen:

  “Volgens deskundigen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid is de kans groot dat Israël binnen 2 maanden een situatie kan bereiken die lijkt op groepsimmuniteit. Voorwaarde is wel dat het hoge aantal vaccinaties in combinatie met het hoge aantal nieuwe coronabesmettingen aanhoudt.”

  Overigens liggen er volop dubbel gevaccineerden in de Israelische ziekenhuizen:

  “De studie werd vorige maand uitgevoerd door Israëls Maccabi Healthcare Services (een van de lokale zieken­fondsen), en de resul­taten werden gepubli­ceerd in de toon­aan­gevende weten­schappe­lijke tijd­schriften Science en Nature. (Zie: Waarom Israël Covid-boosters geeft, tegen WHO-advies) Maar hij kreeg pas deze week serieuze aandacht hier in eigen land, toen de ervaren Israëlische journaliste en Channel 13 News presen­tatrice Oshrat Kotler haar afkeuring uitte over het feit dat de bevin­dingen in Israël niet op grote schaal werden gemeld.
  ‘Hoe triest dat ik over dit belangrijke Israëlische onder­zoek moest lezen op een Ameri­kaanse nieuws­site,’ schreef Kotler op Facebook. De journaliste vervolgde dat ze contact had opgenomen met Maccabi en de waar­heids­getrouw­heid had nagegaan van de kop die ze had gelezen, die beweerde, op basis van de Maccabi-studie, dat ‘gevaccineerde personen 13 keer meer kans hebben om te worden besmet door de Delta-variant dan degenen met natuurlijke antilichamen.’
  De meerderheid van de bijna 700 Israëli’s, die momen­teel in het zieken­huis zijn opgenomen als gevolg van Covid-19, zijn inderdaad volledig gevac­ci­neerd tegen dat virus, en gevacci­neerde personen vormen een groot percentage, zo niet de meer­der­heid, van degenen die elke dag positief testen.”

  Vandaag nog een opvallend bericht in het AD:

  “Het Europese Medicijnagentschap (EMA) gaat toch onderzoek doen naar het nut van een derde prik van het Pfizer vaccin. Dit zogenaamde ‘booster shot’ zou zes maanden na de tweede prik gezet moeten worden bij iedereen ouder dan 16 om de effectiviteit van het vaccin op lange termijn te verhogen.
  Opvallend is dat het EMA vier dagen geleden nog meldde dat een derde prik ,,niet dringend noodzakelijk” is voor gezonde mensen. Het EMA zoekt vooral naar het effect van de booster shot op mensen met een zwak immuunsysteem, maar sluiten het nut bij gezonde mensen nog niet uit.”

  Gaat het hier om nut of om NOODZAAK?

  Word je als gevaccineerde misschien veel harder getroffen door het virus zodra het vaccin is uitgewerkt? Lopen er straks op de wereld miljarden vaccinatiejunkies rond die niet meer zonder hun halfjaarlijkse prik kunnen?

  Ik hoor diverse wetenschappers praten over ADE… Heeft dit er misschien mee te maken?

  Laten we hopen dat alles uiteindelijk met een sisser af gaat lopen…

 5. Poemien Noegien

  Het is dan ook geen besmetting, zoals iedereen weet en kan weten.

 6. Albert Engberts

  Dit gaat weer helemaal nergens over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.